Постанова
від 08.12.2009 по справі 2а-6059/09/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

08 грудня 2009 року < Час п роголошення > № 2а-6059/09/2670

Окружний адміністратив ний суд міста Києва у складі с удді Літвінової А.В при секре тарі судового засідання Оста пенка Д.О., за участю представн иків сторін:

від позивача: Доск оча Руслана Анатолійовича

від відповідача: не з' явив ся

розглянувши у судовому за сіданні адміністративну спр аву

за позовом Заступника прокурора Дні провського району міста Києв а в інтересах держави в особі Київського міського відділе ння Фонду соціального захист у інвалідів

до товариства з обмеженою ві дповідальністю «Теплолічил ьник»

про стягнення штрафних санкц ій в сумі 41 226,33 грн.

На підставі частини трет ьої статті 160 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни в судовому засіданні 08 груд ня 2009 року проголошено вступн у та резолютивну частину пос танови.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Заступник прокурора Дн іпровського району міста Киє ва в інтересах держави в особ і Київського міського відділ ення Фонду соціального захис ту інвалідів звернувся з поз овом до товариства з обмежен ою відповідальністю «Теплол ічильник»про стягнення суми штрафу 41 226,33 грн. за невиконанн я нормативу робочих місць, пр изначених за працевлаштуван ня інвалідів у 2008 році.

Позовні вимоги обґрунтов ано тим, що відповідно до стат ті 19 Закону України «Про основ и соціальної захищеності інв алідів в Україні»для підприє мств, установ, організацій, у т ому числі підприємств, орган ізацій громадських організа цій інвалідів, фізичних осіб , які використовують найману працю, установлюється норма тив робочих місць для працев лаштування інвалідів у розмі рі чотирьох відсотків середн ьооблікової чисельності шта тних працівників облікового складу за рік, а якщо працює в ід 8 до 25 осіб, - у кількості одно го робочого місця.

Відповідно до статті 20 назв аного Закону підприємства (о б' єднання), установи і орган ізації, в тому числі підприєм ства, організації громадськи х організацій інвалідів, фіз ичні особи, які використовую ть найману працю, де середньо облікова чисельність працюю чих інвалідів менша, ніж уста новлено нормативом, передбач еним статтею 19 Закону, щороку сплачують відповідним відді ленням Фонду соціального зах исту інвалідів адміністрати вно-господарські санкції, су ма яких визначається у розмі рі середньої річної заробітн ої плати на відповідному під приємстві, установі, організ ації, у тому числі підприємст в, організацій громадських о рганізацій інвалідів, фізичн ої особі, яка використовує на йману працю, за кожне робоче м ісце, призначене для працевл аштування інваліда і не зайн яте інвалідом.

На думку позивача, товарис твом з обмеженою відповідаль ністю «Теплолічильник»у 2008 ро ці зазначені приписи законод авства порушено, оскільки не працевлаштовано одного інва ліда. Адміністративно-господ арські санкції за непрацевла штування інваліда підлягали сплаті суб' єктом господарю вання до 15 квітня 2009 року. У зв' язку із несплатою відповідач ем зазначених санкцій добров ільно утворилась заборгован ість у розмірі 41 013,00 грн. та пеня за порушення строків сплати у розмірі 213, 33 грн. (разом склада є 41 226,33 грн.), яку позивач просить стягнути в примусовому поря дку.

Ухвали про відкриття прова дження у справі та призначен ня її до судового розгляду, а т акож повістки - виклики напр авлялися відповідачу за наяв ною у матеріалах справи адре сою. Зазначена адреса відпов ідає адресі, внесеної до відп овідного державного реєстру , про що свідчить витяг з Єдино го державного реєстру підпри ємств та організацій від 20.10.2009.

Відповідно до частини вось мої статті 35 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни вважається, що повістку вр учено юридичній особі, якщо в она доставлена за адресою, вн есеною до відповідного держа вного реєстру, або за адресою , яка зазначена її представни ком, і це підтверджується під писом відповідної службової особи.

Відповідно до частини пер шої статті 40 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни особи, які беруть участь у с праві, зобов'язані під час про вадження у справі повідомлят и суд про зміну місця прожива ння (перебування, знаходженн я), роботи, служби. У разі непов ідомлення про зміну адреси п овістка надсилається їм за о станньою адресою і вважаєтьс я врученою. Відповідач не ско ристався своїми процесуальн ими правами, в судове засідан ня не з' явився, про зміну адр еси суд не повідомив та запер ечень на позовну заяву не над ав.

Розглянувши подані позива чем документи і матеріали, за слухавши пояснення його пред ставника, всебічно і повно з' ясувавши всі фактичні обстав ини, на яких грунтується позо в, об' єктивно оцінивши дока зи, які мають юридичне значен ня для розгляду справи і вирі шення спору по суті, суд -

ВСТАНОВИВ:

Спірні правовідносин и регулюються Законом Україн и «Про основи соціальної зах ищеності інвалідів в Україні » в редакції, яка діяла на моме нт спірних правовідносин, По становою Кабінету Міністрів України від 31.01.2007 №70 «Про реаліз ацію статей 19 і 20 Закону Україн и "Про основи соціальної захи щеності інвалідів в Україні" , Положенням про Фонд України соціальної захисту інваліді в, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України в ід 26.09.2002 №1434.

Згідно звіту товариства з о бмеженою відповідальністю « Теплолічильник»про зайняті сть та працевлаштування інва лідів за формою 10-ПІ за 2008 рік, се редньооблікова кількість пр ацівників облікового складу підприємства у 2008 році станов ила 16 осіб. Водночас у вказано му звіті у рядку за кодом 02 заз начено, що підприємством не п рацевлаштовано жодного інва ліда, в той час, коли вказана ч исельність інвалідів, які по винні працювати згідно норма тиву складала одну особу. У ря дку за кодом 05 звіту зазначени й розмір середньорічної заро бітної плати штатного праців ника в розмірі 41 013,00 грн. При цьо му у рядку за кодом 06 даного зв іту підприємством самостійн о визначено суму штрафних са нкцій за нестворені робочі м ісяця для інвалідів в розмір і 41 013,00 грн.

Як підтверджується матері алами справи виконання норма тиву працевлаштування інвал ідів або своєчасного та повн ого надходження адміністрат ивно-господарської санкції д о Державного бюджету України не було. Відповідно до листа Д ніпровського районного цент ру зайнятості від 12.05.2009 №1962-08/26 від повідач не інформував центр зайнятості про вакансії для інвалідів.

Статтею 4 Закону України «Пр о основи соціальної захищено сті інвалідів в Україні»пере дбачено, що держава створює п равові, економічні, політичн і, соціально-побутові та соці ально-психологічні умови для задоволення потреб інваліді в у відновленні здоров'я, мате ріальному забезпеченню, поси льній трудовій та громадські й діяльності.

Відповідно до положень час тини першої та другої статті 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інва лідів в Україні»для підприєм ств, установ, організацій, у то му числі підприємств, органі зацій громадських організац ій інвалідів, фізичних осіб, я кі використовують найману пр ацю, установлюється норматив робочих місць для працевлаш тування інвалідів у розмірі чотирьох відсотків середньо облікової чисельності штатн их працівників облікового ск ладу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості 1 робочо го місця. Підприємства, устан ови, організації, у тому числі підприємства, організації г ромадських організацій інва лідів, фізичні особи, які вико ристовують найману працю, са мостійно розраховують кільк ість робочих місць для праце влаштування інвалідів відпо відно до нормативу, встановл еного частиною першою цієї с татті, і забезпечують працев лаштування інвалідів. При ро зрахунках кількість робочих місць округлюється до цілог о значення.

Згідно з вимогами частини т ретьої статті 19 Закону Україн и «Про основи соціальної зах ищеності інвалідів в Україні »підприємства, установи, орг анізації, у тому числі підпри ємства, організації громадсь ких організацій інвалідів, ф ізичні особи, які використов ують найману працю, самостій но здійснюють працевлаштува ння інвалідів у рахунок норм ативів робочих місць виходяч и з вимог статті 18 цього Закон у.

Виконанням нормативу робо чих місць відповідно до зміс ту частини п' ятої названої статті вважається працевлаш тування підприємством, устан овою, організацією, у тому чис лі підприємством, організаці єю громадських організацій і нвалідів, фізичною особою, як а використовує найману працю інвалідів, для яких це місце р оботи є основним.

Частиною шостою статті 19 За кону України «Про основи соц іальної захищеності інвалід ів в Україні»визначено, що до виконання підприємствами, у становами, організаціями, фі зичними особами, які викорис товують найману працю, норма тиву робочих місць, визначен ого згідно з частиною першою цієї статті, може бути зарахо вано забезпечення роботою ін валідів на підприємствах, в о рганізаціях громадських орг анізацій інвалідів шляхом ст ворення господарських об'єдн ань підприємствами, установа ми, організаціями, фізичними особами, які використовують найману працю, та підприємст вами, організаціями громадсь ких організацій інвалідів з метою координації виробничо ї, наукової та іншої діяльнос ті для вирішення спільних ек ономічних та соціальних завд ань.

Статтею 20 зазначеного Закон у встановлено обов' язок під приємств, установ, організац ій, у тому числі підприємств, о рганізацій громадських орга нізацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують най ману працю, де середньооблік ова чисельність працюючих ін валідів менша, ніж установле но нормативом, передбаченим статтею 19 цього Закону, щороку сплачують відповідним відді ленням Фонду соціального зах исту інвалідів адміністрати вно-господарські санкції, су ма яких визначається в розмі рі середньої річної заробітн ої плати на відповідному під приємстві, установі, організ ації, у тому числі підприємст ві, організації громадських організацій інвалідів, фізич ної особи, яка використовує н айману працю, за кожне робоче місце, призначене для працев лаштування інваліда і не зай няте інвалідом. Для підприєм ств, установ, організацій, у то му числі підприємств, органі зацій громадських організац ій інвалідів, фізичних осіб, н а яких працює від 8 до 15 осіб, ро змір адміністративно-господ арських санкцій за робоче мі сце, призначене для працевла штування інваліда і не зайня те інвалідом, визначається в розмірі половини середньої річної заробітної плати на в ідповідному підприємстві, в установі, організації, у тому числі підприємстві, організ ації громадських організаці й інвалідів, у фізичної особи , яка використовує найману пр ацю.

Частинами третьою та четве ртою статті 20 Закону України « Про основи соціальної захище ності інвалідів в Україні»пе редбачено, що сплату адмініс тративно-господарських санк цій і пені підприємства, уста нови, організації, у тому числ і підприємства, організації громадських організацій інв алідів, фізичні особи, які вик ористовують найману працю, п роводять відповідно до закон у за рахунок прибутку, який за лишається в їх розпорядженні після сплати всіх податків і зборів (обов'язкових платежі в). Адміністративно-господар ські санкції розраховуються та сплачуються підприємства ми, установами, організаціям и, у тому числі підприємствам и, організаціями громадських організацій інвалідів, фізи чними особами, зазначеними в частині першій цієї статті, с амостійно в строк до 15 квітня року, наступного за роком, в як ому відбулося порушення норм ативу, встановленого частино ю першою статті 19 Закону Украї ни «Про основи соціальної за хищеності інвалідів в Україн і». При цьому до правовідноси н із стягнення адміністратив но-господарських санкцій, пе редбачених цим Законом, не за стосовуються строки, визначе ні статтею 250 Господарського к одексу України.

У разі несплати адміністра тивно-господарських санкцій або пені чи неможливості їх с плати за рішенням суду їх стя гнення в примусовому порядку може бути звернено на майно п ідприємства, установи, орган ізації, у тому числі підприєм ства, організації громадськи х організацій інвалідів, фіз ичної особи, яка використову є найману працю, в порядку, пер едбаченому законом (частина п' ята статті 20 Закону Україн и «Про основи соціальної зах ищеності інвалідів в Україні »).

Відповідно до частини вось мої статті 20 названого Закону порядок сплати адміністрати вно-господарських санкцій і пені до відділень Фонду соці ального захисту інвалідів, ї х акумуляції, обліку, а також з урахуванням пропозицій всеу країнських громадських орга нізацій інвалідів - використ ання цих коштів затверджуєть ся Кабінетом Міністрів Украї ни.

Згідно пункту 2 Порядку спла ти підприємствами, установам и, організаціями та фізичним и особами, що використовують найману працю, суми адмініст ративно-господарських санкц ій та пені за невиконання нор мативу робочих місць для пра цевлаштування інвалідів, зат вердженого Постановою Кабін ету Міністрів України від 31.01.20 07 №70 (у редакції на час виникнен ня спірних правовідносин), ро ботодавці сплачують суму адм іністративно-господарських санкцій відділенням Фонду с оціального захисту інваліді в за місцем їх державної реєс трації як юридичних осіб або фізичних осіб - підприємців н а балансовий рахунок 3510 в уста новах Національного банку, в ідкритий в органах Державног о казначейства, або на баланс овий рахунок 2510 в установах ко мерційних банків до 15 квітня р оку, що настає за роком, в яком у відбулося порушення нормат иву робочих місць для працев лаштування інвалідів.

Обчислення суми адміністр ативно-господарських санкці й проводиться роботодавцями самостійно згідно з порядко м заповнення звіту про зайня тість і працевлаштування інв алідів, затвердженим Міністе рством праці та соціальної п олітики України за погодженн ям з Держкомстатом.

Відповідно до звіту про зай нятість та працевлаштування інвалідів за 2008 рік, поданого в ідповідачем до Київського мі ського відділення Фонду соці ального захисту інвалідів, р озмір середньої річної зароб ітної плати у товаристві з об меженою відповідальністю «Т еплолічильник»становить 41 013 ,00 грн.

Відтак, наданий позивачем р озрахунок розміру штрафних с анкцій за невиконання нормат иву робочих місць із розраху нку середньої річної заробіт ної плати та пені у сумі 213,33 грн. обґрунтовано склад ає 41 226,33 грн.

Враховуючи всі наведені об ставини суд вважає позовні в имоги заступника прокурора Д ніпровського району міста Ки єва в інтересах держави в осо бі Київського міського відді лення Фонду соціального захи сту інвалідів обґрунтованим и та такими, що підлягають зад оволенню.

Відповідно до частини перш ої статті 71 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и кожна сторона повинна дове сти ті обставини, на яких ґрун туються її вимоги та запереч ення, крім випадків, встановл ених статтею 72 цього Кодексу.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб'єкта владних повн оважень, звільненого від спл ати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважен ь, пов'язаних із залученням св ідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (су довий збір) стягненню з відпо відача не підлягають.

Керуючись статтями 69, 70, 71 та 158- 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з товариства з об меженою відповідальністю «Т еплолічильник»(02094, м.Київ, пров .Червоногвардійський, 2, код ЄД РПОУ 32592491) адміністративно-гос подарські санкції за невикон ання нормативу робочих місць призначених для працевлашту вання інвалідів за 2008 рік, у роз мірі 41 226,33 грн. (сорок дну тисячу двісті двадцять шість гриве нь 33 копійки) шляхом перерахув ання на р/р 31219230700001 ГУ ДКУ у м.Києві , МФО 820019, код ЄДРПОУ 24262621, код приз начення платежу 50070000;01.

Постанова відповідно до частини першої статті 254 Коде ксу адміністративного судоч инства України набирає закон ної сили після закінчення ст року подання заяви про апеля ційне оскарження, встановлен ого цим Кодексом, якщо таку за яву не було подано.

Постанова може бути оскарж ена до суду апеляційної інст анції за правилами, встановл еними статтями 185-187 Кодексу адм іністративного судочинства України.

Суддя А.В. Літвінова

Дата ухвалення рішення08.12.2009
Оприлюднено09.09.2010
Номер документу9764189
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6059/09/2670

Постанова від 08.12.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Літвінова А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні