Ухвала
від 22.06.2021 по справі 712/6833/21
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа №712/6833/21

Провадження № 1-кс/712/3555/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 червня 2021 року Слідчий суддя Соснівського районного суду м.Черкаси ОСОБА_1 ,при секретарі ОСОБА_2 ,за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого третього слідчого відділу (з дислокацією у м. Черкасах) територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві ОСОБА_3 , погоджене начальником відділу спеціалізованої прокуратури в оборонній та військовій сфері Центрального регіону України ОСОБА_4 про проведення обшуку у кримінальному провадженні №62020100000000530 від 06.03.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 410 КК України, -

в с т а н о в и в:

Слідчого третього слідчого відділу (з дислокацією у м. Черкасах) територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві ОСОБА_3 звернувся до суду з указаним клопотанням, в якому просить надати дозвіл на проведення обшуку у будівлі за адресою: АДРЕСА_1 , власниками якої є ОСОБА_5 та ТОВ «Компанія з управління активами МТІР ЕССЕТ МЕНЕДЖМЕНТ», а також в господарських, підсобних, гаражних приміщеннях, що знаходяться у володінні за вказаною адресою, де фактично знаходиться та здійснює фінансово-господарську діяльність Приватного науково-виробничого підприємства«Спектр» (кодЄДРПОУ19255814) з метою відшукання та вилучення наступних документів:

- оригінали договорів з додатками, додатковими угодами та доповненнями укладеними ПВКФ «Ензім» із Управлінням Служби безпеки України в Черкаській області по об`єкту: Реконструкція приміщень першого поверху гуртожитку під 7-м житлових квартир для військовослужбовців УСБУ в Черкаській області по вул. Олексія Панченка, 15/2 в м. Черкаси., акти приймання виконаних робіт з додатками, платіжні доручення;

- оригінали договорів з додатками, додатковими угодами та доповненнями, акти приймання виконаних робіт, накладні, видаткові накладні, рахунки, платіжні доручення, податкові накладні, довіреності, акти приймання передачі, накладні, товарно-транспортні накладні випасанні для доставки товарів при замовленні закупівлі товарів з доставкою, акти звірки взаєморозрахунків та інші бухгалтерські документи які складались та отримувались ПП КФ "ЕНЗІМ" (ЄДРПОУ 22796212) з закупівлі товарів робіт та послуг, які використовувались під час виконання робіт за договорами укладеними із Управлінням Служби безпеки України в Черкаській області по об`єкту: Реконструкція приміщень першого поверху гуртожитку під 7-м житлових квартир для військовослужбовців УСБУ в Черкаській області по вул. Олексія Панченка, 15/2 в м. Черкаси.

-оригінали листування (повідомлення)претензій, позовні заяви, які складались на виконання договорів по взаємовідносинами між Управлінням Служби безпеки України в Черкаській області з ПП КФ "ЕНЗІМ" (ЄДРПОУ 22796212), та підприємствами, які здійснювали технічний та авторський нагляд на вказаному об`єкті;

- належним чином завірені копії статуту ПВКФ «Ензім», які діяли у період з 01.01.2018 по 01.01.2021;

- належним чином завірені накази (контракти, розпорядження, угоди) про призначення (звільнення) та посадові інструкції директора, головного бухгалтера та осіб, яким надано право підписувати первинні документи та які підписували акти приймання виконаних робіт по договору ПВКФ «Ензім» з Управлінням Служби безпеки України в Черкаській області по об`єкту: Реконструкція приміщень першого поверху гуртожитку під 7-м житлових квартир для військовослужбовців УСБУ в Черкаській області по вул. Олексія Панченка, 15/2 в м. Черкаси.

Клопотання обґрунтоване тим, що слідчими територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62020100000000530 від 06.03.2020 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 410 КК України.

Нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва у зазначеному кримінальному провадженні здійснюється прокурорами спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Центрального регіону України.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що 13 вересня 2018 року Управлінням Служби безпеки України в Черкаській області на сайті публічних закупівель «ProZorro» опубліковано оголошення №UА-2018-09-13-001350-с, на закупівлю робіт з «Реконструкції приміщень першого поверху гуртожитку під 7-м житлових квартир для військовослужбовців УСБУ в Черкаській області, по вул. Олексія Панченка, 15/2 в м. Черкаси», з очікуваною вартістю 3765764,00 гривень.

Участь у проведенні процедури закупівлі через електронну систему публічних закупівель «ProZorro» взяло 2 учасника: ПРИВАТНА ВИРОБНИЧО-КОМЕРЦІЙНА ФІРМА «ЕНЗІМ» та ТОВ «ПМ-Арсенал».

За результатами проведення аукціону, переможцем з визначених критеріїв замовника визнано учасника ПРИВАТНА ВИРОБНИЧО-КОМЕРЦІЙНА ФІРМА «ЕНЗІМ» (далі ПВКФ «Енізм») (код ЄДРПОУ 227962212), яка зареєстрована за адресою: Черкаська обл., м. Черкаси, вул. Іллюнка Юрія, буд. 62/1, директором вищевказаної ПВКФ «Енізм» являється ОСОБА_6 , який запропонував найнижчу ціну за результатами торгів - 3570548,28.

У подальшому, управління СБУ в Черкаській області, в особі начальника Управління ОСОБА_7 уклало між ПВКФ «Енізм» в особі ОСОБА_8 договір № 86 від 21.10.2018 «Про закупівлю за державні кошти».

Предметом закупівлі відповідно до договору була Реконструкція приміщень першого поверху гуртожитку під 7-м житлових квартир для військовослужбовців УСБУ в Черкаській області по вул. Олекція Панченка, 15/2 в м. Черкаси (будівельні роботи).

Строк виконання робіт відповідно до договору встановлено 7 (сім) місяців з моменту його підписання.

З ствердженням заявника, вартість робіт та вартість матеріалів була штучно завищена на 30% від реальної вартості. Крім цього директор ПВКФ «ЕНЗІМ» ОСОБА_8 користувався послугами сумнівних компаній з ознаками фіктивності.

За результатами виконання доручення слідчого, оперативними працівниками Третього оперативного відділу ТУ ДБР в м. Києві оперативним шляхом встановлено що до актів виконаних робіт занесені відомості про роботи, які субпідрядниками не виконувались, однак державні кошти на них виділялись.

Вказані акти погодили та підписали посадові особи управління СБУ в Черкаській області, в особі на той час начальника Управління ОСОБА_7 та ПВКФ «Енізм» в особі ОСОБА_8 .

Вказане підтверджується допитом одного із підрядників

ПП ОСОБА_9 , який виробив, поґрунтував, пофарбував та встановив металеву огорожу. Вартість виконаних робіт за які йому було сплачено кошти становила 232957,92 гривень.

Одночасно з цим, відповідно до аналізу проектно-кошторисної документації встановлено, що до актів виконаних робіт внесені відомості щодо монтажу залізних грат огорожі та протиударних дверей, які окремо було оплачені замовником. Хоча вказані роботи та їх вартість входила в суму виконаних робіт ПП ОСОБА_9 , та відповідно до умов договору підрядником повинні були внестись відомості щодо фактичних витрат на вказані роботи а саме 232957,92 гривень.

Крім цього, оперативними працівниками встановлено, що укладена на об`єкті тротуарна плитка не відповідає вимогам проектно-кошторисної документації та актам виконаних робіт.

З урахуванням викладеного, попередньо дії осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення кваліфіковані за ознаками кримінального правопорушення, передбачених ч. 3 ст. 410 КК України, що згідно до ст. 12 КК України є тяжким злочином, відповідно.

З метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження проведення ряду судових експертиз, зокрема судової будівельної експертизи, судової почеркознавчоїта економічноїекспертизи,є необхідність в отриманні оригіналів вказаних документів з можливістю їх вилучення

28.04.2021 слідчим суддею Соснівського районного суду м. Черкаси було постановлено ухвалу про тимчасовий доступ до речей та документів, якою надано дозвіл на ознайомлення та вилучення оригіналів вказаних вище документів.

29.04.2021 копію вказаної ухвали було вручено засновнику ППКФ "ЕНЗІМ" ОСОБА_10 , про що ним особисто проставлено відмітку про отримання на останній сторінці другого примірника ухвали. При цьому, ОСОБА_10 було попереджено, про те, що у випадку невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів, слідчим суддею може бути постановлено ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

В цей же проміжок часу із ОСОБА_10 було погоджено дату проведення тимчасового доступу, а саме на 06.05.2021.

06 та 13 травня 2021 року в ході телефонної розмови із ОСОБА_10 , останній, повідомляв, що документи, які згідно ухвали слідчого судді підлягають вилученню, поки не готові і просив перенести дату проведення вказаної процесуальної дії.

18.05.2021 в ході чергової телефонної розмови із ОСОБА_10 , останній, повідомив, що документи, які згідно ухвали слідчого судді підлягають вилученню, він передав своєму адвокату, що проводить діяльність на території Київської області, для зберігання та вивчення, а тому надати їх для ознайомлення він не може.

19.05.2021 слідчим третього СВ ТУ ДБР у м. Києві було складено протокол проведення тимчасового доступу до речей та документів. В ході виконання вказаної процесуальної дії ОСОБА_10 зазначив, що 14.05.2021 він передав адвокату документи, які згідно ухвали слідчого судді підлягають вилученню. При цьому будь-яких підтверджуючих документів про передачу вказаних документів адвокату не складалось.

27.05.2021 закінчився строк дії ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів з можливістю вилучення зазначених вище документів, однак станом на цей момент володілець не надав їх для ознайомлення.

Досудовим розслідуванням встановлено, що зазначені вище документи, ознайомитись з якими не виявилось можливим через дії володільця, можуть перебувати за адресою реєстрації та здійснення діяльності ПРИВАТНА ВИРОБНИЧО-КОМЕРЦІЙНА ФІРМА «ЕНЗІМ» (код ЄДРПОУ 227962212), яка зареєстрована за адресою: Черкаська обл., м. Черкаси, вул. Іллєнка Юрія, буд. 62/1.

У зв`язку з цим, 16.06.2021, на підставі ухвали слідчого судді Соснівського районного суду м. Черкаси від 10.06.2021, було проведено обшук вказаного приміщення, де не було віднайдено вказаних документів.

Причиною цьому, знову ж таки, стали незаконні дії володільця документів директора ПВКФ «Енізм», спрямовані на приховання оригіналів документів від сторони обвинувачення, яка у свою чергу намагалась отримати їх спочатку на підставі ухвали про дозвіл на тимчасовий доступ, а потім на підставі ухвали про дозвіл на проведення обшуку. Зокрема, в ході проведення вказаного обшуку було виявлено та вилучено заяву-замовлення про проведення судово-будівельно-технічної експертизи вих. №27 від 21.05.2021, що адресована до Приватного науково-виробничого підприємства«Спектр» (кодЄДРПОУ19255814), згідно якої усі оригінали проектної документації, первинних матеріалів звітності, договорів підряду з додатковими угодами по об`єкту: Реконструкція приміщень першого поверху гуртожитку під 7-м житлових квартир для військовослужбовців УСБУ в Черкаській області по вул. Олексія Панченка, 15/2 в м. Черкаси, були надіслані для проведення експертизи вказаній організації.

Таким чином, встановлено, що дії директора ПВКФ «Ензім» та його посадових осіб, спрямовані на реальне приховування вказаних документів, одержання яких, для сторони обвинувачення є вирішальним, адже на основі цих документів буде проводитись ряд експертиз. До того ж більшість з цих документів існують в єдиному екземплярі, а тому існує реальна загроза їх втрати та знищення, а також нагальна потреба у їх вилученні в найкоротші строки.

Встановлено, що ПНВП«Спектр» фактично знаходиться та здійснює фінансово-господарську діяльність за адресою: м. Київ, вул. Січових Стрільців, буд. 77, 6 поверх.

Таким чином, в ході досудового розслідування виникла необхідність у проведенні обшуку за вказаною адресою, з метою відшукання та вилучення документів,які згідно ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до речей та документів підлягали вилученню, ознайомитись з якими не виявилось можливим через системні незаконні дії володільця.

У матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до інформаційної довідки № 262046989з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна власниками будівлі за адресою: АДРЕСА_1 , є ОСОБА_5 та ТОВ «Компанія з управління активами МТІР ЕССЕТ МЕНЕДЖМЕНТ».

Слідчий в клопотанні вказує, що отримати речі та документи, які можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, в добровільному порядку шляхом витребування речей, документів та відомостей відповідно до ст. 93 КПК України, а також за результатами проведення інших слідчих та процесуальних дій, неможливо, оскільки існує реальна загроза їх приховання, зміни та знищення, виникла необхідність у проведенні вказаного обшуку.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив задовольнити заявлені в клопотанні вимоги.

Заслухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до наступного.

Згідно із ч.1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Відповідно до ч. ч. 1, 3 статті 234 КПК України обшук проводиться з частиною 5статті 234КПК Українивизначено,що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:1)було вчиненокримінальне правопорушення; 2)відшукувані речіі документимають значеннядля досудовогорозслідування; 3)відомості,які містятьсяу відшукуванихречах ідокументах,можуть бутидоказами підчас судовогорозгляду; 4)відшукувані речі,документи абоособи знаходятьсяу зазначеномув клопотанніжитлі чиіншому володінніособи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Аналіз положеньст.ст.233-235КПК Українидає підставидля висновкупро те,що особа,яка звертаєтьсядо слідчогосудді ізклопотанням пропроведення обшукужитла чиіншого володінняособи,має навестидокази,які бдавали підставиз великоюймовірністю вважати,що розшукуваніречі чидокументи перебуваютьу конкретномужитлі чиіншому володінніособи,а такожщо такіречі чидокументи матимутьдоказове значенняв конкретномукримінальному провадженні. Обов`язок довести наявність достатніх для обшуку підстав покладається на слідчого, прокурора, який звернувся до слідчого судді з клопотання, а ступінь обґрунтованості таких підстав визначається в кожному конкретному випадку.

Єдиною підставою для проведення цієї слідчої (розшукової) дії є винесена в порядку, встановленому КПК, ухвала слідчого судді, який може винести її лише на підставі звернення до нього процесуальної особи, що здійснює кримінальне провадження.Таке звернення має форму клопотання, яке готує слідчий, попередньо погоджуючи його з прокурором, чи прокурор, відобразивши в ньому обов`язково необхідні дані визначені ч. 3 ст. 234 КПК України.

Доводи клопотання повинні бути належним чином обґрунтовані і підтверджені доданими до нього оригіналами або копіями матеріалів кримінального провадження, а також витягом з Єдиного реєстру досудових розслідувань, що підтверджує факт подання клопотання в рамках конкретного провадження.

Обов`язок довести наявність достатніх для обшуку підстав покладається на слідчого, прокурора, який звернувся до слідчого судді з клопотанням. Ступінь обґрунтованості таких підстав визначається в кожному конкретному випадку.

Статтею 12 Загальної декларації прав людини 1948 року встановлено, що ніхто не може зазнавати безпідставного втручання у його особисте і сімейне життя, безпідставного посягання на недоторканність його житла. Кожна людина має право на захист законом від такого втручання або таких посягань.

Відповідно до ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Слідчим суддею встановлено, що 06.03.2020 до ЄРДР внесено відомості за ч. 3 ст. 410 КК України.

Відповідно до інформаційної довідки № 262046989 від 17.06.2021 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна власниками будівлі за адресою: АДРЕСА_1 , є ОСОБА_5 та ТОВ «Компанія з управління активами «МТІР ЕССЕТ МЕНЕДЖМЕНТ».

Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення;2)відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи, або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Відповідно до ч. 5ст. 236 КПК України, обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку.

В даному випадку, слідчим не надано доказів виправданості такого втручання у права та свободи особи, яка є власником приміщення, про обшук якого заявлене клопотання. Також не доведено, що отримання вказаних у клопотанні речей та документів неможливе шляхом здійснення тимчасового доступу.

Посилання слідчого на те, що ухвалою Соснівського районного суду м. Черкаси надавався тимчасовий доступ до речей та документів, яка не виконана, не може бути підставою для надання обшуку в ПНВП«Спектр» , яке фактично знаходиться та здійснює фінансово-господарську діяльність за адресою: м. Київ, вул. Січових Стрільців, буд. 77, 6 поверх, постільки ухвалою суду тимчасовий доступ надавався до документів, які знаходяться в ПВКФ «Ензім». З клопотанням про надання документів до ПНВП«Спектр» слідчий не звертався.

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя дійшов висновку, що подане клопотання про проведення обшуку подане передчасно, а відтак задоволенню не підлягає

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 3, 93, 166, 233-235, 309, 372 КПК України, слідчий суддя, -

п о с т а н о в и в:

У задоволенніклопотанняслідчоготретього слідчоговідділу (здислокацією ум.Черкасах)територіального управлінняДержавного бюророзслідувань,розташованого умісті Києві ОСОБА_3 ,погоджене начальникомвідділу спеціалізованої прокуратурив оборонній тавійськовій сферіЦентрального регіонуУкраїни ОСОБА_4 пропроведення обшукуу кримінальномупровадженні №62020100000000530від 06.03.2020,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.3ст.410 ККУкраїни відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.06.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу97808453
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку у кримінальному провадженні №62020100000000530 від 06.03.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 410 КК України

Судовий реєстр по справі —712/6833/21

Ухвала від 22.06.2021

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (В.Д.) В. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні