Постанова
від 01.06.2010 по справі 2-а-1068/08/2370
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 2-а-1068/08/2370 Гол овуючий у 1-й інстанції: Нов ікова Т.В.

Суддя-доповідач: Мельнич ук В.П.

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"01" червня 2010 р.

Колегія суд дів Київського апеляційного адміністративного суду у ск ладі:

Головуючого-суд ді: Мельн ичука В.П.

суд дів: Шв еда Е.Ю., Попович О.В.,

при секрет арі: Пла ксі В.І.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у апеляційну скаргу Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «П і Ф» на постанову Черка ського окружного адміністра тивного суду від 22 січня 2009 рок у у справі за адміністративн им позовом Товариства з обме женою відповідальністю «П і Ф» до Управління Пенсійного фонду України у Смілянському районі Черкаської області п ро визнання незаконним та ск асування рішення від 22.10.2008 року № 306 про застосування фінансо вих санкцій у сумі 27840,12 грн. та п ені у сумі 7567,24 грн., -

В С Т А Н О В И Л А:

У листопаді 2008 року Товарист во з обмеженою відповідальні стю «П і Ф» звернулося до Черк аського окружного адміністр ативного суду з позовом до Уп равління Пенсійного фонду Ук раїни у Смілянському районі Черкаської області про визна ння незаконним та скасування рішення від 22.10.2008 року № 306 про за стосування фінансових санкц ій у сумі 27840,12 грн. та пені у сумі 7567,24 грн. Свої вимоги обґрунтов ує тим, що рішення від 22.10.2008 року № 306 не містить у собі підстав д ля застосування адміністрат ивно-господарських санкцій, а саме не зазначено яке саме п орушення здійснено позиваче м, також заперечує наявність у нього заборгованості у сум і 4036,01 грн., за яку застосовано са нкції. Позивач вважає неправ омірним застосування до ньог о адміністративно-господарс ьких санкцій, що є порушенням Закону України «Про вирішен ня питання щодо заборгованос ті суб'єктів господарської д іяльності, які застосовують особливі умови оподаткуванн я, обліку та звітності, у зв'яз ку з неперерозподілом Держав ним казначейством України ча стини податків до Пенсійного фонду України, Фонду соціаль ного страхування з тимчасово ї втрати працездатності, Фон ду соціального страхування н а випадок безробіття протяго м 2004 року - І кварталу 2005 року» 16.03.2 006 року. Крім цього, заперечує н аявність недоїмки зі сплати страхових внесків до ПФУ ста ном на 15.04.2005 року та станом на ча с розгляду справи, тому засто сування до нього штрафних са нкцій у вигляді штрафу та пен і є безпідставним та неправо мірним.

Постановою Черкаського ок ружного адміністративного с уду від 22 січня 2009 року у задово ленні позову відмовлено.

Не погоджуючись з зазначен им судовим рішенням, Товарис тво з обмеженою відповідальн істю «П і Ф» подало апеляційн у скаргу, в якій просить скасу вати постанову суду першої і нстанції, як таку, що постанов лена з порушенням норм матер іального права, а також при не доведеності обставин, які су д першої інстанції вважає до веденими, та просить прийнят и нове рішення, яким позовні в имоги задовольнити повністю .

Розглянувши доводи апеляц ійної скарги, перевіривши ма теріали справи та дослідивши докази, проаналізувавши на п ідставі встановлених фактич них обставин справи правильн ість застосування судом перш ої інстанції норм законодавс тва, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, а постанова суд у - скасуванню з наступних п ідстав.

Відповідно до пункту 3 части ни 1 статті 198, пункту 4 частини 1 с татті 202 КАС України, за наслід ками розгляду апеляційної ск арги на постанову суду першо ї інстанції суд апеляційної інстанції скасовує її та ухв алює нове рішення, якщо визна є, що судом першої інстанції п орушено норми матеріального або процесуального права, що призвело до неправильного в ирішення справи.

Судом першої інстанції вст ановлено, що Товариство з обм еженою відповідальністю «Пі Ф» (20726, Черкаська обл., Смілянсь кий р-н, с. Ротмістрівка, вул. Ше вченка, 55) зареєстроване Сміля нською районною державною ад міністрацією Черкаської обл асті 14.06.2001 року, код ЄДРПОУ 31503205, як суб'єкт підприємницької дія льності, який перебуває на сп рощеній системі оподаткуван ня, є платником страхових вне сків до управління ПФУ в Сміл янському районі Черкаської о бласті. За позивачем встанов лено порушення законодавств а за не своєчасно обчислені с трахові внески за період з 20.04.2 005р. по 07.07.2008р. та прийнято рішенн я №306 від 22.10.2008р. управляння ПФУ в Смілянському районі про зас тосування фінансових санкці й у вигляді штрафу у сумі 27840 гр н. 12 коп. та пені у сумі 7567 грн. 24 ко п., які позивач зобов'язаний бу в сплатити протягом 10 робочих днів з дня отримання рішення та перерахувати на рахунок в ідповідача, або оскаржити у в становленому ч. 13 ст.106 Закону У країни «Про загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання».

Відмовляючи у задоволенні позову суд першої інстанції виходив з того, що рішення від повідача винесено відповідн о до вимог законодавства, а то му викладені в ньому вимоги є обгрунтованими та такими, що підлягають до виконання.

З таким висновком суду коле гія суддів не погоджується з огляду на наступне.

Як встановлено судом першо ї інстанції, позивач є платни ком страхових внесків до Пен сійного фонду України, до яко го застосовані фінансові сан кції за несвоєчасне обчислен ня страхових внесків за пері од з 20.04.2005 року по 07.07.2008 року на під ставі ч. 6 ст. 19, п. 2 ч. 9, ч. 13 ст. 106 Закон у України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування».

Відповідно до п. 6 ч. 2 ст. 17 Зако ну № 1058-ІУ страхувальники зобо в'язані нараховувати, обчисл ювати і сплачувати в установ лені строки та в повному обся зі страхові внески.

Порядок нарахування, обчис лення та сплата страхових вн есків, а також стягнення забо ргованості за цими внесками визначається виключно зазна ченим Законом. Обов'язок спла ти страхових внесків та відп овідальність страхувальник ів за порушення норм Закону, а також не виконання або ненал ежне виконання покладених на них обов'язків здійснюється за принципами рівноправност і.

У відповідності до ч. 1 статт і 19 Закону № 1058-ІУ для роботодав ця страхові внески до соліда рної системи нараховуються н а суми фактичних витрат на оп лату праці (грошового забезп ечення) працівників, що включ ають витрати на виплату осно вної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальн их та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній фо рмі, які визначаються згідно з нормативно-правовими акта ми, прийнятими відповідно до Закону України "Про оплату пр аці", виплату винагород фізич ним особам за виконання робі т (послуг) за угодами цивільно -правового характеру, що підл ягають обкладенню податком н а доходи фізичних осіб, а тако ж на суми оплати перших п'яти д нів тимчасової непрацездатн ості, яка здійснюється за рах унок коштів роботодавця, та д опомоги по тимчасовій непрац ездатності.

Також судом першої інстанц ії встановлено, що до позивач а за несвоєчасну сплату стра хових внесків застосовано фі нансову санкцію у вигляді ст ягнення суми штрафу в розмір і 27840 грн. 12 коп. та пені в розмірі 7567 грн. 24 коп.

Відповідно до ч. 10 ст. 20 Закону № 1058-ІУ якщо страхувальники не своєчасно або не в повному об сязі сплачують страхові внес ки, до них застосовуються фін ансові санкції, передбачені цим Законом.

Згідно зі статтею 23 Закону № 1058-ІУ спори, що виникають із пр авовідносин за цим Законом, в ирішуються органами Пенсійн ого фонду та в судовому поряд ку.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 та 3 Зако ну № 1058-ІУ у разі виявлення своє часно не сплачених сум страх ових внесків страхувальники зобов'язані самостійно обчи слити ці внески і сплатити їх з нарахуванням пені в порядк у і розмірах, визначених цією статтею.

Суми страхових внесків сво єчасно не нараховані та/або н е сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обч ислені територіальними орга нами Пенсійного фонду у випа дках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону , вважаються простроченою за боргованістю із сплати страх ових внесків і стягуються з н арахуванням пені та застосув анням фінансових санкцій.

Управлінням ПФУ в Смілянсь кому районі направлено позив ачеві рішення № 306 від 22.10.2008 року про застосування до позивача фінансових санкцій за не сво єчасну сплату страхових внес ків у вигляді стягнення штра фу у сумі 27840 грн. 12 коп. та пені у с умі 7567 грн. 24 коп. за період з 20.04.2005 р оку по 07.07.2008 року.

Крім цього, судом першої інс танції було встановлено, що с таном на день розгляду спору заборгованість, визначена о спорюваним рішенням, позивач ем не сплачена.

Проте, судом першої інстанц ії не було враховано довідок , виданих позивачу відповіда чем про відсутність у нього з алишку несплачених коштів до Управління ПФУ в Смілянсько му районі.

Крім цього, судом першої інс танції під час постановлення оскаржуваної постанови не б уло враховано норми Закону У країни "Про вирішення питанн я щодо заборгованості суб'єк тів господарської діяльност і, які застосовують особливі умови оподаткування, обліку та звітності, у зв'язку з непе рерозподілом Державним казн ачейством України частини по датків до Пенсійного фонду У країни, Фонду соціального ст рахування з тимчасової втрат и працездатності, Фонду соці ального страхування на випад ок безробіття протягом 2004 рок у - I кварталу 2005 року" від 16.03.2006 N 3583.

Відповідно до статей 1, 2 вказ аного Закону суми внесків до Пенсійного фонду України, Фо нду соціального страхування з тимчасової втрати працезд атності, Фонду соціального с трахування на випадок безроб іття суб'єктів господарської діяльності, які застосовуют ь особливі умови оподаткуван ня, обліку та звітності, які бу ли сплачені ними в складі под атків згідно з чинним законо давством України протягом 2004 року - I кварталу 2005 року, але не б ули зараховані на їх особові рахунки в цих фондах у зв'язку з застосуванням Державним к азначейством України норм ді ючого на той час Закону Украї ни "Про Державний бюджет Укра їни на 2005 рік" від 23 грудня 2004 року N 2285-IV, не вважати заборгованіст ю. Донарахування та фінансов і (штрафні) санкції до суб'єкті в господарської діяльності, які застосовують особливі ум ови оподаткування, обліку та звітності щодо сум фактично сплачених внесків у 2004 році - I к варталі 2005 року, не застосовую ться".

Оскільки позивач перебува є на спрощеній системі опода ткування з 2004 року та сплачує є диний податок, то не сплачені окремо внески до Фонду соціа льного страхування на випадо к безробіття не є заборгован істю.

Судом вказаний Закон Украї ни не був прийнятий до уваги п ід час розгляду справи, що при звело до неправильного виріш ення справи.

Крім цього, суд першої інста нції не звернув уваги на те, що відповідачем не було належн им чином виконано вимоги ст. 71 КАС України, а саме: не надано суду доказів, що спростовува ли б твердження позивача про те, що вказана в оскаржуваном у рішенні заборгованість вин икла починаючи з ІІ кварталу 2005 року, тобто з того часу, коли суб' єкти господарювання зо бов' язані були сплачувати с уми внесків шляхом зарахуван ня їх на особові рахунки відп овідача.

Отже, колегія суддів приход ить до висновку про те, що судо м першої інстанції при винес енні оскаржуваної постанови було порушено норми матеріа льного права та зроблено пом илковий висновок про те, що ви моги позивача не підлягають задоволенню.

Зі змісту ст. 159 КАС України, с удове рішення повинно бути з аконним і обґрунтованим. Зак онним є рішення, ухвалене суд ом відповідно до норм матері ального права при дотриманні норм процесуального права, о бґрунтованим - ухвалене суд ом на підставі повного та все бічного з' ясування обстави н в адміністративній справі, підтверджених доказами, дос лідженими в судовому засідан ні.

Проаналізувавши матеріали справи, доводи апеляційної с карги, колегія суддів дійшла висновку, що судом першої інс танції невірно надана правов а оцінка обставинам справи, а тому апеляційна скарга підл ягає задоволенню, а постанов а суду - скасуванню.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 2, 160, 167, 195, 196, 198, 202, 205, 207, 211, 212 , 254 КАС України, колегія суддів , -

П О С Т А Н О В И Л А:

Апеляційну скаргу Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «П і Ф» - задовольнити.

Постанову Черкаського окр ужного адміністративного су ду від 22 січня 2009 року - скасув ати.

Постановити нову постано ву, якою позовні вимоги Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «П і Ф» до Управління П енсійного фонду України у См ілянському районі Черкасько ї області про визнання незак онним та скасування рішення від 22.10.2008 року № 306 про застосуван ня фінансових санкцій у сумі 27840,12 грн. та пені у сумі 7567,24 грн. - задовольнити повністю.

Визнати незаконним та ска сувати рішення Управління Пе нсійного фонду Українпи в См ілянському районі № 306 від 22.10.2008 р оку про застосування до Това риства з обмеженою відповіда льністю «П і Ф» фінансових са нкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) с трахувальниками страхових в несків, у тому числі донарахо ваних страхувальниками або о рганом Пенсійного фонду у ви гляді штрафу в розмірі 27840,12 грн . та пені 7567,24 грн.

Постанова набирає законн ої сили з моменту проголошен ня та може бути оскаржена про тягом одного місяця з дня скл адання в повному обсязі шлях ом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адмі ністративного суду України.

Головуючий-суддя: В.П. Мельничук

Судді: Е.Ю. Швед

О.В. Попович

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.06.2010
Оприлюднено17.08.2010
Номер документу9770347
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-1068/08/2370

Постанова від 01.06.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Мельничук В.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні