Ухвала
від 18.06.2021 по справі 821/1488/16
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


Ухвала

"18" червня 2021 р. м. ХерсонСправа № 821/1488/16 Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Дубровної В.А., розглянувши в порядку письмового провадження за результатами підготовчого провадження адміністративну справу за позовом Приватного акціонерного товариства "Южмормонтаж" до Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі ( відокремлений підрозділ ДПС України) про скасування податкового повідомлення-рішення,

встановив :

07 жовтня 2016 року Приватне акціонерне товариство «Южмормонтаж» ( далі - позивач, ПрАТ Южмормонтаж ) звернулось до суду з позовом до Головного управління Державної фіскальної служби у Херсонській області ( далі - відповідач, ГУ ДФС у Херсонській області) у якому просить:

- визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення-рішення Головного управління Державної фіскальної служби у Херсонській області № 0000911422 від 30.06.2016 р., яким ПАТ Южмормонтаж збільшено суму грошового зобов`язання по податку на додану вартість в сумі 134 821 грн. 50 коп.

Постановою Херсонського окружного адміністративного суду від 15.11.2016 року, залишеною без змін ухвалою Одеського апеляційного адміністративного суду від 09.02.2017 р. адміністративний позов задоволено повністю.

Верховний Суд постановою від 05.03.2021 р. постанову Херсонського окружного адміністративного суду від 15 листопада 2016 року та ухвалу Одеського апеляційного адміністративного суду від 09 лютого 2017 року скасував, справу № 821/1488/16 направив на новий розгляд до суду першої інстанції.

Ухвалою суду від 20.04.2021 року дану справу прийнято до розгляду за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче засідання на 18.05.2021 р.

18.05.2021 р. підготовче засідання не відбулось у зв`язку з перебуванням судді на лікарняному, подальший розгляд справи призначено на 18.06.2021 р. о 10:30 год.

У підготовче засідання сторони не прибули, про дату та час його проведення повідомлені належним чином.

Разом з тим, 18.06.2021 за вх. № 11856/21 судом зареєстровано заяву позивача про закриття підготовчого провадження та призначення розгляду справи по суті, розглянути дану заяву в порядку письмового провадження.

Крім того, 18.06.2021 за вх. № 11857/21 судом зареєстровано заяву представника відповідача про закриття підготовчого провадження та призначення розгляду справи по суті, розглянути дану заяву в порядку письмового провадження.

Відповідно до ч. 4 ст. 229 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Письмове провадження - розгляд і вирішення адміністративної справи або окремого процесуального питання в суді першої, апеляційної чи касаційної інстанції без повідомлення та (або) виклику учасників справи та проведення судового засідання на підставі матеріалів справи у випадках, встановлених цим Кодексом. (п. 10 ч. 1 ст. 4 КАС України).

З огляду на вказане, суд вважає за можливе провести підготовче засідання без фіксування звукозаписувальними технічними засобами в порядку письмового провадження.

Як встановлено судом, 13.05.2021 р. за вх. № 9212/21 судом зареєстровано клопотання в.о. начальника Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі про заміну відповідача у справі - Головне управління Державної фіскальної служби у Херсонській області на його правонаступника - Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, що є відокремленим відрозділом ДПС України без права юридичної особи ( код ЄДРПОУ ВП 43995495), яке обґрунтовано тим, що відповідно до п. 1 постанови Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 № 893 "Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби" вирішено ліквідувати як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби за переліком згідно з додатком, до якого, у тому числі, включено Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

Вирішуючи дане клопотання, суд враховує наступне.

Питання правонаступництва врегульовано ст. 52 КАС України, якою, серед іншого, вказано, у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Дослідивши наявні у матеріалах справи письмові докази, в контексті розгляду клопотання про заміну сторони її правонаступником, в системному зв`язку з приписами чинного процесуального законодавства, суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Відповідно до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2020 року № 893 "Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби", КМУ постановив, ліквідувати як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби за переліком згідно із додатком, в тому числі, і Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі (ЄДРПОУ 43143201).

Крім цього, абзацами другим та третім пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2020 року № 893 "Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби", територіальні органи Державної податкової служби, що ліквідуються відповідно до пункту 1 цієї постанови, продовжують здійснювати свої повноваження та функції до утворення Державною податковою службою територіальних органів згідно із абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови та прийняття рішення про можливість забезпечення здійснення такими органами повноважень і функцій територіальних органів, що ліквідуються.

Наказом ДПС України від 24.12.2020 року № 755 "Про початок забезпечення здійснення територіальними органами ДПС повноважень та функцій" передбачено, що з 01.01.2021 року розпочато здійснення територіальними органами ДПС, утвореними як її відокремлені підрозділи згідно із наказом ДПС від 30.09.2020 року № 529 "Про утворення територіальних органів Державної податкової служби", повноважень та функцій територіальних органів ДПС, що ліквідуються відповідно до пункту 1 постанови КМУ від 30 вересня 2020 року № 893.

Згідно до наказу ДПС України від 12.11.2020 року № 643 "Про затвердження положень про територіальні органи ДПС", затверджено Положення, зокрема про Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

Пунктом 1 зазначеного Положення встановлено, що Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі є територіальним органом, утвореним на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України, є правонаступником майна, прав та обов`язків Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі (код ЄДРПОУ 43143201)

З урахуванням вищенаведеного, суд дійшов висновку щодо можливості задоволення клопотання в.о. начальника Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі про заміну відповідача у справі - Головне управління Державної фіскальної служби у Херсонській області на його правонаступника - Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, що є відокремленим відрозділом ДПС України без права юридичної особи ( код ЄДРПОУ ВП 43995495) відповідно до приписів ст. 52 КАС України.

Вирішуючи питання щодо можливості закриття підготовчого провадження та призначення розгляду справи по суті, суд вказує про таке.

Згідно ч. 1 ст. 179 КАС України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Відповідно до ч. 2 ст.173 КАС України завданням підготовчого провадження є, серед іншого, з`ясування позицій сторін щодо предмету спору, визначення обставин справи, які підлягають встановленню, зібрання відповідних доказів; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

На виконання завдань, визначених ч. 2 ст. 180 КАС України, у ході підготовчого провадження судом визначені факти, які необхідно встановити для вирішення спору і які з них визнаються сторонами, а які належать доказувати, проведено інші підготовчі дії, необхідні для правильного і своєчасного вирішення адміністративної справи, що є достатнім для закінчення підготовчого провадження і призначення судового засідання для розгляду справи по суті.

Враховуючи, що всі підготовчі дії, передбачені статтею 180 КАС України, виконані в повному обсязі, суд дійшов висновку про необхідність закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Приписами пункту 3 ч. 2 ст. 183 КАС України встановлено, що за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Керуючись ст. ст. 4, 179, 180-183, 229 КАС України, суд, -

ухвалив :

Замінити відповідача - Головне управління Державної фіскальної служби у Херсонській області (73026, м. Херсон, пр. Ушакова, 75, код ЄДРПОУ 39394259) його правонаступником Головним управлінням ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі (відокремлений підрозділ ДПС України) ( 73026, м. Херсон, пр. Ушакова, 75, код ЄДРПОУ ВП 43995495).

Закрити підготовче провадження.

Призначити справу за позовом Приватного акціонерного товариства "Южмормонтаж" до Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі (відокремлений підрозділ ДПС України) про скасування податкового повідомлення-рішення до судового розгляду по суті на 13.07.2021 о 10:30 год.

Копію ухвали направити учасникам справи, у т.ч. на їх електронні адреси.

Ухвала оскарженню не підлягає, набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя В.А. Дубровна

Дата ухвалення рішення18.06.2021
Оприлюднено22.06.2021
Номер документу97775061
СудочинствоАдміністративне
Сутьскасування податкового повідомлення-рішення

Судовий реєстр по справі —821/1488/16

Постанова від 03.03.2022

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Осіпов Ю.В.

Ухвала від 20.09.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Осіпов Ю.В.

Ухвала від 20.09.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Осіпов Ю.В.

Рішення від 21.07.2021

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

Ухвала від 18.06.2021

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

Ухвала від 20.04.2021

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

Ухвала від 04.03.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гончарова І.А.

Постанова від 05.03.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гончарова І.А.

Ухвала від 06.04.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Шипуліна Т.М.

Ухвала від 10.03.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Шипуліна Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні