Ухвала
від 18.06.2021 по справі 127/15672/21
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/15672/21

Провадження №1-кс/127/7152/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 червня 2021 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області

в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотанняслідчого СУ ГУ Національної поліції у Вінницькій області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12019020000000201 від 02.05.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України, на шість місяців, -

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького міського суду Вінницької області надійшло клопотання слідчого СУ ГУ Національної поліції у Вінницькій області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12019020000000201 від 02.05.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України, на шість місяців.

Клопотання обґрунтовуєтим,щопроводиться досудоверозслідування укримінальному провадженні,внесеним доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза№ 12019020000000201 від 02.05.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України.

У ході проведення оперативно-розшукових заходів співробітниками УБЗПТЛ ГУНП у Вінницькій області спільно з працівниками оперативно-розшукового відділу (з місцем дислокації н.п. Ямпіль) оперативно-розшукового управління Південного регіонального управляння ДПС України встановлено, що в м. Вінниці ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , діючи з корисливих мотивів, за попередньою змовою з громадянином Індії ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та іншими невстановленими особами займаються організацією незаконного переправлення іноземців, в тому числі громадян Індії, через державний кордон України, з подальшою їх легалізацією.

Так ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та невстановлені слідством особи, діючи спільно та умисно, переслідуючи корисливі мотиви, будучи обізнаними у сфері працевлаштування іноземців та осіб без громадянства в Україні, що регулюється Законом України «Про зайнятість населення», підшуковують іноземних громадян, які планують, не виконуючи вимоги законодавства України, будь-яким способом отримати посвідку на тимчасове проживання на території України. У подальшому, вказані особи пропонують іноземним громадянам за грошову винагороду допомогу в оформленні необхідних дозвільних документів, необхідних для в`їзду на територію України, під приводом офіційного працевлаштування. З цією метою ОСОБА_4 , Анне Крішна Кішоре, ОСОБА_6 та невстановлені слідством особи зареєстрували наступні юридичні особи:

-ТОВ «СКАЙ ВЕЙ +», ЄРДПОУ 42752263, директором є ОСОБА_4 ;

-ТОВ «КОНСАЛТІНГ ТА ПІАР-ГРУП» , ЄРДПОУ 42390359, директором є ОСОБА_4 ;

-ТОВ «КОНСАЛТ В», ЄРДПОУ 43088261, засновником та директором є ОСОБА_6 ;

-ТОВ «КОНСАЛТ ІНД ПРО», ЄРДПОУ 42957532, директором є ОСОБА_6 .

Отримавши згоду особи іноземця ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , будучи директорами юридичних осіб, подають до Вінницького обласного центру зайнятості, що розташований в м. Вінниці по вул. Стрілецькій, 3а, необхідні документи для отримання дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства, перелік яких вказаний в ст.422 Закону України «Про зайнятість населення», серед яких:

1)заяваза формою, встановленою Кабінетом Міністрів України, в якій роботодавець підтверджує, що посада, на якій застосовуватиметься праця іноземця або особи без громадянства, відповідно до законів України не пов`язана з належністю до громадянства України і не потребує надання допуску до державної таємниці;

2) копії сторінок паспортного документа іноземця або особи без громадянства з особистими даними разом з перекладом на українську мову, засвідченим в установленому порядку;

3) кольорова фотокартка іноземця або особи без громадянства розміром 3,5 x 4,5 сантиметра;

4) копія проекту трудового договору (контракту) з іноземцем або особою без громадянства, посвідчена роботодавцем.

Після прибуття іноземця на територію України ОСОБА_4 , Анне Крішна Кішоре, ОСОБА_6 та невстановлені слідством особи, здійснюють її супроводження до підрозділу ДМС, куди подають необхідні документи для оформлення посвідки.

Так ОСОБА_6 ,будучи директоромпідприємстваТОВ «КОНСАЛТ В», код ЄДРПОУ: 4308861, адреса: 21021, м. Вінниця, вул. 600-річчя, 15, офіс 9, складає завідомо підроблені офіційні документи, а саме: фіктивні проекти трудових контрактів між іноземним громадянином та товариством, директором якого він є, заяви про отримання роботодавцем дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства, які надають право отримання візи в консульстві категорії «D» (довгострокові) та посвідки на тимчасове проживання в Україні, а також використовує завідомо підроблені документи, шляхом подання їх до територіального центру зайнятості.

У ході досудового розслідування по кримінальному провадженню 08.11.2019 допитано в якості свідків громадян Індії ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_7 та ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , які зазначили, що вони прибули в Україну під приводом працевлаштування в ТОВ «КОНСАЛТ В», оформивши при цьому всі необхідні дозвільні документи для легального перебування на території України. Однак, працевлаштовуватися на даному підприємстві наміру не мали, так як, з їх слів, дана фірма займається лише оформленням документів для законного перебування іноземців на території України та жодного дня вони там не працювали.

Під час допиту в якості свідка провідного фахівця з питань зайнятості відділу організації надання послуг роботодавцям Вінницького обласного центру зайнятості ОСОБА_12 установлено, що серед підприємств, які подали документи на отримання дозволів на використання праці іноземців в 2019 році є ТОВ «КОНСАЛД ІНД ПРО» - ЄДРПОУ 42957532, директором є ОСОБА_6 та ТОВ «КОНСАЛТ В» - ЄДРПОУ 43088261, директором та засновником якого є ОСОБА_6 .

Загалом Вінницьким обласним центром зайнятості в 2019 році було видано ТОВ «КОНСАЛД ІНД ПРО» та ТОВ «КОНСАЛТ В» 18 дозволів на застосування праці іноземців, однак контракти були підписані лише з чотирма іноземними громадянами, а саме:

- Сантош ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , контракт підписаний 04.11.2019;

- ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , контракт підписаний 04.11.2019;

- ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , контракт підписаний 04.11.2019;

- ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , контракт підписаний 04.11.2019;

Дане кримінальне провадження 26.10.2020 закрито, так як згідно відомостей про перетин державного кордону та показів свідків, останні в`їхали на територію України для працевлаштування в ТОВ «КОНСАЛТ В», оформивши при цьому всі необхідні дозвільні документи для легального перебування на території України.

Постанову про закриття кримінального провадження 14.12.2020 скасовано Вінницькою обласною прокуратурою, у зв`язку з неповнотою проведення досудового розслідування.

Слідчим суддею Вінницького міського суду Вінницької області, строк досудового розслідування у кримінальному провадженні продовжено на 6 (шість) місяців тобто до 21.06.2021.

Водночас, досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у вищевказаний строк, оскільки необхідно провести ряд слідчих та процесуальних дій, за результатами яких будуть отримані докази, що матимуть значення для повного та неупередженого судового розгляду, а саме:

-під час досудового розслідування призначено ряд судово почеркознавчих експертиз, відповідно до висновків яких у трудових договорах ТОВ «КОНСАЛТ В» з ОСОБА_9 , Сівапрасад Судхі, Сантош Кумар Сідарт Сантош, Усамн Мохаммед Ніджад підписи у графах «працівник» від їх імені виконані не ними, а іншими особами. По даному факту не прийнято рішення згідно чинного законодавства;

-не допитано директора ТОВ «КОНСАЛТ В» ОСОБА_6 , а також ОСОБА_4 , ОСОБА_5

-до кримінального провадження не долучено матеріали, отримані в ході проведення НСРД.

Вказані слідчі та процесуальні дії мають важливе значення для судового розгляду, та їх результати можуть бути використані як докази вчинення кримінального правопорушення.

Вищевказані слідчі та процесуальні дії не могли бути проведені до 21.06.2021, оскільки їх проведення вимагає значного часу.

Для проведеннявищеперерахованих слідчихта процесуальнихдій необхіднийдодатковий строку шістьмісяців, тому слідчий просив клопотання задовольнити.

В судове засідання слідчий не з`явився, однак останнім було подано заяву про розгляд клопотання без його участі. Вимоги клопотання підтримав за обставин, викладених у ньому.

Дослідивши клопотання слідчого, матеріали, додані до клопотання, матеріали кримінального провадження, слідчий суддя встановив наступне.

СУ ГУНП у Вінницькій області проводиться досудоверозслідування укримінальному провадженні,внесеним доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза№ 12019020000000201 від 02.05.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України, на шість місяців.

На підставі ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку; дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості; вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Досудове розслідування повинно бути закінчено: протягом одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку; протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4глави24 КПК України. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати: двох місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку; шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості; дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 4 ст. 294 КПК України строк досудового розслідування злочину може бути продовжений до трьох місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до шести місяців - внаслідок особливої складності провадження, до дванадцяти місяців - внаслідок виняткової складності провадження.

21.06.2021 у вказаному кримінальному проваджені закінчується термін досудового розслідування.

Враховуючи викладені вище обставини, можливо зробити висновок, що у визначений строк, а саме до 21.06.2021 року досудове розслідування закінчити не можливо, оскільки необхідно провести ряд слідчих (розшукових) дій, направлених на зібрання усіх доказів, тому слідчий суддя вважає за необхідне задовольнити клопотання слідчого та продовжити строки досудового розслідування за вказаним провадженням, на шість місяців.

Керуючись ст. ст.32,219,294,295-1 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СУ ГУ Національної поліції у Вінницькій області ОСОБА_3 - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019020000000201 від 02.05.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України, на строк шість місяців, тобто до 21.12.2021.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення18.06.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу97763816
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12019020000000201 від 02.05.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України, на шість місяців

Судовий реєстр по справі —127/15672/21

Ухвала від 18.06.2021

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Михайленко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні