Постанова
від 14.04.2010 по справі 2а-296/10/2770
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

ПОСТАНОВА

Іменем України

14.04.10 Справа №2а-296/10/2770

Окружний адміністративни й суд міста Севастополя в скл аді:

судді Кравченко М.М., при секретарі Строміло А.Ю.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в місті Се вастополі адміністративну с праву

За адміністративним поз овом: Товариства з обмеженою відповідальністю «Техногаз »(вул. Горпищенко, буд.142, м. Се вастополь, 99022)

до Державний реєстр атора Нахімовської районної державної адміністрації в м істі Севастополі (вул. Горь кого, буд.З, м. Севастополь, 99001)

про визнання безпідставн им залишення документів без розгляду та спонукання прове сти реєстраційні дії

Представники сторін :

представник позивача ТОВ "Техногаз" Власов Юрій Арка дійович довіреність № 7 від 15.02.10 паспорт серії НОМЕР_1 в иданий Ленінським РВ УМВСУ, 21. 08.02р.;

представник відповідача Державний реєстратор Нахі мовської РДА м. Севастополя у судове засідання не з"явився , повідомлений належним чино м, причин неявки суду не повід омив, надіслав суду листа про розгляд справи за його відсу тність;

Суть спору:

Товариство з обмежен ою відповідальністю "Технога з" звернулося до суду з адмін істративним позовом до Держ авного реєстратора Нахімовс ької РДА в м. Севастополь про визнання безпідставним зали шення документів без розгляд у та спонукання провести реє страційні дії.

Позовні вимоги мотивовані порушенням відповідачем вим ог Закону України ««Про держ авну реєстрацію юридичних ос іб та фізичних осіб - підприєм ців», що порушує права позива ча.

У зв' язку з наведеним, прос ить суд задовольнити позов.

Ухвалою Окружного адмініс тративного суду міста Севаст ополя від 16 лютого 2010 р. відкрит о провадження в адміністрати вній справі № 2а-296/10/2770, призначен о попереднє судове засідання .

Ухвалою Окружного адмініс тративного суду міста Севаст ополя від 15 березня 2010 р. підгот овче провадження по справі з акінчене, справа призначена до судового розгляду.

Згідно ст.ст.27, 49, 51, 130 Кодексу ад міністративного судочинств а України, представнику пози вача роз'яснені його процесу альні права і обов'язки.

Розглянувши матеріали спр ави, дослідивши представлені докази, заслухавши поясненн я представника позивача, суд

В с т а н о в и в :

Товариство з обмежено ю відповідальністю «Технога з»зареєстроване Нахімовськ ою районною державною адміні страцією в місті Севастополі 26 серпня 2003 року та має ідентиф ікаційний код ЄДРПОУ 32629079.

Товариство створене із ста тутним капіталом у розмірі 18 5 00 (вісімнадцять тисяч п'ятсот) гривень, який був сформовани й частками наступних учасник ів: ОСОБА_3 - 9 250 гривень (50,0%), ОСОБА_4 - 4 625 гривень (25,0%), ОСОБА _5 - 2 312 гривень 50 копійок (12,5%), ОС ОБА_6 - 2 312 гривень 50 копійок (12,5%).

08 грудня 2009 року учасник Това риства ОСОБА_5 свою частку в статутному капіталі Товар иства в розмірі 2 312 грн. 50 коп. (12,5%) подарував громадянці ОСОБ А_7, а 22 грудня 2009 року інший уча сник Товариства ОСОБА_6 та кож подарував громадянці О СОБА_7 свою частку в статутн ому капіталі Товариства в ро змірі 2 312 грн. 50 коп. (12,5%). Таким чин ом ОСОБА_7 набула право вл асності на частку в статутно му капіталі Товариства в роз мірі 4 625 гривень, що дорівнює 25,0% від всього розміру статутно го капіталу.

22 грудня 2009 року за рішенням з агальних зборів Товариства ОСОБА_7 прийнята до Товари ства та набула всі корпорати вні права його учасника.

25 січня 2010 року на чергових за гальних зборах учасників Тов ариства було прийняте рішенн я про внесення змін до устано вчих документів Товариства у зв'язку із змінами у складі уч асників Товариства, частках статутного капіталу та із зм інами вимог до установчих до кументів, що відбулися у чинн ому законодавстві, була затв ерджена нова редакція статут у Товариства.

На загальних зборах були пр исутні учасники ОСОБА_3 (50%) та ОСОБА_7 (25%), що володіють в сукупності 75% голосів. На збо ри замість учасника ОСОБА_4 (25%о голосів) прибула ОСОБА _8, яка не мала належних повно важень для участі у зборах уч асників. ОСОБА_4 про час та місце чергових зборів Товар иства повідомлявся належним чином.

Нова редакція статуту була підписана учасниками, що бул и присутні на зборах, а їх підп иси посвідчені нотаріусом.

08 лютого 2010 року документи за переліком, згідно до чинного законодавства були надані д ержавному реєстраторові Нах імовській районній державні й адміністрації в місті Сева стополі для проведення реєст раційної дії - «Державної реє страції змін до установчих д окументів юридичної особи», але державний реєстратор С лободянюк Н.І. залишила док ументи без розгляду, посилаю чись на те, що надані нами доку менти не відповідають вимога м ч.5 ст.8 Закону України №755-ІУ ві д 15.05.2003 року «Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб - підприємців»(нада лі - Закон).

Не погодившись із такими ді ями відповідачів, позивач зв ернувся до суду.

Суд вважає позовні вимоги п озивача обґрунтованими, а по зов - таким, що підлягає задо воленню виходячи з наступног о.

Відповідно до ч.2 ст.55 Констит уції України, кожному гарант ується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльн ості органів державної влади , органів місцевого самовряд ування, посадових і службови х осіб.

Відповідно до ч.2 ст.6 Констит уції України, органи законод авчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повно важення у встановлених цією Конституцією межах і відпові дно до законів України.

Відповідно до ч.2 ст.19 Констит уції України, органи державн ої влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноваж ень та у спосіб, що передбачен і Конституцією та законами У країни.

Відповідно до ч.5 ст. 8 Закону, установчі-документи юридичн ої особи, а також зміни до них, викладаються письмово, прош иваються, пронумеровуються т а підписуються засновниками (учасниками) або уповноважен ими особами, якщо законом не в становлено інший порядок їх затвердження. Справжність пі дписів засновників (учасникі в) або уповноважених осіб на у становчих документах повинн і бути нотаріально засвідчен і, а засновницькі договори - нотаріально посвідчені. У ви падках, які передбачені зако ном, установчі документи пов инні бути погоджені з відпов ідними органами державної вл ади.

З огляду на фактичні обстав ини, суд констатує, що позивач ем виконані всі вимоги зазна ченої норми Закону.

Відповідно до ч.1 ст.143 Цивіль ного кодексу України, устано вчим документом товариства з обмеженою відповідальністю є його статут.

Порядок створення та орган ізаційно-правові відносини в товаристві з обмеженою відп овідальністю регулюються пр авовими нормами Цивільного к одексу України (ст.ст.80-112, 140-150), Гос подарського кодексу України (ст.ст.55-61, 79-80, 82-92) та Закону України №1576-ХІІ від 19 вересня 1991 року «Пр о господарські товариства», який є спеціальним Законом.

Суд погоджується з доводам и відповідача про те, що ч.5 ст.8 Закону України №755-ІУ від 15.05.2003 ро ку «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб - підприємців»щодо поряд ку затвердження установчих д окументів товариства з обмеж еною відповідальністю (його статуту) робить посилання на Закон України №1576-ХІІ від 19 вер есня 1991 року «Про господарськ і товариства».

Згідно до ст.ст. 58-60, 41 цього спе ціального Закону зміни до ст атуту, нова редакція статуту товариства з обмеженою відп овідальністю затверджуєтьс я рішенням загальних зборів учасників товариства. Загаль ні збори учасників товариств а вважаються повноважними, я кщо на них присутні учасники (представники учасників), що в олодіють у сукупності більш як 60 відсотками голосів, а змі ни до статуту та нова редакці я статуту, вважаються затвер дженими, якщо за них проголос ують учасники, що володіють у сукупності більш як 50% загаль ної кількості голосів учасни ків товариства.

Таким чином, спеціальний за кон не вимагає схвалення змі н до статуту та нової редакці ї статуту товариства з обмеж еною відповідальністю виклю чно всіма учасниками, а підпи с статуту лише учасниками, що його схвалили - не суперечить вимогам ст.ст.58-60 спеціального закону та відповідає вимога м ч.5 ст.8 Закону України «Про де ржавну реєстрацію...».

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст.71 КАС У країни, кожна сторона повинн а довести ті обставини, на яки х ґрунтуються її вимоги та за перечення, крім випадків, вст ановлених статтею 72 цього Код ексу.

В адміністративних справа х про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкт а владних повноважень обов'я зок щодо доказування правомі рності свого рішення, дії чи б ездіяльності покладається н а відповідача, якщо він запер ечує проти адміністративног о позову.

Відповідачем не надано суд у доказів правомірності свої х дій з відмови проведення ре єстраційних дій, отже, позов п ідлягає задоволенню.

На підставі висловленого, к еруючись ст. 94, 158-163, Кодексу адмі ністративного судочинства У країни, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністрати вний позов задовольнити повн істю.

2. Визнати дії Держа вного реєстратора Нахімовсь кої районної державної адмін істрації в місті Севастополі Слободянюк Наталії Іванів ни про залишення документі в Товариства з обмеженою від повідальністю «Техногаз»бе з розгляду, наданих 08 лютого 2010 року для проведення реєстра ційної дії - «Державної реєст рації змін до установчих док ументів юридичної особи»без підставними та незаконними.

3. Зобов'язати Державно го реєстратора Нахімовської районної державної адмініст рації в місті Севастополі ви конати реєстраційну дію - « Державну реєстрацію змін д о установчих документів юрид ичної особи»- зареєструвати нову редакцію Статуту Товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Техногаз», затверджен у рішенням загальних зборів учасників Товариства від 25 сі чня 2010 року.

4. Копію постанови напр авити відповідачу.

Постанова може бути о скаржена в апеляційному поря дку до Севастопольського апе ляційного адміністративног о суду через суд першої інста нції шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення пос танови заяви про апеляційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів апеляці йної скарги, з подачею її копі ї до апеляційної інстанції а бо в порядку частини 5 статті 1 86 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, якщо таку зая ву не було подано. Якщо було по дано заяву про апеляційне ос карження, але апеляційна ска рга не була подана в строк, пос танова набирає законної сили після закінчення цього стро ку.

Суддя М.М.Кравченко

Постанова складена та підписана

в порядку ч. 3 ст. 160 КАС України

16.04.2010

СудОкружний адміністративний суд міста Севастополя
Дата ухвалення рішення14.04.2010
Оприлюднено27.09.2010
Номер документу9765017
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-296/10/2770

Постанова від 14.04.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Севастополя

Кравченко М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні