Ухвала
від 15.06.2021 по справі 642/3637/21
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

15.06.2021

Справа № 642/3637/21

Провадження № 1-кс/642/1725/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 червня 2021 року слідчий суддя Ленінського районного суду міста Харкова ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувшиу судовомузасіданні клопотання прокурора першоговідділу процесуальногокерівництва управлінняпроцесуального керівництвау кримінальнихпровадженнях слідчихТериторіального управлінняДержавного бюророзслідувань обласноїпрокуратури ОСОБА_3 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42021220000000195 від20.04.2021 за ч. 3 ст. 368 КК України,

про наданнядозволу напроведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор першого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих Територіального управління Державного бюро розслідувань обласної прокуратури ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Ленінського районного суду м. Харкова з клопотанням, в якому просить надати дозвіл на проведення обшуку приміщень у будівлях Пункту пропуску «ГоптівкаНехотєєвка» Митного поста «Щербаківка» Слобожанської митниці Держмитслужби, розташованому за адресою: Харківська область, Дергачівський район, 38-й км траси «ХарківБєлгород», з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання і вилучення наступних доказів: предмет неправомірної вигоди грошові кошти, а також грошові кошти, здобуті у результаті вчинення інших кримінальних правопорушень, документів щодо митного оформлення та перетину кордону заявником, інші документи та матеріали, чорнові записи, електронні пристрої, у тому числі комп`ютери та мобільні телефони, інші засоби зв`язку, носії інформації, у тому числі флеш-накопичувачі, які можуть містити інформацію про протиправну діяльність та вчинення вказаного або іншого кримінального правопорушення.

Як вбачаєтьсяз наданогоклопотання тадодатків донього,Другим слідчимвідділом (здислокацією ум.Харкові)Територіального управлінняДержавного бюророзслідувань,розташованого ум.Полтаві,здійснюється досудоверозслідування укримінальному провадженні№42021220000000195від20.04.2021за ч.3ст.368КК України,за фактомвимагання неправомірноївигоди службовимиособами Слобожанськоїмитниці Держмитслужби. Процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні здійснюється Харківською обласною прокуратурою.

Оперативний супровід у кримінальному провадженні здійснюється співробітниками Головного відділу по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Управління СБУ в Харківській області.

Так, з Управління СБУ в Харківській області листом від 16.04.2021 №70/14-4406 надійшли матеріали за фактом вимагання службовими особами Слобожанської митниці Держмитслужби від громадянина ОСОБА_4 неправомірної вигоди за не перешкоджання проходження митної процедури особам, які провозять з собою готівку у дозволеному без декларування розмірі.

Відповідно до заяви вказаного громадянина, останній 10.04.2021 перетинав державний кордон України в пункті пропуску «Гоптівка» митного посту «Щербаківка» Слобожанської митниці Держмитслужби в напрямку руху на виїзд з України. Під час здійснення митного контролю у бесіді із заявником невідомий йому інспектор Слобожанської митниці Держмитслужби запитав про суму грошових коштів, які він має намір перевезти через державний кордон. Заявник повідомив, що перевозить 7000 доларів США, після чого інспектор повідомив, що для безперешкодного перевезення вказаної суми коштів необхідно передати йому відсоток від такої суми. У разі передачі неправомірної вигоди інспектор пообіцяв не вимагати від заявника письмового декларування перевезення такої суми коштів. Проте заявник відмовився передавати інспектору неправомірну вигоду та звернувся для митного оформлення до іншого співробітника.

Допитаний в ході досудового розслідування заявник підтвердив вказану інформацію.

Також ОСОБА_4 повідомив, що до 20 червня планує відвести до родичів, які проживають у м. Москва Російської Федерації, грошові кошти у розмірі 11000 доларів США для здійснення вартісного лікування своєї тітки Ксенії, в якої нещодавно загострилась хвороба серця. Внаслідок вищевказаних подій, що відбулись 10 квітня на пункту пропуску «Гоптівка Нехотєєвка», заявник обґрунтовано хвилюється за власні кошти, які він планує вивезти до Російської Федерації, оскільки, з його слів, працівники митниці дуже ймовірно будуть вимагати від нього неправомірну вигоду.

Таким чином у діях службових осіб пункту пропуску «Гоптівка Нехотєєвка» МП «Щербаківка» Слобожанської митниці Держмитслужби вбачаються ознаки складу злочину, передбаченого ч.3 ст.368 КК України.

Виходячи з викладеного на даний час у органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні обшуку приміщень пункту пропуску «Гоптівка Нехотєєвка» Митного поста «Щербаківка» Слобожанської митниці Держмитслужби, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання і вилучення доказів, які підтверджують вищезазначені факти, зокрема: предмет неправомірної вигоди грошові кошти, а також грошові кошти, здобуті у результаті вчинення інших кримінальних правопорушень, документів щодо митного оформлення та перетину кордону заявником, інші документи та матеріали, чорнові записи, електронні пристрої, у тому числі комп`ютери та мобільні телефони, інші засоби зв`язку, носії інформації, у тому числі флеш-накопичувачі, які можуть містити інформацію про протиправну діяльність та вчинення вказаного або іншого кримінального правопорушення.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме земельні ділянки, на території Козачолопанської селищної ради, за кадастровими номерами 6322055600:02:000:0613, 6322055600:02:000:0391 за адресою: Харківська область, Дергачівський район, 38-й км траси «Харків Бєлгород», належить на праві державної власності Державній Митній службі України.

У сторони обвинувачення є обґрунтовані підозри щодо вчинення тяжкого кримінального правопорушення, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження, а потреби досудового розслідування виправдовують такий ризик втручання, як необхідність проведення обшуку приміщень будівель Пункту пропуску «Гоптівка Нехотєєвка» Митного поста «Щербаківка» Слобожанської митниці Держмитслужби, розташованому за адресою: Харківська область, Дергачівський район, 38-й км траси «Харків Бєлгород», з метою відшукування та вилучення речей, документів та одержаних неправомірним шляхом грошових коштів, що зазначені вище.

В той же час без отримання вказаних речей, документів та одержаних неправомірним шляхом грошових коштів стороні обвинувачення не вбачається можливим досягти цілей, направлених на всебічне встановлення істини у кримінальному провадженні, оскільки саме ці речі та документи містять відомості щодо обставин вчинення правопорушення, осіб, які сприяли їх вчиненню тощо, та виключно ці речі і документи нададуть змогу надати обґрунтовану правову оцінку діям відповідних осіб.

Необхідність проведення такої слідчої дії як обшук, а не тимчасовий доступ до речей та документів, обумовлюється саме необхідністю отримати та відшукати усі документи, що складалися під час незаконних дій службових осіб Слобожанської митниці Держмитслужби, речі та одержані неправомірним шляхом грошові кошти, наявністю достатніх ризиків вважати, що з метою прикриття своєї протиправної діяльності можуть бути не надані, сховані, спотворені чи знищені.

Суд, вислухавши прокурора, який підтримав клопотання, дослідивши надані матеріали, приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню на підставі наступного.

Згідно зі ст. 223 КПК України підставами для проведення слідчої дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Згідно зі ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також місце встановлення розшукуваних осіб.

Як вбачається з наданих матеріалів, Другим слідчим відділом (з дислокацією у м. Харкові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Полтаві, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42021220000000195 від20.04.2021 за ч.3ст.368 КК України, за фактом вимагання неправомірної вигоди службовими особами Слобожанської митниці Держмитслужби.

Досудовим розслідуванням встановлено, що Так, з Управління СБУ в Харківській області листом від 16.04.2021 №70/14-4406 надійшли матеріали за фактом вимагання службовими особами Слобожанської митниці Держмитслужби від громадянина ОСОБА_4 неправомірної вигоди за не перешкоджання проходження митної процедури особам, які провозять з собою готівку у дозволеному без декларування розмірі.

Відповідно до заяви вказаного громадянина, останній 10.04.2021 перетинав державний кордон України в пункті пропуску «Гоптівка» митного посту «Щербаківка» Слобожанської митниці Держмитслужби в напрямку руху на виїзд з України. Під час здійснення митного контролю у бесіді із заявником невідомий йому інспектор Слобожанської митниці Держмитслужби запитав про суму грошових коштів, які він має намір перевезти через державний кордон. Заявник повідомив, що перевозить 7000 доларів США, після чого інспектор повідомив, що для безперешкодного перевезення вказаної суми коштів необхідно передати йому відсоток від такої суми. У разі передачі неправомірної вигоди інспектор пообіцяв не вимагати від заявника письмового декларування перевезення такої суми коштів. Проте заявник відмовився передавати інспектору неправомірну вигоду та звернувся для митного оформлення до іншого співробітника.

Допитаний в ході досудового розслідування заявник підтвердив вказану інформацію.

Також ОСОБА_4 повідомив, що до 20 червня планує відвести до родичів, які проживають у м. Москва Російської Федерації, грошові кошти у розмірі 11000 доларів США для здійснення вартісного лікування своєї тітки Ксенії, в якої нещодавно загострилась хвороба серця. Внаслідок вищевказаних подій, що відбулись 10 квітня на пункту пропуску «Гоптівка Нехотєєвка», заявник обґрунтовано хвилюється за власні кошти, які він планує вивезти до Російської Федерації, оскільки, з його слів, працівники митниці дуже ймовірно будуть вимагати від нього неправомірну вигоду.

Таким чином у діях службових осіб пункту пропуску «Гоптівка Нехотєєвка» МП «Щербаківка» Слобожанської митниці Держмитслужби вбачаються ознаки складу злочину, передбаченого ч.3 ст.368 КК України.

Виходячи з викладеного на даний час у органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні обшуку приміщень пункту пропуску «Гоптівка Нехотєєвка» Митного поста «Щербаківка» Слобожанської митниці Держмитслужби, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання і вилучення доказів, які підтверджують вищезазначені факти, зокрема: предмет неправомірної вигоди грошові кошти, а також грошові кошти, здобуті у результаті вчинення інших кримінальних правопорушень, документів щодо митного оформлення та перетину кордону заявником, інші документи та матеріали, чорнові записи, електронні пристрої, у тому числі комп`ютери та мобільні телефони, інші засоби зв`язку, носії інформації, у тому числі флеш-накопичувачі, які можуть містити інформацію про протиправну діяльність та вчинення вказаного або іншого кримінального правопорушення.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме земельні ділянки, на території Козачолопанської селищної ради, за кадастровими номерами 6322055600:02:000:0613, 6322055600:02:000:0391 за адресою: Харківська область, Дергачівський район, 38-й км траси «Харків Бєлгород», належить на праві державної власності Державній Митній службі України.

У сторони обвинувачення є обґрунтовані підозри щодо вчинення тяжкого кримінального правопорушення, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження, а потреби досудового розслідування виправдовують такий ризик втручання, як необхідність проведення обшуку приміщень будівель Пункту пропуску «Гоптівка Нехотєєвка» Митного поста «Щербаківка» Слобожанської митниці Держмитслужби, розташованому за адресою: Харківська область, Дергачівський район, 38-й км траси «Харків Бєлгород», з метою відшукування та вилучення речей, документів та одержаних неправомірним шляхом грошових коштів, що зазначені вище.

Отже, прокуроом доведено, що існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження, потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні прокурора та завдання, для виконання якого він звертається із клопотанням, може бути виконане.

Прокурором відповідно доположень ч.5ст.234КПК України доведенонаявність достатніхпідстав вважати,що буловчинено кримінальнеправопорушення; відшукуваніречі ідокументи маютьзначення длядосудового розслідування; відомості,які вних містяться,можуть бутидоказами підчас судовогорозгляду; відшукувані речі, документи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі, та за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Враховуючи наведене, клопотання про надання дозволу на проведення обшуку підлягає задоволенню.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 234, 235, 376 КПК України,-

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурорапершого відділупроцесуального керівництвауправління процесуальногокерівництва укримінальних провадженняхслідчих Територіальногоуправління Державногобюро розслідуваньобласної прокуратури ОСОБА_3 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42021220000000195 від20.04.2021 за ч. 3 ст. 368 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку - задовольнити.

Надати слідчим у кримінальному провадженні слідчим Другого слідчого відділу (з дислокацією у м. Харкові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 старшим слідчим цього ж відділу ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , прокурорам у кримінальному провадженні заступнику начальника першого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих Територіального управління Державного бюро розслідувань обласної прокуратури ОСОБА_14 , прокурорам цього ж відділу ОСОБА_3 , ОСОБА_15 , а також за їх дорученням оперативним співробітникам Головного відділу по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Управління СБУ в Харківській області, на підставі доручення у порядку ст. 40 КПК України дозвіл на проведення обшуку приміщень у будівлях Пункту пропуску «ГоптівкаНехотєєвка» Митного поста «Щербаківка» Слобожанської митниці Держмитслужби, розташованому за адресою: Харківська область, Дергачівський район, 38-й км траси «ХарківБєлгород», з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання і вилучення наступних доказів: предмет неправомірної вигоди грошові кошти, а також грошові кошти, здобуті у результаті вчинення кримінального правопорушення, документів щодо митного оформлення та перетину кордону заявником, інші документи та матеріали, чорнові записи, електронні пристрої, у тому числі комп`ютери та мобільні телефони, інші засоби зв`язку, носії інформації, у тому числі флеш-накопичувачі, які можуть містити інформацію про протиправну діяльність та вчинення вказаного або іншого кримінального правопорушення.

Строк дії ухвали - 1 місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЛенінський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення15.06.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу97678601
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою

Судовий реєстр по справі —642/3637/21

Ухвала від 15.06.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Шрамко Л. Л.

Ухвала від 15.06.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Шрамко Л. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні