Рішення
від 18.02.2021 по справі 910/16548/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

18.02.2021Справа № 910/16548/20

Господарський суд міста Києва у складі судді Ковтуна С.А., секретар судового засідання Мамонтова О.О., дослідивши матеріали справи

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Енерджікс

до приватного акціонерного товариства Національна енергетична компанія Укренерго

про стягнення 362122,99 грн,

Представники:

від позивача Кулібаба О.О.

від відповідача Буркова С.М.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Господарського суду міста Києва звернулося з позовом товариство з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) Енерджікс до приватного акціонерного товариства Національна енергетична компанія Укренерго (далі - НЕК Укренерго ) про стягнення 362122,99 грн упущеної вигоди.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням зобов`язань оператором системи передач, передбачених пунктами 2.3.4. та 2.3.5. Правил ринку на добу наперед та внутрішньодобового ринку, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі - НКРЕКП) від 14.03.2018 № 308, у редакції постанови НКРЕКП від 24.06.2019 № 1169, (далі - Правила РДН та ВДР), що унеможливило здійснення ТОВ Енерджікс продажу електричної енергії на ринку на добу наперед , що в свою чергу спричинило збитки позивачу у розмірі 362122,99 грн. Неналежне виконання обов`язків відповідачем полягає в неправомірному обмеженні права позивача щодо реалізації електричної енергії на ринку добу на перед 09 липня 2020 року до 5786,2 МВт*год., у зв`язку з чим відповідна заявка позивача на продаж на 9407,5 МВТ*год. була скасована системою XMtrade. У зв`язку з цим позивач змушений був продати 3623,3 МВт*год. електричної енергії на внутрішньодобовому ринку 08.07.2020, різниця в ціні якої склала 362122,99 грн.

Суд своєю ухвалою від 03.11.2020 відкрив провадження у справі № 910/16548/20, постановив розглядати справу в порядку загального позовного провадження.

Відповідач позовні вимоги відхилив повністю. Відповідач не заперечив факт обмеження права позивача щодо реалізації електричної енергії на ринку на добу наперед 09 липня 2020 року до 5786,2 МВт*год., зазначивши, що це було спричинено технічними неполадками при передачі інформації щодо максимальних обсягів продажу в певному форматі від відповідача до державного підприємства Оператор ринку . За твердженням відповідача, обсяг коштів, який розраховано позивачем і який вимагається компенсувати з боку відповідача, розрахований із припущення продажу на ринку на добу наперед усього обсягу електроенергії, який був невірно поданий до Оператора ринку, за ціною, яка склалася у відповідну годину. Відповідач вважає, що факт такого продажу саме по цим цінам не може бути перевірений чи доведена його правильність з таких причин:

- невідомо, чи позивач подавав б заявку на ринку на добу наперед в такому обсязі;

- невідомо, чи вся заявка була б акцептована Оператором ринку (тобто чи весь обсяг був би куплений Оператором ринку за цінами, які склалися у відповідну годину);

- невідомо, яка склалася б ціна кожної години, якщо компанія подавала б заявку на ринку на добу наперед в такому обсязі і вся заявка була б акцептована Оператором ринку, оскільки, обсяг позивача достатньо значний, щоб вплинути на формування ціни.

Різниця в продажу електричної енергії позивачем на ринку на добу наперед та внутрішньодобовому ринку не може бути упущеною вигодою, оскільки позивач міг і не отримати дохід.

Також відповідач заперечив проти визначеного позивачем розміру витрат на професійну правничу допомогу (70000,00 грн).

07.12.2020 позивач разом з відповіддю на відзив подав заяву про поновлення строку на її подання.

Заявник зазначив, що отримав відзив на позов лише 24.11.2020. У зв`язку з карантинними обмеженнями в товаристві з обмеженою відповідальністю Енерджікс введений дистанційний режим роботи, тому представнику позивача для підготовки відповіді на відзив був потрібний додатковий час.

Відповідно до частини 4 статті 166 ГПК України відповідь на відзив подається в строк встановлений судом. Суд має встановити такий строк подання відповіді на відзив, який дозволить позивачу підготувати свої міркування, аргументи та відповідні докази, іншим учасникам справи - отримати відповідь на відзив завчасно до початку розгляду справи по суті, а відповідачу - надати учасникам справи заперечення завчасно до початку розгляду справи по суті.

За загальним правилом, заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених Господарським процесуальним кодексом України (ч. 2 ст. 118 ГПК України). Частиною 2 статті 119 ГПК України передбачено, що встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

З метою забезпечення принципу змагальності (ст. 13 ГПК України), суд задовольнив заяву позивача та прийняв відповідь на відзив до розгляду, про що на місці 07.12.2020 постановив протокольну ухвалу.

Позивач, обґрунтовуючи можливість продати весь заявлений обсяг електричної енергії у кількості 9407,5 МВТ*год. на ринку на добу наперед 09.07.2020, у відповіді на відзив зазначив, що ціни на ринку на добу наперед 09.07.2020 є значно вищими за заявлену ТОВ Енерджікс ціну у заявці: мінімальна ціна - 890 грн/МВт*год (7-ма година). Середньоарифметична ціна усіх 24 годин складає 1137,25 гри/ МВт*год. Отже, заявлені позивачем ціни гарантовано дозволили б йому продати весь заявлений обсяг електричної енергії на 09.07.2020 на ринку на добу наперед . Крім того, на 08.07.2020 ТОВ Енерджікс подавало заявку ID 471521 на продаж електричної енергії у розмірі 9653,6 МВт (більший обсяг ніж 09.07.2020), яка також була розбита на 2 кроки з максимальною ціною 599 гри/ МВт*год та яка була акцептована у повному обсязі.

У запереченнях на відповідь на відзив відповідач підтримав раніше наведені аргументи проти визначеного позивачем розміру збитків.

Відповідач подав клопотання про залучення до участі у справі як третьої особи на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, державного підприємства Оператор ринку .

Суд відмовив у задоволенні клопотання, про що на місці 17.12.2020 постановив протокольну ухвалу. Зокрема, клопотання мотивовано необхідністю отримання пояснень та роз`яснень державного підприємства Оператор ринку щодо ситуації на ринку на добу наперед стосовно позивача, що, відповідно до ст. 50 ГПК України, не є підставою для залучення третьої особи.

Розглянувши надані документи і матеріали, заслухавши пояснення представників позивача та відповідача, всебічно та повно з`ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги та заперечення проти позовних вимог, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) Енерджікс є ліцензіатом з провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу. Рішення про видачу позивачу відповідної ліцензії прийнято Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 14.06.2018 (постанова № 429).

Правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електричної енергії, визначає Закон України від 13.04.2017, № 2019-VIII Про ринок електричної енергії (далі - Закон), який регулює відносини, пов`язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії для забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам з урахуванням інтересів споживачів, розвитку ринкових відносин, мінімізації витрат на постачання електричної енергії та мінімізації негативного впливу на навколишнє природне середовище.

Товариство з обмеженою відповідальністю Енерджікс , як електропостачальник, є одним з учасників ринку електричної енергії.

Законом (ст. 4) передбачено, що учасники ринку електричної енергії провадять свою діяльність на ринку електричної енергії на договірних засадах. Для забезпечення функціонування ринку електричної енергії укладаються, у тому числі, такі види договорів:

1) двосторонній договір купівлі-продажу електричної енергії (двосторонній договір);

2) про участь у ринку на добу наперед та/або внутрішньодобовому ринку;

3) про купівлю-продаж електричної енергії на ринку на добу наперед ;

4) про купівлю-продаж електричної енергії на внутрішньодобовому ринку;

5) про участь у балансуючому ринку;

6) про врегулювання небалансів;

7) про надання послуг з передачі.

Ринок електричної енергії на добу наперед - це сегмент ринку електричної енергії, на якому здійснюється купівля-продаж електричної енергії на наступну за днем проведення торгів добу.

Внутрішньодобовий ринок електричної енергії - це сегмент ринку електричної енергії, на якому купівля-продаж електричної енергії здійснюється безперервно після завершення торгів на ринку на добу наперед та впродовж доби фізичного постачання електричної енергії.

За приписами ст. 67 Закону для участі на ринку на добу наперед та внутрішньодобовому ринку учасники ринку укладають з оператором ринку договір про участь у ринку на добу наперед та внутрішньодобовому ринку.

ТОВ Енерджікс здійснює купівлю-продаж електричної енергії за двосторонніми договорами, на ринку на добу наперед та внутрішньодобовому ринку.

Для купівлі-продажу електричної енергії на ринку на добу наперед та внутрішньодобовому ринку позивач уклав з державним підприємством Оператор ринку (далі - ДП Оператор ринку ) договір про участь у ринку на добу наперед та внутрішньодобовому ринку № 93/01 від 28.06.2019 (далі -договір про участь на РДН та ВДР), договір про купівлю - продаж електричної енергії на ринку на добу наперед № 93/01РДН від 30.06.2019 (далі - Договір РДН) та договір про купівлю - продаж електричної енергії на внутрішньодобовому ринку № 93/01 ВДР від 30.06.2019 (далі - Договір ВДР).

Також на підставі заяви про укладення договору про врегулювання небалансів електричної енергії, ТОВ Енерджікс приєдналось до відповідно договору, який є публічним. Відповідну заяву позивача державне підприємство Національна енергетична компанія Укренерго (далі - НЕК Укренерго ), яке є стороною цього договору як оператор системи передачі (далі - ОСП), акцептувало 07.06.2019, присвоївши йому номер 0184-01024.

Послуги з передачі електричної енергії позивачу надає НЕК Укренерго (ОСП) за договором про надання послуг з передачі електричної енергії від 05 червня 2019 року № 0184-02024.

Купівля-продаж електричної енергії на ринку на добу наперед та внутрішньодобовому ринку здійснюється за правилами ринку на добу наперед та внутрішньодобового ринку (ч. 2 ст. 67 Закону).

З метою продажу/купівлі електричної енергії на ринку на добу наперед та внутрішньодобовому ринку учасники цього ринку подають оператору ринку свої пропозиції (заявки). Форма та порядок подання пропозицій (заявок) визначаються правилами ринку на добу наперед та внутрішньодобового ринку. До торгів допускаються учасники ринку на добу наперед та внутрішньодобового ринку, які відповідно до вимог правил ринку на добу наперед та внутрішньодобового ринку надали гарантії виконання фінансових зобов`язань за договорами на ринку на добу наперед та внутрішньодобовому ринку. Види та порядок надання гарантій визначаються правилами ринку на добу наперед та внутрішньодобового ринку (ч. 4 ст. 67 Закону).

Ціна купівлі-продажу електричної енергії на ринку на добу наперед визначається для кожного розрахункового періоду оператором ринку за принципом граничного ціноутворення на основі балансу сукупного попиту на електричну енергію та її сукупної пропозиції, а на внутрішньодобовому ринку - за принципом ціноутворення по заявленій (пропонованій) ціні відповідно до правил ринку на добу наперед та внутрішньодобового ринку. Ціни на ринку на добу наперед та внутрішньодобовому ринку є вільними (ринковими) цінами (ч. 5 ст. 67 Закону).

За результатами торгів відповідно до правил ринку на добу наперед та внутрішньодобового ринку оприлюднюються ціна та обсяги купівлі-продажу електричної енергії для кожного розрахункового періоду та інші показники, що можуть використовуватися як орієнтир (індикатор) для укладення правочинів щодо купівлі-продажу електричної енергії на ринку електричної енергії (ч. 6 ст. 67 Закону).

14.03.2018 Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затверджено Правила ринку на добу наперед та внутрішньодобового ринку (далі - Правила РДН та ВДР), які визначають взаємовідносини, що виникають між учасниками ринку на добу наперед та внутрішньодобового ринку (далі - учасник РДН/ВДР) та оператором ринку (далі - ОР), а також визначають порядок реєстрації учасників РДН/ВДР, порядок та вимоги до забезпечення виконання зобов`язань за договорами купівлі-продажу електричної енергії на ринку на добу наперед (далі - РДН) і внутрішньодобовому ринку (далі - ВДР), порядок організації та проведення торгів РДН і торгів ВДР, порядок визначення ціни на електричну енергію, проведення розрахунків на РДН і ВДР, визначення вартості послуг ОР та порядок їх оплати, розкриття інформації та оприлюднення інформації, порядок врегулювання спорів між ОР та учасниками РДН/ВДР.

Учасниками РДН/ВДР можуть бути виробники, електропостачальники, трейдери, ОСП, ОСР, гарантований покупець та споживачі, які в установленому Правилами ринку порядку уклали з ОСП договір про врегулювання небалансів електричної енергії та у порядку, визначеному цими Правилами, уклали з ОР договір про участь у РДН та ВДР (п. 1.4 Правил РДН та ВДР).

Складаючи заявку на продаж електричної енергії, учасник РДН/ВДР ураховує, що обсяги електричної енергії, що він планує продати на добу постачання у визначеній торговій зоні, не повинні перевищувати максимальний обсяг продажу електричної енергії на РДН та ВДР, що визначається згідно з Правилами ринку (2.2.7 Правил РДН та ВДР).

Пунктом 3.2.1 Правил РДН/ВДР передбачено, що учасники РДН/ВДР можуть подавати заявки на торги на РДН за 7 календарних днів до доби постачання і до 12:00 години доби, що передує добі постачання ( закриття воріт РДН ), які подаються через програмне забезпечення ОР (п. 3.2.2 Правил РДН та ВДР).

Оператор систем передачі розраховує та надає ОР до 11:30 години доби, що передує добі постачання, максимальний обсяг продажу електричної енергії на РДН та ВДР по кожному учаснику ринку (п. 2.2.8 Правил РДН та ВДР).

Розрахунок максимальних обсягів продажу на РДН та ВДР здійснюється відповідно до глави 2.3 розділу II Правил ринку, затвердженими постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 307 (у редакції постанови НКРЕКП від 24.06.2019 № 1168) (далі - Правила ринку).

За її приписами (п. 2.3.3) сторона, відповідальна за баланс (далі - СВБ), якими є усі учасники ринку, крім споживачів, що купують електричну енергію за договорами про постачання електричної енергії споживачу, до 11:15 дня, що передує торговому дню (Д-1), зобов`язана надати ОСП прогнозні максимальні обсяги продажу на РДН та ВДР, що визначені на основі даних про обсяг фактичної наявної фінансової гарантії, з розбивкою по кожному учаснику ринку, який входить до її балансуючої групи, виходячи із величини наявних фінансових гарантій цієї СВБ.

Після отримання даних від СВБ, відповідно до пункту 2.3.2 Правил ринку, ОСП проводить перевірку отриманих даних на відповідність зареєстрованим на ринку двосторонніх договорів (далі - РДД) обсягам та величині наявних фінансових гарантій.

У разі отримання помилкових значень від СВБ або неотримання їх від СВБ у встановлений пунктом 2.3.2 цієї глави термін ОСП проводить для такої СВБ розрахунок максимальних обсягів продажу на РДН та ВДР пропорційно до обсягів продажу на РДД кожним учасником ринку, який входить до балансуючої групи такої (таких) СВБ.

Об 11:30 дня, що передує торговому дню, ОСП повідомляє ОР максимальний обсяг продажу на РДН та ВДР по кожному учаснику ринку на торговий день (п. 2.3.5 Правил ринку).

Порядок визначення зобов`язань та проведення розрахунків учасників РДН/ВДР за результатами торгів на РДН передбачений гл. 4.1, 4.3 р. IV Правил РДН та ВДР.

Оператор ринку до 14:00 години доби, що передує добі постачання, або у випадку оголошення додаткової сесії торгів на РДН, або перенесення торгів на РДН не пізніше часу, зазначеного у відповідному повідомленні, визначає щодо доби постачання обсяги зобов`язань з оплати купленої та проданої на торгах на РДН електричної енергії.

Отже, умовами включення обсягів електричної енергії сторони, відповідальна за баланс (СВБ), яким, у спірних правовідносинах, є позивач як елетропостачальник, у торговий день на РДН є наявність зареєстрованих на ринку двосторонніх договорів цього обсягу електричної енергії та його покриття фінансовими гарантіями. Перевірку достовірності заявки СВБ цим умовам законодавством покладено на ОСП, яким є відповідач.

Розрахунки за куплену-продану на РДН/ВДР електричну енергію здійснюються з урахуванням податку на додану вартість грошовими коштами в національній валюті України через уповноважений банк, визначений Оператором ринку з переліку уповноважених банків.

ТОВ Енерджікс 08.07.2020 здійснило закупівлю електричної енергії на 09.07.2020 за двосторонніми договорами з ПрАТ Укргідроенерго , комунальним підприємством виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) Київтеплоенерго , ТОВ Східгазенерго , ТОВ Мегатрейдінг , ТОВ Фінансово-промислова компанія Ресурсгруп .

Загальний обсяг купівлі електричної енергії ТОВ Енерджікс на 09 липня 2020 року складав 13860,000 МВт*год. Придбаний позивачем обсяг електричної енергії був зареєстрований на ринку двосторонніх договорів, що визнається сторонами та, в силу ч. 1 ст.75 ГПК України, не підлягає доказуванню.

З метою продажу електричної енергії ТОВ Енерджікс подало до НЕК Укренерго банківські гарантії на загальну суму 155000000,00 грн, а саме:

- банківська гарантія № 20686/19-ГВ АТ Банк інвестицій та заощаджень на суму 10000000,00 грн, період дії гарантії: від 21.12.2019 до 30.06.2021;

- банківська гарантія № 29078/19-ГВ АТ Банк інвестицій та заощаджень на суму 30000000,00 грн, період дії гарантії: від 24.12.2019 до 30.06.2021;

- банківська гарантія № 290-1/220-Г ГІАТ Банк кліринговий дім на суму 60000000,00 грн, період дії гарантії: від 01.07.2020 до 01.07.2021;

- банківська гарантія № 1789-20/1 (зі змінами № 2 від 21.05.2020) АТ Банк Альянс на суму 55000000,00 грн., період дії гарантії: від 08.04.2020 до 30.07.2020.

Таким чином, ТОВ Енерджікс , відповідно до розділу 6 Правил ринку, мало право продавати електричну енергію на 09 липня 2020 року у розмірі 16765,100 МВт*год.

08.07.2020 підприємство продало за двосторонніми договорами обсяг електричної енергії у розмірі 4452,500 МВт*год. Різниця між придбаною та проданою за двосторонніми договорами електричною енергією склала 9407,500 МВг*год.

08.07.2020 об 11.09 год. ТОВ Енерджікс подало заявку (ID 472001) на продаж 09.07.2020 електричної енергії на РДН у розмірі 9407,500 МВг*год. (200 МВт*год - по ціні 500 грн/МВт год; залишок (від 121,4 МВт*год - до 224,4 МВт*год) - по ціні 599 грн/МВт*год.

При перевірці отриманих даних позивача на відповідність зареєстрованим на ринку двосторонніх договорів обсягам та величині наявних фінансових гарантій відповідач визначив, що ТОВ Енерджікс має право продавати електричну енергію на 09 липня 2020 року в межах максимальних обсягів продажу 5786,20 МВт*год. (торгова зона ОЕС), оскільки обсяг фінансової гарантії дозволяє продавати електричну енергію на 09 липня 2020 року в межах цього обсягу.

У зв`язку з цим 08.07.2020 до закриття воріт РДН Оператор ринку скасував заявку товариства на продаж електричної енергії на РДН у розмірі 9407,500 МВт*год.

За таких обставин ТОВ Енерджікс 08.07.2020 об 11.57 год. до закриття воріт РДН сформувало нову заявку на продаж електричної енергії на РДІІ в розмірі 5786,200 МВт*год., що відповідає максимальним обсягам продажу, встановлених для позивача ОСП.

Об 11 годині 50 хвилин 08 липня 2020 року ТОВ Енерджікс звернулося до ОСП з проханням відреагувати на ситуацію. Цього ж дня приблизно о 15 годині 05 хвилин в системі XMtrade (розділ Забезпечення PH ) була зазначена інформація, що позивач має право продавати електричну енергію на 09.07.2020 в межах максимальних обсягів продажу 12312,600 МВт*год. (торгова зона ОЕС).

Водночас, оскільки ця інформація була відображена після закриття воріт РДН (закриття відбулося 08.07.2020 о 12.00 год.) не зміг прийняти участь у РДН 09.07.2020 у обсязі електричної енергії 3623,300 МВт*год. За Правилами ринку, позивач міг продати залишок закупленої електричної енергії у розмірі 3623,300 МВт*год. тільки на ВДР, а у випадку не продажу такого обсягу на ВДР - продати залишок відповідно до договору про врегулювання небалансів електричної енергії.

ТОВ Енерджікс реалізувало 3118,2 МВт*год на ВДР, а 503,1 МВт*год - за договором про врегулювання небалансів електричної енергії.

У своєму листі від 15.07.2020 НЕК Укренерго зазначила, що 08.07.2020 виникла технічна помилка під час передачі інформації щодо максимальних обсягів продажу в певному форматі від НЕК Укренерго до Оператора ринку.

Обов`язок відповідача надавати учасникам ринку інформацію, необхідну для виконання ними функцій на ринку електричної енергії, в обсягах та порядку, визначених Правилами ринку та іншими нормативно-правовими актами, що регулюють функціонування на ринку електричної енергії, покладено на відповідача договором про врегулювання небалансів електричної енергії.

Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, відшкодування збитків, сплата неустойки (ст. 611 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ч. 2 ст. 22 Цивільного кодексу України збитками є: втрати, яких особа зазнала у зв`язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки); доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушене (упущена вигода).

Відповідно до ст. 224 Господарського кодексу України учасник господарських відносин, який порушив господарське зобов`язання або установлені вимоги щодо господарської діяльності, повинен відшкодувати завдані цим збитки суб`єкту, права або законні інтереси якого порушені. Під збитками розуміються витрати, зроблені управленою стороною, втрата або пошкодження її майна, а також не одержані нею доходи, які управне на сторона одержала б у разі належного виконання зобов`язання або додержання правил здійснення господарської діяльності другою стороною.

Згідно з ч. 1 ст. 218 Господарського кодексу України підставою господарсько-правової відповідальності учасника господарських відносин є вчинене ним правопорушення у сфері господарських відносин.

Відшкодування збитків може бути покладено на відповідача лише при наявності передбачених законом умов, сукупність яких створює склад правопорушення, яке є підставою для цивільної відповідальності відповідно до ст. 623 Цивільного кодексу України.

Умовами покладення відповідальності на винну сторону є наявність збитків, протиправність дій цієї особи, причинного зв`язку між діями особи та збитками, які складають об`єктивну сторону правопорушення, та вини особи, внаслідок дій якої спричинено збитки.

Тобто збитки - це об`єктивне зменшення будь-яких майнових благ сторони за договором, що обмежує його інтереси, як учасника певних господарських відносин і проявляється у витратах, зроблених кредитором, втраті або пошкодженні майна, а також не одержаних кредитором доходів, які б він одержав, якби зобов`язання було виконано боржником.

Обов`язковою умовою покладення відповідальності має бути безпосередній причинний зв`язок між неправомірними діями і збитками. Збитки є наслідком, а невиконання зобов`язань - причиною.

Чинним законодавством України обов`язок доведення факту наявності порушення відповідачем зобов`язання, наявність та розмір понесених збитків, а також причинно-наслідковий зв`язок між правопорушенням і збитками покладено на позивача.

Стаття 623 Цивільного кодексу України визначає, що боржник, який порушив зобов`язання, має відшкодувати кредиторові завдані цим збитки.

Розмір збитків, завданих порушенням зобов`язання, доказується кредитором.

Збитки визначаються з урахуванням ринкових цін, що існували на день добровільного задоволення боржником вимоги кредитора у місці, де зобов`язання має бути виконане, а якщо вимога не була задоволена добровільно, - у день пред`явлення позову, якщо інше не встановлено договором або законом. Суд може задовольнити вимогу про відшкодування збитків, беручи до уваги ринкові ціни, що існували на день ухвалення рішення.

При визначенні неодержаних доходів (упущеної вигоди) враховуються заходи, вжиті кредитором щодо їх одержання.

Суд вважає доведеним наявність причинно-наслідкового зв`язку між порушенням зобов`язання відповідачем та завданням позивачеві збитків.

Позивач довів, що він міг б реально одержати за звичайних обставин, якби його право не було порушене, 362122,99 грн.

Так, позивач отримав за продаж на ВДР 3924292,11 грн (3118,2 МВт*год * 1145,27 грн + 503,10 МВт*год * 697,73), тоді як міг отримати за продаж на РДН 4223969,14 грн (3118,2 МВт*год * 1190,52 грн + 503,10 МВт*год * 101706).

Відповідно до пункту 1.6 Вимог до складання заявок на торги, що є додатком 4 до Правил ринку на добу наперед та внутрішньодобового ринку, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 308 (далі - Вимоги до складання заявок на торги), ціни на електричну енергію, що зазначаються в заявках на торги на РДН, повинні бути:

у межах мінімальної ціни на РДН -10,00 грн/МВт*год та максимальної ціни на РДН - 50000,00 грн/МВт*год.

Протягом перших дев`яти місяців з дати початку роботи РДН та ВДР максимальні ціни визначаються відповідно до розділу V Правил РДН/ВДР;

кратними кроку торгів за ціною - 0,01 грн/МВт*год;

без урахування податку на додану вартість.

Згідно з пунктом 1.7 Вимог складання заявок на торги якщо учасник РДН бажає продати електричну енергію за будь-якою ціною, що визначиться на торгах на РДН, він повинен у заявці на торги на РДН зазначити мінімальну ціну на РДН для заявлених на продаж обсягів електричної енергії. Якщо Учасник РДН бажає купити електричну енергію за будь-якою ціною, що складеться за результатами торгів на РДН, він повинен у заявці на торги РДН зазначити максимальну ціну на РДН для заявлених на купівлю обсягів електричної енергії.

Відповідно до пункту 1.5. Порядку визначення ціни на електричну енергію та обсягів купівлі-продажу електричної енергії на РДН, що є додатком 5 до Правил РДН/ВДР, загальні правила прийняття кроків погодинних заявок на продаж електричної енергії такі:

- крок заявки повинен бути повністю прийнятий, якщо його ціна нижча або дорівнює граничній ціні відповідного розрахункового періоду, і є достатній обсяг для купівлі з метою повного задоволення останнього кроку заявки на продаж;

- крок заявки може бути частково прийнятий, якщо його ціна вища або дорівнює граничній ціні відповідного розрахункового періоду, але немає достатнього обсягу для купівлі з метою повного задоволення останнього кроку заявки на продаж;

- крок заявки не може бути прийнятий, якщо його ціна вища ніж гранична ціна відповідного розрахункового періоду доби постачання.

ТОВ Енерджікс , з метою гарантованого продажу всього обсягу електричної енергії на РДН, у своїх заявках на продаж електричної енергії на 09.07.2020 (а також в попередні торгові дні) зазначало ціни, які є значно нижчими за фактичні ціни на РДН.

Як зазначено вище, первинна заявка ID 472001 на 09.07.2020 (загальним обсягом 9407,5 МВт*год) розбита на 2 кроки:

200 МВт*год - по ціні 500 грн/МВт*год;

залишок (від 121,4 МВт*год - до 224,4 МВт*год) - по ціні 599 грн/МВт*год.

При цьому ціни на РДН на 09.07.2020 є значно вищими за заявлені ТОВ Енерджікс ціни у заявці: мінімальна ціна - 890 грн/МВт*год (7-ма година). Середньоарифметична ціна усіх 24 годин складає 1137,25 гри/ МВт*год.

Отже, заявлені позивачем ціни гарантовано дозволили б йому продати весь заявлений обсяг електричної енергії на 09.07.2020 на РДН,

Крім того, на 08.07.2020 ТОВ Енерджікс подавало заявку ID 471521 на продаж електричної енергії у розмірі 9653,6 МВт (більший обсяг ніж 09.07.2020), яка також була розбита на 2 кроки з максимальною ціною 599 грн/ МВт*год та яка була акцептована у повному обсязі.

Таким чином, внаслідок неналежного виконання відповідачем свого обов`язку щодо надавання учасникам ринку інформацію, необхідної для виконання ними функцій на ринку електричної енергії, позивач не зміг продавати електричну енергію 09 липня 2020 року на РДП в обсязі 3623,3 МТВ*год., різниця з реалізації якої на ВДР та за договором про врегулювання небалансів електричної енергії склала 362122,99 грн. Ця різниця є збитками, які підлягають відшкодуванню відповідачем.

Відповідно до ст. 73 Господарського процесуального кодексу України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд встановлює наявність чи відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставини, які мають значення для вирішення справи.

Згідно зі ст. 74 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Приймаючи рішення, суд зобов`язаний керуватись наданими сторонами доказами.

Позивач належним чином довів порушення його прав зі сторони відповідача.

Обставини, на які посилається позивач як на підставу своїх вимог, належним чином доведені і відповідачем не спростовані, а тому позовні вимоги позивача до останнього підлягають задоволенню повністю.

Відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається на відповідача.

Згідно зі статтею 123 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: 1) на професійну правничу допомогу; 2) пов`язані з залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведення експертизи; 3) пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпечення доказів; 4) пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Позивач заявив до стягнення витрати на професійну правничу допомогу в сумі 70000,00 грн.

На підтвердження понесених витрат позивач подав:

- акт наданих послуг від 26.10.2020 у розмірі 70000,00 грн;

- договір про надання правничої (правової) допомоги;

- ордер від 26.10.2020.

Згідно з актом наданих послуг надані такі послуги:

- надання попередньої консультації щодо порядку стягнення збитків - 1 год.;

- ознайомлення з документами наданих клієнтом - 3 год.;

- вивчення необхідної нормативної бази - 4 год.;

- складання позовної заяви та оформлення позовної заяви з додатками для подання її до суду - 6 год.;

- надання роз`яснень щодо визначення стратегії захисту інтересів клієнта-1 год;

- надання роз`яснень щодо порядку розгляду справи в суді першої інстанції, роз`яснення прав та обов`язків учасника справи - 1 год.

Суд дійшов висновку, що дії з надання роз`яснень щодо визначення стратегії захисту інтересів клієнта (1 год.) та надання роз`яснень щодо порядку розгляду справи в суді першої інстанції, роз`яснення прав та обов`язків учасника справи (1 год.) є складовими такої дії як підготовка позовної заяви, а тому ці витрати у розмірі 8750,00 грн (70000:16*2) не підлягають окремій оплаті.

Отже розподілу підлягають 61250,00 грн витрат на професійну правничу допомогу.

На підставі викладеного, керуючись статтями 129, 232, 233, 236, 237, 238, 240, 248 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Задовольнити повністю позов товариства з обмеженою відповідальністю Енерджікс до приватного акціонерного товариства Національна енергетична компанія Укренерго .

Стягнути з приватного акціонерного товариства Національна енергетична компанія Укренерго (вул. Симона Петлюри, 25, м. Київ, 01032, код 00100227) на користь товариства з обмеженою відповідальністю Енерджікс (вул. Велика Житомирська, 13, кв. 3, м. Київ, 01025, код 42069164) 362122,99 грн збитків, 5431,85 грн судового збору, 61250,00 грн витрат на професійну правничу допомогу.

Відповідно до ст. 241 Господарського процесуального кодексу України, рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Згідно з ч. 1 ст. 256 Господарського процесуального кодексу України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга може бути подана в порядку, передбаченому підпунктом 17.5 пункту 17 розділу XI Перехідні положення Господарського процесуального кодексу України .

Повний текст рішення складено 15.06.2021.

Суддя С. А. Ковтун

Дата ухвалення рішення18.02.2021
Оприлюднено17.06.2021
Номер документу97690010
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 362122,99 грн

Судовий реєстр по справі —910/16548/20

Постанова від 09.02.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Станік С.Р.

Ухвала від 09.12.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Станік С.Р.

Ухвала від 28.10.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Станік С.Р.

Ухвала від 16.09.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Станік С.Р.

Ухвала від 20.07.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Станік С.Р.

Рішення від 18.02.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 17.12.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 03.11.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні