Ухвала
від 15.06.2021 по справі 914/1575/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

15.06.2021 Справа№ 914/1575/21

За заявою: Товариства з обмеженою відповідальністю Холдингова компанія Квадратний метр , м.Червоноград Львівської обл,

До відповідача: Головного управління Національної поліції у Львівській області, м. Львів,

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю Фірма Інтербуд , м.Львів,

Про: забезпечення позову

У справі №914/1575/21

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю Холдингова компанія Квадратний метр , м.Червоноград Львівської обл,

до відповідача: Головного управління Національної поліції у Львівській області, м. Львів,

про: визнання протиправним та скасування рішення тендерного комітету.

Суддя Козак І.Б.

Без виклику сторін.

ПРОЦЕС.

14.06.2021 року Товариством з обмеженою відповідальністю Холдингова компанія Квадратний метр подано заяву до Головного управління Національної поліції у Львівській області про забезпечення позову, у якій просить:

1) вжити заходів забезпечення позову шляхом заборони відповідачу вчиняти будь-які дії та/або приймати будь-які рішення, повязані з виконанням договору №362 від 18.05.2021 та додатків до нього, який укладений між Головним управлінням Національної поліції у Львівській області та ТОВ Фірма Інтербуд .

ПРАВОВА ПОЗИЦІЯ ЗАЯВНИКА.

Заявник зазначає, що застосування такого заходу забезпечення позову заборони відповідачу вчиняти будь-які дії щодо виконання умов договору №362 від 18.05.2021 є цілком адекватним, обгрунтованим, не порушує прав/обовязків інших учасників процесу. До того ж, його застосування попередить настання можливих негативних наслідків у вигляді заподіяної майнової та немайнової шкоди всім учасникам процесу.

ПОЗИЦІЯ СУДУ.

Стаття 136 ГПК України визначає підстави для забезпечення позову, так зокрема, забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Згідно пункту 2 ч.1 ст.137 ГПК України позов забезпечується, зокрема, забороною відповідачу вчиняти певні дії.

Заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи (ч.1 ст.140 ГПК України).

У п.2 прохальної частини заяви від 10.06.2021 №34 ТзОВ "Холдингова компанія "Квадратний метр" просило здійснювати розгляд цієї заяви за участі уповноваженого представника. Однак, суд не вбачає необхідності у розгляді даної заявиу в судовому засіданні з викликом сторін даного спору.

Частиною 1 ст.73 ГПК України встановлено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Положення ч.1 ст.76 Господарського процесуального кодексу України передбачає, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування.

У статті 79 ГПК України зазначено, що достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

У постанові №16 від 26.12.2011р. Пленум Вищого Господарського суду України звертає увагу судів на те, що достатнім обґрунтуванням для забезпечення позову є підтверджена доказами наявність фактичних обставин , з якими пов`язується застосування певного виду забезпечення позову. Про такі обставини може свідчити вчинення відповідачем дій, спрямованих на ухилення від виконання зобов`язання після пред`явлення вимоги чи подання позову до суду (реалізація майна чи підготовчі дії до його реалізації, витрачання коштів не для здійснення розрахунків з позивачем, укладення договорів поруки чи застави за наявності невиконаного спірного зобов`язання тощо).

При вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв`язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів; запобігання порушенню у зв`язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

Забезпечуючи позов, суд також враховує адекватність заходу до забезпечення позову. Згідно з даним положенням адекватність заходу до забезпечення позову, що застосовується господарським судом, визначається його відповідністю вимогам, на забезпечення яких він вживається. Оцінка такої відповідності здійснюється господарським судом, зокрема, з урахуванням співвідношення прав (інтересу), про захист яких просить заявник, з вартістю майна, на яке вимагається накладення арешту, або майнових наслідків заборони відповідачеві вчиняти певні дії.

Оглянувши та дослідивши матеріали справи та поданої заяви, суд зазначає, що заявником недостатньо обґрунтовано припущення, що невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся. Заявником взагалі не подано ніяких підтверджуючих доказів вчинення відповідачем дій, спрямованих на ухилення від виконання рішення суду у цій справі.

Відтак, з проведеного судом аналізу підстав застосування заходів забезпечення позову за поданою заявою вбачається, що заявником не обґрунтовано належним чином підстав вжиття заходів у вигляді заборони вчинення відповідачем певних дій, а судом не встановлено реальності настання обставин, з якими закон пов`язує можливість вжиття таких заходів. Позивач не подав жодних належних доказів того, що невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання судового рішення. За відсутності достатніх доказів протиправності дій відповідача, з метою запобігання порушенню у зв`язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів третіх осіб, та непорушності законного порядку, відсутні правові підстави для задоволення поданої заяви. Таким чином, суд відмовляє у в задоволенні заяви про вжиття заходів забезпечення позову.

Враховуючи наведене та керуючись ст.ст.136-140 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

Відмовити Товариству з обмеженою відповідальністю Холдингова компанія Квадратний метр у задоволенні заяви про забезпечення позову у справі №914/1575/21.

Ухвала набирає законної сили у відповідності до частини 2 статті 235 ГПК України з моменту її підписання.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга протягом десяти днів з дня її підписання.

Інформацію по справі можна отримати зі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою http://court.gov.ua/ .

Суддя І.Б. Козак

Дата ухвалення рішення15.06.2021
Оприлюднено17.06.2021
Номер документу97655985
СудочинствоГосподарське
Сутьзахист яких просить заявник, з вартістю майна, на яке вимагається накладення арешту, або майнових наслідків заборони відповідачеві вчиняти певні дії. Оглянувши та дослідивши матеріали справи та поданої заяви

Судовий реєстр по справі —914/1575/21

Рішення від 12.10.2021

Господарське

Господарський суд Львівської області

Козак І.Б.

Постанова від 09.09.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 07.09.2021

Господарське

Господарський суд Львівської області

Козак І.Б.

Ухвала від 03.08.2021

Господарське

Господарський суд Львівської області

Козак І.Б.

Ухвала від 23.07.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 16.07.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 06.07.2021

Господарське

Господарський суд Львівської області

Козак І.Б.

Ухвала від 05.07.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 15.06.2021

Господарське

Господарський суд Львівської області

Козак І.Б.

Ухвала від 08.06.2021

Господарське

Господарський суд Львівської області

Козак І.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні