Рішення
від 17.06.2021 по справі 615/593/21
ВАЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 615/593/21

Провадження № 2/615/260/21

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 червня 2021 року м. Валки

Валківський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді - Токмакової А.П.,

секретаря судового засідання - помічника судді Юченкова Д.Г.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження в приміщенні суду м. Валки Харківської області цивільну справу за позовом Акціонерного товариства Укргазвидобування до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг,

встановив:

06.05.2021 року представник позивача ОСОБА_2 звернулася до суду із позовною заявою, в якій просить стягнути з відповідача на користь позивача заборгованість зі сплати житлово-комунальних послуг за період з березня 2019 року по березень 2021 року в розмірі 22811,60 грн., а також сплачений позивачем судовий збір.

В обґрунтування позовних вимог вказує, що між ДК Укргазвидобування НАК Нафтогаз України та ОСОБА_1 укладено договір про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій №213 від 03.09.2018 року та договір про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення №171 від 05.12.2018 року.

Відповідно до умов зазначених договорів, позивач надає відповідачу комунальні послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, а також послуги з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення за місцем його проживання, а відповідач в свою чергу повинен сплачувати за надані комунальні послуги.

Разом з тим, відповідач в порушення умов договорів не проводив розрахунок за отримані послуги, в результаті чого за період з березня 2019 року по березень 2021 року утворилась заборгованість за надані послуги у розмірі 22811,60 грн.

Після виконання вимог ст.187 ЦПК України, на підставі ухвали суду від 20.05.2021 року відкрито провадження у цивільній справі. З урахуванням вимог ст.274 ЦПК України судовий розгляд вирішено проводити в порядку спрощеного позовного провадження та роз`яснено сторонам про порядок та строки виконання ними вимог цього Кодексу.

Клопотання сторін про розгляд справи в судовому засіданні з їх повідомленням у відповідності до ч.5 ст.279 ЦПК України до суду не надходило.

Копію позовної заяви та доданих до неї документів вручено відповідачу 29.05.2021 року, про що свідчить рекомендоване повідомлення, але правом надання відзиву останній не скористався.

Відповідно до ч.8 ст.178 ЦПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Враховуючи, що відповідач, будучи належним чином повідомленим про судовий розгляд справи, будь-яких клопотань та відзив на позовну заяву не подав, суд вважає можливим ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів в порядку, передбаченому ст.ст.279,280 ЦПК України.

Будь-які заяви чи клопотання щодо проведення інших процесуальних дій, в тому числі забезпечення доказів, вжиття заходів забезпечення позову, зупинення і поновлення провадження у справі, учасниками справи не заявлялися.

Дослідивши письмові докази, наявні у матеріалах справи, всебічно перевіривши обставини, на яких вони ґрунтуються у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 03.09.2018 року між ДК Укргазвидобування НАК Нафтогаз України та ОСОБА_1 укладено договір про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій № НОМЕР_1 .

Відповідно до п.1.1 зазначеного договору, виконавець зобов`язується надавати послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у будинку АДРЕСА_1 , а споживач зобов`язується своєчасно оплачувати надані послуги за встановленими тарифами у строки та на умовах, передбачених договором. Згідно п.2.2 оплата послуг здійснюється не пізніше 28 числа місяця, що настає за розрахунковим.

Крім того, 05.12.2018 року між ДК Укргазвидобування НАК Нафтогаз України та ОСОБА_1 укладений договір №171 про надання послуг з опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення.

Відповідно до п.1.1 договору, виконавець зобов`язується надати споживачеві вчасно та відповідної якості послуги з опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, а споживач зобов`язується своєчасно оплачувати надані послуги за встановленими тарифами у строки і на умовах передбачених договором.

Рішенням V сесії V скликання Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області від 17.10.2006 року Про затвердження тарифів на житлово-комунальні послуги, які надаються Юліївським житлово-комунальним господарством затверджено тарифи для населення: за послуги з водопостачання - 2,44 грн./м.куб; за послуги з опалення - 1,93 грн./м.куб; за послуги з підігріву води (без вартості холодної води) - 9,68 грн./1 м.куб; за послуги водовідведення - 3,09 грн./м.куб; за послуги з утримання будинку та прибудинкової території по АДРЕСА_2 - 0,59 грн./м.кв, а також затверджено норми споживання на одну людину. Рішення набрало чинності з 01.11.2006 року.

На підставі рішення Виконавчого комітету Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області від 07.06.2017 року погоджено тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, що надаються житлово-експлуатаційною дільницею Юліївського ЦВНГК ГПУ Шебелинкагазвидобування : зокрема, для багатоповерхових будинків - 2,83 грн. за м.кв.

Як вбачається з наданих позивачем доказів, відповідач не вносив плату за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, опалення, постачання гарячої та холодної води, водовідведення з березня 2019 року по березень 2021 року , у зв`язку з чим за вказаний період утворилася заборгованість в розмірі 22811,60 грн.

11.03.2021 року за №ШГВ1193-003.1.1-06 позивачем в порядку ст.530 ЦК України, направлено боржнику претензію з вимогою про виконання ним свого зобов`язання за Договором, але сума боргу станом на дату складення позовної заяви не погашена, що дає підстави для стягнення її у примусовому порядку.

Ст.68 Житлового кодексу УРСР передбачено, що квартирна плата та плата за комунальні послуги повинна вноситися щомісяця, та за умовами договору не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим.

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст.19 ЗУ Про житлово-комунальні послуги відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах. Учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є: власник, споживач, виконавець, виробник.

Згідно п.5 ч.3 ст.20 ЗУ Про житлово-комунальні послуги споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Ч.1 ст.509 ЦК України встановлює, що зобов`язанням є правовідношення, у якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

У відповідності до ст.526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно актів цивільного законодавства, що в даному випадку відсутнє і дає підстави Заявнику для звернення до суду за захистом своїх порушених прав.

За змістом ч.1 ст.901, ч.1 ст.903 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Таким чином, згідно із зазначеними нормами закону споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Водночас, відсутність договору про надання житлово-комунальних послуг не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі

Згідно ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Відповідачем не надано доказів щодо неправомірності нарахування матеріальних збитків та визначення їх розміру.

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка свідчать про те, що відповідач не належним чином виконує зобов`язання відповідно до умов договорів, внаслідок чого виникла заборгованість за надані комунальні та інші послуги, тому позов підлягає задоволенню.

Оскільки понесені позивачем судові витрати у справі документально підтверджені, відповідно до вимог ст.141 ЦПК України вони підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.263-265,280 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позов Акціонерного товариства Укргазвидобування - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , на користь Акціонерного товариства Укргазвидобування , що знаходиться за адресою: вул. Кудрявська, 26/28, м. Київ, код ЄДРПОУ 30019775, п/р IBAN: НОМЕР_3 в АТ Укргазбанк , МФО 320478, заборгованість за оплату житлово-комунальних послуг за період з березня 2019 року по березень 2021 року в розмірі 22811,60 грн., а також сплачений позивачем судовий збір в розмірі 2270 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення може бути оскаржене до Харківського апеляційного суду через Валківський районний суд Харківської області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя А.П. Токмакова

Дата ухвалення рішення17.06.2021
Оприлюднено17.06.2021

Судовий реєстр по справі —615/593/21

Рішення від 17.06.2021

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Токмакова А. П.

Ухвала від 20.05.2021

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Токмакова А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні