Вирок
від 16.06.2021 по справі 520/12998/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 520/12998/19

Провадження № 1-кп/947/225/21

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.06.2021 року Київський районний суд м. Одеси у складі:

Головуючого судді: ОСОБА_1

за участю секретарів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

за участю прокурора ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,

захисника ОСОБА_7 , ОСОБА_8 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження, внесене до ЕРДР за № 12018160000000472 від 15.06.2018року відносно ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Кам`янець-Подільський Хмельницької обл., громадянина України, росіянина, з вищою освітою, одруженого, пенсіонера, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , та мешкаючого за адресою: АДРЕСА_2 , не судимого в силу ст. 89 КК України,

обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.255, ч.5 ст.27, ч.4 ст.28, ч.3 ст.212; ч.5 ст.27, ч.4 ст.28, ч.1 ст.366; ч.5 ст.27, ч. 4 ст. 28, ч.1 ст.364 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Особою 1 (матеріали відносно якого виділені в окреме кримінальне провадження) приблизно у 2011 році за попередньою змовою з Особою 2 (матеріали відносно якого виділені в окреме кримінальне провадження) та іншими невстановленими особами, (матеріали кримінального провадження відносно яких виділені в окреме провадження), організовано злочинну організацію з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, зокрема умисного ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, фіктивного підприємництва, організації підроблення службовими особами, первинних фінансово-господарських документів, використання завідомо підроблених документів, легалізації (відмиванні) доходів, одержаних злочинним шляхом, в особливо великому розмірі.

Суть діяльності злочинної організації полягала у створенні та реєстрації ряду фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб резидентів та нерезидентів) з метою прикриття незаконної діяльності, пов`язаної із ввезенням на територію України та розповсюдженням нафтопродуктів, відкриттям митних складів на нафтобазах, розташованих у різних областях України, для розміщення на них нафтопродуктів та їх митного оформлення, документальним оформленням фіктивного вивезення нафтопродуктів за територію України, реалізацією нафтопродуктів підприємствам - нафтотрейдерам (резидентам України), організацією підроблення первинних фінансово-господарських документів щодо здійснення продажів нафтопродуктів; зарахуванням, списанням та переведенням безготівкових коштів, які надійшли на банківські рахунки фіктивних підприємств, подальшої легалізації (відмивання) доходів, отриманих злочинним шляхом, координації та сприянні незаконній діяльності службових осіб Державної митної служби України.

Метою злочинної організації Особи 1 було отримання незаконного збагачення за рахунок коштів, не сплачених до державного бюджету у вигляді обов`язкових податків, зборів та платежів, які мали б бути сплачені у випадку випуску у вільний обіг на митній території України імпортованих нафтопродуктів.

Взявши на себе функцію загального керівництва злочинною організацією, Особа 1 залучив до участі в ній як співорганізаторів довірених осіб із свого найближчого оточення Особа2 та інших невстановлених осіб, які мали відповідну кваліфікацію, а також достатній досвід роботи у сфері нафтопереробки, перевалки нафтопродуктів та їх оптової реалізації, а також осіб з достатнім досвідом управління суб`єктами господарювання, діяльність яких, зокрема, пов`язана із здійсненням будь-яких операцій із нафтопродуктами.

Зокрема, Особа 2 приблизно з 2000 року працював у «Тюменській нафтогазовій компанії» «ТНК» (Росія), а до 2011 року у компанії «ТНК-ВР Коммерс» (Україна), де займався питаннями оптового і роздрібного збуту нафтопродуктів та мав відповідний досвід у вказаній сфері.

Окрім того, Особа 1 до участі у створеній ним злочинній організації в якості пособника залучив ОСОБА_10 (вироком Суворовського районного суду м. Одеси від 30.08.2017 засуджено за ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК України), який має спеціальність «економіка підприємств» та з 2004 по 2011 роки працював у різних компаніях, що займались реалізацією нафтопродуктів.

Залучивши Особа 2, ОСОБА_10 , та інших невстановлених осіб до вчинення злочинів у складі злочинної організації, Особа ОСОБА_11 доручив їм виконувати функції керівників окремих структурних підрозділів (напрямів) злочинної організації, самостійно планувати вчинення окремих тяжких та особливо тяжких злочинів відповідно до напрямів діяльності підконтрольного їм напрямку, здійснювати пошук та залучати до участі у злочинній організації інших членів, здійснювати пошук та організовувати придбання суб`єктів підприємницької діяльності, а також засобів транспортування нафтопродуктів з метою їх використання в злочинній схемі, створювати її окремі структурні підрозділи та розпоряджатися незаконно отриманим прибутком як в його власних інтересах, так і в інтересах учасників злочинної організації.

Кожен керівник структурного підрозділу злочинної організації був обізнаний із загальним планом діяльності організації щодо сфер та напрямів вчинення злочинів, знав, які конкретно функції згідно з єдиним планом покладаються безпосередньо на нього та підконтрольний йому структурний підрозділ злочинної організації, а також те, що інші очевидні і обов`язкові для вчинення злочинів пункти плану виконуються іншими учасниками цієї злочинної організації.

За замислом Особа 1, осередки зазначеної злочинної організації повинні були діяти у різних регіонах держави, виконуючи відведені їм функції щодо ввезення на митну територію України від імені створених (придбаних) його злочинним угрупуванням компаній-нерезидентів та вітчизняних фіктивних підприємств нафтопродуктів під виглядом їх транзиту з подальшим розміщенням зазначених нафтопродуктів на митних складах, розташованих у різних областях України, реалізацією вказаних не розмитнених нафтопродуктів із цих митних складів вітчизняним оптовим покупцям без сплати до державного бюджету відповідних податків, зборів і платежів та оформлення при цьому фіктивних документів щодо вивозу нафтопродуктів за межі митної території України.

Така схема була обрана Особа 1 та членами його злочинної організації, оскільки згідно ст. 90 Митного кодексу України, транзит - це митний режим, відповідно до якого товари переміщуються під митним контролем між двома органами доходів і зборів України або в межах зони діяльності одного органу доходів і зборів без будь-якого використання цих товарів, без сплати митних платежів та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

Для реалізації розробленого плану злочинної діяльності Особа 1 організував створення (придбання) ряду суб`єктів господарської діяльності, як вітчизняних, а саме: ТОВ «Зовнітрансгаз» (код ЄДРПОУ 37860735), ТОВ «Цикловаст» (код ЄДРПОУ 38674635), ПП «Фірма «Армада-Плюс» (код ЄДРПОУ ЄДРПОУ 34525053), ТОВ «ГазУкраїна-2020» (код ЄДРПОУ 37428778), ТОВ «Торговий дім «ВЕТЕК» (код ЄДРПОУ 38809821), ТОВ«Гатіора» (код ЄДРПОУ ЄДРПОУ 38091733), ТОВ «Даймонд Альянс» (код ЄДРПОУ 38651089), а також інших невстановлених суб`єктів підприємницької діяльності, так і підприємств - нерезидентів, в тому числі: «PROSPERETI DEVELOPMENT S.A.» (Республіка Панама), «KSANDRO ENTERPRISE» (Британські Віргінські Острови) та «FREMINGHAM INVESTMEN CORP» (Республіка Панама), «SOPREMA TRADING LTD» (Британські Віргінські Острови), «ZEVIDON TRADING LIMITED» (Беліз) та інших невстановлених.

Для надання злочинній діяльності легального вигляду та створення позитивного іміджу в суспільстві, Особа 1 вирішив об`єднати фіктивні підприємства єдиними брендами - групами компаній, спочатку у 2011 році - «ГазУкраїна-2009», а пізніше, у лютому 2013 року - «Східно-європейська паливно-енергетична компанія» («СЄПЕК»). З цією метою було зареєстровані відповідні однойменні материнські підприємства у формі товариств з обмеженою відповідальністю.

З використанням останніх, а також фіктивних суб`єктів господарської діяльності - резидентів та підконтрольних компаній - нерезидентів, на територію України ввозились нафтопродукти в митному режимі «прохідний транзит» та в подальшому, на підставі підроблених документів, нібито вивозились за межі митної території України на адресу вищевказаних підконтрольних іноземних компаній (підприємств нерезидентів).

Маючи значний фінансовий капітал та вплив на державні органи влади, а саме Державну митну службу України та інші служби, Особа 1 у 2011 році приступив до виконання задуманого плану вчинення злочинних дій.

Для успішної реалізації злочинного умислу Особа 1 та інші члени злочинної організації вступили у попередню змову з невстановленими службовими особами Державної митної служби України, які зловживаючи своїм службовим становищем, всупереч інтересам служби, діючи в їх інтересах, навмисно створили їм умови для ввезення та незаконного розповсюдження нафтопродуктів без сплати зборів, податків та платежів.

З метою конспірації злочинної діяльності та організації роботи співучасників, створення їм належних умов для вчинення злочинів, Особа 1 за попередньою змовою з іншими співучасниками, у різний час були орендовані офісні приміщення, розташовані в бізнес-центрі « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за адресою: АДРЕСА_3 , а також в інших, невстановлених слідством місцях, в яких виготовлялись підроблені документи щодо ввезення, вивезення та реалізації нафтопродуктів на території України, та куди перевозилась готівка, отримана як прибуток від зайняття протиправною діяльністю.

Підібравши осіб, для участі у створеній ним злочинній організації, Особа 1, як її керівник, визначив основні напрямки діяльності, які виразились у формуванні відповідних структурних підрозділів, а саме: «напрямок фіктивів», «напрямок нафтопродуктів», «митний напрямок» та інші.

Діяльність зазначених структурних підрозділів у взаємодії та взаємозв`язку, за замислом Особа 1, давала можливість реалізувати єдиний план злочинної організації. У якості керівників кожного із зазначених напрямків, Особа 1 визначив підібраних ним осіб, яким доручив самостійно організовувати чітке функціонування відповідного напрямку роботи, а саме: підбір осіб та реєстрація на них, за грошову винагороду, фіктивних суб`єктів господарської діяльності, для їх подальшого використання у протиправній діяльності злочинної організації; організація вчинення реєстраційних та інших дій, необхідних для створення видимості функціонування фіктивних підприємств; пошук та взяття в оренду нафтобаз, розташованих у різних регіонах країни; відкриття на них митних складів; підбір керівників та працівників нафтобаз; пошук покупців світлих нафтопродуктів з числа вітчизняних підприємств - нафтотрейдерів та укладання з ними договорів постачання нафтопродуктів від імені фіктивних підприємств; організація відвантаження нафтопродуктів з нафтобаз; організація документального (в тому числі митного) оформлення фіктивного вивезення нафтопродуктів за територію України та ін.

Зокрема, для реалізації єдиного злочинного плану, до складу злочинної організації, наряду з іншими, увійшов окремий структурний підрозділ під назвою «напрямок нафтопродуктів», до якого в Одеському регіоні в якості керівників самостійних структурних підрозділів увійшли Особа 2, ОСОБА_10 та ОСОБА_12 (вироком Київського районного суду м. Одеси від 30.10.2017 засуджено за ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ч. 28, ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ч. 28, ч. 1 ст. 364, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ч. 28, ч. 1 ст. 366 КК України), та інші невстановлені особи.

Так, Особа 1 залучив ОСОБА_10 до спільного вчинення кримінальних правопорушень, у зв`язку з тим, що останній мав досвід роботи в галузі реалізації нафтопродуктів на території України, визначивши йому функції у відповідності до плану злочинної діяльності, а саме: організувати напрямок реалізації світлих нафтопродуктів на території України. Для надання злочинній діяльності легального вигляду 15.08.2012, був підписаний договір про надання послуг між ОСОБА_10 з однієї сторони та ТОВ «ГазУкраїна- 2020» у особі директора ОСОБА_13 (засуджений вироками Червонозаводського районного суду м. Харкова 09.04.2015 за ч.2 ст. 205 КК України та Краматорсього міського суду Донецької області від 28.03.2017 за ч.1 ст. 255, ч.4 ст. 28, ч.3 ст. 209 КК України).

ОСОБА_10 , усвідомлюючи суть діяльності компанії Особа 1 по реалізації нафтопродуктів погодився у своїй участі у них та виконанні відведеної йому ролі.

Крім того, восени 2011 року, точна дата та час слідством не встановлені, Особа 1 залучив ОСОБА_9 (у якості пособника) до спільного вчинення кримінальних правопорушень, у зв`язку з тим, що останній мав досвід роботи в галузі реалізації нафтопродуктів на території України, визначивши йому функції у відповідності до плану злочинної діяльності, а саме: організувати підшукування та взяття в оренду нафтобаз для відкриття на них митних складів, організувати підбір керівників нафтобаз, організувати продаж нафтопродуктів підприємствам - нафтотрейдерам від імені фіктивних підприємств та виготовлення підроблених документів щодо цих операцій. За ієрархічною структурою ОСОБА_9 безпосередньо підпорядковувався ОСОБА_10 , отримуючи від нього вказівки та звітуючи перед ним.

ОСОБА_9 ,усвідомлюючи всювідповідальність таможливі незаконнінаслідки вчиненихзгідно злочинного плану Особа 1 дій, погодився у своїй участі у даних діях та виконанні відведеної йому ролі.

Для виконання функцій злочинної організації на напрямку «фіктиви», до її складу у якості активних учасників увійшли Особа 3, Особа 4, досудове розслідування стосовно яких проводиться у іншому кримінальному провадженні та інші невстановлені особи, на яких було покладено обов`язок пошуку осіб, які погодились за грошову винагороду зареєструвати на своє ім`я підприємства без мети заняття підприємницькою діяльністю, з метою подальшого використання зазначених фіктивних підприємств у схемах протиправної діяльності злочинної організації.

На Особа 2 та ОСОБА_9 , як активних учасників вчинення кримінальних правопорушень, у відповідності до розробленого злочинного плану, Особа 1 поклав наступні функції: підшукати та взяти в оренду нафтобази для відкриття на них митних складів, підібрати керівників та працівників нафтобаз, організувати документальне оформлення фіктивного вивезення нафтопродуктів за територію України, провести переговори щодо реалізації нафтопродуктів підприємствам - нафтотрейдерам від імені фіктивних підприємств та організувати виготовлення підроблених документів щодо цих операцій, здійснити контроль за діяльністю ПАТ «Одеський нафтопереробний завод» та підроблення документів щодо переробки нафтопродуктів від імені офшорних компаній.

Членами злочинної організації Особа 1, до вчинення злочинів були залучені Особа 5, Особа 6 та інші не встановлені особи, які не будучи обізнаними про протиправну діяльність членів злочинної організації та вважаючи, що вона носить легальний характер, взяли безпосередню участь у цій діяльності, виконуючи відведену їм роль, у тому числі керівництві та контролі за діяльністю орендованих нафтобаз, оформленні на них митних складів, підборі працівників, організації незаконних перевезень нафтопродуктів залізничним та автомобільним транспортом, організації виготовлення фіктивних документів щодо митного оформлення вивезення нафтопродуктів за територію України, а також щодо продажу цих нафтопродуктів від імені підприємств, які створені з метою прикриття незаконної діяльності.

Крім цього, на виконання розробленого злочинного плану Особа 1 та інші невстановлені співучасники злочинної діяльності, приблизно наприкінці вересня 2011 року, знаходячись у м.Харкові, в невстановленому місці запропонували Особа 3, Особа 4 та невстановленим особам прийняти участь у вчиненні злочинів, пов`язаних зі створенням фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності, підробленням та використанням завідомо підроблених документів, яким були доведені обставини вчинення кримінальних правопорушень та відведені кожному учаснику ролі у відповідності до розробленого плану

Ознайомившись із загальним планом вчинення злочинів, Особа 3, Особа 4 та інші невстановлені особи, дали свою згоду на участь у злочинній організації та на участь у злочинах, вчинюваних нею.

При цьому на Особа 3, Особа 4 та інших невстановлених осіб були покладені наступні, передбачені злочинним планом організації функції, а саме: здійснення вербування осіб, які погодилися б за винагороду на своє ім`я зареєструвати підприємство без мети заняття підприємницькою діяльністю, реєстрація на цих осіб фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності, організація відкриття в банківських установах рахунків фіктивних підприємств, які використовуватимуться для незаконного перерахування коштів, отриманих внаслідок продажу не розмитнених нафтопродуктів, а також легалізації незаконно отриманих прибутків, забезпечення юридичного супроводу діяльності фіктивних підприємств, видача разового або щомісячного винагороди особам, на яких були зареєстровані фіктивні підприємства.

Особа 3 та Особа 4 з метою здійснення фіктивного підприємництва підшукували осіб на яких в подальшому проводилась державна реєстрація суб`єктів господарювання. З метою контролю зареєстрованих суб`єктів господарювання Особа 3, Особа 4 отримували від учасників (засновників) доручення на управління та розпорядження корпоративними правами суб`єктів господарювання. Довіреності отримані Особа 3, Особа 4 посвідчувались фактично в одного приватного нотаріуса, а саме: Харківський міський приватний нотаріус Особа 9 (1880), контактні дані: 61002, м. Харків, вул. Маршала Бажанова, 12, прим. 24.

Так,в періодчасу звересня 2011року докінця 2013року Особа3,Особа 4та невстановленіособи,які діялиу відповідностідо злочинногоплану звідома та підкерівництвом Особа1,та іншихспівучасників,перебуваючи натериторії м.Харковата Харківськоїобласті,залучили якзасновників тадиректорів фіктивнихпідприємств Особа7(матеріаликримінального провадженнявиділені вокреме провадження),Особа 10 ( кримінальне провадження відносно Особа 10 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28 , ч. 2 ст. 205, ч.1 ст. 256 КК України для розгляду по суті скеровано з обвинувальним актом до Приморського районного суду м.Одеси), ОСОБА_13 , ОСОБА_14 (засуджений вироком Комінтернівського районного суду м. Харкова 16.03.2017 за ч. 2 ст. 205, ч. 1 ст. 256 КК України) та інших невстановлених осіб, які погодились за грошову винагороду зареєструвати на своє ім`я підприємство без мети заняття підприємницькою діяльністю.

У період з вересня 2011 року до червня 2013 року, з корисливих мотивів, з метою прикриття незаконної діяльності, пов`язаної з незаконним ввезенням та розповсюдженням на території України нафтопродуктів, з метою отримання незаконних прибутків на постійній основі, Особа 3, Особа 4 та іншими невстановленими особами, які діяли у складі злочинної організації відповідності до розробленого Особа 1 злочинного плану, з відома Особа 1 та інших співучасників придбані або створені суб`єкти підприємницької діяльності ТОВ «Зовнітрансгаз» (код 37860735) директор Особа 7, ТОВ «Цикловаст» (код ЄДРПОУ 38674635) директор Особа 10, ПП «Фірма «Армада-Плюс» (код ЄДРПОУ 34525053), ТОВ «ГазУкраїна-2020» (код ЄДРПОУ 37428778) директори ОСОБА_13 і ОСОБА_14 , ТОВ «Торговий дім «ВЕТЕК» (код ЄДРПОУ 38809821), а також інші невстановлені суб`єкти підприємницької діяльності.

Особа 3, Особа 4 та невстановлені особи, виконуючи відведену їм роль, діючи з корисливих мотивів, відповідно до обговореного раніше плану, в середині вересня 2011 року, перебуваючи у м.Харкові, підшукали Особа 7 і запропонували останньому виступити директором і засновником підприємства, тобто створити суб`єкт підприємницької діяльності ТОВ «Зовнітрансгаз», пообіцявши надавати щомісячну грошову винагороду.

Особа 7, не маючи на меті займатись будь - якою господарською діяльністю, діючи з корисливих мотивів, погодився на пропозицію Особа 3, Особа 4 та невстановлених осіб.

У вересні 2011 року Особа 7, діючи за вказівкою Особа 3, Особа 4, при невстановлених слідством обставинах підписав раніше виготовлені у невстановленому місці, за невстановлених обставин, невстановленою особою протокол №1 загальних зборів ТОВ «Зовнітрансгаз», статут Товариства та наказ №1 про прийняття повноважень директора, згідно яких він виступив засновником і директором даного підприємства.

На підставі наданих невстановленими особами до виконавчого комітету Сімферопольської міської ради, за адресою: АР Крим, м.Сімферополь, вул. Толстого, 15, документів, 21 вересня 2011 року проведена державна реєстрація юридичної особи - ТОВ «Зовнітрансгаз» і присвоєно ідентифікаційний код юридичної особи 37860735 (номер запису 18821020000018678, юридична адреса: АР Крим, м. Сімферополь, вул.Ростовська, 16).

Після державної реєстрації ТОВ «Зовнітрансгаз», виготовлення печатки та штампів підприємства і постановки на облік в державних установах, Особа 7 передав всі реквізити та реєстраційні документи підприємства Особа 3, Особа 4 та невстановленим особам, які безпосередньо використовували їх для здійснення незаконної діяльності.

У подальшому, Особа 7, діючи як директор ТОВ «Зовнітрансгаз» за вказівкою Особа 3, Особа 4 з корисливих мотивів, відкрив поточні банківські рахунки підприємства № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 в ПАТ «Реал Банк», МФО 351588 і отримав в банківській установі можливість використання програмно-технічного комплексу «Клієнт-Банк» для здійснення віддаленого доступу до управління рахунком. Отримані в банку документи та інші реквізити, що дають можливість управління зазначеними розрахунковими рахунками, Особа 7 передав Особа 3, Особа 4 та невстановленим особам. (довіреність, ін. код 3140319211 на розпорядження корпоративними правами ТОВ «Зовнітрансгаз», посвідчення довіреності: 19.09.2012 № 990).

Продовжуючи свою злочинну діяльність, в листопаді 2011 року Особа 3, Особа 4 та невстановлені особи, переслідуючи корисливі мотиви, з метою отримання незаконних прибутків на постійній основі, знаходячись в м. Харкові, підшукали раніше незнайомого ОСОБА_13 і запропонували останньому виступити директором і засновником раніше створеного суб`єкта підприємницької діяльності - ТОВ «ГазУкраїна-2020», пообіцявши надавати щомісячну грошову винагороду.

ОСОБА_13 , не маючи на меті займатись будь - якою господарською діяльністю, діючи з корисливих мотивів, погодився на пропозицію Особа 3, Особа 4 та невстановлених осіб.

17 листопада 2011 року ОСОБА_13 , діючи за вказівкою Особа 3, Особа 4, з відома та невстановлених осіб, перебуваючи в невстановленому місці, підписав раніше виготовлені за невстановлених обставин у невстановленому місці, невстановленими особами протокол загальних зборів №2 та наказ № 2 ТОВ «ГазУкраїна-2020», відповідно до яких він виступив одноособовим учасником і директором даного підприємства.

На підставі наданих до виконавчого комітету Сімферопольської міської ради, за адресою: м. Сімферополь, вул. Толстого, 15, документів, 18 листопада 2011 року проведена державна реєстрація змін у статутних документах юридичної особи ТОВ «ГазУкраїна-2020», код ЄДРПОУ 37428778, одноособовим учасником та директором якого виступив ОСОБА_13 (номер запису 18821050002017704, юридична адреса: АР Крим, м. Сімферополь, вул.Чехова, 19).

Після державної реєстрації ТОВ «ГазУкраїна-2020», виготовлення печатки та штампів підприємства і постановки на облік в державних установах, ОСОБА_13 передав всі реквізити та реєстраційні документи підприємства Особа 3, Особа 4 та невстановленим особам, які безпосередньо використовували їх для здійснення незаконної діяльності.

У період з 25 листопада 2011 року по 17 жовтня 2012 року ОСОБА_13 , діючи як директор ТОВ «ГазУкраїна-2020», за вказівкою Особа 3, Особа 4, з корисливих мотивів, відкрив поточні банківські рахунки підприємства № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 ,№ НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 в ПАТ «Реал Банк», МФО 351588 і отримав в банківській установі можливість використання програмно-технічного комплексу «Клієнт-Банк» для здійснення віддаленого доступу де управління рахунком. Отримані в банку документи та інші реквізити, що дають можливість управління зазначеними розрахунковими рахунками, ОСОБА_13 передав Особа 3, Особа 4 та невстановленим особам. (Довіреність, ін. код 2699600811, розпорядження корпоративними правами ТОВ «ГазУкраїна-2020», посвідчення довіреності: 25.12.2012 № 1424).

У подальшому, члени злочинної організації прийняли рішення про передачу ТОВ «ГазУкраїна-2020» іншій, більш підконтрольній особі.

На виконання заздалегідь розробленого плану вчинення злочинних дій у липні 2013 року, Особа 3, Особа 4 та невстановлені особи, знаходячись у м. Харкові, вступили у злочинну змову із ОСОБА_14 , схиляючи останнього до придбання, з метою прикриття у подальшому незаконної діяльності злочинної організації, юридичної особи, а саме - ТОВ «ГазУкраїна-2020». За згоду стати засновником та директором вказаного суб`єкту господарювання ОСОБА_14 було визначено винагороду у розмірі 1000 доларів США.

При цьому ОСОБА_14 усвідомлював, що не має необхідних морально-ділових якостей та фінансових можливостей для здійснення підприємницької діяльності, що як засновник товариства та як службова особа не матиме відношення до діяльності цього підприємства та управління ним, а його роль полягатиме виключно в прикритті незаконної діяльності.

В свою чергу ОСОБА_14 , переслідуючи корисливу мету на отримання грошової винагороди, надав згоду на оформлення на його ім`я товариства з обмеженою відповідальністю «ГазУкраїна-2020» (код ЄДРПОУ 37428778, адреса: м. Сімферополь, Центральний район, вул. Чехова, буд, 19).

Висловивши згоду на оформлення на його ім`я вказаного товариства, ОСОБА_14 у липні 2013 року, за вказівкою Особа 3, Особа 4 передав останнім свій паспорт громадянина України та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру для використання їх під час виготовлення документів, необхідних для переоформлення права власності на підприємство.

Далі невстановлена особа за попередньою згодою ОСОБА_13 та ОСОБА_14 , використовуючи надані останнім паспорт і довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру, підготувала протокол №4/1 загальних зборів учасників ТОВ «ГазУкраїна-2020» від 05.07.2013, згідно якого ОСОБА_13 продав (відступив) свою частку, вийшов зі складу учасників товариства та був звільнений з посади директора цього товариства, а ОСОБА_14 придбав частку в обсязі 100% товариства та з 06.07.2013 призначив себе на посаду директора ТОВ «ГазУкраїна-2020».

Тоді ж невстановлена особа, у невстановленому місці, за невстановлених обставин, виготовила три екземпляри статуту ТОВ «ГазУкраїна-2020», а також інші документи, необхідні для державної реєстрації зміни складу засновників підприємства.

У подальшому невстановлена особа, виготовивши протокол № 4/1 загальних зборів учасників ТОВ «ГазУкраїна-2020» від 05.07.2013 щодо зміни складу учасників підприємства та статут підприємства, передала їх Особа 3 для подальшої перереєстрації вказаного підприємства із внесенням відповідних змін в органах державної реєстрації та обліку.

У невстановлений час, 05.07.2013 ОСОБА_14 та ОСОБА_13 , перебуваючи, в офісі приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_15 , за адресою: м. Харків, проспект Гагаріна, 43, діючи з корисливих мотивів, задля отримання грошової винагороди, умисно, усвідомлюючи, що перереєстрований на його прізвище суб`єкт підприємницької діяльності буде використовуватись іншими особами для прикриття незаконної діяльності та бажаючи досягнення цієї мети, підписав попередньо підготовлені невстановленою особою та надані йому три екземпляра статуту ТОВ «ГазУкраїна-2020» (код ЄДРПОУ 37428778), згідно якого ОСОБА_14 виступав засновником і власником вказаного товариства із долученням протоколу № 4/1 загальних зборів учасників ТОВ «ГазУкраїна-2020» від 05.07.2013, згідно якого ОСОБА_13 продав (відступив) свою частку, вийшов зі складу учасників товариства та був звільнений з посади директора цього товариства, а ОСОБА_14 придбав частку в обсязі 100% товариства та з 06.07.2013 призначив себе на посаду директора ТОВ «ГазУкраїна-2020».

В той же день приватний нотаріус Особа 11 нотаріально посвідчив підписи ОСОБА_14 у вказаних трьох екземплярах статуту ТОВ «ГазУкраїна-2020», юридично засвідчивши зміну власника товариства та призначення нового керівництва, тобто переоформлення вказаного товариства на ОСОБА_14 . Зазначені документи ТОВ «ГазУкраїна-2020» ОСОБА_14 передав Особа 3, який у свою чергу передав вищевказані складені та підписані від імені ОСОБА_14 і ОСОБА_13 документи до виконавчого комітету Сімферопольської міської ради, у зв`язку з чим рішенням державного реєстратора юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Реєстраційної служби Сімферопольського міського управління юстиції Автономної Республіки Крим Особа 12 від 08.07.2013 №18821070021017704 внесено відповідні відомості до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, про що видано довідку АА №854573.

Крім цього, невстановлена особа від імені ОСОБА_14 передала до ДПІ у м. Сімферополі підписані ним та нотаріально засвідчені екземпляр статуту ТОВ «ГазУкраїна-2020», протокол №4/1 загальних зборів учасників ТОВ «ГазУкраїна-2020» від 05.07.2013 про придбання ним частки у товаристві в обсязі 100% та призначення його на посаду директора ТОВ «ГазУкраїна-2020», а також копію свідоцтва про державну реєстрацію цього товариства та заяву для юридичних осіб про взяття ТОВ «ГазУкраїна-2020» на облік платника податку.

На підставі вищевказаних документів Державною податковою інспекцією в м. Сімферополь ТОВ «ГазУкраїна-2020» взято на податковий облік, про що видано довідку (форма №4-ОПП) про взяття на облік платника податків.

Крім цього, ОСОБА_14 оформив на себе поточні та розрахункові рахунки в банківських установах на території України, зокрема: рахунок № НОМЕР_9 в ПАТ «Банк Перший», рахунок № НОМЕР_10 в ПАТ «ВТБ Банк», рахунок № НОМЕР_11 в ПАТ «Банк інвестицій та заощаджень», рахунок № НОМЕР_4 в ПАТ «Реал Банк», зокрема підписав картки зі зразками підписів та відбитків печатки ТОВ «ГазУкраїна-2020», надавши їх разом з іншими необхідними документами у вказані банківські установи.

Продовжуючи своюзлочинну діяльність,в серпні2013року Особа3, Особа 4 та невстановлені особи, маючи намір на вчинення фіктивного підприємництва, тобто придбання, створення суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності підшукали Особа 10 і запропонували останній виступити директором і засновником суб`єкта підприємницької діяльності - ТОВ «Цикловаст», пообіцявши надавати щомісячну грошову винагороду. Особа10, не маючи на меті займатись будь - якою господарською діяльністю, діючи з корисливих мотивів, погодилась на пропозицію Особа 3, Особа 4 та невстановлених осіб.

Приблизно у кінці серпня - на початку вересня 2013 року, діючи за вказівкою невстановлених особами, Особа 10 підписала раніше виготовлені за невстановлених обставин, у невстановленому місці та в неустановлений час, невстановленими особами установчі документи ТОВ «Цикловаст», згідно з якими вона виступила засновником і директором даного підприємства.

З серпня 2013 року на підставі наданих у відділ державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Солом`янської районної в м. Києві державної адміністрації документів проведена державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «Цикловаст», код ЄДРПОУ (38674635), одноособовим учасником та директором якого виступила Особа10 (номер запису 10731020000024240, юридична адреса: м. Київ, проспект Відрадний, 24/54).

Після державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «Цикловаст», виготовлення печатки та штампів підприємства та постановки на облік в державних установах Особа10 передала всі реквізити та реєстраційні документи підприємства співучасникам, які безпосередньо використовували їх для здійснення незаконної діяльності.

У подальшому Особа10, діючи як директор ТОВ «Цикловаст», за вказівкою Особа 3, Особа 4 при невстановлених обставинах відкрила, поточні банківські рахунки підприємства № НОМЕР_12 , № НОМЕР_13 , № НОМЕР_14 , № НОМЕР_15 в ПАТ «Реал Банк», МФО 351588 і отримала в банківській установі можливість використання програмно-технічного комплексу «Клієнт-Банк» для здійснення віддаленого доступу до управління рахунком. Отримані в банку документи та інші реквізити, що дають можливість управління зазначеними розрахунковими рахунками, Особа10 передала Особа 3, Особа 4 та невстановленим особам.

Печатки зазначених підприємств та факсиміле підписів керівників ТОВ «Зовнітрансгаз», ТОВ «Цикловаст», ПП «Фірма «Армада-Плюс» зберігались в офісі Особа 1 в бізнес центрі «Арена Сіті» за адресою: м. Київ, вул.Червоноармійська/Басейна, 1-3/2 «А», за допомогою яких виготовлялись підроблені документи щодо ввезення, вивезення та реалізації нафтопродуктів на території України.

На початку 2012 року Особа 2, ОСОБА_10 , діючи у відповідності до плану злочинної діяльності Особа 1, надали ОСОБА_9 та іншим невстановленим особам вказівку Особа 1 підшукати на території України нафтобази, які б відповідали наступним вимогам: великий об`єм резервуарів для зберігання нафтопродуктів, наявність під`їзних залізничних колій, наявність обладнання для перевалки нафтопродуктів з залізничного транспорту до резервуарів та з резервуарів до автомобільного транспорту, інші вимоги, необхідні для відкриття на цих нафтобазах митних складів, а також підібрати працівників для роботи на цих об`єктах.

На виконання плану злочинної організації розробленого Особа 1, ОСОБА_9 , як активний її член, що входив до структурного підрозділу під назвою «напрямок нафтопродуктів», очолюваного ОСОБА_10 , разом з останнім, як керівником цього напрямку та іншими членами злочинної організації, у період з січня 2012року по грудень 2013 року, підшукали у різних регіонах країни нафтобази та орендували їх, шляхом укладання відповідних договорів з власниками (орендарями) зазначених нафтосховищ від імені фіктивних підприємств ТОВ «Зовнітрансгаз», ТОВ «Цикловаст», ПП «Фірма «Армада-Плюс», ТОВ «ГАЗУКРАЇНА-2020». Далі ОСОБА_9 та інші члени злочинної організації, підібравши керівників та персонал для роботи на вказаних нафтобазах, організували їх роботу щодо прийомки та відвантаження товару та шляхом надання відповідних вказівок найманим працівникам, фактично здійснювали керування роботою нафтобаз, пов`язаною з незаконною реалізацією нафтопродуктів.

На початку січня 2012 року ОСОБА_9 , разом з іншими членами злочинної організації, очолюваної Особа 1, діючи відповідно до розробленого плану, підшукали для використання у своїй протиправній діяльності нафтобазу, розташовану за адресою: Кіровоградська область, м.Світловодськ, вул. Івана Франка, 1- А, що належить ТОВ «Фірма «Альянс Імпекс» та домовились про взяття її в оренду з директором вказаного товариства Особа 13, якому не було відомо про злочинні наміри членів злочинної організації Особа 1 У подальшому, на виконання зазначеної домовленості, було укладено договір оренди №18/01/2012 від 18.01.2012 між ТОВ «Фірма «Альянс Імпекс» (Орендодавець) та ПП «Фірма «Армада Плюс» (Орендар). Відповідно до умов зазначеного договору, Орендодавець передає Орендатору у безстрокове платне користування резервуарний парк №4 (14 резервуарів загальним об`ємом 5925,26 м/куб) та інше нерухоме майно нафтобази для розміщення митного ліцензійного складу ПП «Фірма «Армада Плюс». Зазначений договір діяв до середини 2013 року та був розірваний на підставі додаткової угоди до вказаного договору від 16.12.2013.

Окрім того, з метою реалізації злочинного плану, членами злочинної організації було укладено договір оренди №01/03-12 від 01.03.2012 між ТОВ «Фірма «Альянс Імпекс» (Орендодавець) та ТОВ «ГАЗУКРАЇНА-2020» (Орендар). Відповідно до умов зазначеного договору, Орендодавець передає Орендатору у безстрокове платне користування обладнання нафтобази та резервуарні парки №2, №3 та №1, які знаходяться за адресою: Кіровоградська область, м.Світловодськ, вул. Івана Франка, 1- А. Зазначений договір діяв до кінця 2013 року та був розірваний на підставі додаткової угоди до вказаного договору від 31.12.2013.

Реалізовуючи розроблений керівником злочинної організації Особа 1 єдиний план скоєння злочинів, ОСОБА_9 , у лютому 2012 року, підшукав Особа 14 та запропонував останньому роботу спеціаліста з визначення об`ємів нафтопродуктів, які надходитимуть на нафтобазу, розташовану за адресою: Кіровоградська обл., м.Світловодськ, вул.Франко,1а, на що Особа 14 погодився. В подальшому останній, не будучи обізнаним про протиправну діяльність членів злочинної організації та будучи впевненим у легітимності своєї роботи, у період лютого 2012 року- листопада 2013 року здійснював безпосереднє керівництво зазначеною нафтобазою, виконуючи при цьому вказівки ОСОБА_9 та інших членів злочинної організації щодо прийняття на нафтобазу, розміщення в її резервуарах та відвантаження нафтопродуктів, а також їх обліку та оформлення відповідних документів.

На початку грудня 2013 року ОСОБА_9 , Особа 2 та інші співучасники, діючи з корисливих спонукань, за погодженням з Особа 1, з метою приховування протиправної діяльності прийняли рішення про зміну підприємства - орендаря нафтобази. Так, членами злочинної організації було укладено договір оренди №02/12-13-4 від 02.12.2011 між ТОВ «Фірма «Альянс Імпекс» (Орендодавець) та ТОВ «Цикловаст» (Орендар). Відповідно до умов зазначеного договору, Орендодавець передає Орендатору у тимчасове платне користування майно нафтобази, що знаходиться за адресою: Кіровоградська область, м.Світловодськ, вул. Івана Франка, 1- А. Згідно з умовами вказаного договору, ТОВ «Цикловаст», зокрема передано в оренду для промислового використання резервуарний парк №14, який включає 14 резервуарів загальним об`ємом 5925,26 літрів. При цьому, змінивши орендаря нафтобази, ОСОБА_9 , за змовою із Особа 1 та іншими членами злочинної організації, залишили на нафтобазі той же персонал, який продовжував виконувати ті ж самі функції, однак уже як працівники ТОВ «Цикловаст». Зазначений договір діяв до середини лютого 2014 року та був розірваний на підставі додаткової угоди до вказаного договору від 15.02.2014.

Крім того, на початку лютого 2012 року, ОСОБА_9 , разом з іншими членами злочинної організації, очолюваної Особа 1, діючи відповідно до розробленого плану, підшукали для використання у своїй протиправній діяльності нафтобазу, яка розташована за адресою: Черкаська область, Кам`янський район, с. Косарі, вул.Київська, 7, та знаходилась в оренді у ТОВ «Інтер Оіл Еко Груп». Так, членами злочинної організації було укладено договір суборенди №7/02 від 07.02.2012 між ТОВ «Інтер Оіл Еко Груп» (Орендар) та ТОВ «Зовнітрансгаз» (Суборендар). Відповідно до умов зазначеного договору, Орендар передав Суборендатору у строкове платне користування цілісний майновий комплекс « ІНФОРМАЦІЯ_3 », розташований за адресою: АДРЕСА_4 .

Реалізовуючи розроблений керівником злочинної організації Особа 1 єдиний план скоєння злочинів, ОСОБА_9 та інші члени злочинної організації, у лютому 2012 року, для організації роботи нафтобази та керівництва її діяльністю підшукали Особа 15 В подальшому, з 29.11.2012, його замінив Особа 16, який пропрацював до 10.02.2014. Особа 15 та Особа 16, не будучи обізнаними про протиправну діяльність членів злочинної організації та будучи впевненими у легітимності своєї роботи, здійснювали безпосереднє керівництво зазначеною нафтобазою, виконуючи при цьому вказівки ОСОБА_9 та інших членів злочинної організації щодо прийняття на нафтобазу, розміщення в її резервуарах та відвантаження нафтопродуктів, а також їх обліку та оформлення відповідних документів.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, на початку лютого 2012 року члени злочинної організації, очолюваної Особа 1, діючи відповідно до розробленого плану, підшукали для використання у своїй протиправній діяльності нафтобазу, що знаходиться за адресою: Одеська обл., Іванівський р-н, смт.Петрівка, вул.Карла Маркса, 98 та належить ДП «Петрол» ПМП «Петрол - Форвардінг». При цьому, ОСОБА_10 , особисто провів попередні перемовини з Генеральним директором вказаного підприємства Особа 17 про передачу зазначеної нафтобази в оренду. В подальшому, за домовленістю із ОСОБА_10 , Особа 17 17.04.2012 прибув у офіс бізнес- центру «Арена- Сіті», розташований за адресою: м.Київ, вул.Червоноарміська/ Басейна,1-3/2 «А», де не будучи обізнаним про дійсні злочинні наміри членів злочинної організації, підписав договір №03/090412 зберігання, перевалки нафтопродуктів та інших наливних продуктів на митному ліцензійному складі, а також проведення комплексних операцій з такими товарами від 09.04.2012. Зазначений договір було укладено між ДП «Петрол» приватного малого підприємства «Петро- Форвардінг» (Зберігач) в особі Генерального директора Особа 17 та компанією- нерезидентом «Prospereti Developments S.A.» (Поклажедавець) в особі директора Особа 18 Відповідно до умов Договору, а також доповнень до нього, Зберігач надає послуги по перевалці, митному оформленню, прийнятті, зливу, зберіганню, відвантаженню та обліку товару на митному ліцензійному складі, а саме: нафтопродуктів, альтернативних видів палива та інших товарів, а також зобов`язується надавати послуги по проведенню комплексних операцій з товаром на території митних зон митного складу (залізнична та автомобільна естакади). Окрім того, Особа 17, як Генеральний директор ДП «Петрол» приватного малого підприємства «Петро- Форвардінг», підписав договір доручення по декларуванню товарів №002/11042012 від 09.04.2012, укладений із компанією- нерезидентом «Prospereti Developments S.A.» в особі директора Особа 18 Відповідно до умов зазначеного договору ДП «Петрол» приватного малого підприємства «Петро- Форвардінг» (Митний брокер) за дорученням та за рахунок компанії «Prospereti Developments S.A.» (Довіритель) здійснює декларування предметів, товарів, транспортних засобів та інших предметів (товарів), що переміщуються через митний кордон України, представляє інтереси Довірителя в митних органах, виконує інші доручення, пов`язані із зовнішньоекономічною діяльністю Довірителя.

При підписанні вищезазначених договорів ОСОБА_10 попередив Особа 17 про те, що на території нафтобази постійно перебуватимуть представники ТОВ «Зовнітрансгаз», які і будуть фактично розпоряджатись товаром, що надходитиме на ліцензійний митний склад.

Реалізовуючи розроблений керівником злочинної організації Особа 1 єдиний план скоєння злочинів, ОСОБА_10 , ОСОБА_9 та інші члени злочинної організації, визначили, що всі необхідні роботи щодо приймання нафтопродуктів, їх розміщення та подальшого відвантаження, на території нафтобази будуть виконувати працівники ДП «Петрол» приватного малого підприємства «Петрол-Форвардінг». Таким чином, в період квітня 2012 року - грудня 2013 року, співробітниками ДП «Петрол» приватного малого підприємства «Петрол-Форвардінг», які не були обізнані стосовно протиправних дій членів злочинної організації Особа 1, виконувались роботи, пов`язані з перевалкою нафтопродуктів через нафтобазу, розташовану за адресою: Одеська обл., Іванівський р-н, смт.Петрівка, вул.Карла Маркса, 98. При цьому, у зазначений період часу, за рішенням ОСОБА_10 , ОСОБА_9 та інших членів злочинної організації, оформлення відповідних документів та розпорядження щодо прийомки та відвантаження нафтопродуктів здійснювали невстановлені особи, яким керівниками злочинної організації було доручено вчиняти зазначені дії від імені фіктивного підприємства ТОВ «Зовнітрансгаз».

Продовжуючи свою злочинну діяльність, на початку лютого 2012 року ОСОБА_9 , разом з іншими членами злочинної організації, очолюваної Особа 1, діючи відповідно до розробленого плану, підшукали для використання у своїй протиправній діяльності нафтобазу, яка розташована за адресою: Харківська обл., Коломацький район, с.Шелестове, вул. Леніна, 47. що належить Особа 19, та домовились з даною особою, якій не було відомо про злочинні наміри членів злочинної організації Особа 1 щодо незаконного ввезення та розповсюдження нафтопродуктів на території України, про взяття вказаної нафтобази в оренду.

На виконання зазначеної домовленості був укладений договір оренди №08/1 від 08.02.2012 між фізичною особою Особа 19(Орендодавець) та ТОВ «Зовнітрансгаз» (Орендар), у відповідності до якого орендодавець передає у платне користування орендарю 27 резервуарів для зберігання нафтопродуктів та інше майно нафтобази.

Реалізовуючи розроблений керівником злочинної організації Особа 1 єдиний план скоєння злочинів, члени злочинної організації, які входили до її окремого напрямку «нафтопродукти», у березні 2012 року, для організації роботи нафтобази та керівництва її діяльністю підшукали Особа 20. Останній зустрівшись 12.03.2012 в офісі, розташованому в бізнес- центрі «Арена Сіті» за адресою: м. Київ, вул.Червоноармійська/Басейна, 1-3/2 «А», із Особа 5, погодився на пропозицію останнього стати керівником резервуарного парку ТОВ «Зовнітрансгаз», що розташований за адресою: Харківська обл., Коломацький район, с.Шелестове, вул. Леніна, 47. 20.03.2012 Особа 20, разом із Особа 5, прибув на територію вищевказаної нафтобази, де отримав від останнього вказівку організувати її роботу з приймання та відвантаження нафтопродуктів у відповідності із заявками, які будуть надходити із головного офісу, із м.Києва. Користуючись наданими йому повноваженнями, Особа 20, підібрав штат працівників для роботи на нафтобазі, організував їх роботу та, не будучи обізнаним стосовно протиправних дій членів злочинної організації Особа 1, у період з 20.03.2012 до 29.11.2013, здійснював безпосереднє керівництво процесом обробки отриманих заявок, прийомки, розміщення нафтопродуктів та їх відпуску замовникам у відповідності до вказівок, які він отримував від членів злочинної організації, які керували його діяльністю на посаді керівника вказаної нафтобази. При цьому ОСОБА_9 надавав Особа 20 вказівки, які підприємства зазначати в якості відправників нафтопродуктів у товарно-супровідних документах, а також організовував доставку на нафтобазу товарно-транспортних накладних з відбитками печаток підприємств - відправників нафтопродуктів. Окрім того, за вказівкою ОСОБА_9 , Особа 20 особисто підписував необхідні документи від імені ТОВ «ГАЗУКРАЇНА-2020», яке значилось відправником нафтопродуктів. Також, в процесі виконання своїх повноважень керівника нафтобази, Особа 20 їздив у м.Київ, в головний офіс, де знаходилось керівництво злочинної організації та отримував там, безпосередньо від ОСОБА_9 , грошові кошти для виплати зарплатні працівникам нафтобази.

Крім того, на початку лютого 2012 року ОСОБА_9 , разом з іншими членами злочинної організації, очолюваної Особа 1, діючи відповідно до розробленого плану, підшукали для використання у своїй протиправній діяльності нафтобазу, яка розташована за адресою: Київська область, м.Миронівка, вул. Паризької Комуни, 2, що знаходиться в оренді у ТОВ «Крокус К». При цьому ОСОБА_9 особисто провів перемовини із директором вказаного товариства Особа 21, який погодився на пропозицію ОСОБА_9 щодо передачі в оренду частини резервуарів та приміщень нафтобази. В подальшому на виконання зазначеної домовленості був укладений договір суборенди №09/02/12 від 09.02.2012 між ТОВ «Крокус К» (Орендар) та ТОВ «Зовнітрансгаз» (Суборендар), у відповідності до якого орендар передає у платне користування суборендарю 8 резервуарів для зберігання нафтопродуктів.

З метою успішної реалізації плану злочинної діяльності згідно злочинного умислу, ОСОБА_9 , разом з іншими членами злочинної організації, очолюваної Особа 1, для організації роботи нафтобази та керівництва її діяльністю підшукали Особа 6, якого, у відповідності до наказу № 8 ТОВ «Зовнітрансгаз» від 3 травня 2012 року призначено на посаду керівника складу нафтобази у м.Миронівка Київської області та на якого покладався обов`язок підбору працівників, організації незаконних перевезень нафтопродуктів залізничним та автомобільним транспортом, організації виготовлення фіктивних документів щодо митного оформлення вивезення нафтопродуктів за територію України, а також відвантаження цих нафтопродуктів від імені фіктивного підприємства ТОВ «ГазУкраїна-2020», яке створено з метою прикриття незаконної діяльності. Підібравши необхідний штат працівників для роботи на нафтобазі, Особа 6, у період з травня 2012 року по лютий 2014 року, не будучи обізнаним стосовно протиправних дій членів злочинної організації Особа 1, здійснював безпосереднє керівництво прийомкою, розміщенням нафтопродуктів та їх відпуском замовникам у відповідності до вказівок, отриманих від ОСОБА_9 .

Восени 2013 року, ОСОБА_9 , разом з іншими членами злочинної організації, очолюваної Особа 1 діючи з корисливих мотивів, з метою приховування протиправної діяльності вирішили переукласти договір суборенди нафтобази, розташованої у м. Миронівка. Київської області, замінивши ТОВ «Зовнітрансгаз» на ТОВ «Цикловаст», у зв`язку з чим було укладено договір суборенди №27/11/13 від 27.11.2013 між ТОВ «Крокус К» (Орендар) та ТОВ «Цикловаст» (Суборендар). При цьому, змінивши орендаря нафтобази, ОСОБА_9 , за змовою із Особа 1 та іншими членами злочинної організації, залишили на нафтобазі той же персонал, який продовжував виконувати ті ж самі функції, однак уже як працівники ТОВ «Цикловаст».

Окрім того, на початку квітня 2012 року ОСОБА_9 , разом з іншими членами злочинної організації, очолюваної Особа 1, діючи відповідно до розробленого плану, підшукали для використання у своїй протиправній діяльності нафтобазу, яка розташована за адресою: Рівненська область, смт.Мізоч, вул. Вокзальна,1, яка знаходилась в оренді у ТОВ «Облагротехсервіс», та домовились з директором даного товариства Особа 22, якому не було відомо про злочинні наміри членів злочинної організації, про взяття зазначеної нафтобази в суборенду. В подальшому на виконання зазначеної домовленості був укладений договір суборенди №02/04-13 від 02.04.2013 між ТОВ «Облагротехсервіс» (Орендар) та ТОВ «Зовнітрансгаз» (Суборендар), у відповідності до якого орендар передає у платне користування суборендарю майно нафтобази, у тому числі 27 резервуарів для зберігання нафтопродуктів.

Окрім того, в жовтні 2012 року ОСОБА_9 , разом з іншими членами злочинної організації, очолюваної Особа 1, діючи відповідно до розробленого плану, підшукали для використання у своїй протиправній діяльності нафтобазу, яка розташована за адресою: Київська обл., м.Фастів, вул.Червоний Шлях, буд.8, що належить ТОВ «Компанія перспективного розвитку», у зв`язку з чим був укладений договір оренди №1/22-А від 22.10.2012 між ТОВ «Компанія перспективного розвитку» (Орендодавець) та ТОВ «Зовнітрансгаз» (Орендар), у відповідності до якого орендодавець передає у тимчасове платне користування орендарю цілісний майновий комплекс будівель та споруд нафтобази, у тому числі 27 резервуарів для зберігання нафтопродуктів.

Окрім того, в жовтні 2012 року ОСОБА_9 , разом з іншими членами злочинної організації, очолюваної Особа 1, діючи відповідно до розробленого плану, підшукали для використання у своїй протиправній діяльності нафтобазу, яка розташована за адресою: Хмельницька обл., Хмельницький р-н, с.Грузевиця, автодорога №2к441 Хмельницький- Волочиськ,9-й км. праворуч, що належить ТОВ «ВКФ «Анне-ЛТД». При цьому ОСОБА_9 особисто провів перемовини із директором вказаного товариства Особа 23, якій не було відомо про злочинні наміри членів злочинної організації, та яка погодилася на пропозицію ОСОБА_9 щодо передачі в оренду нафтобази. У подальшому на виконання зазначеної домовленості був укладений договір оренди №22-10В від 22.10.2012 між ТОВ «ВКФ «Анне-ЛТД» (Орендодавець) та ТОВ «Зовнітрансгаз» (Орендар), у відповідності до якого орендодавець передає у платне користування орендарю майновий комплекс нафтобази у тому числі 7 резервуарів для зберігання нафтопродуктів загальним об`ємом 6200 куб.м. Зазначений договір діяв до кінця листопада 2013 року та був розірваний 01.12.2013.

На початку грудня 2013 року ОСОБА_9 , та інші співучасники, діючи з корисливих спонукань, за погодженням з Особа 1, з метою приховування протиправної діяльності прийняли рішення про зміну підприємства- орендаря нафтобази. Так, членами злочинної організації було укладено договір оренди №02/12-13-1 від 02.12.2013 між ТОВ «ВКФ «Анне-ЛТД» (Орендодавець) та ТОВ «Цикловаст» (Орендар), у відповідності до якого орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове платне користування майно нафтобази, розташованої за адресою: Хмельницька обл., Хмельницький р-н, с.Грузевиця, автодорога №2к441 Хмельницький- Волочиськ,9-й км. праворуч у тому числі 7 резервуарів для зберігання нафтопродуктів загальним об`ємом 6200 куб.м. Зазначений договір діяв до лютого 2014 року та його дію було припинено 21.02.2014 на підставі додаткової угоди про припинення дії договору оренди №02/12-13-1 від 02.12.2013.

Окрім того, в березні 2013 року ОСОБА_9 , разом з іншими членами злочинної організації, очолюваної Особа 1, діючи відповідно до розробленого плану, підшукали для використання у своїй протиправній діяльності нафтобазу, яка розташована за адресою: Луганська обл., м.Ровеньки, вул. Вигонна, 2, що знаходилась в оренді у ТОВ «Ровеньківська нафтобаза-2004», та домовились з директором даного товариства Особа 24, якому не було відомо про злочинні наміри членів злочинної організації, про взяття даної нафтобази в суборенду. В подальшому, у березні 2013 року, більш точна дата не встановлена, було укладено договір суборенди між ТОВ «Ровеньківська нафтобаза-2004» (Орендар) та ТОВ «Зовнітрансгаз» (Суборендар). Відповідно до умов зазначеного договору Орендар передає, а Суборендар приймає в тимчасове платне користування майно нафтобази, що знаходиться за адресою: Луганська обл., м.Ровеньки, вул. Вигонна, 2, в тому числі 3 резервуари для зберігання нафтопродуктів. Зазначений договір діяв до грудня 2013 року, після чого був розірваний за ініціативою членів злочинної організації Особа 1

На початку грудня 2013 року, ОСОБА_9 та інші співучасники, діючи з корисливих спонукань, за погодженням з Особа 1, з метою приховування протиправної діяльності прийняли рішення про зміну підприємства- орендаря нафтобази. Так, членами злочинної організації було укладено договір суборенди №02/12-13-2 від 02.12.2013 між ТОВ «Ровеньківська нафтобаза-2004» (Орендар) та ТОВ «Цикловаст» (Суборендар). Відповідно до умов зазначеного договору Орендар передає, а Суборендар приймає в тимчасове платне користування майно нафтобази, що знаходиться за адресою: Луганська обл., м.Ровеньки, вул. Вигонна, 2, в тому числі 3 резервуари для зберігання нафтопродуктів строком до 31.12.2013. На підставі додаткової угоди №1 до договору суборенди №02/12-13-2 від 02.12.2013 строк суборенди продовжено до 31.12.2013.

Продовжуючи реалізацію єдиного злочинного умислу, у період з лютого 2012 року по грудень 2013 року ОСОБА_9 , разом з іншими членами злочинної організації, достовірно знаючи про домовленості Особа 1 з невстановленими службовими особами Державної митної служби України щодо сприяння незаконній діяльності, пов`язаній з незаконної реалізацією нафтопродуктів, організували підготовку та передачу до регіональних митниць у Кіровоградській, Харківській, Черкаській, Київській, Одеській, Хмельницькій, Рівненській, Луганській областях від імені ПП «Фірма «Армада-Плюс», ТОВ«Зовнітрансгаз» та ТОВ «Цикловаст» документів, необхідних для отримання дозволів на право використання орендованих резервуарів, як складів тимчасового зберігання, а також документів, передбачених наказом Міністерства фінансів України від 10.08.2012 №835 «Про затвердження Порядку надання складським об`єктам статусу «митний склад» та позбавлення такого статусу», необхідних для відкриття митних складів на території вище вказаних нафтобаз.

Працівниками вище зазначених регіональних митниць, на виконання попередніх домовленостей з Особа 1 та іншими співучасниками, на підставі поданих від імені фіктивних підприємств ПП «Фірма «Армада-Плюс», ТОВ «Зовнітрансгаз» та ТОВ «Цикловаст» документів оформлено дозволи на право використання резервуарів, як складів тимчасового зберігання та відкриття митних складів, на яких здійснювалось незаконне оформлення ввезених на територію України нафтопродуктів, а також оформлялось їх фіктивне вивезення та переміщення за межі державного кордону.

Так, відповідно до наказу Черкаської митниці від 24.02.2012 №83 «Про видачу дозволу на право використання резервуарів як складу тимчасового зберігання» ТОВ «Зовнітрансгаз» надано дозвіл на провадження діяльності складу тимчасового зберігання за адресою: Черкаська обл., Камянський р-н, с.Косарі, вул.Київська,7. Відповідно до наказу Черкаської митниці від 25.09.2012 №386 надано дозвіл на відкриття та експлуатацію митного складу відкритого типу ТОВ «Зовнітрансгаз» (код ЄДРПОУ 37860735), що складається з 30 резервуарів, які розташовані за адресою: Черкаська обл., Камянський р-н, с.Косарі, вул.Київська,7, реєстраційний номер митного складу М/0180/V/00.

Окрім того, відповідно до Наказу Кіровоградської митниці №386 від 31.08.2012 надано дозвіл на відкриття та експлуатацію митного складу ПП «Фірма «Армада-Плюс» (код ЄДРПОУ 34525053), розташованого за адресою: Кіровоградська обл., м.Світловодськ, вул.Франка, буд.1-а, що складається з 14 резервуарів, реєстраційний номер митного складу М/0028/V/00. Зазначений дозвіл діяв до грудня 2013 року та був анульований на підставі Наказу Кіровоградської митниці Міндоходів №192 від 23.12.2013. Також, відповідно до Наказу Кіровоградської митниці Міндоходів надано дозвіл на відкриття та експлуатацію митного складу ТОВ «Цикловаст» (код ЄДРПОУ 38674635), що складається з 14 резервуарів, які розташовані за адресою: Кіровоградська обл., м.Світловодськ, вул.Франка, буд.1-а, реєстраційний номер митного складу М/0312/V/00.

Окрім того, відповідно до наказу Південної митниці №759 від 04.09.2012 надано дозвіл на відкриття та експлуатацію митного складу ДП «Петрол» ПМП «Петрол- Форовардінг» (код ЄДРПОУ 22484671), що складається з 8 резервуарів, які розташовані за адресою:Одеська обл., Іванівський р-н, смт.Петрівка, вул.Карла Маркса, буд.98, реєстраційний номер митного складу М/0080/V/00. Зазначений дозвіл діяв до січня 2014 року та був анульований на підставі Наказу Південної митниці Міндоходів №20 від 21.01.2014.

Окрім того, відповідно до наказу Київської обласної митниці №443 від 06.09.2012 надано дозвіл на відкриття та експлуатацію митного складу відкритого типу ТОВ «Зовнітрансгаз» (код ЄДРПОУ 37860735), що складається з 1 відкритого майданчику, 24 резервуарів загальним об`ємом 6930 куб.м., які розташовані за адресою: Київська обл., м.Миронівка, вул.Паризької Комуни,буд.2, реєстраційний номер митного складу М/0107/V/00. Зазначений дозвіл діяв до кінця 2013 року та був анульований на підставі Наказу Київської митниці Міндоходів №288 від 26.12.2013. Також, відповідно до наказу Київської митниці Міндоходів №296 від 27.12.2013 надано дозвіл на відкриття та експлуатацію митного складу ТОВ «Цикловаст» (код ЄДРПОУ 38674635),що складається з 24 резервуарів загальним об`ємом 6930 куб.м., які розташовані за адресою: Київська обл., м.Миронівка, вул.Паризької Комуни,буд.2, реєстраційний номер митного складу М/0316/V/00.

Окрім того, відповідно до наказу Київської обласної митниці №594 від 22.11.2012 надано дозвіл на відкриття та експлуатацію митного складу відкритого типу ТОВ «Зовнітрансгаз» (код ЄДРПОУ 37860735), що складається з 13 резервуарів загальним об`ємом 17594 куб.м., які розташовані за адресою: Київська обл., м.Фастів, вул.Червоний шлях, буд.8, реєстраційний номер митного складу М/0231/V/00. Зазначений дозвіл діяв до лютого 2013 року та був анульований на підставі Наказу Київської обласної митниці №94 від 13.02.2013.

Окрім того, відповідно до Наказу Луганської митниці Міндоходів надано дозвіл на відкриття та експлуатацію митного складу ТОВ «Зовнітрансгаз» (код ЄДРПОУ 37860735), розташованого за адресою: Луганська обл., м.Ровеньки, вул.Вигонна, буд.2. Зазначений митний склад функціонував у період з 20.03.2013 по 17.12.2013. Також, відповідно до Наказу Луганської митниці Міндоходів надано дозвіл на відкриття та експлуатацію митного складу ТОВ «Цикловаст» (код ЄДРПОУ 38674635), що складається з 3 резервуарів, які розташовані за адресою: Луганська обл., м.Ровеньки, вул.Вигонна, буд.2, реєстраційний номер митного складу М/0315/V/00. Вказаний митний склад функціонував з 26.12.2013 по 13.03.2014.

Окрім того, відповідно до Наказу Рівненської митниці Міндоходів №84 від 30.07.2013 надано дозвіл на відкриття та експлуатацію митного складу відкритого типу ТОВ «Зовнітрансгаз» (код ЄДРПОУ 37860735), розташованого за адресою: Рівненська обл., Здолбунівський р-н, смт.Мізоч, вул.Вокзальна,1, реєстраційний номер митного складу М/0292/V/00. Вказаний дозвіл був анульований на підставі Наказу Рівненської митниці Міндоходів №326 від 01.12.2014.

Окрім того, відповідно до Наказу Хмельницької митниці надано дозвіл на відкриття та експлуатацію митного складу відкритого типу ТОВ «Зовнітрансгаз» (код ЄДРПОУ 37860735), розташованого за адресою: Хмельницька обл., Хмельницький р-н, с.Грузевиця, автодорога №2к441 Хмельницький- Волочиськ, 9-й км. праворуч. В подальшому, у зв`язку зі зміною підприємства- орендатора нафтобази, вказаний дозвіл було анульовано, та, на підставі Наказу Хмельницької митниці Міндоходів надано дозвіл на відкриття та експлуатацію митного складу відкритого типу ТОВ «Цикловаст» (код ЄДРПОУ 38674635), що складається з 7 резервуарів, які розташовані за адресою: Хмельницька обл., Хмельницький р-н, с.Грузевиця, автодорога №2к441 Хмельницький - Волочиськ, 9-й км. праворуч, реєстраційний номер митного складу М/0311/V/00.

Окрім того, відповідно до Наказу Харківської митниці надано дозвіл на відкриття та експлуатацію митного складу ТОВ «Зовнітрансгаз» (код ЄДРПОУ 37860735), розташованого за адресою: Харківська обл., Коломацький р-н, с.Шелестове, вул.Леніна, буд.47, що складається з 27 резервуарів, реєстраційний номер митного складу М/0180/V/00.

Унаслідок відкриття на територіях нафтобаз у Кіровоградській (Кіровоградська обл., м. Світловодськ, вул. Франка, 1а), Харківській (Харківська обл., Коломацький р-н, с.Шелестове, вул. Леніна, 47), Черкаській (Черкаська обл., Кам`янський р-н, с.Косарі, вул.Київська, 7), Київській (Київська обл., м.Миронівка, вул. Паризької Комуни, 2 та Київська обл., м.Фастів, вул.Червоний шлях, буд.8), Одеській (Одеська обл., Іванівський р-н, смт. Петрівка, вул. Карла Маркса, 98), Хмельницькій (Хмельницька обл., Хмельницький р-н, с.Грузевиця, автодорога №2к441 Хмельницький- Волочиськ, 9-й км. праворуч), Рівненській (Рівненська область, с.м.т. Мізоч, вул. Вокзальна, 1), Луганській (Луганська область, м. Ровеньки, вул. Вигонна, 2), областях митних складів, а також за сприяння службових осіб Державної митної служби України, Особа 1, ОСОБА_9 та іншими членами злочинної організації, з метою успішної реалізації злочинного умислу та особистого збагачення були штучно створені умови, за яких митне оформлення ввезених на територію України нафтопродуктів від імені підконтрольних Особа 1 підприємств- нерезидентів «PROSPERITI DEVELOPMENT S.A.» (Панама), «SOPREMA TRADING LTD» (Британські Віргінські Острови), «FREMINGHAM INVESTMEN CORP» (Республіка Панама), «KSANDRO ENTERPRISE LTD» (Британські Віргінські Острови), здійснювалось лише підконтрольними членам злочинної організації фіктивними підприємствами ПП «Фірма «Армада-Плюс», ТОВ «Зовнітрансгаз» та ТОВ«Цикловаст», що надало змогу монополізувати оптовий ринок нафтопродуктів та здійснювати їх незаконну реалізацію без сплати належних зборів, податків і платежів, встановлених діючим законодавством України.

Продовжуючи реалізацію єдиного злочинного умислу, Особа 1, як керівник злочинної організації, за співучасті з її активними членами, організували придбання нафтопродуктів на світовому ринку від імені компаній нерезидентів «KSANDRO ENTERPRISE» (Британські Віргінські Острови), «PROSPERITI DEVELOPMENT S.A.» (Панама), «SOPREMA TRADING LTD» (Британські Віргінські Острови), «FREMINGHAM INVESTMEN CORP» (Республіка Панама), у підприємств виробників та постачальників з різних країн світу, зокрема: Білорусії, Росії, Румунії та інш.

З метою успішної реалізації злочинного умислу та прикриття незаконної діяльності Особа 1 та іншими співучасниками, з відома ОСОБА_10 , організовано укладання договорів зберігання на митних складах між офшорними компаніями «KSANDRO ENTERPRISE» (Британські Віргінські Острови), «PROSPERITI DEVELOPMENT S.A.» (Панама), які виступають як Замовники та підконтрольними фіктивними підприємствами ПП«Фірма «Армада-Плюс», ТОВ «Зовнітрансгаз» та ТОВ «Цикловаст», які виступають як Виконавці, згідно яких Виконавці повинні здійснювати декларування товарів Замовника з метою розміщення на митному складі, а також зберігання та проведення дозволених операцій з обробки товарів Замовника на митному складі.

Після чого, відділом реалізації світлих нафтопродуктів холдингу Особа 1, який очолював ОСОБА_10 , ОСОБА_9 та невстановленими слідством особами, в період з початку 2012 року по лютий 2014 року, діючи у відповідності до плану злочинної діяльності, з метою реалізації єдиного злочинного умислу та особистого збагачення, користуючись монопольним положенням на оптовому ринку нафтопродуктів та всебічним сприянням зі сторони невстановлених службових осіб Державної митної служби України, домовились з керівниками та представниками підприємств - нафтотрейдерів, які здійснюють роздрібний продаж через мережі АЗС або посередництво у купівлі - продажі нафтопродуктів, про реалізацію від імені ТОВ «ГазУкраїна-2020» паливно-мастильних матеріалів, які оформлені на фіктивні підприємства ТОВ «Зовнітрансгаз», ПП «Фірма «Армада Плюс», ТОВ «Цикловаст» та знаходяться під митним контролем.

При цьому ОСОБА_9 та інші співучасники, відповідальні за напрямок роботи, згідно розробленого і погодженого Особа 1 плану протиправних дій, реалізуючи спільний злочинний умисел, з метою прикриття своєї протиправної діяльності щодо реалізації не розмитнених нафтопродуктів, організували виготовлення невстановленими особами завідомо підроблених первинних бухгалтерських та фінансово - господарських документів, а саме: договорів, угод, контрактів, додаткових угод, актів прийому - передачі, актів виконаних робіт, податкових накладних, товарно- транспортних накладних тощо, до яких внесено завідомо неправдиві відомості про те, що ТОВ «ГазУкраїна-2020» здійснювало поставки нафтопродуктів на адресу підприємств - нафтотрейдерів, хоча в дійсності дане підприємство не ввозило, не оформляло та не володіло жодними паливно-мастильними матеріалами, та було створено, виключно, з метою прикриття незаконної діяльності.

Крім цього, ОСОБА_9 та інші співучасники, діючи за погодженням з Особа 1, достовірно знаючи про безтоварність операцій вчинених від імені ТОВ «ГазУкраїна-2020», з метою надання їм законного вигляду, організували перерахування цих коштів на адресу товариств, створених з метою прикриття незаконної діяльності, а саме: ТОВ «Гатіора», ТОВ «Даймонд Альянс», ТОВ «Укренергоринок» та інших, начебто за придбання нафтопродуктів, хоча в дійсності паливно-мастильні матеріали надходили до підприємств - нафтотрейдерів з митних складів, орендованих ПІТ «Фірма «Армада Плюс», ТОВ «Зовнітрансгаз» та ТОВ «Цикловаст» без сплати належних податків, зборів та платежів.

У той же час Особа 1, ОСОБА_9 та інші невстановлені співучасники, усвідомлюючи наслідки своїх протиправних дій і бажаючи їх настання, продовжуючи створювати всі необхідні умови для їх прикриття, організували виготовлення невстановленими особами підроблених митних декларацій, до яких внесені завідомо неправдиві відомості про переміщення нафтопродуктів, які знаходяться в митному режимі «митний склад», з територій нафтобаз ТОВ «Зовнітрансгаз», ПП «Фірма «Армада Плюс», ТОВ «Цикловаст» за межі території України в митному режимі «реекспорт» через порти Ізмаїл та Рені, а також до ПАТ «Одеський нафтопереробний завод» в митному режимі «транзит», хоча згідно інформації ДП «Укрзалізниця», ці нафтопродукти були перевезені по території України та розміщені на нафтобазах - підприємств - нафтотрейдерів, які їх придбали у ТОВ «ГазУкраїна-2020» без розмитнення та сплати належних податків, зборів та платежів.

Унаслідок протиправнихдій ОСОБА_10 ,Особа 1, ОСОБА_9 , Особа3,Особа 4,Особа 7,Особа 10, ОСОБА_13 та іншихневстановлених осіб,які виразилисьв фіктивномупідприємництві,підробленні тавикористанні завідомопідроблених документівдержаві завданозбитків врозмірі 7057276929,24грн.у виглядінесплати податків,зборів таплатежів (акцизнийподаток,податок надодану вартість,екологічний податок)ТОВ «Цикловаст»в розмірі438464631,07грн.,ТОВ «Зовнітрансгаз»в розмірі 3406601483,91грн., ПП«Фірма «Армада-Плюс»в розмірі 3212210814,26грн.

Зазначені кошти, є незаконним прибутком Особа 1 та інших співучасників злочинних дій, отриманим внаслідок незаконної діяльності створених ними фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності.

Надалі, отриманий в результаті вчинення фіктивного підприємництва прибуток, Особа 1 та співучасники легалізували (відмили), а саме частину прибутку використовували для сплати залізничних та автомобільних перевезень нафтопродуктів, оренди нафтобаз, а частину коштів перерахували на рахунки фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності.

Так, на виконання злочинного умислу, спрямованого на вчинення з коштами, здобутими злочинним шляхом, дій щодо приховування та маскування незаконного походження таких коштів, невстановлені особи, які діяли за вказівкою Особа 1 та попередньою змовою з іншими співучасниками злочинної діяльності, у період часу з початку 2013 року по лютий 2014 року, вчинили нікчемні операції щодо придбання нафтопродуктів у фіктивних підприємств шляхом перерахування коштів з рахунку підконтрольного ТОВ «ГазУкраїна-2020» № НОМЕР_4 , відкритого в ПАТ «Реал Банк», МФО 351588, на рахунки інших підконтрольних фіктивних підприємств, а саме:

-ТОВ «Гатіора» № НОМЕР_16 , відкритий в ПАТ «Реал Банк», МФО 351588, перераховано 13 428 млн. грн.;

-ТОВ «Даймонд Альянс» № НОМЕР_17 , відкритий в ПАТ «Реал Банк», МФО 351588, перераховано 2 585 млн. грн.

Крім того, невстановлені особи, продовжуючи діяти у відповідності до злочинного плану Особа 1, з метою легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, у період з липня 2012 року по грудень 2013 року перерахували кошти, які утворилися внаслідок фіктивного підприємництва, з рахунку підконтрольного ТОВ «ГазУкраїна-2020» № НОМЕР_4 , відкритого в ПАТ «Реал Банк», МФО 351588 на рахунок іншого фіктивного підконтрольного підприємства ТОВ «Зовнітрансгаз» № НОМЕР_18 , відкритого в ПАТ «Реал Банк», МФО 351588, кошти в сумі 876,3млн.у якостізворотної безвідсоткової фінансової допомоги.

З отриманими від ТОВ «ГазУкраїна-2020» на ТОВ «Зовнітрансгаз» коштами, здобутими злочинним шляхом, невстановлені особи вчинили фінансові операції з перерахування їх на підприємства з реального сектору економіки, а саме:

-сплачено за оренду нафтобаз 50,6 млн. грн. (ТОВ «Крокус К» код ЄДРПОУ 33345248, ТОВ «Інтер Оіл Еко Груп» код ЄДРПОУ 35428619, ТОВ «Фортуна-ян-транс» код ЄДРПОУ 34837847, ТОВ «Ровенська нафтобаза-2004» код ЄДРПОУ 32842161, ТОВ «Компанія перспективного розвитку» код ЄДРПОУ 33870383, ТОВ «ВКФ «АННЕ-ЛТД» код ЄДРПОУ 14159997, ТОВ «ГЛОБУС» код ЄДРПОУ 13656082, ТОВ «ТС-М» код ЄДРПОУ 33100947);

-за охорону та супровід нафтопродуктів на суму 8,4 млн. грн. (СП ТОВ «Будапешт-Юг» код ЄДРПОУ 20873380, ТОВ «Охоронна фірма «Богатир» код ЄДРПОУ 37202618);

-за послуги залізниці на суму 977,7 млн. грн. (ТехПД код ЄДРПОУ 04713033, ДП «Одеська залізниця» код ЄДРПОУ 01071315, Сумська дирекція залізн. перевезень ПЗ код ЄДРПОУ 01072591, ЮЖД ДНМ-3 код ЄДРПОУ 01072591, ТОВ ВКФ «АННЕ-ЛТД» код ЄДРПОУ 14159997, Придніпровська дирекція код ЄДРПОУ 01073828, Полтавська дирекція код ЄДРПОУ 01072609, Львівська Залізниця «ДТГО» код ЄДРПОУ 01059900);

-транспортно-експедиційні послуги та з/д тариф на суму 13,1 млн. гри. (ТОВ «ТРАНСДОН» код ЄДРПОУ 35570568)

-послуги з перевезення вантажів на суму 2,4 млн. грн. (ТОВ «Транссервіс- М» код ЄДРПОУ 33100947).

Продовжуючи свою злочинну діяльність, у середні 2012 року Особа 2, з відома ОСОБА_10 , діючи у відповідності до розробленого Особа 1 плану залучив до злочинної діяльності Особа 25, який не був обізнаний про злочинну діяльність членів злочинної організації. Особа 25 мав тривалий досвід роботи з перевалки нафтопродуктів у морських портах та раніше з 2002 року по квітень 2012 року працював на різних посадах у ТОВ «ТНК ВР Україна».

До функцій Особа 25, який діяв у відповідності до розробленого Особа 1 плану, входило налагодження перевалки нафтопродуктів між ДП «Феодосійське підприємство по забезпеченню нафтопродуктами» та компанією нерезидентом «Prosperity Developments S.A». З цією метою учасниками злочинної організації на ім`я ОСОБА_16 була видана довіреність на представництво інтересів компанії «Prosperity Developments S.A», на підставі якої було підписано договір між вказаною компанією та ДП «Феодосійське підприємство по забезпеченню нафтопродуктами».

Діяльність Особа25у Феодосійськомуморському портубула розпочата09.06.2012та продовжуваласьдо початкуосені 2013року.За періодз червня2012року полютий 2014року черезФеодосійський морськийпорт компанією«ProsperityDevelopmentsS.A»,була перевезена81танкерна партіясвітлих нафтопродуктів(бензинта дизельнепальне)у сумарнійкількості 1116000тон.(танкерніпартії від5тис.до 32тис.тон.).У обов`язкиОсоба 25входило забезпеченнядокументального оформленняприходу суден,зливу світлихнафтопродуктів дорезервуарів портута подальшевідправлення залізничнимтранспортом відповіднодо документів,наданих зголовного офісу,розташованого уофісному центрі«Арена Сіті», ОСОБА_9 .Нафтопродукти надходилиз Румунії(РомПетрол),Болгарії («Лукойл») врежимі транзитупід митнимконтролем.Вантаж спрямовувавсяна митнісклади «Чорноморська»,«Ровеньки»,«Одеса-Застава-1»,«Коломак»,«Фундуклеївка»,«Миронівка»,«Гречани».У якостіплатника тарифів заперевезення виступалафіктивна компаніяТОВ «Зовнітрансгаз»,яка булаекспедитором вантажуна залізничномутранспорті,мала свій7 значнийкод утехнічному центріпо обробцідокументів тана якомуакумулювались необхіднідля здійснення оплатиза перевезеннягрошові кошти.

Крім цього, Особа 1 протягом 2013 року з метою створення умов для реалізації злочинного умислу займався придбанням ПАТ «Одеський нафтопереробний завод» (код ЄДРПОУ 00152282) (далі ПАТ«Одеський НПЗ»), та ТОВ «Енергія і Газ Україна» (код ЄДРПОУ 34737717), які розташовані за адресою: м.Одеса, вул. Шкодова гора, 1/1. За задумом Особа 1, на ПАТ«Одеський НПЗ» повинно було оформлюватись ввезення нафтопродуктів, які належать офшорним компаніям «KSANDRO ENTERPRISE» (Британські Віргінські Острови), «PROSPERITI DEVELOPMENT S.A.» (Панама), в митному режимі «транзит» для їх начебто переробки та подальшого вивезення (реекспорту), які в дійсності, без фактичної переробки, реалізовувались без належної процедури розмитнення від імені підконтрольних підприємств - резидентів. Також, згідно злочинного задуму Особа 1 з території ПАТ«Одеський НПЗ» повинен був здійснюватись продаж не розмитнених нафтопродуктів, виготовлених з сирої нафти, яка належить компанії «SOPREMA TRADING LTD» (Британські Віргінські Острови).

Контроль за незаконною діяльністю ПАТ «Одеський НПЗ» Особа 1 поклав на Кривого С.О., Особа 2, які повинні були організувати на території м. Одеси виконання вище вказаного злочинного задуму щодо фіктивного перевезення нафтопродуктів на територію заводу, продажу не розмитнених паливно-мастильних матеріалів, виготовлених на заводі з сирої нафти, підроблення документів щодо ввозу, переробки та вивозу нафтопродуктів.

Особа 2, відповідно до плану злочинної організації, діючи разом з ОСОБА_10 , повинен виконувати наступні функції: займатись придбанням «Одеського нафтопереробного заводу», та після його придбання забезпечити на території м.Одеси, більш точної адреси встановити не виявилось можливим, вербування службових осіб, для їх участі в організації незаконної діяльності, пов`язаної з документальним оформленням незаконного ввезення, незаконної переробки на ПАТ «Одеський НПЗ» та незаконного вивезення нафтопродуктів, підшукати та взяти в оренду або придбати підприємства на території м. Рені і м. Ізмаїла Одеської області, які мають дозволи на здійснення перевантаження нафтопродуктів в акваторії зазначених морських портів, агентування суден, набору команди на судна, провести з ними переговори щодо укладення фіктивних договорів з цього питання, підшукати річкові танкери для прикриття фіктивного вивозу нафтопродуктів та організувати виготовлення підроблених документів щодо цих операцій, підібрати керівників та працівників придбаних підприємств та команди суден, організовувати контроль документального оформлення вивезення нафтопродуктів за межі митної території України та складення підроблених документів з цією метою.

Відповідно до плану злочинної організації під керівництвом

Особа 1, наприкінці 2011 року Особа 2 підшукав з числа своїх знайомих осіб, які мають досвід у сфері торгівлі паливно-мастильними матеріалами, для організації фіктивного вивезення нафтопродуктів з території України через ДП «Ізмаїльський морський торгівельний порт» і ДП«Ренійський морський торгівельний порт» в зоні діяльності митного посту «Ізмаїл», а також інші порти України, на що вони дали свою добровільну згоду.

Зокрема було підшукано ОСОБА_12 , на якого, як на активного учасника злочинної організації, у відповідності до розробленого Особа 1 злочинного плану, Особа 2 поклав наступні функції: підшукати та взяти в оренду або придбати підприємства на території м. Рені і м. Ізмаїла, які мають дозволи на здійснення перевантаження нафтопродуктів в акваторії зазначених морських портів, агентування суден, набору команди на судна, провести з ними переговори щодо укладення фіктивних договорів з цього питання, підшукати річкові танкери для прикриття фіктивного вивозу нафтопродуктів та організувати виготовлення підроблених документів щодо цих операцій, підібрати керівників та працівників придбаних підприємств та команди суден, організовувати контроль документального оформлення вивезення нафтопродуктів за межі митної території України та складення підроблених документів з цією метою.

ОСОБА_12 , діючи у складі злочинної організації, у відповідності до розробленого Особа 1 злочинного плану підшукав ТОВ «Лагуна-Рені» (код ЄДРПОУ 31180219), розташоване на території Ренійського морського торгівельного порту за адресою: Одеська обл., м. Рені, вул. Дунайська, 188б, яке спеціалізувалось на перевалці зріджених вуглеводородних газів.

Для забезпечення реалізації злочинної схеми з ухилення від сплати податків, яка була метою створення Особа 1 злочинної організації, на території м. Одеси, більш точної адреси встановити не виявилось можливим, Особа 1 і Особа 2 через невстановлену довірену особу, яка діяла умисно, з метою сприяння в ухиленні підконтрольних злочинній організації підприємств-резидентів від сплати податків в особливо великих розмірах та виступила засновником компанії-нерезидента «Бівен Інвестментс Лтд», зареєстрованої за законодавством Британських Віргінських Островів за номером 1470081, за адресою: 33 Портер Роуд П.О.Бокс 3169 103, Роуд Таун, Тортола, Британські Віргінські Острови, на підставі нотаріально посвідчених договорів купівлі-продажу корпоративних прав від 22.11.2011 придбали ТОВ«Лагуна-Рені», розташований за адресою: Одеська область, м.Рені, вул.Дунайська, 188б, та на підставі протоколу № 6 загальних зборів учасників Товариства від 24.01.2012 ввели до складу його засновників вказану офшорну компанію з часткою у статутному фонді 100%.

За замислом Особа 1, Особа 2, ОСОБА_10 , ОСОБА_12 та інших невстановлених членів злочинної організації, зазначений комплекс повинен був використовуватись для фіктивного оформлення вивезення нафтопродуктів за межі митної території України за допомогою, придбаних учасниками злочинної організації за вказівкою Особа 1, суден «Atlantic Carrier», «Bianka-K», «Maria-K», «Brigitte-К», «Ingul», а також несамохідних барж «Tank-57», «Tank-58», «Eiltank-547» та прикриття таким чином незаконної реалізації нафтопродуктів, ввезених на територію України підконтрольними Особа 1 суб`єктами господарської діяльності в режимі «транзит», а також як давальницьку сировину.

Після цього, ОСОБА_10 , Особа 2, з відома і згоди Особа 1, восени 2012 року, знаходячись у м. Києві, підшукали свого знайомого ОСОБА_17 (вироком Ренійського районного суду Одеської області від 05.04.2017 ОСОБА_17 засуджено за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 364-1, ч. 5 ст.27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України), який мав тривалий досвід роботи на керівних постах в приватних підприємствах, та якому не повідомили про план злочинної організації, однак запропонували здійснити пособництво у ряді злочинів, на що останній дав свою згоду.

Таким чином, ОСОБА_17 погодився прийняти участь у вчиненні злочинів, пов`язаних з виготовленням та використанням завідомо підроблених документів щодо фіктивного вивезення нафтопродуктів через ТОВ «Лагуна-Рені», за адресою: Одеська область, м. Рені, вул. Дунайська, 188б, які начебто перевантажувались з автотранспорту прямим способом у судна «Atlantic Carrier», «Bianka-K», «Maria-K», «Brigitte-К», «Ingul», а також несамохідні баржі «Tank-57», «Tank-58», «Eiltank-547», для відправки вантажоодержувачу підконтрольній злочинній організації компанії нерезиденту України «ZEVIDON TRADING LIMITED», (Беліз) за межі митної території України.

На ОСОБА_17 , як пособника, у відповідності до розробленого Особа 1 злочинного плану Особа 2 поклав наступні функції: підбір керівників і працівників ТОВ «Лагуна-Рені», організація виготовлення і підроблення документів щодо перевантаження нафтопродуктів через ТОВ «Лагуна-Рені» та інше. За ієрархічною структурою ОСОБА_17 безпосередньо підпорядковувався Особа 2, отримуючи від нього вказівки та звітуючи перед ним, та у своїй злочинній діяльності співпрацював з ОСОБА_12 .

Для придання діям ОСОБА_17 легітимності, Особа 2 та невстановлені члени злочинної організації виготовили від імені директора компанії «Бівен Інвестментс Лтд» Особа 26 на ім`я ОСОБА_17 довіреність № 0007 від 31.10.2012 щодо виконання представницьких функцій відносно ТОВ «Лагуна-Рені» (код ЄДРПОУ 31180219). Згідно довіреності, ОСОБА_17 уповноважено виконувати наступне: подавати та підписувати від імені довірителя протоколи, акти та інші документи підприємства, отримувати документи, подавати заяви, вести справи у всіх державних установах, на підприємствах, в організаціях, отримувати майно, що належить довірителю, підписувати та здійснювати усі дії та формальності, пов`язані з виконанням цього доручення, зокрема, з питань контролю виробничої та фінансово-господарської діяльності підприємства на території України.

Діючи за вказівкою Особа 2, з відома і згоди Особа 1, ОСОБА_12 у жовтні 2012 року зустрівся у м. Рені з ОСОБА_17 , якого представив колективу ТОВ «Лагуна-Рені» як представника власника «Бівен Інвестментс Лтд», уповноваженого на вирішення усіх питань фінансово-господарської діяльності Товариства.

Далі, ОСОБА_17 за вказівкою Особа 2, з відома і згоди

Особа 1, підписав у невстановленому місці підготовлений невстановленими особами протокол № 7 загальних зборів ТОВ «Лагуна-Рені» від 09.11.2012, яким прийнято рішення про призначення ОСОБА_18 (вироком Київського районного суду м. Одеси від 30.10.2017 засуджено за ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ч. 28, ч. 3. ст. 212, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ч. 28, ч. 1 ст. 364,

ч. 5 ст. 27, ч. 4 ч. 28, ч. 1 ст. 366 КК України) директором

ТОВ «Лагуна-Рені» та на підставі даного рішення, видано наказ від 12.11.2012 № 105-К, згідно якого ОСОБА_18 призначено на посаду директора підприємства з 12.11.2012.

Приблизно в середині листопада 2012 року ОСОБА_12 , діючи за вказівкою Особа 2, з відома і згоди Особа 1, разом з ОСОБА_17 , з метою доведення злочинного плану Особа 1 до відома посадових осіб ТОВ «Лагуна-Рені», зустрілися на території Київського

району міста Одеси, а саме в кафе «Макдональдс», за адресою: м. Одеса,

вул. Краснова, 14-А, з директором ТОВ «Лагуна-Рені» ОСОБА_18 та головним диспетчером цього підприємства ОСОБА_19 (вироком Київського районного суду м. Одеси від 30.10.2017 засуджено за ч. 1 ст. 255,ч. 5 ст. 27, ч. 4 ч. 28, ч. 3. ст. 212, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ч. 28, ч. 1 ст. 364, ч.4 ч.28, ч. 1 ст. 366 КК України), де ОСОБА_12 разом із ОСОБА_17 повідомлено їх про зміну власника підприємства, суть злочинного плану та про їх роль у ньому, з чим ті погодилися.

Зокрема, їх повідомлено про те, що перевалка нафтопродуктів на судна з метою подальшого вивезення на межі території України через термінал

ТОВ «Лагуна-Рені» здійснюватиметься лише за документами, тоді як фактично нафтопродукти до терміналу ТОВ «Лагуна-Рені» надходити не будуть, а сприятимуть їм у цьому посадові особи Південної митниці, обізнані у злочинному плані.

Через декілька днів, у листопаді 2012 року, ОСОБА_17 діючи у якості пособника, за вказівкою Особа 2, з відома і згоди Особа 1, на зборах усіх працівників ТОВ «Лагуна-Рені», які відбувалися за адресою:м. Рені, вул. Дунайська, 188, де у тому числі була присутня ОСОБА_20 , яка на той час працювала на посаді бухгалтера цього товариства, а також

ОСОБА_19 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 та ОСОБА_23 (вироком Київського районного суду м. Одеси від 26.02.2018 ОСОБА_20 засуджено за ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 27, ч. 3, 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК України, ОСОБА_21 , ОСОБА_22 та ОСОБА_23 засуджено за ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 212, ч. 3, 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК України), повідомив останніх про те, що у подальшому підприємство діяльністю з перевантаження нафтопродуктів на річкові танкери не здійснюватиме, а лише буде виготовляти підроблені документи щодо випуску через Товариство нафтопродуктів за межі митної території України, запропонувавши тим, хто не згодний з такою схемою роботи, звільнитися з підприємства.

Після чого ОСОБА_17 , за вказівкою Особа 2, який діяв з відома і згоди Особа 1, залишено на посадах всіх існуючих працівників, для маскування фактичної відсутності діяльності на підприємстві.

Залучивши таким чином як пособників, у тому числі директора

ТОВ «Лагуна-Рені» ОСОБА_18 в період з листопада 2012 року, більш точну дату встановити не представилось можливим, по 01.08.2013, бухгалтера ОСОБА_20 в період з листопада 2012 року, більш точну дату встановити не представилось можливим по 01.08.2013, яка у подальшому надала згоду на призначення на посаду директора ТОВ «Лагуна-Рені» з 01.08.2013, головних диспетчерів ОСОБА_19 в період з листопада 2012 року, більш точну дату встановити не представилось можливим, по 01.08.2013, ОСОБА_21 в період з 12.08.2013 по 28.02.2014, а також експедиторів Товариства ОСОБА_22 в період з листопада 2012 року, більш точну дату встановити не представилось можливим, по 28.02.2014, та ОСОБА_23 в період з квітня 2013 року по 15.02.2014 до участі у вчиненні злочинів, пов`язаних з складанням та виготовленням завідомо неправдивих офіційних документів та сприянням в зловживанні владою та службовим становищем посадовими особами митниці, а також ухиленні від сплати податків, створеними Особа 1 та іншими невстановленими членами злочинної організації, фіктивними підприємствами, ОСОБА_17 фактично отримав від них згоду на вчинення злочинів в складі злочинної організації.

На головних диспетчерів ОСОБА_19 , ОСОБА_21 , а також експедиторів ОСОБА_22 та ОСОБА_23 у вказані вище періоди, покладався обов`язок отримувати від невстановлених осіб електронною поштою підроблені міжнародні товарно-транспортні накладні на перевезення нафтопродуктів на ТОВ «Лагуна-Рені», формувати завідомо недостовірні прийомні акти і розхідні відомості, завіряти їх своїми підписами та надавати у подальшому представникам митниці для оформлення фіктивного випуску нафтопродуктів за межі митної території України.

Крім того, на експедиторів ОСОБА_22 та ОСОБА_23 , які були обізнаними, що нафтопродукти до терміналу ТОВ «Лагуна-Рені» фактично не надходять, покладався обов`язок формувати та скріплювати своїм підписом завідомо недостовірні доручення на навантаження неіснуючих нафтопродуктів на судна «Atlantic Carrier», «Bianka-K», «Maria-K», «Brigitte-К», «Ingul», а також несамохідні баржі «Tank-57», «Tank-58», «Eiltank-547», та вказані доручення на навантаження разом із приймальними актами, розхідними відомостями та іншими необхідними документами надавати представникам митниці для оформлення фіктивного випуску нафтопродуктів за межі митної території України.

На ОСОБА_18 в період з листопада 2012, більш точну дату встановити не представилось можливим по 01.08.2013 та ОСОБА_20 в період з 01.08.2013 по 28.02.2014 покладалось загальне керівництво діяльністю підприємства, зокрема контроль за діяльністю головних диспетчерів і експедиторів.

Для надання своїй злочинній діяльності вигляду реальної господарської діяльності вищевказані службові особи ТОВ «Лагуна-Рені», діючи за вказівкою ОСОБА_17 , у період з 13.11.2012 до 02.01.2014, уклали від імені ТОВ «Лагуна-Рені» ряд договорів про надання послуг з перевантаження нафтопродуктів з компаніями-нерезидентами «SOPREMA TRADING LTD» (Британські Віргінські острови), «ZEVIDON TRADING LIMITED» (Беліз), «FREMINGHAM INVESTMENT CORP.» (Панама), та «KSANDRO ENTERPRISE LTD» (Британські Віргінські острови), а також підписали доповнення і додатки до вказаних договорів та зміни до додатків.

При цьому ОСОБА_18 , діючи від імені ТОВ «Лагуна-Рені», за вказівкою ОСОБА_17 , уклав від імені ТОВ «Лагуна-Рені» («Виконавець») з компанією-нерезидентом «ZEVIDON TRADING LIMITED» від імені якої діяла довірено особа Особа 27 («Замовник») 07.12.2012 договір № 2-LOP про надання послуг з перевантаження, а також Додаток до нього від 07.12.2012 № 1, зміни від 01.01.2013 № 1 до Додатку № 1 і зміни від 01.01.2013 № 2 до Додатку № 1.; із компанією «SOPREMA TRADING LTD», в особі Особа 28, договір №01-LOP від 13.11.2012 про надання послуг з перевантаження, Додаток до вказаного договору №1 від 13.11.2012 та Доповнення №1 від 02.01.2013; із компанією «ZEVIDON TRADING LIMITED», в особі Особа 27, укладено договір № 02-LOP від 07.12.2012 про надання послуг з перевантаження, Додаток до вказаного договору №1 від 07.12.2012, Зміни №1 до Додатку №1 від 01.01.2013, Зміни №2 до Додатку №1 від 13.06.2013 та Доповнення №1 до Договору від 01.01.2013.

Далі, ОСОБА_17 за вказівкою Особа 2, з відома і згоди

Особа 1, та отримавши згоду ОСОБА_20 на участь у злочинній організації з метою прикриття незаконної діяльності, пов`язаної із вивезення з території України нафтопродуктів, підписав у невстановленому місці підготовлений невстановленими особами протокол № 8 загальних зборів ТОВ «Лагуна-Рені» від 01.08.2013, яким прийнято рішення про звільнення ОСОБА_18 з посади директора ТОВ «Лагуна-Рені», та призначення на посаду директора ТОВ «Лагуна-Рені» ОСОБА_20 . На підставі даного рішення, видано наказ від 02.08.2013 № 163-К, згідно якого ОСОБА_20 призначено на посаду директора підприємства з 01.08.2013.

В посадові обов`язки ОСОБА_20 згідно посадової інструкції директора № 01, входило: директор керує відповідно до чинного законодавства виробничо-господарської фінансово-економічної діяльністю, відповідає за результати прийнятих рішень, збереження та ефективне використання майна підприємства; організовує роботу і ефективну взаємодію всіх структурних підрозділів, спрямовує їх діяльність на розвиток і вдосконалення виробництва; забезпечує виконання підприємством програми оновлення продукції, планів капітального будівництва, обов`язків перед державним бюджетом, постачальниками, замовниками і банками, а також господарських і трудових договорів (контрактів); організовує виробничо-господарську діяльність підприємства на основі застосування методів обґрунтованого планування, нормативних матеріалів, фінансових і трудових витрат, вивчення кон`юнктури ринку та передового досвіду; вживає заходів щодо забезпечення підприємства кваліфікованими кадрами, створення безпечних і сприятливих умов праці, додержання вимог законодавства про охорону навколишнього середовища; здійснює заходи із соціального розвитку колективу підприємства, забезпечує розроблення, укладення і виконання трудового договору; проводить роботу щодо зміцнення трудової і виробничої дисципліни; вирішує питання фінансово-економічної та виробничо-господарської діяльності підприємства; доручає виконання окремих організаційно-господарських функцій іншим посадовим особам; забезпечує дотримання законності, активне використання правових засобів удосконалення управління та функціонування в ринкових умовах, зміцнення договірної та фінансової дисципліни; забезпечує керування соціально-трудових відносин; захищає майнові інтереси підприємства в суді, органах державної влади та управління.

Так, будучи обізнаною у фіктивності діяльності ТОВ «Лагуна-Рені» щодо вивезення нафтопродуктів з митної території України та складання з цією метою службовими особами ввіреного їй товариства документів, в які завідомо внесено відомості що не відповідали дійсності, та у тому, що фактично нафтопродукти до терміналу ТОВ «Лагуна-Рені» не надходять, а їх надходження та відправлення оформлюється лише документально, починаючи з 01.08.2013 директор ТОВ «Лагуна-Рені» ОСОБА_20 діючи від імені

ТОВ «Лагуна-Рені», за вказівкою ОСОБА_17 , умисно уклала від імені

ТОВ «Лагуна-Рені» з компанією-нерезидентом FREMINGHAM INVESTMENT CORP.» в особі уповноваженого представника Особа 29, укладено договір № 03-LOP від 11.11.2013 про надання послуг з перевантаження, Додатки № 1 та № 2 до Договору від 11.11.2013 та Зміни до Додатку № 1 від 12.11.2013; із компанією «SOPREMA TRADING LTD», в особі Особа 28, укладено договір № 04-LOP від 21.11.2013 про надання послуг з перевантаження, Додаток № 1 до Договору від 21.11.2013, Додаток № 2 до Договору від 02.12.2013 та Зміни №1 до Додатку № 1 від 22.11.2013; із компанією «KSANDRO ENTERPRISE LTD», в особі Особа 30, укладено договір №05-LOP від 02.01.2014 про надання послуг з перевантаження та Додаток № 1 до Договору від 02.01.2014.

Згідно підписаних документів, ТОВ «Лагуна-Рені», як «Виконавець», прийняло на себе зобов`язання надавати компаніям «SOPREMA TRADING LTD», «ZEVIDON TRADING LIMITED», «FREMINGHAM INVESTMENT CORP.» та «KSANDRO ENTERPRISE LTD», за їх дорученням, послуги з перевантаження нафтопродуктів із автомобілів на накопичувачі та/або судна. Зазначені підприємства - нерезиденти, як «Замовники», зобов`язались сплатити послуги «Виконавця» з перевантаження нафтопродуктів, які повинні бути підтверджені актами приймання товару за кількістю.

З метою надання послуг «SOPREMA TRADING LTD», «ZEVIDON TRADING LIMITED», «FREMINGHAM INVESTMENT CORP.» та «KSANDRO ENTERPRISE LTD», з листопада 2012 року по 28.02.2014, службовими особами ТОВ «Лагуна-Рені», зокрема ОСОБА_22 , ОСОБА_21 , ОСОБА_19 та ОСОБА_23 , знаходячись на своїх робочих місцях за місцем розташування підприємства, за адресою: Одеська область, м. Рені, вул. Дунайська, 188-б, отримували, на електронну пошту від невстановлених осіб списки автотранспорту, яким начебто доставлено нафтопродукти на ТОВ «Лагуна-Рені» для перевантаження на танкера, а також електронні копії міжнародних товарно-транспортних накладних (CMR) на вантаж. Отримавши зазначені відомості про перелік транспортних засобів, об`ємів та виду нафтопродуктів зокрема Бальч

Tank-58», «Eiltank-547» для подальшої відправки вантажоодержувачу, а саме: «SOPREMA TRADING LTD», «ZEVIDON TRADING LIMITED», «FREMINGHAM INVESTMENT CORP.» та «KSANDRO ENTERPRISE LTD», за межі митної території України, шляхом складання фіктивних документів, а саме: приймальних актів та розхідних відомостей по приймальним актам. У вказаний період часу службовими особами ТОВ «Лагуна-Рені», зокрема було виготовлено наступні приймальні акти, до яких внесено завідомо неправдиві відомості щодо надходження на підприємство для подальшого перевантаження нафтопродуктів у обсягах, які в дійсності до ТОВ «Лагуна-Рені» не надходили, а саме: №917/02-LOP від 15.08.2013, № 914/02-LOP від 14.08.2013, № 911/02-LOP від 14.08.2013, № 899/02-LOP від 10.08.2013, № 934/02-LOP від 17.08.2013,№921/02-LOP від 15.08.2013, № 912/02-LOP від 14.08.2013, №925/02-LOP від 16.08.2013, №916/02-LOP від 15.08.2013,№ 920/02-LOP від 15.08.2013, № 927/02-LOP від 17.08.2013,№ 922/02-LOP від 16.08.2013, №929/02-LOP від 17.08.2013, №937/02-LOP від 19.08.2013,№ 918/02-LOP від 15.08.2013,№939/02-LOP від 19.08.2013, № 925/02-LOP від 16.08.2013,№932/02-LOP від 17.08.2013, №935/02-LOP від 18.08.2013, №931/02-LOP від 17.08.2013, № 926/02-LOP від 16.08.2013, № 942/02-LOP від 20.08.2013, № 928/02-LOP від 17.08.2013, №927/02-LOP від 17.08.2013, №953/02-LOP від 21.08.2013, №948/02-LOP від 21.08.2013,№ 940/02-LOP від 20.08.2013, № 944/02-LOP від 20.08.2013, №930/02-LOP від 17.08.2013, №924/02-LOP від 16.08.2013, №964/02-LOP від 22.08.2013, № 950/02-LOP від 21.08.2013, № 946/02-LOP від 20.08.2013, №945/02-LOP від 20.08.2013, №938/02-LOP від 19.08.2013, №935/02-LOP від 18.08.2013, № 941/02-LOP від 20.08.2013, № 939/02-LOP від 14.08.2013, №936/02-LOP від 19.08.2013, №960/02-LOP від 22.08.2013, №952/02-LOP від 21.08.2013, № 943/02-LOP від 20.08.2013, № 941/02-LOP від 20.08.2013, №947/02-LOP від 21.08.2013, №961/02-LOP від 22.08.2013, №971/02-LOP від 23.08.2013, № 954/02-LOP від 21.08.2013, № 967/02-LOP від 23.08.2013, №959/02-LOP від 22.08.2013, №951/02-LOP від 21.08.2013, №942/02-LOP від 20.08.2013, № 970/02-LOP від 23.08.2013, № 973/02-LOP від 23.08.2013, №972/02-LOP від 23.08.2013, №962/02-LOP від 22.08.2013, №956/02-LOP від 21.08.2013, № 955/02-LOP від 21.08.2013, № 981/02-LOP від 25.08.2013, №968/02-LOP від 23.08.2013, №958/02-LOP від 22.08.2013, №965/02-LOP від 23.08.2013, № 948/02-LOP від 21.08.2013, № 980/02-LOP від 24.08.2013, №966/02-LOP від 23.08.2013, №976/02-LOP від 24.08.2013, №963/02-LOP від 22.08.2013, № 990/02-LOP від 27.08.2013, № 997/02-LOP від 27.08.2013, №996/02-LOP від 27.08.2013, №986/02-LOP від 26.08.2013, №981/02-LOP від 25.08.2013, № 991/02-LOP від 27.08.2013, № 977/02-LOP від 24.08.2013, №978/02-LOP від 24.08.2013, №975/02-LOP від 24.08.2013, №970/02-LOP від 23.08.2013, № 820/02-LOP від 01.08.2013, № 821/02-LOP від 01.08.2013, №635/02-LOP від 26.06.2013, №623/02-LOP від 23.06.2013, №629/02-LOP від 25.06.2013, № 632/02-LOP від 25.06.2013, № 625/02-LOP від 24.06.2013, №620/02-LOP від 23.06.2013, №627/02-LOP від 25.06.2013, №641/02-LOP від 27.06.2013, № 640/02-LOP від 27.06.2013, № 644/02-LOP від 27.06.2013, №645/02-LOP від 27.06.2013, №638/02-LOP від 26.06.2013, №639/02-LOP від 26.06.2013, № 627/02-LOP від 25.06.2013, № 611/02-LOP від 21.06.2013, №634/02-LOP від 26.06.2013, №630/02-LOP від 25.06.2013, №648/02-LOP від 28.06.2013, № 647/02-LOP від 28.06.2013, № 652/02-LOP від 29.06.2013, №647/02-LOP від 28.06.2013, №642/02-LOP від 27.06.2013, №637/02-LOP від 26.06.2013, № 643/02-LOP від 27.06.2013, № 651/02-LOP від 28.06.2013, №634/02-LOP від 26.06.2013, №646/02-LOP від 27.06.2013, №649/02-LOP від 28.06.2013, № 650/02-LOP від 28.06.2013, № 655/02-LOP від 01.07.2013, №653/02-LOP від 29.06.2013, №656/02-LOP від 01.07.2013, №383/02-LOP від 03.07.2013, № 384/02-LOP від 03.07.2013, № 385/02-LOP від 03.07.2013, №386/02-LOP від 03.07.2013, №646/02-LOP від 27.06.2013, №654/02-LOP від 30.06.2013, № 657/02-LOP від 02.07.2013, № 658/02-LOP від 02.07.2013, №661/02-LOP від 03.07.2013, №655/02-LOP від 01.07.2013, №659/02-LOP від 02.07.2013, № 663/02-LOP від 03.07.2013, № 664/02-LOP від 03.07.2013, №665/02-LOP від 03.07.2013, №668/02-LOP від 03.07.2013, №673/02-LOP від 04.07.2013, № 672/02-LOP від 04.07.2013, № 667/02-LOP від 03.07.2013, №662/02-LOP від 03.07.2013, №671/02-LOP від 04.07.2013, №669/02-LOP від 04.07.2013,№ 679/02-LOP від 05.07.2013, №673/02-LOP від 04.07.2013, №670/02-LOP від 04.07.2013, №1421/02-LOP від 27.10.2013, №1468/02-LOP від 04.10.2013, № 1442/02-LOP від 30.10.2013, № 1430/02-LOP від 29.10.2013, №1422/02-LOP від 28.10.2013, №1418/02-LOP від 27.10.2013, №1411/02-LOP від 26.10.2013, № 1438/02-LOP від 30.10.2013, № 1429/02-LOP від 29.10.2013, №1437/02-LOP від 30.10.2013, №1426/02-LOP від 28.10.2013, №1423/02-LOP від 28.10.2013, № 1419/02-LOP від 27.10.2013, № 1454/02-LOP від 31.10.2013, №1446/02-LOP від 31.10.2013, №1084/02-LOP від 07.09.2013, №1088/02-LOP від 07.09.2013, № 1041/02-LOP від 03.09.2013, № 1036/02-LOP від 02.09.2013, №1067/02-LOP від 05.09.2013, №1063/02-LOP від 05.09.2013, №1075/02-LOP від 06.09.2013, № 1451/02-LOP від 31.10.2013, № 1066/02-LOP від 05.09.2013, №1068/02-LOP від 07.09.2013, №1061/02-LOP від 05.09.2013, №1090/02-LOP від 07.09.2013, № 1083/02-LOP від 07.09.2013, № 1062/02-LOP від 05.09.2013, №1070/02-LOP від 05.09.2013, №1056/02-LOP від 04.09.2013, №1051/02-LOP від 04.09.2013, № 1060/02-LOP від 05.09.2013, № 1057/02-LOP від 04.09.2013, №1069/02-LOP від 05.09.2013, №1055/02-LOP від 04.09.2013, №1085/02-LOP від 07.09.2013, № 1053/02-LOP від 04.09.2013, № 1052/02-LOP від 04.09.2013, №1407/02-LOP від 25.10.2013, №1391/02-LOP від 23.10.2013, №1403/02-LOP від 24.10.2013, № 1360/02-LOP від 17.10.2013, № 1370/02-LOP від 19.10.2013, №1369/02-LOP від 19.10.2013, №1377/02-LOP від 20.10.2013, №1408/02-LOP від 25.10.2013, № 1409/02-LOP від 25.10.2013, № 1402/02-LOP від 24.10.2013, №1340/02-LOP від 15.10.2013, №1399/02-LOP від 24.10.2013, №1384/02-LOP від 22.10.2013, № 1387/02-LOP від 22.10.2013, № 1379/02-LOP від 21.10.2013, №1375/02-LOP від 19.10.2013, №1385/02-LOP від 22.10.2013, №1414/02-LOP від 26.10.2013, № 1396/02-LOP від 24.10.2013, № 1367/02-LOP від 18.10.2013, №1397/02-LOP від 24.10.2013, №1389/02-LOP від 23.10.2013, №1410/02-LOP від 25.10.2013, № 1412/02-LOP від 26.10.2013, № 1382/02-LOP від 22.10.2013, №1393/02-LOP від 23.10.2013, №1364/02-LOP від 18.10.2013, №1445/02-LOP від 31.10.2013, № 1352/02-LOP від 17.10.2013, № 1400/02-LOP від 24.10.2013, №1401/02-LOP від 24.10.2013, №1394/02-LOP від 23.10.2013, №1401/02-LOP від 24.10.2013, № 1394/02-LOP від 23.10.2013, № 1432/02-LOP від 29.10.2013, №1398/02-LOP від 24.10.2013, №1415/02-LOP від 26.10.2013, №1446/02-LOP від 31.10.2013, № 1441/02-LOP від 30.10.2013, № 1431/02-LOP від 29.10.2013, №1405/02-LOP від 25.10.2013, №1406/02-LOP від 25.10.2013, №1372/02-LOP від 19.10.2013, № 1440/02-LOP від 30.10.2013, № 1404/02-LOP від 25.10.2013, №1397/02-LOP від 24.10.2013, №1417/02-LOP від 26.10.2013, №1414/02-LOP від 26.10.2013, № 1426/02-LOP від 28.10.2013, № 1420/02-LOP від 27.10.2013, №1413/02-LOP від 26.10.2013, №1436/02-LOP від 29.10.2013, №1410/02-LOP від 25.10.2013, № 1416/02-LOP від 26.10.2013, № 1421/02-LOP від 27.10.2013, №1311/02-LOP від 10.10.2013, №1361/02-LOP від 17.10.2013, №1354/02-LOP від 16.10.2013, № 1350/02-LOP від 16.10.2013, № 1355/02-LOP від 16.10.2013, № 1359/02-LOP від 17.10.2013, №1351/02-LOP від 16.10.2013, №1375/02-LOP від 19.10.2013, № 1373/02-LOP від 19.10.2013, № 1339/02-LOP від 15.10.2013, №1338/02-LOP від 15.10.2013, №1366/02-LOP від 18.10.2013, №1374/02-LOP від 19.10.2013, № 1357/02-LOP від 17.10.2013, № 1353/02-LOP від 16.10.2013, №1377/02-LOP від 20.10.2013, №1376/02-LOP від 19.10.2013, № 1368/02-LOP від 18.10.2013, № 1363/02-LOP від 18.10.2013, № 1365/02-LOP від 18.10.2013, №1359/02-LOP від 17.10.2013, №1362/02-LOP від 17.10.2013, № 1361/02-LOP від 17.10.2013, № 1388/02-LOP від 23.10.2013, № 1380/02-LOP від 22.10.2013, №1381/02-LOP від 22.10.2013, №1371/02-LOP від 19.10.2013, № 1367/02-LOP від 18.10.2013, № 1362/02-LOP від 17.10.2013, № 1394/02-LOP від 23.10.2013, №1395/02-LOP від 23.10.2013, №1390/02-LOP від 23.10.2013, №1386/02-LOP від 22.10.2013, № 1372/02-LOP від 19.10.2013, № 1419/02-LOP від 27.10.2013, №1383/02-LOP від 22.10.2013, №1358/02-LOP від 17.10.2013, №1413/02-LOP від 26.10.2013, № 1378/02-LOP від 21.10.2013, № 1370/02-LOP від 19.10.2013, №1410/02-LOP від 25.10.2013, №1338/02-LOP від 15.10.2013, №1352/02-LOP від 16.10.2013, № 1348/02-LOP від 16.10.2013, № 1349/02-LOP від 16.10.2013, №1353/02-LOP від 16.10.2013, №1346/02-LOP від 15.10.2013, №1347/02-LOP від 15.10.2013, № 810/02-LOP від 30.07.2013, № 800/02-LOP від 28.07.2013, №801/02-LOP від 28.07.2013, №773/02-LOP від 23.07.2013, №808/02-LOP від 30.07.2013, № 795/02-LOP від 27.07.2013, № 806/02-LOP від 30.07.2013, №814/02-LOP від 31.07.2013, №804/02-LOP від 30.07.2013, №94/02-LOP від 27.07.2013, № 799/02-LOP від 28.07.2013, № 802/02-LOP від 29.07.2013, №805/02-LOP від 30.07.2013, №792/02-LOP від 27.07.2013, № 817/02-LOP від 31.07.2013, № 803/02-LOP від 29.07.2013, № 813/02-LOP від 31.07.2013, №795/02-LOP від 27.07.2013, №796/02-LOP від 27.07.2013, № 786/02-LOP від 26.07.2013, № 776/02-LOP від 30.07.2013, № 253/02-LOP від 21.04.2013, №243/02-LOP від 20.04.2013, №676/02-LOP від 04.07.2013, № 677/02-LOP від 05.07.2013, № 682/02-LOP від 05.07.2013, № 683/02-LOP від 05.07.2013, №694/02-LOP від 07.07.2013, №242/02-LOP від 20.04.2013, № 244/02-LOP від 20.04.2013, № 242/02-LOP від 20.04.2013, № 243/02-LOP від 20.04.2013, №245/02-LOP від 20.04.2013, №690/02-LOP від 06.07.2013, № 686/02-LOP від 06.07.2013, № 674/02-LOP від 04.07.2013, № 706/02-LOP від 09.07.2013, №702/02-LOP від 09.07.2013, №696/02-LOP від 07.07.2013, № 695/02-LOP від 07.07.2013, № 693/02-LOP від 07.07.2013, № 688/02-LOP від 06.07.2013, №685/02-LOP від 06.07.2013, №680/02-LOP від 05.07.2013, № 675/02-LOP від 04.07.2013, № 678/02-LOP від 05.07.2013, № 692/02-LOP від 06.07.2013, №684/02-LOP від 06.07.2013, №270/02-LOP від 24.04.2013, № 263/02-LOP від 24.04.2013, № 256/02-LOP від 22.04.2013, № 261/02-LOP від 23.04.2013, №255/02-LOP від 22.04.2013, №258/02-LOP від 23.04.2013, № 259/02-LOP від 23.04.2013, № 260/02-LOP від 23.04.2013, № 262/02-LOP від 23.04.2013, №264/02-LOP від 23.04.2013, №265/02-LOP від 24.04.2013, № 266/02-LOP від 24.04.2013, № 268/02-LOP від 24.04.2013, № 271/02-LOP від 25.04.2013, №27/02-LOP від 14.01.2013, № 28/02-LOP від 14.01.2013, № 29/02-LOP від 14.01.2013, № 25/02-LOP від 10.01.2013, № 26/02-LOP від 11.01.2013, № 28/02-LOP від 14.01.2013, № 23/02-LOP від 08.01.2013, № 24/02-LOP від 08.01.2013, № 22/02-LOP від 04.01.2013, № 15/02-LOP від 28.12.2012, № 16/02-LOP від 28.12.2012, № 17/02-LOP від 29.12.2012, № 18/02-LOP від 30.12.2012, № 19/02-LOP від 01.01.2013, № 20/02-LOP від 02.01.2013, № 21/02-LOP від 02.01.2013, № 11/02-LOP від 27.12.2012, № 12/02-LOP від 27.12.2012, № 13/02-LOP від 27.12.2012, № 14/02-LOP від 28.12.2012, № 08/02-LOP від 26.12.2012, № 09/02-LOP від 26.12.2012, № 10/02-LOP від 27.12.2012, № 04/02-LOP від 24.12.2012, № 06/02-LOP від 24.12.2012, № 07/02-LOP від 25.12.2012, № 01/02-LOP від 20.12.2012, № 02/02-LOP від 21.12.2012, № 03/02-LOP від 21.12.2012, № 720/02-LOP від 13.07.2013, № 722/02-LOP від 13.07.2013, № 734/02-LOP від 16.07.2013, № 736/02-LOP від 16.07.2013, №737/02-LOP від 16.07.2013, № 738/02-LOP від 16.07.2013, № 739/02-LOP від 16.07.2013, № 689/02-LOP від 06.07.2013, №713/02-LOP від 11.07.2013, №714/02-LOP від 11.07.2013, № 718/02-LOP від 12.07.2013, № 721/02-LOP від 13.07.2013, № 723/02-LOP від 13.07.2013, №724/02-LOP від 13.07.2013, №725/02-LOP від 13.07.2013, № 726/02-LOP від 13.07.2013, № 728/02-LOP від 14.07.2013, № 729/02-LOP від 14.07.2013, №730/02-LOP від 14.07.2013, №731/02-LOP від 14.07.2013, №830/02-LOP від 02.08.2013, №845/02-LOP від 05.08.2013, №849/02-LOP від 06.08.2013, №837/02-LOP від 03.08.2013, №840/02-LOP від 04.08.2013, №871/02-LOP від 08.08.2013, №865/02-LOP від 07.08.2013, №870/02-LOP від 08.08.2013, №859/02-LOP від 07.08.2013, №864/02-LOP від 07.08.2013, №858/02-LOP від 06.08.2013, №883/02-LOP від 30.07.2013, №854/02-LOP від 06.08.2013, №848/02-LOP від 05.08.2013, №882/02-LOP від 30.07.2013, №867/02-LOP від 07.08.2013, №856/02-LOP від 06.08.2013, №866/02-LOP від 07.08.2013, №857/02-LOP від 06.08.2013, №846/02-LOP від 05.08.2013, №855/02-LOP від 06.08.2013, №847/02-LOP від 05.08.2013, №839/02-LOP від 04.08.2013, №829/02-LOP від 02.08.2013, №884/02-LOP від 02.08.2013, №893/02-LOP від 09.08.2013, №879/02-LOP від 08.08.2013, №851/02-LOP від 06.08.2013, №868/02-LOP від 07.08.2013, №836/02-LOP від 03.08.2013, №833/02-LOP від 03.08.2013, №1228/02-LOP від 26.09.2013, №1229/02-LOP від 27.09.2013, №912/02-LOP від 14.08.2013, №926/02-LOP від 16.08.2013, №904/02-LOP від 12.08.2013, №910/02-LOP від 13.08.2013, №920/02-LOP від 15.08.2013, №913/02-LOP від 15.08.2013, №886/02-LOP від 09.08.2013, №903/02-LOP від 12.08.2013, №892/02-LOP від 09.08.2013, №922/02-LOP від 16.08.2013, №919/02-LOP від 15.08.2013, №905/02-LOP від 12.08.2013, №909/02-LOP від 13.08.2013, №907/02-LOP від 13.08.2013, №906/02-LOP від 13.08.2013, №923/02-LOP від 16.08.2013, №915/02-LOP від 15.08.2013, №1184/02-LOP від 20.09.2013, №1173/02-LOP від 18.09.2013, №1160/02-LOP від 17.09.2013, №1126/02-LOP від 12.09.2013, №1167/02-LOP від 18.09.2013, №1164/02-LOP від 17.09.2013, №1125/02-LOP від 12.09.2013, №1145/02-LOP від 14.09.2013, №1138/02-LOP від 13.09.2013, №1143/02-LOP від 14.09.2013, №1137/02-LOP від 13.09.2013, №1169/02-LOP від 18.09.2013, №1107/02-LOP від 09.09.2013, №1149/02-LOP від 15.09.2013, №1144/02-LOP від 14.09.2013, №1148/02-LOP від 15.09.2013, №1140/02-LOP від 14.09.2013, №1172/02-LOP від 18.09.2013, №1161/02-LOP від 17.09.2013, №1152/02-LOP від 16.09.2013, №1153/02-LOP від 16.09.2013, №1155/02-LOP від 17.09.2013, №1158/02-LOP від 17.09.2013, №1151/02-LOP від 16.09.2013, №1159/02-LOP від 17.09.2013, №1157/02-LOP від 17.09.2013, №1154/02-LOP від 16.09.2013, №1171/02-LOP від 18.09.2013, №1177/02-LOP від 19.09.2013, №769/02-LOP від 23.07.2013, №773/02-LOP від 23.07.2013, №779/02-LOP від 25.07.2013, №781/02-LOP від 25.07.2013, №783/02-LOP від 25.07.2013, №789/02-LOP від 26.07.2013, №784/02-LOP від 25.07.2013, №791/02-LOP від 26.07.2013, №785/02-LOP від 25.07.2013, №782/02-LOP від 25.07.2013, №777/02-LOP від 24.07.2013, №771/02-LOP від 23.07.2013, №758/02-LOP від 20.07.2013, №774/02-LOP від 23.07.2013, №772/02-LOP від 23.07.2013, №770/02-LOP від 23.07.2013, №776/02-LOP від 22.07.2013, №763/02-LOP від 21.07.2013, №759/02-LOP від 20.07.2013, №768/02-LOP від 22.07.2013, №767/02-LOP від 22.07.2013, №752/02-LOP від 19.07.2013, №755/02-LOP від 19.07.2013, №756/02-LOP від 19.07.2013, №757/02-LOP від 20.07.2013, №760/02-LOP від 20.07.2013, №761/02-LOP від 20.07.2013, №762/02-LOP від 20.07.2013, №764/02-LOP від 21.07.2013, №765/02-LOP від 21.07.2013, №735/02-LOP від 16.07.2013, №741/02-LOP від 17.07.2013, №749/02-LOP від 18.07.2013, №750/02-LOP від 19.07.2013, №751/02-LOP від 19.07.2013, №753/02-LOP від 19.07.2013, №754/02-LOP від 19.07.2013, №732/02-LOP від 15.07.2013, №737/02-LOP від 16.07.2013, №739/02-LOP від 16.07.2013, №740/02-LOP від 16.07.2013, №742/02-LOP від 17.07.2013, №743/02-LOP від 17.07.2013, №744/02-LOP від 18.07.2013, №745/02-LOP від 18.07.2013, №746/02-LOP від 18.07.2013, №747/02-LOP від 18.07.2013, №748/02-LOP від 18.07.2013, №697/02-LOP від 08.07.2013, №698/02-LOP від 08.07.2013, №711/02-LOP від 10.07.2013, №715/02-LOP від 11.07.2013, №142/02-LOP від 26.03.2013, №144/02-LOP від 27.03.2013, №145/02-LOP від 28.03.2013, №149/02-LOP від 29.03.2013, №133/02-LOP від 22.03.2013, №137/02-LOP від 23.03.2013, №141/02-LOP від 26.03.2013, №128/02-LOP від 21.03.2013, №385/02-LOP від 25.05.2013, №391/02-LOP від 26.05.2013, №384/02-LOP від 25.05.2013, №392/02-LOP від 26.05.2013, №387/02-LOP від 25.05.2013, №388/02-LOP від 26.05.2013, №234/02-LOP від 18.04.2013, №235/02-LOP від 18.04.2013, №238/02-LOP від 19.04.2013, №241/02-LOP від 20.04.2013, №236/02-LOP від 19.04.2013, №237/02-LOP від 19.04.2013, №239/02-LOP від 19.04.2013, №240/02-LOP від 19.04.2013, №359/02-LOP від 21.05.2013, №382/02-LOP від 25.05.2013, №386/02-LOP від 25.05.2013, №397/02-LOP від 27.05.2013, №381/02-LOP від 25.05.2013, №376/02-LOP від 24.05.2013, №376/02-LOP від 24.02.2013, №372/02-LOP від 23.05.2013, №383/02-LOP від 25.05.2013, №375/02-LOP від 24.05.2013, №369/02-LOP від 23.05.2013, №368/02-LOP від 23.05.2013, №380/02-LOP від 24.05.2013, №361/02-LOP від 21.05.2013, №365/02-LOP від 22.05.2013, №363/02-LOP від 22.05.2013, №225/02-LOP від 12.04.2013, №224/02-LOP від 12.04.2013, №226/02-LOP від 12.04.2013, №229/02-LOP від 13.04.2013, №222/02-LOP від 11.04.2013, №221/02-LOP від 11.04.2013, №220/02-LOP від 11.04.2013, №218/02-LOP від 11.04.2013, №213/02-LOP від 10.04.2013, №215/02-LOP від 10.04.2013, №216/02-LOP від 10.04.2013, №223/02-LOP від 11.04.2013, №212/02-LOP від 10.04.2013, №209/02-LOP від 09.04.2013, №210/02-LOP від 10.04.2013, №211/02-LOP від 10.04.2013, №219/02-LOP від 11.04.2013, №217/02-LOP від 10.04.2013, №206/02-LOP від 09.04.2013, №208/02-LOP від 09.04.2013, №214/02-LOP від 10.04.2013, №203/02-LOP від 09.04.2013, №205/02-LOP від 09.04.2013, №202/02-LOP від 08.04.2013, №204/02-LOP від 09.04.2013, №207/02-LOP від 09.04.2013, №199/02-LOP від 08.04.2013, №196/02-LOP від 07.04.2013, №200/02-LOP від 08.04.2013, №201/02-LOP від 08.04.2013, №198/02-LOP від 07.04.2013, №192/02-LOP від 07.04.2013, №195/02-LOP від 07.04.2013, №197/02-LOP від 07.04.2013, №185/02-LOP від 06.04.2013, №193/02-LOP від 07.04.2013, №184/02-LOP від 06.04.2013, №187/02-LOP від 06.04.2013, №190/02-LOP від 06.04.2013, №191/02-LOP від 07.04.2013, №194/02-LOP від 07.04.2013, №183/02-LOP від 05.04.2013, №186/02-LOP від 06.04.2013, №188/02-LOP від 06.04.2013, №189/02-LOP від 06.04.2013, №175/02-LOP від 04.04.2013, №178/02-LOP від 05.04.2013, №179/02-LOP від 05.04.2013, №181/02-LOP від 05.04.2013, №126/02-LOP від 20.03.2013, №127/02-LOP від 20.03.2013, №131/02-LOP від 21.03.2013, №132/02-LOP від 22.03.2013, №125/02-LOP від 19.03.2013, №129/02-LOP від 21.03.2013, №130/02-LOP від 21.03.2013, №123/02-LOP від 19.03.2013, №124/02-LOP від 19.03.2013, №119/02-LOP від 14.03.2013, №120/02-LOP від 14.03.2013, №122/02-LOP від 16.03.2013, №114/02-LOP від 12.03.2013, №111/02-LOP від 12.03.2013, №116/02-LOP від 13.03.2013, №117/02-LOP від 13.03.2013, №118/02-LOP від 14.03.2013, №121/02-LOP від 14.03.2013, №108/02-LOP від 10.03.2013, №109/02-LOP від 11.03.2013, №110/02-LOP від 11.03.2013, №112/02-LOP від 12.03.2013, №113/02-LOP від 12.03.2013, №115/02-LOP від 12.03.2013, №106/02-LOP від 08.03.2013, №107/02-LOP від 09.03.2013, №105/02-LOP від 08.03.2013, №99/02-LOP від 06.03.2013, №100/02-LOP від 06.03.2013, №101/02-LOP від 07.03.2013, №102/02-LOP від 07.03.2013, №103/02-LOP від 07.03.2013, №104/02-LOP від 07.03.2013, №89/02-LOP від 02.03.2013, №90/02-LOP від 03.03.2013, №91/02-LOP від 03.03.2013, №94/02-LOP від 04.03.2013, №95/02-LOP від 04.03.2013, №96/02-LOP від 04.03.2013, №98/02-LOP від 06.03.2013, №88/02-LOP від 02.03.2013, №87/02-LOP від 01.03.2013, №97/02-LOP від 05.03.2013, №81/02-LOP від 26.02.2013, №84/02-LOP від 28.02.2013, №85/02-LOP від 01.03.2013, №92/02-LOP від 03.03.2013, №93/02-LOP від 03.03.2013, №86/02-LOP від 01.03.2013, №82/02-LOP від 28.02.2013, №83/02-LOP від 28.02.2013, №162/02-LOP від 01.04.2013, №172/02-LOP від 03.04.2013, №176/02-LOP від 04.04.2013, №180/02-LOP від 05.04.2013, №182/02-LOP від 05.04.2013, №135/02-LOP від 23.03.2013, №157/02-LOP від 31.03.2013, №159/02-LOP від 31.03.2013, №163/02-LOP від 01.04.2013, №165/02-LOP від 02.04.2013, №166/02-LOP від 02.04.2013, №173/02-LOP від 03.04.2013, №177/02-LOP від 04.04.2013, №153/02-LOP від 30.03.2013, №168/02-LOP від 02.04.2013, №170/02-LOP від 03.04.2013, №174/02-LOP від 04.04.2013, №164/02-LOP від 01.04.2013, №169/02-LOP від 02.04.2013, №171/02-LOP від 03.04.2013, №147/02-LOP від 28.03.2013, №151/02-LOP від 30.03.2013, №160/02-LOP від 31.03.2013, №167/02-LOP від 02.04.2013, №143/02-LOP від 27.03.2013, №150/02-LOP від 30.03.2013, №155/02-LOP від 30.03.2013, №158/02-LOP від 31.03.2013, №161/02-LOP від 31.03.2013, №327/02-LOP від 14.05.2013, №329/02-LOP від 15.05.2013, №330/02-LOP від 15.05.2013, №331/02-LOP від 15.05.2013, №332/02-LOP від 15.05.2013, №334/02-LOP від 15.05.2013, №333/02-LOP від 15.05.2013, №335/02-LOP від 16.05.2013, №336/02-LOP від 16.05.2013, №337/02-LOP від 16.05.2013, №338/02-LOP від 16.05.2013, №339/02-LOP від 16.05.2013, №341/02-LOP від 17.05.2013, №342/02-LOP від 17.05.2013, №343/02-LOP від 17.05.2013, №340/02-LOP від 17.05.2013, №344/02-LOP від 17.05.2013, №345/02-LOP від 18.05.2013, №346/02-LOP від 18.05.2013, №347/02-LOP від 18.05.2013, №348/02-LOP від 19.05.2013, №349/02-LOP від 19.05.2013, №350/02-LOP від 15.05.2013, №350/02-LOP від 19.05.2013, №351/02-LOP від 20.05.2013, №352/02-LOP від 20.05.2013, №353/02-LOP від 20.05.2013, №355/02-LOP від 20.05.2013, №356/02-LOP від 21.05.2013, №358/02-LOP від 21.05.2013, №354/02-LOP від 20.05.2013, №378/02-LOP від 24.05.2013, №367/02-LOP від 23.05.2013, №373/02-LOP від 23.05.2013, №371/02-LOP від 23.05.2013, №357/02-LOP від 21.05.2013, №360/02-LOP від 21.05.2013, №364/02-LOP від 22.05.2013, №362/02-LOP від 22.05.2013, №370/02-LOP від 23.05.2013, №366/02-LOP від 22.05.2013, №379/02-LOP від 24.05.2013, №374/02-LOP від 24.05.2013, №377/02-LOP від 24.05.2013.

Так, вказаними службовими особами ТОВ «Лагуна-Рені» сформовано та підписано приймальні акти, до яких внесено завідомо неправдиві відомості щодо надходження автомобільним автотранспортом до ТОВ «Лагуна-Рені» для подальшого перевантаження нафтопродуктів, які в дійсності на підприємство не надходили.

На підставі вказаних документів експедиторами ТОВ «Лагуна-Рені» ОСОБА_22 та ОСОБА_23 , які будучи обізнаними, що нафтопродукти до терміналу ТОВ «Лагуна-Рені» фактично не надходили, складалися доручення на навантаження неіснуючих нафтопродуктів на судна «Atlantic Carrier», «Bianka-K», «Maria-K», «Brigitte К», «Ingul», а також несамохідні баржі «Tank-57», «Tank-58», «Eiltank-547».

У подальшому, вказані доручення на навантаження нафтопродуктів, складені експедиторами ТОВ «Лагуна-Рені» ОСОБА_22 та ОСОБА_23 , приймальні акти, розхідні відомості, складені головними диспетчерами ТОВ «Лагуна-Рені» ОСОБА_19 , ОСОБА_21 , експедитором ОСОБА_22 та виготовлені експедитором ОСОБА_23 разом з іншими необхідними документами надавались представникам митного органу в м. Рені для подальшого оформлення переміщення через митну територію України нафтопродуктів на адресу підконтрольних злочинній організації Особа 1 підприємств-нерезидентів.

Для цього, до складу злочинної організації увійшов окремий структурний підрозділ під умовною назвою «митний напрямок», в який входили, крім інших, співробітники Південної митниці Особа 31, Особа 32, Особа 33 (стосовно яких обвинувальний акт скеровано до суду) та інші невстановлені особи, а також невстановлені керівники вказаного органу, яким було відведено роль як представників єдиного органу на території України, уповноваженого здійснювати контроль митного оформлення вивезення товарів за межі митної території України, оформлювати документальне підтвердження фіктивної (неіснуючої) перевалки нафтопродуктів з метою прикриття незаконно перерваного транзиту, а також нездійснення реекспорту продукції, виробленої із ввезеної для переробки сировини.

Так, невстановлені особи за вказівкою Особа 1, з метою закінчення своїх злочинних намірів щодо ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, задіяли у злочинної організації співробітників прикордонної та митної служб України та, зокрема, працівників Південної митниці Особа 31, Особа 32,Особа 33 та інших.

Зазначені особи, зловживаючи своїм службовим становищем в інтересах третіх осіб, всупереч вимогам діючих на той час законодавчих та інших нормативних актів, що регламентували їх діяльність, здійснювали митне оформлення та випуск за межі митної території України нафтопродуктів, поміщених в режим прохідного транзиту та реекспорту, що в дійсності до ТОВ «Лагуна-Рені» не надходили.

У вказаній злочинній схемі задіяні співробітники Південної митниці, а саме: Особа 33, на підставі наказу Південної митниці ДФС №123-к від 02.02.2012 переведений з 02.02.2012 на посаду головного інспектора відділу митного оформлення №2 митного поста «Рені» Південної митниці та, відповідно до наказу Південної митниці №1510-к від 09.11.2012, у зв`язку з проведеною реорганізацією структури та штатної чисельності Південної митниці, переведений з 09.11.2012 на посаду головного інспектора відділу митного оформлення №1 митного поста «Ізмаїл» Південної митниці.

З 01.06.2013, у зв`язку із створенням Південної митниці Міндоходів, на підставі наказу №25-о від 31.06.2013, Особа 33 переведено на посаду головного інспектора відділу митного оформлення №2 митного поста «Ізмаїл» Південної митниці Міндоходів, а з 14.11.2013, на підставі наказу Південної митниці Міндоходів №538-о від 14.11.2013, у зв`язку з реорганізацією Південної митниці Міндоходів, Особа 33 переведено на посаду головного державного інспектора відділу митного оформлення №2 митного поста «Ізмаїл» Південної митниці Міндоходів.

Особа 31, на підставі наказу Південної митниці ДФС №199-к від 10.02.2012 переведений з 10.02.2012 на посаду старшого інспектора відділу митного оформлення №2 митного поста «Рені» Південної митниці та, відповідно до наказу Південної митниці №1510-к від 09.11.2012, у зв`язку з проведеною реорганізацією структури та штатної чисельності Південної митниці, переведений з 09.11.2012 на посаду старшого інспектора відділу митного оформлення №1 митного поста «Ізмаїл» Південної митниці 3 01.06.2013, у зв`язку із створенням Південної митниці Міндоходів, на підставі наказу №25-о від 31.06.2013, Особа 31 переведено на посаду старшого інспектора відділу митного оформлення №2 митного поста «Ізмаїл» Південної митниці Міндоходів, а з 14.11.2013, на підставі наказу Південної митниці Міндоходів №538-о від 14.11.2013, у зв`язку з реорганізацією Південної митниці Міндоходів, Особа 31 переведено на посаду старшого державного інспектора відділу митного оформлення №2 митного поста «Ізмаїл» Південної митниці Міндоходів.

Особа 32, на підставі наказу Південної митниці ДФС №123-к від 02.02.2012 переведений з 02.02.2012 на посаду старшого інспектора відділу митного оформлення №2 митного поста «Рені» Південної митниці та, відповідно до наказу Південної митниці №1510-к від 09.11.2012, у зв`язку з проведеною реорганізацією структури та штатної чисельності Південної митниці, переведений з 09.11.2012 на посаду головного інспектора відділу митного оформлення №1 митного поста «Ізмаїл» Південної митниці

З 01.06.2013, у зв`язку із створенням Південної митниці Міндоходів, на підставі наказу №25-о від 31.06.2013, Особа 32 переведено на посаду головного інспектора відділу митного оформлення №2 митного поста «Ізмаїл» Південної митниці Міндоходів, а з 14.11.2013, на підставі наказу Південної митниці Міндоходів №538-о від 14.11.2013, у зв`язку з реорганізацією Південної митниці Міндоходів, Особа 32 переведено на посаду головного державного інспектора відділу митного оформлення №2 митного поста «Ізмаїл» Південної митниці Міндоходів.

Згідно посадовій інструкції, у своїй діяльності головний (старший) інспектор керується Митним кодексом України та іншими законами України, актами Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, іншими нормативно-правовими актами з питань митної справи, наказами Міндоходів, дорученнями Міністра Міністерства доходів і зборів України, його першого заступника та заступників, а також наказами митниці, Положенням про митний пост, положенням про Відділ та посадовою інструкцією.

Завданнями та обов`язками головного (старшого) інспектора, відповідно до посадової інструкції, є забезпечення правильного застосування, неухильного дотримання та запобігання невиконанню вимог законодавства України з питань державної митної справи (п.2.1 Інструкції).

Головний (старший) інспектор відповідно до покладених на нього завдань:

- здійснює в зоні діяльності Відділу, яка розповсюджується на територію Ренійського району Одеської області, у міжнародному пункті пропуску для морського сполучення «Ренійський морський торгівельний порт» митний контроль та виконання митних формальностей щодо товарів, транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України, у тому числі на підставі електронних документів (електронне декларування), за допомогою технічних засобів контролю тощо (пункт 2.9.1 Інструкції);

- здійснює в межах повноважень, визначених Митним кодексом України, контроль за діяльністю підприємств, які надають послуги з декларування товарів, перевезення та зберігання товарів, що переміщуються через митний кордон України чи перебувають під митним контролем, та здійснюють інші операції з такими товарами: за переміщенням товару через митний кордон України трубопровідним транспортом в зоні діяльності Відділу з відповідними наказами Південної митниці Міндоходів (пункт 2.9.5 Інструкції);

- здійснює проведення заходів щодо митного контролю за доставкою товарів і транспортних засобів, що перебувають під митним контролем, у митні органи призначення (пункт 2.9.6 Інструкції);

- здійснює заходи щодо запобігання та протидії контрабанді та порушенням митних правил; заводить справи про порушення митних правил (пункт 2.9.7. Інструкції);

- вживає заходи для забезпечення справляння в повному обсязі митних платежів в установленому законодавством порядку (пункт 2.9.13 Інструкції);

- здійснює контроль за ваговими та кількісними показниками товарів при здійсненні їх митного оформлення (пункт 2.9.24 Інструкції).

Згідно статті 102 МК України, митний режим транзиту завершується вивезенням товарів, транспортних засобів комерційного призначення, поміщених у цей митний режим, за межі митної території України. Таке вивезення здійснюється під контролем органу доходів і зборів призначення.

Для завершення митного режиму транзиту особою, відповідальною за дотримання вимог митного режиму, до закінчення строку, визначеного статтею 95 цього Кодексу, органу доходів і зборів призначення повинні бути представлені товари, поміщені у митний режим транзиту, та митна декларація або інший документ, визначений статтею 94 цього Кодексу.

Орган доходів і зборів призначення після представлення товарів, поміщених у митний режим транзиту, та митної декларації або іншого документа, визначеного статтею 94 цього Кодексу, перевіряє дотримання вимог, встановлених законодавством України з питань державної митної справи до переміщення товарів у митному режимі транзиту, та виконує митні формальності, необхідні для завершення митного режиму транзиту.

Статтею 191 МК України визначено, що перевізники зобов`язані не розпочинати вивантаження чи перевантаження товарів без дозволу органу доходів і зборів, у разі прибуття до органу доходів і зборів призначення у неробочий час забезпечувати схоронність товарів і вживати визначених органом доходів і зборів заходів для недопущення їх несанкціонованого вилучення з-під митного контролю.

Згідно статті 200 МК України, після надання органом доходів і зборів дозволу на пропуск товарів через митний кордон України власник товарів або уповноважена ним особа зобов`язані доставити товари та документи на них без будь-якої зміни їх стану у визначене органом доходів і зборів місце і забезпечити перебування їх у цьому місці до прибуття посадових осіб органу доходів і зборів, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Товари і транспортні засоби, якими вони перевозяться, після прибуття у місце доставки розміщуються у зонах митного контролю.

У місці доставки товари і транспортні засоби пред`являються, а документи на них передаються органу доходів і зборів у мінімально можливий строк після їх прибуття, а в разі прибуття поза робочим часом, встановленим для органу доходів і зборів, - у мінімально можливий строк після початку роботи цього органу.

Відповідно до ст. 210 МК України, вивантаження товарів із суден закордонного плавання та навантаження товарів на зазначені судна здійснюються з дозволу органу доходів і зборів та підйого контролем згідно з документами, передбаченими статтею 335 цього Кодексу. Дозвіл надається невідкладно після перевірки поданих документів та встановлення їх відповідності вимогам цього Кодексу.

Пунктами 2, 11 21 Типової технологічної схеми здійснення митного контролю водних транспортних засобів перевізників і товарів, що переміщуються ними, у пунктах пропуску через державний кордон, затвердженого Постановою КМУ від 21.05.2012 № 451, митний контроль водних транспортних засобів і товарів (вантажів) здійснюється виключно митним органом відповідно до законодавства, вибірково, у формах та обсязі, що визначені на підставі результатів системи управління ризиками.

Митний контроль суден закордонного плавання здійснюється комісією, що складається з представників органів охорони державного кордону, митних органів, адміністрації порту та агентської організації (морського агента).

Навантаження та розвантаження суден закордонного плавання, а також проведення допоміжних операцій з товарами (кріплення, розкріплення, переміщення по судну) допускається без участі комісії у разі застосування для судна вільної практики.

Крім того, відповідно п. 3.18 Порядку виконання митних формальностей при здійсненні транзитних переміщень, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.10.2012 № 1066, підставою для пропуску товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України є товаросупровідні (товаротранспортні) документи на товари, транспортні засоби комерційного призначення та примірник витягу з електронної копії ПД або ЕПД митниці призначення, засвідчені ОНП посадової особи митниці призначення.

Дата фактичного вивезення товарів та фактична кількість вивезених товарів, стан недоторканності накладеного митного забезпечення (пломб), інші примітки і результати митного контролю зазначаються посадовою особою митниці призначення на звороті примірника витягу з електронної копії ПД або ЕПД митниці призначення.

Відповідно до п. 4.5.вказаного порядку,при надходженніу митницюпризначення товарів,транспортних засобівкомерційного призначення,які переміщувалисяпрохідним транзитом,посадова особацієї митниці:

- перевіряє відповідність відомостей, зазначених у товаросупровідних (товаротранспортних) документах, відомостям, зазначеним в електронній копії МД або ЕМД, фактичну кількість товарів, яка надійшла, в основних одиницях виміру;

- фактичну дату та час надходження товарів, транспортних засобів комерційного призначення та за рішенням митниці призначення фактичну наявність товарів (кількість, номенклатуру і стан).

Згідно п. 2.3.3 Інструкції про організацію митного контролю та митного оформлення суден і товарів, що переміщуються ними, яка затверджена наказом ДМС України від 17.09.2004 № 678, посадова особа митного органу, відповідальна за оформлення документів, здійснює перевірку їх комплектності.

Відповідно до п. 2.3.4 вказаної Інструкції, при проведенні митного огляду судна посадова особа митного органу перевіряє, у тому числі наявність та цілість митного забезпечення, накладеного на суднових приміщеннях або в інших, спеціально обладнаних для цього місцях, використання валюти із суднової каси судна, яке плаває під іноземним прапором, відповідність відомостей, заявлених у декларації про суднові припаси, фактичній їх наявності на борту судна тощо.

В порушення зазначених норм права, які регулювали митне оформлення транзитних товарів, а також товарів в режимі реекспорт, Особа 33, Особа 31 і Особа 32, працюючи на відповідних посадах відділу митного оформлення №1 митного поста «Ізмаїл» Південної митниці, діючи за попередньою змовою з невстановленим керівниками митних підрозділів та іншими невстановленими особами, в період часу з 07.12.2012 до 28.02.2014 здійснювали митне оформлення вантажів (нафтопродуктів), які мали бути транспортовані за межі митної території України через термінал ТОВ «Лагуна-Рені», розташований на території Ренійського морського торгівельного порту, за адресою: Одеська обл., м. Рені, вул. Дунайська, 188.

При цьому, Особа 33 (особиста печатка № 938), Особа 31 (особиста печатка № 919) і Особа 32 (особиста печатка № 949), зловживаючи своїм службовим становищем в інтересах третіх осіб, під час оформлення вантажних митних декларацій (ВМД), завідомо знаючи про те, що в дійсності вантаж (нафтопродукти), зазначені у вказаних документах, до ТОВ «Лагуна-Рені» не надходив та, відповідно, не перевантажувався на річкові судна для вивезення їх за кордон, умисно проставляли у вантажних митних деклараціях відбитки особистого митного забезпечення (номерної печатки) відповідно № 938, № 919 і № 949, чим посвідчували проведення митних формальностей щодо вказаного вантажу та, відповідно, здійснювали фіктивний випуск нафтопродуктів за межі митної території України.

Окрім того, являючись членами комісій, створених для здійснення комісійного контролю у пунктах пропуску на прихід та відхід суден, Особа 33, Особа 31 і Особа 32 підписували зазначені комісійні акти, тим самим засвідчуючи своїм підписом факти прибуття річкових суден «Atlantic Carrier», «Bianka-K», «Maria-K», «Brigitte-К», «Ingul», а також несамохідних барж «Tank-57», «Tank-58», «Eiltank-547» до терміналу ТОВ «Лагуна-Рені» та їх відправлення з порту з вантажем (нафтопродуктами).

В дійсності перевантаження нафтопродуктів через термінал ТОВ «Лагуна-Рені» не відбувалось, а нафтопродукти, які мали бути вивезені за митний кордон України у митному режимі транзит та реекспорт, випускалися невстановленими особами у вільний обіг на територію України без сплати обов`язкових податків, зборів та платежів.

Особа 33, Особа 31 і Особа 32 здійснювали митне оформлення вантажів (нафтопродуктів), які мали бути транспортовані за межі митної території України через термінал ТОВ «Лагуна-Рені», розташований на території Ренійського морського торгівельного порту, за адресою: Одеська обл., м. Рені, вул. Дунайська, 188 по наступним митним деклараціям: ЕК 11 РР 500090000/2013/356, ЕК 11 РР 500090000/2013/372, ЕК 11 РР 500090000/2013/419, ЕК 11 РР 500090000/2013/441, ЕК 11 РР 500090000/2013/444, ЕК 11 РР 500090000/2013/460, ЕК 11 РР 500090000/2013/476, ЕК 11 РР 500090000/2013/479, ЕК 11 РР 500090000/2013/552, ЕК 11 РР 500090000/2013/596, ЕК 11 РР 500090000/2013/619, ЕК 11 РР 500090000/2013/655, ЕК 11 РР 500090000/2013/656, ЕК 11 РР 500090000/2013/682, ЕК 11 РР 500090000/2013/745, ЕК 11 РР 500090000/2013/750, ЕК 11 РР 500090000/2013/751, ЕК 11 РР 500090000/2013/800, ЕК 11 РР 500090000/2013/885, ЕК 11 РР 500090000/2013/936, ЕК 11 РР 500090000/2013/964, ЕК 11 РР 500090000/2013/1000, ЕК 11 РР 500090000/2013/1071, ЕК 11 РР 500090000/2013/1089, ЕК 11 РР 500090000/2013/1120, ЕК 11 РР 500090000/2013/1141, ЕК 11 РР 500090000/2013/1146, ЕК 11 РР 500090000/2013/1172, ЕК 11 РР 500090000/2013/1178, ЕК 11 РР 500090000/2013/1200, ЕК 11 РР 500090000/2013/1225, ЕК 11 РР 500090000/2013/1226, ЕК 11 РР 500090000/2013/1242, ЕК 11 РР 500090000/2013/1243, ЕК 11 РР 500090000/2013/1265, ЕК 11 РР 500090000/2013/1266, ЕК 11 РР 500090000/2013/1294, ЕК 11 РР 500090000/2013/1312, ЕК 11 РР 500090000/2013/1313, ЕК 11 РР 500090000/2013/1372, ЕК 11 РР 500090000/2013/1374, ЕК 11 РР 500090000/2013/1378, ЕК 11 РР 500090000/2013/1390, ЕК 11 РР 500090000/2013/1405, ЕК 11 РР 500090000/2013/1460, ЕК 11 РР 500090000/2013/1468, ЕК 11 РР 500090000/2013/1494, ЕК 11 РР 500090000/2013/1499, ЕК 11 РР 500090000/2013/1532, ЕК 11 РР 500090000/2013/1588, ЕК 11 РР 500090000/2013/1589, ЕК 11 РР 500090000/2013/1654, ЕК 11 РР 500090000/2013/1663, ЕК 11 РР 500090000/2013/1666, ЕК 11 РР 500090000/2013/1670.

Крім цього, до складу злочинної організації увійшов окремий структурний підрозділ під умовною назвою «перевізники», який був необхідний для завершення схеми маскування фіктивного вивезення нафтопродуктів через порти Ізмаїл і Рені.

Так, для організації діяльності зазначеного структурного підрозділу Особа 2, з відома і згоди Особа 1, доручив ОСОБА_12 підшукати річкові судна, які можна було придбати або орендувати для використання у цій схемі, найняти команди на судна, залучити агентські компанії та організувати судозаходи для фіктивних перевезень вантажів нафтопродуктів з Ізмаїльського та Ренійського морських торгівельних портів.

ОСОБА_12 та інші невстановлені співучасники злочинної організації, приблизно наприкінці 2011 року - початку 2012 року, більш точну дату не встановлено, у невстановленому місці в м. Ізмаїл Одеської області, запропонували засновнику (учаснику) приватного підприємства «ФСТ» (код ЄДРПОУ 30365811, зареєстроване Одеська область, м. Ізмаїл, вул. Верхньоторгова, 40-а, фактичне місце знаходження Одеська область, м. Ізмаїл, вул. Кишинівська, 90) Особа 34 та невстановленим особам, які мали досвід у сфері фрахтування суден, здійснення морських і річкових перевезень, а також налагоджені зв`язки у середовищі, пов`язаному із здійсненням суднових перевезень по річці Дунай підшукання суден, для перевезення нафтопродуктів та подальше їх технічне обслуговування.

На таку пропозицію Особа 34 погодився та на початку 2012 року, більш точну дату не встановлено, перебуваючи в офісі ПП «ФСТ» за адресою Одеська область, м. Ізмаїл, вул. Кишинівська, 90 надав вказівку директору вказаного підприємства Особа 35 (призначений відповідно до наказу № 3 від 04.04.2008) здійснити підбір річкових суден з метою їх придбання або їх оренди та підібрати членів команд наці судна. Після телефонних домовленостей 17.05.2012 між ПП «ФСТ» та «Unigrain Logistic LTD» укладено стандартну угоду про експлуатаційне управління судном кодове найменування «Шипмен 98». Відповідно до угоди ПП «ФСТ» взяло на себе зобов`язання пов`язане з технічним обслуговуванням суден «Bianka-K», «Maria-K», «Brigitte-К» та несамохідних барж «Tank-57», «Tank-58», «Eiltank-547».

З метою забезпечення реалізації плану злочинної організації, в період часу з вересня 2011 року до початку 2012 року ОСОБА_12 , залучивши невстановлених осіб, які діяли з відома та під керівництвом Особа 2, підшукав та організував придбання у іноземних судновласників від імені підконтрольних Особа 1 підприємств-нерезидентів «Elseko Traiding» та «Vitali Trading Ltd» нафтоналивних суден «Atlantic Carrier», «Bianka-K», «Maria-K», «Brigitte-К» та несамохідних барж «Tank-57», «Tank-58», «Eiltank-547», оренду нафтоналивного судна «Ingul», а також їх доставку до Ізмаїльського морського порту. Після цього зазначені особи здійснили відповідні дії щодо оформлення вищевказаних суден під прапор Молдови та провели необхідну підготовку для використання вказаних плавзасобів для здійснення річкових перевезень.

Крім того, на початку 2012 року, більш точну дату не встановлено, в м. Ізмаїл за вказівкою Особа 34 директор ПП «ФСТ» Особа 35 провів необхідну підготовку для використання вказаних плавзасобів для здійснення річкових перевезень та організував зустрічі, телефонні перемови з капітанами для роботи на суднах, а саме:

Особа 36 якого ухвалою Ренійського районного суду Одеської області від 11.04.2017 звільнено від кримінальної відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366 КК України у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, Особа 37, якого ухвалою Ренійського районного суду Одеської області 07.06.2017 звільнено від кримінальної відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366 КК України у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, Особа 38, якого ухвалою Ренійського районного суду Одеської області 14.09.2017 звільнено від кримінальної відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366 КК України у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, Особа 39, якого ухвалою Ренійського районного суду Одеської області 14.09.2017 звільнено від кримінальної відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366 КК України у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, Особа 40, якого ухвалою Ренійського районного суду Одеської області 10.10.2017 звільнено від кримінальної відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366 КК України у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, Особа 41, якого ухвалою Ренійського районного суду Одеської області 14.09.2017 звільнено від кримінальної відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366 КК України у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, Особа 42, якого ухвалою Ренійського районного суду Одеської області 12.09.2017 звільнено від кримінальної відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366 КК України у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, а також членів команд, які не були обізнані щодо планів злочинної організації.

В подальшому ОСОБА_24 та невстановлені особи, за вказівкою Особа 2 та з відома і згоди Особа 1, організували судозаходи нафтоналивних суден «Atlantic Carrier», «Bianka-K», «Maria-K», «Brigitte-К», «Ingul» та несамохідних барж «Tank-57», «Tank-58», «Eiltank-547» до Ізмаїльського та у подальшому до Ренійського морських торговельних портів начебто для здійснення перевезень нафтопродуктів.

Так, за період з 20.12.2012 до кінця лютого 2014 року нафтоналивні судна «Atlantic Carrier», «Bianca-K», «Maria-K», «Brigitte-K», «Ingul» та несамохідні баржі «Tank-57», «Tank-58», «Eiltank-547» здійснювали регулярні судозаходи на причали Ізмаїльського морського торговельного порту та ТОВ «Лагуна-Рені» у Ренійському морському торговельному порту з подальшим слідуванням в район 61-ї милі річки Дунай та у зворотному напрямку.

При цьому Особа 36, Особа 37, Особа 38, Особа 39, Особа 40, Особа 41, Особа 42, будучи службовими особами, уповноваженими зокрема на підписання ряду офіційних документів щодо вантажу, перевезення якого здійснюється судном, знаходячись на борту зазначених суден, пришвартованих біля терміналів Ізмаїльського морського торговельного порту та ТОВ «Лагуна-Рені», маючи умисел на службове підроблення, завідомо знаючи про те, що в дійсності вантаж (нафтопродукти) на судна «Atlantic Carrier», «Bianca-K», «Maria-K», «Brigitte-K», «Ingul» та несамохідні баржі «Tank-57», «Tank-58», «Eiltank-547» не завантажується та у подальшому нафтопродукти не будуть транспортовані за межі митної території України, завіряли своїми підписами та відбитками печаток суден документи, що засвідчують завантаження вказаних плавзасобів нафтопродуктами, а саме: маніфести та генеральні декларації, а також акти здійснення комісійного контролю суден у пунктах пропуску для морського, річкового та паромного сполучення на прихід та відхід зазначених суден, які виготовлювались та надавались їм невстановленими особами. Фактично ж на вищевказані плавзасоби завантаження нафтопродуктів не здійснювалось, а їх судозаходи на причали Ізмаїльського морського торговельного порту та ТОВ «Лагуна-Рені» відбувались виключно з метою конспірації незаконної діяльності з фіктивного перевантаження нафтопродуктів та надання цій діяльності вигляду законної.

Для забезпечення безперебійного функціонування злочинної схеми, пов`язаної із судозаходами, Особа 2, ОСОБА_12 та інші невстановлені особи, з відома і згоди Особа 1, організовували фінансування цієї діяльності, зокрема бункерування суден та видачу капітанам суден через Особа 35 готівкових грошових коштів на харчування команд та господарські витрати.

В результаті вказаних злочинних дій членами злочинної організації, створеної Особа 1, до якої входив і ОСОБА_9 , за період з 07.12.2012 по 28.02.2014 спричинено Державі України збитки у виді не сплати митних платежів на суму 1806 381 226,71 грн., у тому числі: податок на додану вартість 975628168, 50 грн., акцизний податок 803716151, 60 грн., екологічний податок 27036905, 61 грн., з них у період з 2012 до 01.08.2013 сума митних платежів становить 545338802, 89 грн. та з 01.08.2013 по 28.02.2014 сума митних платежів становить 1261042423, 82 грн., що підтверджується висновком судової економічної експертизи № 46 Е від 28.04.2017.

Також, до складу злочинної організації увійшов окремий структурний підрозділ під умовною назвою «на напрямку «переробка».

Організувавши налагоджену схему діяльності злочинної організації, з метою створення умов для розширення обсягів незаконної злочинної діяльності щодо реалізації не розмитнених нафтопродуктів, Особа 2, діючи у складі злочинної організації, за вказівкою Особа 1 04.03.2013 організував підписання з власником ВАТ «Лукойл-Одеський НПЗ» угоди про придбання підконтрольною злочинній організації офшорною компанією «Empson Limited» (реєстраційний номер НЕ313826, адреса реєстрації: Стасіну 1 Мітсі Білдінг 1, 1 поверх, офіс 4, площа Епефтаріас 1060, Нікосія, Кіпр) контрольного пакету акцій у розмірі 99,5766% статутного капіталу профільного підприємства - «Одеський нафтопереробний завод» (код ЄДРПОУ 00152282) та контрольного пакету акцій у розмірі 99,9% статутного капіталу ТОВ «Енергія і Газ Україна» (код ЄДРПОУ 34737717)- підприємства, яке здійснює забезпечення «Одеського НПЗ» енергоносіями, розташованих за адресою: м.Одеса, вул. Шкодова гора, 1/1.

05 липня 2013 група компаній «СЄПЕК» і ВАТ "ЛУКОЙЛ" (Росія) закрили операцію з купівлі-продажу ПАТ "Одеський НПЗ" та ТОВ «Енергія і Газ Україна».

Для виконання плану злочинної організації, Особа 2 та інші невстановлені співучасники злочинної діяльності, з відома і згоди Особа 1, з відома ОСОБА_10 , залучили Особа 43, Особа 44 (матеріали відносно Особа 43, Особа 44 виділені у інше кримінальне провадження) і ОСОБА_25 (вироком Суворовського районного суду м. Одеси від 19.06.2017 засуджено за ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ч. 28, ч. 3. ст. 212, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ч. 28, ч. 1 ст. 364, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ч. 28, ч. 1 ст. 366 КК України), які ознайомившись із загальним планом вчинення злочинів, з корисливих мотивів погодились на пропозицію співучасників злочинної діяльності вчиняти особливо тяжкі та інші злочини у складі злочинної організації.

Також, було залучено Особа 25, який не був обізнаний про злочинну діяльність членів злочинної організації.

На Особа 25 були покладені обов`язки по прийманню танкерних партій з сировиною в якості представника компанії «SOPREMA TRADING LTD». З цією метою останньому у головному офісі злочинної організації, розташованому у офісному центі «Арена Сіті» (м. Київ) була видана довіреність та печатка компанії нерезидента.

Крім того, приблизно у червні-липні 2013 року залучили Особа 43, який на той час з 10.02.2011 перебував на посаді Генерального директора ПАТ«Одеський НПЗ», до участі у вчиненні злочинів, пов`язаних з підробленням та використанням завідомо підроблених документів, ухиленні від сплати податків та інших злочинів, необхідних для досягнення мети створеної злочинної організації.

При цьому на Особа 43 покладені наступні, передбачені злочинним планом, функції: укладення договорів з підконтрольними злочинній організації офшорними компаніями, документального оформлення надходження на ПАТ«Одеський НПЗ» для переробки імпортних нафтопродуктів, поміщення їх в переробку та фіктивного вивезення з підприємства в порядку реекспорту, а також документального оформлення фіктивного вивезення в порядку реекспорту продуктів переробки імпортної сирої нафти.

Крім того, приблизно у вересні 2013 року, в невстановленому місці запропонували ОСОБА_25 , який тривалий час працював у сфері нафтопереробки на території України та поза її межами, прийняти участь у вчиненні злочинів у складі злочинної організації.

Також, у вересні 2013 року, в невстановленому місці запропонували Особа 44 прийняти участь у вчиненні злочинів, пов`язаних з підробленням та використанням завідомо підроблених документів, в ухиленні від сплати податків.

При цьому на ОСОБА_25 були покладені наступні, передбачені злочинним планом, функції: оформлення та використання підроблених документів фіктивного надходження на ПАТ «ОНПЗ» для переробки імпортних нафтопродуктів, поміщення їх в переробку та вивезення з підприємства в порядку реекспорту, вивезення в порядку реекспорту продуктів переробки імпортної сирої нафти, а також надання злочинній діяльності вигляду законності шляхом організації митного оформлення товарів, яка виразилась у наданні усних та інших вказівок підлеглим працівникам про підготовку, підписання та подання до органів доходів і зборів (Міністерства доходів і зборів) документів від імені ПАТ «Одеський НПЗ».

В період роботи в ПАТ «Одеський НПЗ» ОСОБА_25 керувався посадовою інструкцією заступника Генерального директора по поставкам №ДИ-3-2013 від 28.05.2013, з якою ознайомився 04.10.2013 (далі по тексту інструкція).

Відповідно до п.5.2.1 інструкції, ОСОБА_25 зобов`язаний здійснювати керівництво господарсько-фінансовою діяльністю Підприємства з питань поставки сировини для нафтопереробки, прийому, зберігання та реалізації продукції згідно з укладеними угодами.

Пунктом 5.2.2 інструкції передбачено, що заступник Генерального директора по поставкам зобов`язаний забезпечувати митне оформлення нафти, нафтопродуктів та товарів, що закуповуються Підприємством за зовнішньоекономічними договорами, у відповідності з вимогами Митного кодексу України.

З метою реалізації зазначеного плану, протоколом № 197 засідання Наглядової ради ПАТ «Одеський НПЗ» (в складі Особа45, Особа46, Особа 47) від 04.09.2013 Особа 44 призначено Виконавчим директором вказаного підприємства, а на посаду заступника Генерального директора з постачання наказом № 278-п від 04.10.2013 призначено іншого члена злочинної організації ОСОБА_25 , дії вказаних осіб охоплювались єдиним умислом та відповідали єдиному плану злочинної організації.

На Особа 44, відповідно до його ролі у злочинній організації, покладались функції загального керівництва ПАТ «Одеський НПЗ», укладення договорів з підконтрольними злочинній організації офшорними компаніями «SOPREMA TRADING LTD», «KSANDRO ENTERPRISE Ltd», «FREMINGHAM INVESTMEN CORP», підписання, оформлення та використання документів щодо надходження на ПАТ «ОНПЗ» для переробки імпортних нафтопродуктів, поміщення їх в переробку та фіктивного вивезення з підприємства в порядку реекспорту, а також вивезення в порядку реекспорту продуктів переробки імпортної сирої нафти.

Відповідно до ст.58 Закону України «Про акціонерні товариства», та п.9.4.12.1 Статуту ПАТ «Одеський НПЗ», Виконавчий директор Особа 44, будучи членом виконавчого органу товариства здійснює управління поточною діяльністю товариства.

Відповідно до п.9.4.12.4 Статуту, Виконавчий директор без доручення діє від імені Товариства, представляє його інтереси у всіх підприємствах, установах та організаціях, державних органах та органах самоврядування.

Пунктом 9.4.12.14 Статуту визначено, що Виконавчий директор організовує виконання планів діяльності Товариства, виконання Товариством зобов`язань перед державою і контрагентами за господарськими договорами, вимог по охороні праці та техніки безпеки, вимог щодо охорони навколишнього природного середовища.

Крім того, відповідно до ч. 3 ст. 8 ЗУ «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (Відомості Верховної Ради України, 1999, N 40, ст. 365 із змінами та доповненнями від 03.11.2016), відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе власник (власники) або уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів.

Наказом №71-П від 18.03.2014 генеральним директором Особа 8, Особа 44 звільнено з посади виконавчого директора ПАТ «Одеський НПЗ» з 04.03.2014 на підставі заяви останнього та протоколу засідання наглядової ради ПАТ «Одеський НПЗ» №216 від 24.02.2014.

Таким чином, Особа 44 з 04.09.2013 по 18.03.2014 виконував в ході своєї діяльності в ПАТ «Одеський НПЗ» організаційно-розпорядчі та адміністративно господарські функції.

Згідно розробленого Особа 1 злочинного плану, доведеного до відома Особа 44, Особа 43, ОСОБА_25 та інших членів злочинної організації, діяльність структурного підрозділу злочинної організації під назвою - «Одеський нафтопереробний завод» мала здійснюватися наступним чином: на ПАТ «ОНПЗ» від підконтрольних Особа 1 офшорних компаній «KSANDRO ENTERPRISE» (Британські Віргінські Острови) та «FREMINGHAM INVESTMEN CORP» (Республіка Панама) надходили нафтопродукти, а від компанії «SOPREMA TRADING LTD» (Британські Віргінські Острови) сира нафта та присадки (МТБЕ) для їх переробки начебто як давальницької сировини, з подальшим фіктивним вивезенням продуктів переробки за межі митної території України в митному режимі «реекспорт», через ТОВ «Лагуна-Рені» в порту «Рені», а також через морські порти «Ізмаїл» і «Херсон» та інші.

Насправді ж, отримані від підконтрольних офшорних підприємств товарно-матеріальні цінності (далі ТМЦ) планувалось випускати (випускались) у вільний обіг на території України за допомогою підприємств групи компаній «Східно-європейська паливно-енергетична компанія» («СЄПЕК»), ТОВ «ГазУкраїна-2020»(код 37428778), ТОВ «Торговий дім «ВЕТЕК» (код 38809821) та інших, без сплати обов`язкових митних платежів і зборів, шляхом виготовлення підроблених документів про нібито вивезення їх за межі митної території України в режимі «реекспорт» або взагалі без здійснення реекспорту та зміни митного режиму.

На виконання розробленого Особа 1 злочинного плану та вказівок Особа 2, з відома ОСОБА_10 , діючи згідно покладених на нього функцій Особа 43 (призначений на посаду Генерального директора ПАТ «Лукойл-Одеський НПЗ» відповідно до протоколу засідання наглядової ради товариства №131 від 31.01.2011), 18.07.2013 укладено з офшорною компанією «SOPREMA TRADING LTD» (Замовник) в особі Особа 28, який діяв на підставі довіреності від 17.07.2013, договір № 13/183 на виконання робіт з переробки нафти та виробництво нафтопродуктів з додатками від 18.07.2013, додаткові угоди до вказаного договору №1 від 30.08.2013, №1/1 від 11.09.2013 з додатком №11 у новій редакції від 18.07.2013, №2 від 11.09.2013, №1, №2, №3, №3А, №3-Б, №4, №6, №6-Б, №9, №10, №11, №14, від 16.09.2013; додаткові угоди №4 від 24.09.2013, №5 від 30.09.2013 та додаток №6-В від 30.09.2013; додаткові угоди №6 від 21.10.2013, №7 від 04.11.2013 та додаток №2 від 04.11.2013 у новій редакції, додаткові угоди №8 від 05.12.2013 та №9 від 25.12.2013.

В подальшому, на виконання розробленого Особа 1 злочинного плану, діючи згідно покладених на нього функцій та на виконання вказівки Особа 2, Особа 44 17.10.2013, як виконавчим директором ПАТ«Одеський НПЗ» (Виконавець), укладено з компанією «FREMINGHAM INVESTMEN CORP» (Замовник) в особі уповноваженого представника Особа 29, яка діяла на підставі довіреності від 20.09.2013, договір №12/10/13-РТ-РВ від 17.10.2013 на виконання робіт з переробки пічного палива та прямогонного бензину і виробництва нафтопродуктів з додатками від 17.10.2013 та додаткову угоду №1 від 05.12.2013 до вказаного договору, додатки №2 та №13 до зазначеного договору у новій редакції від 05.12.2013.

Крім того, 21.11.2013 між ПАТ «Одеський НПЗ» (Виконавець) в особі виконавчого директора Особа 44 та компанією «KSANDRO ENTERPRISE Ltd» (Замовник) в особі уповноваженого представника Особа 30, яка діяла на підставі довіреності від 12.11.2013, укладено договір №21/11/13-РТ-РВ з додатками від 21.11.2013, а також додаткові угоди до вказаного договору №1 від 21.11.2013 та №2 від 18.12.2013, додаток №2 від 18.12.2013 до договору №21/11/13-РТ-РВ від 21.11.2013.

Зокрема, у рамках договору на переробку від 18.07.2013 №13/183, укладеного між компанією «SOPREMA TRADING LTD» та ПАТ «Одеський НПЗ», танкерними партіями через міжнародний пункт пропуску «Одеський морський торговельний порт» на адресу нафтопереробного заводу надійшла сировина «Нафта сира (RUSSIAN EXPORT BLEND CRUDE OIL)» у кількості 643 129 951 кг., яку поміщено в митний режим переробки на митній території України шляхом подання нафтопереробним заводом 19 митних декларацій типу ІМ 51 ДР: №500060705/2013/1130 від 21.09.2013; №500060705/2013/1176 від 02.10.2013; №500060705/2013/1177 від 02.10.2013; №500060705/2013/1203 від 08.10.2013; №500060705/2013/1253 від 15.10.2013; №500060705/2013/1305 від 24.10.2013; №500060705/2013/1328 від 30.10.2013; №500060705/2013/1370 від 11.11.2013; №500060705/2013/1425 від 20.11.2013; №500060705/2013/1501 від 29.11.2013; №500060705/2013/1588 від 12.12.2013; №500060705/2013/1680 від 23.12.2013; №500060705/2013/1714 від 25.12.2013; №500060705/2014/99 від 14.01.2014; №500060705/2014/100 від 14.01.2014; №500060705/2014/231 від 31.01.2014; №500060705/2014/374 від 14.02.2014; №500060705/2014/434 від 21.02.2014; №500060705/2014/436 від 21.02.2014, «Нафта сира (RUSSIAN EXPORT BLEND CRUDE OIL)» у кількості 79 533 195 кг. за періодичною митною декларацією типу ІМ 51 РР від 22.01.2014 та залізничним транспортом «Простий ефір ациклічний: метилтретбутиловий ефір (МТБЕ)» у кількості 7212412 кг., який також поміщено в митний режим переробки на митній території України за 10 митними деклараціями типу ІМ 51 ДР: №500060705/2013/1344 від 05.11.2013, №500060705/2013/1252 від 15.10.2013, №500060705/2013/1194 від 07.10.2013, №500060705/2013/1308 від 25.10.2013, №500060705/2013/1309 від 25.10.2013, №500060705/2014/109 від 15.01.2014, №500060705/2014/353 від 12.02.2014, №500060705/2014/196 від 27.01.2014, №500060705/2014/351 від 12.02.2014, №500060705/2014/282 від 05.02.2014, з умовним повним звільненням від оподаткування митними платежами відповідно до ч. 1 ст. 148 Митного Кодексу України, що підтверджується висновком судової економічної експертизи № 50Е від 22.05.2017.

Генеральним директором ПАТ «Одеський НПЗ» Особа 43 та виконавчим директором ПАТ «Одеський НПЗ» Особа 44, які діяли у складі злочинної організації та були об`єднані єдиним умислом з іншими її учасниками, відповідно до розробленого плану 05.09.2013 за №3.2-07/2260 і 26.09.2013 за №3.2-07/2504, відповідно, до Південної митниці Міндоходів, в порядку ст.149 МК України, подано заяви про отримання дозволу на переробку на митній території нафти та нафтопродуктів, під зобов`язання належного митного оформлення продуктів переробки.

Після надання Південною митницею Міндоходів дозволів за вказаними заявами, на підставі актів здачі-приймання нафти №161/10 від 16.10.2013; №14 від 19.10.2013; № 13 від 18.10.2013; № 12 від 17.10.2013; № 11а від 16.10.2013; № 16/10 від 16.10.2013; № 11 від 16.10.2013; № 10 від 11.10.2013; № 09 від 10.10.2013; № 08 від 09.10.2013; № 07 від 07.10.2013; № 06а від 06.10.2013; №15/10 від 15.10.2013; № 06 від 06.10.2013; № 05 від 05.10.2013; № 04 від 04.10.2013; № 03 від 15.10.2013; № 02 від 02.10.2013; № 01а від 15.10.2013; №06/10 від 06.10.2013; № 01 від 01.10.2013; № 04а від 26.10.2013; № 01/10 від 01.10.2013; № 02а від 20.09.2013; № 03 від 23.09.2013; № 04 від 25.09.2013; № 25/09 від 25.09.2013; № 01 від 19.09.2013; № 02 від 20.09.2013; № 20/09 від 20.09.2013; звідний акт №01/14 від 31.01.2014; звідний акт №12/13 від 31.12.2013; звідний акт №11/13 від 30.11.2013; акт №173/02 від 17.02.2014; акт №172/02 від 17.02.2014; акт №171/02 від 17.02.2014. ; акт №204/01 від 20.01.2014; акт №203/01 від 20.01.2014; акт №202/01 від 20.01.2014; акт №13а від 25.01.2014; акт №14 від 26.01.2014; акт №15 від 29.01.2014; акт №16 від 30.01.2014; акт № 201/01від 20.01.2014; акт №9а від 18.01.2014; акт №10 від 20.01.2014; акт №11 від 21.01.2014; акт №12 від 23.01.2014; акт №13 від 25.01.2014; акт №021/01 від 02.01.2014; акт №4а від 06.01.2014; акт №5 від 09.01.2014; акт №6 від 10.01.2014; акт №7 від 11.01.2014; акт №8 від 17.01.2014; акт №9 від 18.01.2014; акт №1 від 01.01.2014; акт №2 від 02.01.2014; акт №3 від 05.01.2014; акт №4 від 06.01.2014; акт №15а від 31.12.2013; акт №02/01 від 02.01.2014; акт №15 від 31.12.2013; акт №14 від 19.12.2013; акт №13 від 18.12.2013; акт №12 від 17.12.2013; акт №11 від 16.12.2013; акт №10 від 15.12.2013; акт №9 від 14.12.2013; акт №8а від 13.12.2013; акт №092/12 від 09.12.2013; акт №091/12 від 09.12.2013; акт №8 від 13.12.2013; акт №7 від 12.12.2013; акт №6 від 11.12.2013; акт №5 від 09.12.2013; акт №4 від 07.12.2013; акт №3 від 06.12.2013; акт №2а від 05.12.2013; акт №1 від 04.12.2013; акт №2 від 05.12.2013; акт №17 від 29.11.2013; акт №16 від 25.11.2013; акт №15 від 23.11.2013; акт №14 від 22.11.2013; акт №13а від 20.11.2013; акт № 052/11 від 19.11.2013; акт № 051/11 від 19.11.; акт №13 від 20.11.2013; акт №12 від 19.11.2013; акт №11 від 17.11.2013; акт №10а від 16.11.2013; акт №041/11 від 04.11.2013; акт №10 від 16.11.2013; акт №09 від 11.11.2013; акт №08 від 09.11.2013; акт №07 від 08.11.2013; акт №06 від 07.11.2013; акт №05а від 06.11.2013; акт №05 від 06.11.2013; акт №04 від 04.11.2013; акт №03 від 03.11.2013; акт №02 від 02.11.2013; акт №01 від 01.11.2013; акт №20а від 31.10.2013; акт №04/11 від 04.11.2013 підписаних ОСОБА_26 та ОСОБА_25 «Нафта сира (RUSSIAN EXPORT BLEND CRUDE OIL)» у кількості 643 129 951 кг надійшла для переробки до потужностей ПАТ «Одеський НПЗ».

Сировина «Нафта сира (RUSSIAN EXPORT BLEND CRUDE OIL)» у кількості 79 533 195 кг. за періодичною митною декларацією типу ІМ 51 РР від 22.01.2014 завозилась на митну територію України також танкерними партіями через міжнародний пункт пропуску «Одеський морський торговельний порт» та відповідно до генерального акту від 17.02.2014 судно «IOANNIS» вивантажило, а ПАТ «Ексімнафтопродукт» прийняло у резервуари 79 533 195 кг нафти сирої за трьома заявами, підписаними безпосередньо заступником генерального директора ПАТ «Одеський НПЗ» ОСОБА_25 , а саме: заява від 18.02.14 №3.2-07/525/1 (кількість нафти для переміщення - 40 500 000 кг), заява від 18.02.14 №3.2-07/525/2 (кількість нафти для переміщення -27 518 108 кг), заява від 18.02.14 №3.2-07/525/3 (кількість нафти для переміщення - 11 515 087 кг).

Доставка «Простого ефіру ациклічного: метилтретбутиловий ефір (МТБЕ)» у кількості 7 212 412 кг. до ПАТ «ОНПЗ» відбувалась залізничним транспортом з ПрАТ «Іллічівський паливний термінал» м. Іллічівськ до ст.Одеса-Застава1 Од, залізнична гілка ПАТ «Одеський НПЗ». Відвантаження зазначених об`ємів сировини відбувалось на підставі актів приймання нафтопродукту №42 від 19.01.2014, №34 від 18.01.2014, №19 від 16.01.2014, №18 від 09.01.2014 №17 від 09.01.2014, №1 від 01.01.2014, №186 від 186 від 20.12.2013, №196 від 23.12.2013, №92 від 30.10.2013, №91 від 23.10.2013, №89 від 18.10.2013, №86 від 11.10.2013, №84 від 03.10.2013 підписаних Особа 44, актів приймання-передачі сировини у переробку №6.1-01-14 від 28.02.2014, №5.1-01-14 від 28.01.2014, №4.1-01-14 від 28.01.2014, №3.1-01-14 від 20.01.2014, №2.1-01-14 від 14.01.2014, 1.1-01-14 від 14.01.2014 підписаних ОСОБА_25 та №5.1-10-13 від 30.10.2013, №4.1-10-13 від 23.10.2013, №3.1-10-13 від 18.10.2013, №2.1-10-13 від 11.10.2013, №1.1-10-13 від 03.10.2013 підписаних Особа 44.

Отримавши від «SOPREMA TRADING LTD» вказаний загальний об`єм нафти та ефіру, діючи відповідно до встановленого плану та у складі злочинної організації, посадові особи ПАТ «ОНПЗ» Особа 44, ОСОБА_25 , Особа 43 та інші члени злочинної організації після переробки даної давальницької сировини усі похідні ТМЦ (крім продукту переробки ефіру, завезеного за ВМД №500060705/2013/1252 від 15.10.2013, №500060705/2013/1194 від 07.10.2013, №500060705/2013/1308 від 25.10.2013, №500060705/2013/1309 від 25.10.2013) реалізували на території України із використанням підконтрольних юридичних осіб-резидентів, які входили до групи компаній «ГазУкраїна-2020», «Східно-європейська паливно-енергетична компанія» («СЄПЕК»). В той же час, в строки передбачені ч. 2 статті 151, ч. 1 статті 160 Митного кодексу України, вони митний режим переробки даної сировини не завершили, реекспорту чи поміщення в інших митний режим продуктів нафтопереробки не здійснили, в порушення вимог ст.260 Митного кодексу України та Положення про митні декларації, затвердженого постановою КМУ від 21.05.2012 № 450, додаткову декларацію на товари, переміщені за періодичною митною декларацією не подали.

У відповідності до вимог ч. 190.1 статті 190 Податкового кодексу України, в разі невиконання у строки, встановлені Митним кодексом України, заходів щодо завершення митних режимів, в яких надано звільнення або умовне звільнення від оподаткування, виникає обов`язок зі сплати податку на додану вартість.

Таким чином, службові особи ПАТ «Одеський НПЗ» Особа 44, ОСОБА_25 та Особа 43, які діяли у складі злочинної організації, порушивши вимоги ч.2 ст.71, ч.1,2 ст.151, ч.1 ст. 154, ст.260, ч.4 ст.296 Митного кодексу України, п.190.1 ст.190, п.213.3.3 ч.213.3 ст.213, ч.218.3 ст.218, п.206.16 ст.206 Податкового кодексу України, умисно ухилився від сплати митних платежів за митними деклараціями типу ІМ51ДР (товар - «Нафта сира» (RUSSIAN EXPORT BLEND CRUDE OIL)) на загальну суму 849939036,26 грн., зокрема податок на додану вартість у сумі 849939036,26 грн., товар - «Простий ефір ациклічний: метилтретбутиловий ефір (МТБЕ)» на загальну суму 8 659 106, 43 грн., зокрема податку на додану вартість у сумі 8 659 106, 43 грн., митних платежів за митними деклараціями типу ІМ51РР на загальну суму 104256247,73 грн. зокрема податок на додану вартість у сумі 104256247,73 грн.

Крім того, в рамках договору від 21.11.2013 №21/11/13-РТ-РВ на переробку сировини з метою отримання готової продукції, укладеного між компанією «KSANDRO ENTERPRISE LTD» та ПАТ«ОНПЗ», внутрішнім транзитом за 579МД типу ТР81АА на адресу ПАТ«ОНПЗ» у якості давальницької сировини надійшли товари «Легкі дистиляти: бензин автомобільний» та «Важкі дистиляти, газойлі: паливо дизельне автомобільне» у загальній кількості 227867289 кг.

Переміщення сировини здійснювалось автомобільним транспортом з нафтобаз, орендованих підконтрольними фіктивними підприємствами ПП«Фірма-армада», ТОВ «Зовнітрансгаз», ТОВ «Цикловаст» на ПАТ«Одеський НПЗ» та зливалось до резервуарів ПАТ «Одеський НПЗ» відповідно до 486 актів зливу, підписаних Особа 44.

У цей же час, 28.11.2013 виконавчим директором ПАТ «Одеський НПЗ» Особа 44, який діяв відповідно до плану злочинної організації, до Південної митниці Міндоходів в порядку ст.149 МК України подано заяву про отримання дозволу на переробку на митній території нафти та нафтопродуктів №3.2-03/3202/1 під зобов`язання належного митного оформлення продуктів переробки. За даною заявою 28.11.2013 отримано дозвіл на переробку нафтопродуктів на митній території України строком до 01.12.2014.

Після відвантаження на ПАТ «Одеський НПЗ», нафтопродукти лише за 151 митною декларацією типу ІМ 51 АА загальною вагою 146 576307 кг. поміщено у режим переробки, про що складались акти приймання сировини у переробку та підписувались Особа 44.

Діючи в рамках зазначеного договору, Виконавчий директор ПАТ«Одеський НПЗ» Особа 44 в період з 27.01.2014 по 23.02.2014 за 140митними деклараціями типу ТР81АА (режим транзиту) затвердив 140актів зливу у резервуари ПАТ «Одеський НПЗ» сировини (паливо дизельне ЕВРО СОРТ F Вид III (ДТ-5), Паливо дизельне ЕВРО Сорт С ВидI (ДТ-3), Паливо дизельне ULSD 10PPM EN 590, Бензин автомобільний Аи-92-К5-Eвро, Бензин автомобільний Unleaded Gasoline RON 95, паливо дизельне автомобільне ДТ-3-К4, Сорт F, паливо дизельне автомобільне ДТ-3-К5, клас 2, паливо дизельне автомобільне ULSD 10PPM EN 590, Бензин автомобільний неетильований АИ-92-К5, Паливо дизельне Евро сорт F вид ІІІ (ДТ-Е-К5) в загальному об`ємі 81 290982 кг, які не були поміщені в режим переробки.

Таким чином, ПАТ «ОНПЗ» не дотримано вимоги та обмеження, встановлені ч.1 ст.93, ч.4 ст.102 МКУ глави 17 МКУ, а саме, різниця між кількістю сировини, яка прибула внутрішнім транзитом за митними деклараціями типу ТР 81 АА і була злита в резервуари ПАТ «ОНПЗ», та кількістю сировини, яка була поміщена у митний режим переробки на митній території України шляхом оформлення митних декларацій типу ІМ 51 АА, у загальній кількості 81 290 982 кг не була поміщена у митний режим переробки на митній території України або у будь-який інший митний режим.

Відповідно до положень ст.90 Митного кодексу України транзит це митний режим, відповідно до якого товари та/або транспортні засоби комерційного призначення переміщуються під митним контролем між двома органами доходів і зборів України або в межах зони діяльності одного органу доходів і зборів без будь-якого використання цих товарів, без сплати митних платежів та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

При здійсненні вищевказаних операцій транзитний вантаж знаходиться під митним контролем. Іноземні товари, поміщені у митний режим транзиту, зберігають статус іноземних товарів.

Відповідно до положень ч.1 ст.93 Митного кодексу України товари, транспортні засоби комерційного призначення, що переміщуються у митному режимі транзиту, повинні:

1) перебувати у незмінному стані, крім природних змін їх якісних та/або кількісних характеристик за нормальних умов транспортування і зберігання;

2) не використовуватися з жодною іншою метою, крім транзиту;

3) бути доставленими у орган доходів і зборів призначення до закінчення строку, визначеного статтею 95 цього Кодексу;

4) мати неушкоджені засоби забезпечення ідентифікації у разі їх застосування.

Відповідно до положень ст.96 Митного кодексу України, допускається перевантаження товарів, що переміщуються у митному режимі транзиту, з одного транспортного засобу на інший з дозволу органу доходів і зборів, в зоні діяльності якого проводиться таке перевантаження.

Відповідно до положень ч.4 ст.102 Митного кодексу України, митний режим транзиту завершується поміщенням товарів, транспортних засобів комерційного призначення в інший митний режим при дотриманні вимог, встановлених Кодексом.

Відповідно до положень ч.6 ст.286 Митного кодексу України, до товарів, поміщених у митний режим транзиту, застосовується умовне повне звільнення від оподаткування ввізним митом, якщо інше не передбачено законом, при дотриманні вимог та обмежень, встановлених главою 17 Митного кодексу України.

Відповідно допункту 213.3.3частини 213.3статті 213Податкового КодексуУкраїни звільняютьсявід оподаткуванняоперації зввезення підакцизнихтоварів (продукції)з-замеж митноїтериторії Українина митнутериторію України,якщо прицьому згідноіз закономне справляєтьсяподаток надодану вартістьу зв`язкуз розміщеннямтоварів (продукції)у митнихрежимах:реімпорту,транзиту,тимчасового ввезення,митного складу,вільної митноїзони,безмитної торгівлі,переробки намитній території,знищення аборуйнування,відмови накористь держави.У разі порушення умов митних режимів, що передбачають повне або часткове звільнення від оподаткування, особа, відповідальна за дотримання режиму, зобов`язана обчислити та сплатити суму податкового зобов`язання.

Отже, не дивлячись на фактичне прийняття зазначених товарів до резервуарів ПАТ «Одеський НПЗ», в порушення положень Митного кодексу України, виконавчим директором Особа 44, який діяв у складі злочинної організації, не забезпечено подання відповідних митних декларацій типу ІМ51АА (РР, ДР та ін.).

Таким чином, службові особи ПАТ «Одеський НПЗ» Особа 44, ОСОБА_25 та Особа 43 та ОСОБА_9 , який входив до складу злочинної організації та був відповідальний за напрямок реалізації ввезених на митну територію України нафтопродуктів та нафтопродуктів отриманих в результаті переробки ввезеної на митну територію України нафти, діючи в порушення зазначених вимог законодавства, спільно з іншими учасниками злочинної організації та відповідно до відведених їм ролів в організації, усвідомлюючи покладену на них відповідальність і бажаючи уникнути виконання зобов`язань перед Державним бюджетом, а саме сплачувати обов`язкові податки та збори, усвідомлюючи та бажаючи настання суспільно-небезпечних наслідків у вигляді несплати податків, обов`язкових платежів і ненадходження їх до бюджету, бажаючи їх настання, порушив вимоги ч.2 ст.71, ч.1 ст.93, ч.3,4 ст.102, ч.1 ст.263 та ч.4 ст.296 Митного кодексу України, та п.190.1 ст.190, п.п.213.3.3 п.213.3 ст.213, п.218.3 ст.218, п.п.242.1.4 п.242.1 ст.242, п.244.2 ст.244 Податкового кодексу України, умисно ухилився від сплати митних платежів на загальну суму 273756587,98грн., у тому числі: ввізне мито 0,00грн., акцизний податок 108304230,56грн., екологічний податок 4317599,53грн., податок на додану вартість 161134757,89грн., що підтверджується висновком судової економічної експертизи № 50 Е від 22.05.2017.

Щодо ТМЦ («Легкі дистиляти: бензин автомобільний» та «Важкі дистиляти, газойлі: паливо дизельне автомобільне»), отриманих від компанії «KSANDRO ENTERPRISE LTD» та поміщених у митний режим переробки на митній території України відповідно до митних декларацій типу IM 51 АА: №500060705/2014/13 від 03.01.2014; №500060705/2014/81 від 13.01.2014; №500060705/2014/206 від 28.01.2014; №500060705/2014/84 від 13.01.2014; №500060705/2014/69 від 11.01.2014; №500060705/2014/147 від 18.01.2014; №500060705/2014/318 від 08.02.2014; №500060705/2014/409 від 18.02.2014; №500060705/2014/20 від 04.01.2014; №500060705/2014/17 від 04.01.2014; №500060705/2014/65 від 11.01.2014; №500060705/2014/68 від 11.01.2014; №500060705/2014/148 від 18.01.2014; №500060705/2014/152 від 18.01.2014; №500060705/2014/239 від 01.02.2014; №500060705/2014/290 від 06.02.2014; №500060705/2014/312 від 07.02.2014; №500060705/2014/392 від 17.02.2014; №500060705/2014/204 від 28.01.2014; №500060705/2014/238 від 01.02.2014; №500060705/2014/243 від 01.02.2014; №500060705/2014/391 від 17.02.2014; №500060705/2014/397 від 17.02.2014; №500060705/2014/401 від 17.02.2014; №500060705/2014/66 від 11.01.2014; №500060705/2014/174 від 23.01.2014; №500060705/2014/186 від 24.01.2014; №500060705/2014/244 від 01.02.2014; №500060705/2014/301 від 07.02.2014; №500060705/2014/324 від 08.02.2014; №500060705/2014/151 від 18.01.2014; №500060705/2014/176 від 23.01.2014; №500060705/2014/184 від 24.01.2014; №500060705/2014/291 від 06.02.2014; №500060705/2014/326 від 08.02.2014; №500060705/2014/396 від 17.02.2014; №500060705/2014/407 від 18.02.2014; №500060705/2014/64 від 11.01.2014; №500060705/2014/150 від 18.01.2014; №500060705/2014/240 від 01.02.2014; №500060705/2014/320 від 08.02.2014; №500060705/2014/149 від 18.01.2014; №500060705/2014/406 від 17.02.2014; №500060705/2014/327 від 08.02.2014; №500060705/2014/61 від 11.01.2014; №500060705/2014/67 від 11.01.2014; №500060705/2014/185 від 24.01.2014; №500060705/2014/292 від 06.02.2014; №500060705/2014/293 від 06.02.2014; №500060705/2014/145 від 18.01.2014; №500060705/2014/154 від 18.01.2014; №500060705/2014/294 від 06.02.2014; №500060705/2014/295 від 06.02.2014; №500060705/2014/242 від 01.02.2014; №500060705/2014/400 від 17.02.2014; №500060705/2014/408 від 18.02.2014; №500060705/2014/413 від 18.02.2014; №500060705/2014/144 від 18.01.2014; №500060705/2014/181 від 24.01.2014; №500060705/2014/298 від 06.02.2014; №500060705/2014/308 від 07.02.2014; №500060705/2014/314 від 07.02.2014; №500060705/2014/388 від 17.02.2014; №500060705/2014/394 від 17.02.2014; №500060705/2014/66 від 11.01.2014; №500060705/2014/171 від 23.01.2014; №500060705/2014/319 від 08.02.2014; №500060705/2014/323 від 08.02.2014; №500060705/2014/202 від 28.01.2014; №500060705/2014/325 від 08.02.2014; №500060705/2014/205 від 28.01.2014; №500060705/2014/389 від 17.02.2014; №500060705/2014/399 від 17.02.2014; №500060705/2014/62 від 11.01.2014; №500060705/2014/70 від 11.01.2014; №500060705/2014/173 від 23.01.2014; №500060705/2014/211 від 28.01.2014; №500060705/2014/297 від 06.02.2014; №500060705/2014/302 від 07.02.2014; №500060705/2014/307 від 07.02.2014; №500060705/2014/322 від 08.02.2014; №500060705/2014/178 від 23.01.2014; №500060705/2014/201 від 28.01.2014; №500060705/2014/321 від 08.02.2014; №500060705/2014/387 від 17.02.2014; №500060705/2013/1760 від 30.12.2013; №500060705/2014/71 від 11.01.2014; №500060705/2014/200 від 28.01.2014; №500060705/2014/288 від 06.02.2014; №500060705/2014/390 від 17.02.2014 (загалом 82549849 кг., митною вартістю 650 776 033,60 гривень) та митних декларацій типу IM51ДР: №500060705/2014/136 від 17.01.2014; №500060705/2014/138 від 17.01.2014; №500060705/2014/193 від 27.01.2014; №500060705/2014/194 від 27.01.2014; №500060705/2014/195 від 27.01.2014; №500060705/2014/309 від 07.02.2014; №500060705/2014/311 від 07.02.2014; №500060705/2014/313 від 07.02.2014; №500060705/2014/315 від 07.02.2014; №500060705/2014/360 від 13.02.2014; №500060705/2014/379 від 14.02.2014; №500060705/2014/380 від 14.02.2014; №500060705/2014/427 від 20.02.2014; №500060705/2014/428 від 20.02.2014 (загалом 28096327 кг., митною вартістю 240 095 453,12 гривень), Одеською митницею ДФС, листом від 09.12.2016 №1939/12/15-70-61 надано інформацію про порушення дотримання строків переробки сировини, ввезеної у режимі переробки на митній території України за вказаними митними деклараціями.

Встановлено, що ПАТ «Одеський НПЗ» не здійснено реекспорт продуктів переробки, відповідно до вимог глави 23 МКУ, та не вжито заходів щодо завершення митного режиму стосовно нафтопродуктів у кількості 82549849 кг. та 28096327 кг., отриманих від компанії «KSANDRO ENTERPRISE LTD».

Отримавши від «KSANDRO ENTERPRISE LTD» вказаний загальний об`єм нафтопродуктів, діючи відповідно до встановленого плану та у складі злочинної організації, службові особи ПАТ «ОНПЗ» Особа 44, ОСОБА_25 , Особа 43 в строки, передбачені Законом, митний режим переробки не завершили, реекспорту чи поміщення в інших митний режим продуктів нафтопереробки не здійснили, в порушення вимог ст.260 Митного кодексу України та Положення про митні декларації, затвердженого постановою КМУ від 21.05.2012 № 450, не подали додаткову декларацію на товари, переміщені за періодичною митною декларацією. Отримані нафтопродукти реалізовано на території України через підконтрольні підприємства-резиденти, які входили до групи компаній «ГазУкраїна-2020», «Східно-європейська паливно-енергетична компанія» («СЄПЕК») без сплати обов`язкових митних платежів, податків і зборів.

Згідно статті 147 Митного кодексу України,переробка на митній території - це митний режим, відповідно до якого іноземні товари піддаються у встановленому законодавством порядку переробці без застосування до них заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності, за умови подальшого реекспорту продуктів переробки.

Відповідно до ст.151 Митного кодексу України, строк переробки товарів на митній території України встановлюється органом доходів і зборів у кожному випадку під час видачі дозволу підприємству, виходячи з тривалості процесу переробки товарів та розпорядження продуктами їх переробки. Зазначений строк обчислюється, починаючи з дня завершення митного оформлення органом доходів і зборів іноземних товарів для переробки. За заявою підприємства, якому видано дозвіл на переробку товарів, з причин, підтверджених документально, строк переробки товарів на митній території України продовжується зазначеним органом, але загальний строк переробки не може перевищувати 365 днів.

Відповідно до п.12 статті 286 Митного кодексу України, до товарів, поміщених у митний режим переробки на митній території, застосовується умовне повне звільнення від оподаткування ввізним митом при дотриманні вимог та обмежень, встановленихглавою 23цього Кодексу.

Відповідно до ч.1 ст.160 Митного кодексу України, митний режим переробки на митній території завершується шляхом реекспорту продуктів переробки чи поміщення їх в інший митний режим.

Разом з тим, відповідно до ч. 206.16 ст.206 Податкового кодексу України, в разі невиконання у строки, встановлені Митним кодексом України, заходів щодо завершення митних режимів, в яких надано звільнення або умовне звільнення від оподаткування, особа, відповідальна за дотримання митного режиму, зобов`язана сплатити суму податкового зобов`язання, на яку було надане таке звільнення або умовне звільнення.

Таким чином, службові особи ПАТ «Одеський НПЗ» Особа 44, ОСОБА_25 та Особа 43, на виконання вказівок Особа 1 та інших членів злочинної організації в порушення зазначених вимог законодавства, відповідно до відведених їм ролей, усвідомлюючи покладену на них відповідальність і бажаючи уникнути виконання зобов`язань перед Державним бюджетом, а саме сплачувати обов`язкові податки та збори, усвідомлюючи та бажаючи настання суспільно-небезпечних наслідків у вигляді несплати податків, обов`язкових платежів і ненадходження їх до бюджету, бажаючи їх настання, порушив вимоги ч.2 ст.71, ч.1,2 ст.151, ч.1 ст. 154, ст.260, ч.4 ст.296 Митного кодексу України, п.190.1 ст.190, п.213.3.3 ч.213.3 ст.213, ч.218.3 ст.218, п.206.16 ст.206 Податкового кодексу України, умисно ухилився від сплати митних платежів (за митними деклараціями типу ІМ51АА) на загальну суму загальну суму 252296013,25 грн., у тому числі: акцизний податок у сумі 98150186,54 грн., екологічний податок у сумі 4360582,68 грн., податок на додану вартість в сумі 149 785 244,03 грн., а також митних платежів (за митними деклараціями типу ІМ51ДР) на загальну суму 126076921,35 грн., у тому числі: ввізне мито 0,00грн., акцизний податок у сумі 63177445,16 грн., екологічний податок у сумі 2244896,53 грн., податок на додану вартість у сумі 60654579,66 грн., що підтверджується висновком судової економічної експертизи № 50Е від 22.05.2017.

Крім того, діючи у рамках №17/10/13-PT-PB від 17.10.2013 між «FREMINGHAM INVESTMENT CORP» та ПАТ «Одеський НПЗ», виконавчим директором ПАТ «Одеський НПЗ» Особа 44 згідно відведеної йому злочинної ролі 24.10.2013 до Південної митниці Міндоходів, в порядку ст.149 МК України, подано заяви про отримання дозволу на переробку на митній території нафти та нафтопродуктів №3.2-07/2840 під зобов`язання належного митного оформлення продуктів переробки. 24.10.2013, за зазначеними заявами отримано дозвіл на переробку нафтопродуктів на митній території України строком до 24.10.2014.

Зазначена сировина «легкий дистилят нафтовий, прямогонний бензин» в період з листопада 2013 року по лютий 2014 року у кількості 31 594 001 кг була поміщена в митний режим переробки на митній території України шляхом подання ПАТ «Одеський нафтопереробний завод» 23 митних декларацій типу ІМ51ДР, з умовним повним звільненням від оподаткування митними платежами відповідно до ч.1 ст.148 МКУ.

Вказана сировина надійшла до ПАТ «Одеський НПЗ» залізничним та автомобільним транспортом з ООО «Агенство «Трайтон Сервіс Україна», ТОВ«Зовнітрансгаз» та зливалась до резервуарів заводу на підставі актів зливу №1 від 08.02.2014, №1 від 14.01.2014, №1 від 15.01.2014, №188 від 21.12.2013, №189 від 21.12.2013, №182 від 18.12.2013, №185 від 20.12.2013, №183 від 21.12.2013, №191 від 22.12.2013, №190 від 22.12.2013, №184 від 21.12.2013, №172 від 13.12.2013, №176 від 17.12.2013, №187 від 21.12.2013, №20 від 26.12.2013, №181 від 18.12.2013, №155 від 09.12.2013, №179 від 07.12.2013, №175 від 17.12.2013, №174 від 17.12.2013, №171 від 13.12.2013, №168 від 12.12.2013, №169 від 12.12.2013, №170 від 12.12.2013, підписаних ОСОБА_26 .

За результатами переробки, між «FREMINGHAM INVESTMENT CORP» та ПАТ «Одеський НПЗ» складались акти виконаних робіт №11/1-13 від 14.11.2013; №11/2-13 від 19.11.2013; №11/3-13 від 29.11.2013; №11/4-13 від 30.11.2013 підписаних ОСОБА_25 та №12/1-13 від 06.12.2013; №12/2-13 від 09.12.2013; №12/4-13 від 24.12.2013; №12/5-13 від 30.12.2013; №01/1-14 від 09.01.2014; №01/2-14 від 09.01.2014; №01/3-14 від 10.01.2014; №01/4-14 від 13.01.2014; №01/5-14 від 14.01.2014; №01/6-14 від 15.01.2014 підписаних Особа 44.

Однак, об`єм нафтопродуктів за митними деклараціями №500060705/2013/1495 від 29.11.2013, №500060705/2013/107 від 15.01.2014, №500060705/2013/299 від 06.02.2014, №500060705/2013/366 від 14.02.2014 в загальній кількості 310730 кг в порушення уже перелічених положень Митного кодексу України та Податкового кодексу України не був поміщений у митний режим реекспорту, або інший митний режим, а був реалізований на території України через підконтрольні підприємства резиденти, які входили до групи компаній «ВЕТЕК», «ГазУкраїна-2009», «Східно-європейська паливно-енергетична компанія» та інші невстановлені фіктивні підприємства, без сплати митних та інших платежів.

Таким чином, службові особи ПАТ «Одеський НПЗ» Особа 44, ОСОБА_25 та Особа 43, діючи в порушення зазначених вимог законодавства, відповідно до відведених їм ролів у складі злочинної організації, усвідомлюючи покладену на них відповідальність і бажаючи уникнути виконання зобов`язань перед Державним бюджетом, а саме сплачувати обов`язкові податки та збори, усвідомлюючи та бажаючи настання суспільно-небезпечних наслідків у вигляді несплати податків, обов`язкових платежів і ненадходження їх до бюджету, бажаючи їх настання, діючи спільно з іншими співучасниками злочину, порушив вимоги ч.ч. 2 ст. 71, ч. 1,2 ст. 151, ч. 1 ст. 154, ст.260, ч.4 ст.296 Митного кодексу України, п.190.1 ст.190, , п.213.3.3 ч.213.3 ст.213, ч.218.3 ст.218, п.206.16 ст.206 Податкового кодексу України, умисно ухилився від сплати митних платежів на загальну суму 1131471,19 грн., у тому числі: ввізне мито 0,00грн., акцизний податок у сумі 618265,31 грн., податок на додану вартість у сумі 513205,89 грн., що підтверджується висновком судової економічної експертизи № 50Е від 22.05.2017.

Крім того, службові особи ПАТ «Одеський НПЗ» Особа 44, ОСОБА_25 та Особа 43, діючи відповідно до розробленого злочинного плану, направленого на реалізацію не розмитнених нафтопродуктів, отримані від підконтрольних Особа 1 офшорних компаній «KSANDRO ENTERPRISE», «FREMINGHAM INVESTMEN CORP» «SOPREMA TRADING LTD», нафту та нафтопродукти оформлювали на ПАТ «ОНПЗ» для переробки з подальшим фіктивним вивезенням в режимі «реекспорт» на підставі підробленої товарно-транспортної документації через підконтрольне злочинній організації підприємство ТОВ «Лагуна-Рені», звідки перероблена продукція начебто відправлялась за кордон за митними деклараціями типу ЕК 11 ДР.

Так, в період 12.11.2013 по 03.02.2014 отриману відповідно до зовнішньоекономічних договорів від «KSANDRO ENTERPRISE», «FREMINGHAM INVESTMEN CORP», «SOPREMA TRADING LTD» готову продукцію у вигляді бензину автомобільного та дизельного палива у загальній кількості 145 786 945 кг. поміщено в митний режим «реекспорт» шляхом подання ПАТ «Одеський нафтопереробний завод» 34митних декларацій типу ЕК11РР: №5000607052014259, №5000607052014226, №5000607052014225, №5000607052014224, №5000607052014212, №5000607052014210, №5000607052014167, №5000607052014167, №5000607052014129, №5000607052014120, №5000607052014119, №5000607052014121, №5000607052014117, №5000607052014116, №5000607052014115, №5000607052014110, №500060705201457, №500060705201456, №500060705201446, №500060705201445, №500060705201435, №500060705201434, №500060705201433, №500060705201431, №500060705201411, №500060705201410, №50006070520147, №5000607052014128, №50006070520131697, №50006070520131669, №50006070520131484, №50006070520131485, №50006070520131455, №50006070520131379 з умовним повним звільненням від оподаткування митними платежами.

У подальшому, з метою надання процесу «реекспорту» реального вигляду, посадові особи ПАТ «Одеський нафтопереробний завод» документально оформлювали фіктивну доставку автомобільним транспортом начебто перероблених нафтопродуктів до ТОВ «Лагуна-Рені» для подальшої імітації вивозу ТМЦ за митну територію України.

Для надання своїй злочинній діяльності вигляду реальної господарської, службові особи ТОВ «Лагуна-Рені», у період з 13.11.2012 до 02.01.2014, уклали договори про надання послуг з перевантаження нафтопродуктів з компаніями-нерезидентами «SOPREMA TRADING LTD», «FREMINGHAM INVESTMENT CORP» та «KSANDRO ENTERPRISE LTD» а також підписали доповнення і додатки до вказаних договорів та зміни до додатків.

При цьому, службові особи ТОВ «Лагуна-Рені», у зв`язку з фактичною відсутністю завозу та перевалки нафтопродуктів, отримували на електронну пошту від невстановлених осіб списки автотранспорту, яким начебто доставлено нафтопродукти на ТОВ «Лагуна-Рені» для перевантаження на танкера, а також електронні копії міжнародних товарно-транспортних накладних (CMR) на вантаж.

Надалі документально оформлювалась неіснуюча доставка автомобільним автотранспортом до ТОВ «Лагуна-Рені» нафтопродуктів, які начебто перевантажувались прямим способом у судна «Atlantic Carrier», «Bianka-K», «Maria-K», «Brigitte К», «Ingul», а також несамохідні баржі «Tank-57», «Tank-58», «Eiltank-547», для подальшої відправки вантажоодержувачу за межі митної території України, шляхом складання фіктивних документів, а саме: приймальних актів та розхідних відомостей по приймальним актам.

Насправді, отримавши від «SOPREMA TRADING LTD»,«FREMINGHAM INVESTMENT CORP», «KSANDRO ENTERPRISE LTD» вказаний загальний об`єм нафти та нафтопродуктів, діючи відповідно до встановленого плану та у складі злочинної організації службові особи ПАТ«ОНПЗ» Особа 44, ОСОБА_25 , Особа 43, ОСОБА_9 та інші члени злочинної організації, після переробки даної давальницької сировини, похідні ТМЦ (бензин та дизельне паливо) в кількості 145786 945 кг реалізували на території України із використанням підконтрольних юридичних осіб-резидентів, які входили до групи компаній «ВЕТЕК», «ГазУкраїна-2009», «Східно-європейська паливно-енергетична компанія» та інші невстановлені фіктивні підприємства, без сплати митних та інших платежів.

Відповідно до п.12 статті 286 Митного кодексу України, до товарів, поміщених у митний режим переробки на митній території, застосовується умовне повне звільнення від оподаткування ввізним митом при дотриманні вимог та обмежень, встановленихглавою 23цього Кодексу.

Відповідно до ч.1 ст.160 Митного кодексу України, митний режим переробки на митній території завершується шляхом реекспорту продуктів переробки чи поміщення їх в інший митний режим.

Разом з тим, відповідно до ч. 206.16 ст.206 Податкового кодексу України, в разі невиконання у строки, встановлені Митним кодексом України, заходів щодо завершення митних режимів, в яких надано звільнення або умовне звільнення від оподаткування, особа, відповідальна за дотримання митного режиму, зобов`язана сплатити суму податкового зобов`язання, на яку було надане таке звільнення або умовне звільнення.

У відповідності до вимог п.213.3.3 ч.213.3 ст.213, ч.218.3 ст.218 Податкового кодексу України в разі невиконання у строки, встановлені Митним кодексом України, заходів щодо завершення митних режимів, в яких надано звільнення або умовне звільнення від оподаткування, суми податку, що підлягають сплаті, визначаються виходячи з об`єктів оподаткування, бази оподаткування та ставок акцизного податку, що діяли на день подання митної декларації при розміщенні у відповідний митний режим.

Частиною 190.1 статті 190 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI визначено, що базою оподаткування податком на додану вартість для товарів, що ввозяться на митну територію України, є договірна (контрактна) вартість, але не нижче митної вартості цих товарів, визначеної відповідно до розділу III Митного кодексу України, з урахуванням мита та акцизного податку, що підлягають сплаті і включаються до ціни товарів.

Отже, ОСОБА_9 , з осені 2011 року до кінця лютого 2014 року, більш точні дати не встановлені, діючи у складі організованої злочинної групи, в порушення зазначених вимог законодавства, відповідно до відведеної йому ролі, усвідомлюючи покладену на нього відповідальність і бажаючи уникнути виконання зобов`язань перед Державним бюджетом, а саме сплачувати обов`язкові податки та збори, усвідомлюючи та бажаючи настання суспільно-небезпечних наслідків у вигляді несплати податків, обов`язкових платежів і ненадходження їх до бюджету, бажаючи їх настання, порушив вимоги ч.2 ст.71, ч.1,2 ст.151, ч.1 ст. 154, ст.260, ч. 4 ст.296 Митного кодексу України, п.190.1 ст.190, п.213.3.3 ч.213.3 ст.213, ч.218.3 ст.218, п.206.16 ст.206 Податкового кодексу України, умисно ухилився від сплати митних платежів на загальну суму 1806381 226,71 грн., у тому числі: податок на додану вартість 975628168, 50 грн., акцизний податок 803716151, 60 грн., екологічний податок 27036905, 61 грн., з них у період з 2012 до 01.08.2013 сума митних платежів становить 545338802, 89 грн. та з 01.08.2013 по 28.02.2014 сума митних платежів становить 1261042423, 82 грн., що підтверджується висновком судової економічної експертизи № 46 Е від 28.04.2017.

Таким чином, ОСОБА_9 в періодз осені2011року докінця лютого2014року,більш точнідати невстановлені, умисноприймав участьу тяжкихта особливотяжких злочинах,вчинюваних злочинноюорганізацією;пособництво вумисному ухиленнівід сплати зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчиненому службовою особою підприємства, що призвело до фактичного ненадходження до бюджетів коштів в особливо великих розмірах, вчинене за попередньою змовою групою осіб, у складі злочинної організації; пособництво у складанні службовою особоюзавідомо неправдивихофіційних документів,а також внесенні до офіційних документів неправдивих відомостей вчинене, у складі злочинної організації; пособництво у зловживанні владою та службовим становищем, тобто умисному, з корисливих мотивів використанні службовою особою влади та службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди охоронюваним законом державним інтересам, вчинене у складі злочинної організації.

Таким чином ОСОБА_9 вчинив своїми умисними діями кримінальні правопорушення передбачені:

- ч. 1 ст. 255 КК України (в редакції від 05 квітня 2001 року), за кваліфікуючими ознаками: участь у тяжких та особливо тяжких злочинах, вчинюваних злочинною організацією;

-ч.5ст.27,ч.4ст.28,ч.3ст.212КК України(вредакції від15листопада 2011року),за кваліфікуючимиознаками:пособництво вумисному ухиленнівід сплати зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, що призвело до фактичного ненадходження до бюджетів коштів в особливо великих розмірах, вчинене за попередньою змовою групою осіб, у складі злочинної організації;

- ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України, (в редакції від 18 квітня 2013 року) за кваліфікуючими ознаками: пособництво у складанні службовою особоюзавідомо неправдивихофіційних документів,а також внесенні до офіційних документів неправдивих відомостей вчинене, у складі злочинної організації;

- ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК України (в редакції від 21 лютого 2014 року), за кваліфікуючими ознаками: пособництво у зловживанні владою та службовим становищем, тобто умисному, з корисливих мотивів використанні службовою особою влади та службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди охоронюваним законом державним інтересам, вчинене у складі злочинної організації.

У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_9 свою вину у вчиненні інкримінованих кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК України,визнав повністю,розкаявся ускоєному, та пояснив, що він дійсно вчинив інкриміновані йому кримінальні правопорушення при обставинах викладених в обвинувальному акті та пояснив, що разом з іншою особами вчинив злочини, фактичні обставини справи та правову кваліфікацію своїх діянь не оспорював та підтвердив вищеописані та встановлені судом обставини справи, а саме: дати, час, місця вчинення інкримінованих йому злочинів. У скоєному щиро кається, та просив суворо його не карати.

Враховуючи те, що обвинувачений ОСОБА_9 повністю визнав свою вину у вчиненні ним кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК України, та у відповідності до ч. 3 ст. 349 КПК України за згодою учасників судового провадження, судом визнано недоцільним дослідження доказів стосовно тих фактичних обставин, які ніким з учасників не оспорюються. При цьому судом з`ясовано, що обвинувачений ОСОБА_9 та інші учасники правильно розуміють зміст цих обставин, сумніву у добровільності їх позицій немає,роз`яснивши, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оскаржити фактичні обставини справи в апеляційному порядку, суд користуючись правом, наданим ч. 3 ст. 349 КПК Україниі відсутністю заперечень учасників судового провадження, вважає достатнім обмежитись допитом обвинуваченого ОСОБА_9 та дослідженням матеріалів характеризуючи його особу.

Зазначене повністю узгоджується з вимогами п.1 ст.6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, розділу ІІІ Рекомендації № 6 R (87) 18 Комітету міністрів Ради Європи «Відносно спрощеного кримінального правосуддя» та практики Європейського Суду з прав людини щодо їх застосування, згідно яким суд повинен забезпечити належну реалізацію права на справедливий суд під час розгляду кримінальних проваджень шляхом спрощеного і скороченого розгляду.

Судовий розгляд проведено в межах висунутого обвинувачення відповідно до ч. 1 ст. 337 КПК України.

Таким чином, суд, приходить до висновку, що вина ОСОБА_9 у вчиненні інкримінованих його кримінальних правопорушень, знайшла своє підтвердження і кваліфікує його дії наступним чином:

- ч. 1 ст. 255 КК України (в редакції від 05 квітня 2001 року), за кваліфікуючими ознаками: участь у тяжких та особливо тяжких злочинах, вчинюваних злочинною організацією;

-ч.5ст.27,ч.4ст.28,ч.3ст.212КК України(вредакції від15листопада 2011року),за кваліфікуючимиознаками:пособництво вумисному ухиленнівід сплати зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, що призвело до фактичного ненадходження до бюджетів коштів в особливо великих розмірах, вчинене за попередньою змовою групою осіб, у складі злочинної організації;

- ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України, (в редакції від 18 квітня 2013 року) за кваліфікуючими ознаками: пособництво у складанні службовою особоюзавідомо неправдивихофіційних документів,а також внесенні до офіційних документів неправдивих відомостей вчинене, у складі злочинної організації;

- ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК України (в редакції від 21 лютого 2014 року), за кваліфікуючими ознаками: пособництво у зловживанні владою та службовим становищем, тобто умисному, з корисливих мотивів використанні службовою особою влади та службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди охоронюваним законом державним інтересам, вчинене у складі злочинної організації.

Відповідно допостанови ПленумуВерховногоСудуУкраїни від24.10.2003року №7«Про практику призначення судами кримінального покарання» суд призначаючи покарання, у кожному конкретному випадку зобов`язаний врахувати ступінь тяжкості вчиненого злочину, дані про особу винного та обставини справи, що пом`якшують і обтяжують покарання, необхідні і достатні для її виправлення та попередження нових злочинів.

Призначаючи обвинуваченому ОСОБА_9 покарання у відповідності до вимог ст. 65 КК України суд враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, особу винної та обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання.

Обставинами, що пом`якшують покарання обвинуваченому ОСОБА_9 згідно ст. 66 КК України, суд визнає визнання вини, щире каяття у скоєному, активне сприяння розкриттю злочину, часткове відшкодування спричинених злочином збитків.

Обставин, що обтяжують покарання обвинуваченому ОСОБА_9 , згідно ст. 67 КК України, судом не встановлено.

З огляду на вищенаведене,враховуючи сукупність вищезазначених обставин, характер,обставини татяжкість вчиненихкримінальних правопорушень,дані проособу обвинуваченого ОСОБА_9 ,який в силу ст. 89 КК України не судимий, на облікуу психіатрата наркологане значиться,та враховуючи обставини які пом`якшують покарання обвинуваченого, а саме:визнання вини,щире каяттяу скоєному, активне сприяння розкриттю злочину, часткове відшкодування спричинених злочином збитків,та відсутністьобставин якіобтяжують покарання, враховуючи вищезазначені обставини, та керуючись принципом справедливості та індивідуалізації призначення покарання, суд приходить до переконання, що виправлення і перевиховання обвинуваченого ОСОБА_9 можливе в умовах без ізоляції від суспільства із застосуваннямст. 75 КК України із звільненням його від відбування покарання з випробуванням, бо вважає це покарання є необхідним і достатнім для виправлення обвинуваченого та попередження скоєння ним кримінальних правопорушень у майбутньому.

Необхідність застосування приписів ст.ст. 4, 5 КК України пояснюється тим, що на час вчинення злочину ст.75 КК України не передбачали заборони їх застосування щодо корупційних злочинів. У зв`язку із цим підлягає застосуванню вимога ч. 4 ст.5 КК України у відповідності до якої закон про кримінальну відповідальність, що встановлює злочинність діяння, посилює кримінальну відповідальність або іншим чином погіршує становище особи, не має зворотної дії в часі.

Відповідно до ст. ст. 75, 77 КК України, так як ОСОБА_9 звільняється від відбування покарання з випробуванням, додаткове покарання у вигляді конфіскації майна не призначається.

Крім того, призначаючи покарання обвинуваченому ОСОБА_9 з застосуванням ст. 75 КК України, суд керується позиціями Європейського суду з прав людини, які викладені у справах «Бакланов проти Росії» (рішення від 09.06.2005), і в справі «Фрізен проти Росії» (рішення від 24.03.2005), згідно яких досягнення справедливого балансу між загальними інтересами суспільства та вимогами захисту основоположних прав особи лише тоді стає значимим, якщо встановлено, що під час відповідного втручання було дотримано принципу «законності» і воно не було свавільним». У справі «Ізмайлов проти Росії» (п. 38 рішення від 16 жовтня 2008 року) ЄСПЛ вказав, що для того, щоб втручання вважалося пропорційним, воно має відповідати тяжкості правопорушення і не становити «особистий надмірний тягар для особи».

Також, відповідно до постанови колегії суддів другої судової палати Касаційного кримінального суду Верховного Суду від 26 квітня 2018 року № 757/15167/15-к зробила висновок, що загальні засади призначення покарання (ст. 65 КК України) наділяють суд правом вибору однієї із форм реалізації кримінальної відповідальності призначати покарання або звільняти від покарання чи від його відбування, завданням якої є виправлення та попередження нових злочинів. Ця функція за своєю правовою природою є дискреційною, оскільки потребує врахування та оцінки конкретних обставин справи, ступеня тяжкості вчиненого злочину, особи винного, обставин, що впливають на покарання. Реалізація цієї функції становить правозастосовну інтелектуально-вольову діяльність суду, в рамках якої і приймається рішення про можливість застосування чи не застосування ст. 75 КК України, за змістом якої рішення про звільнення від відбування покарання з випробуванням, суд може прийняти лише у випадку, якщо при призначені покарання певного виду і розміру, враховуючи тяжкість злочину, особу винного та інші обставини справи, дійде висновку про можливість виправлення засудженого без відбування покарання.

Захисник ОСОБА_7 та обвинувачений ОСОБА_9 протягом судового розгляду зазначеного кримінального провадження не зверталися до суду з клопотанням про звільнення ОСОБА_9 від кримінальної відповідальності передбаченої ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК України, у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності передбачених п.2,3 ч.1 ст.49 КК України, та постановленням окремої ухвали про закриття провадження по справі за зазначеним статтям обвинувачення.

Судом встановлено, що відповідно до ч.4 ст. 12 КК України кримінальні правопорушення передбаченні ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК України відносяться до нетяжких злочинів.

Згідно із п.2,3 ч.1 ст.49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею нетяжких злочинів і до дня набрання вироком законної сили минуло три та п`ять років. Приймаючи до уваги, що ОСОБА_9 вчинив нетяжкі злочини передбачені ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК Україниі з дня їх вчинення та до постановлення вироку минуло більш п`яти років, перебіг давності не переривався та не зупинявся, тому ОСОБА_9 підлягає звільненню від відбування покарання за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК Україниза закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності за зазначеними статтями.

Питання щодо вирішення речових доказів вирішити в порядку ст. 100 КПК України.

Процесуальні витрати у відповідності до ст. 124 КПК України по справі відсутні.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 349, 369, 370, 371, 373, 374, 392, 393, 395 КПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Визнати ОСОБА_9 винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 212 КК України, та призначити йому покарання:

- за ч. 1 ст. 255 КК України (в редакції від 05 квітня 2001 року) у вигляді 5 (п`яти) років позбавлення волі;

- за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28,ч. 3 ст. 212 КК України (в редакції від 15 листопада 2011 року)- у вигляді штрафу у розмірі 25 000 (двадцяти п`яти тисяч) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 425 000 (чотириста двадцять п`ять тисяч) грн., з позбавленням права займатися діяльністю, пов`язаною з реалізацією нафтопродуктів, строком на 2 роки, без конфіскації майна.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України остаточно призначити

ОСОБА_9 покарання за сукупністю злочинів шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим у вигляді 5 (п`яти) років позбавлення волі, з позбавленням права займатися діяльністю, пов`язаною з реалізацією нафтопродуктів, строком на 2 роки, без конфіскації майна.

Згідно зі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_9 від відбування призначеного основного покарання у вигляді позбавлення волі, якщо він протягом 2 (двох) років не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки.

Відповідно до п.п. 1, 2 ч. 1 ст. 76 КК України, покласти на ОСОБА_9 такі обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

ОСОБА_9 визнативинним увчиненні кримінальнихправопорушень,передбаченихч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК України та призначити наступне покарання:

- за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України( в редакції від 18 квітня 2013 року) у вигляді 3 років обмеження волі з позбавленням права з позбавленням права займатися діяльністю, пов`язаною з реалізацією нафтопродуктів, строком на 2 роки;

- ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК України (в редакції від 21 лютого 2014 року) -у вигляді обмеження волі строком на 3 (три) роки, з позбавленням права займатися діяльністю, пов`язаною з реалізацією нафтопродуктів, строком на 2 роки, зі штрафом у розмірі 270 (двісті сімдесят) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 4590 (чотири тисячі п`ятсот дев`яносто) грн.

На підставі ст.ст.49,74 КК України ОСОБА_9 звільнити від відбування покарання за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364 КК Україниу зв`язку з закінченням строку давності.

Запобіжний захід ОСОБА_9 в межах зазначеного кримінального провадження не обирався.

Вирок може бути оскаржено до Одеського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Київський районний суд м. Одеси протягом 30 діб з дня його проголошення. Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Копія вироку негайно після проголошення вручається обвинуваченому та прокурору.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.06.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу97815830
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —520/12998/19

Ухвала від 11.07.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сагайдак В.В.

Ухвала від 23.11.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Войтов Г. В.

Ухвала від 23.11.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Войтов Г. В.

Ухвала від 14.09.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Войтов Г. В.

Ухвала від 14.09.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Войтов Г. В.

Ухвала від 27.12.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Войтов Г. В.

Ухвала від 27.12.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Войтов Г. В.

Ухвала від 15.12.2021

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Чистик Андрій Олегович

Ухвала від 18.10.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Артеменко І. А.

Ухвала від 01.10.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні