Ухвала
від 22.06.2021 по справі 758/8474/21
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/8474/21

У Х В А Л А

про арешт майна

22 червня 2021 року Слідчий суддя Подільського районного суду м.Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засіданні ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , представника власника майна ОСОБА_4 розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Подільського районного суду м.Києва клопотання прокурора Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 , про арешт тимчасово вилученого майна, у кримінальному провадженні № 42021101070000028, від 18.02.2021 року за ч. 2 ст. 199, ч. 3 ст. 204 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

До Подільського районного суд м.Києва надійшло клопотання прокурора Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 , про арешт тимчасово вилученого майна, у кримінальному провадженні № 42021101070000028, від 18.02.2021 року за ч. 2 ст. 199, ч. 3 ст. 204 КК України.

В обґрунтування клопотання прокурор вказав, що слідчим відділом Подільського управління поліції ГУНП в м. Києві проводиться досудове розслідування кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 199, ч. 3 ст. 204 КК України, відомості про яке 18.02.2021 внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42021101070000028.

Під час досудового розслідування на підставі інформації, отриманої оперативним підрозділом ГУБКОЗ СБУ при виконанні доручення прокурора встановлено, що фактичними вигодонабувачами та власниками ТОВ «Юнайтед Табако» (код ЄДРПОУ 40930346) та ТОВ ТОРГОВИЙ ДІМ «ЮНАЙТЕД ТАБАКО» (код ЄДРПОУ 40930723) організовано протиправну схему з виготовлення, придбання та зберігання підроблених марок акцизного податку з метою використання при продажу тютюнової продукції.

Згідно інформації ГУБКОЗ СБУ, на території України здійснюється реалізація тютюнової продукції із підробленими марками акцизного податку маркування «ТВ ЗФ», що розшифровується як для «тютюнових виробів вітчизняного виробництва з фільтром». Зокрема, на тютюнових виробах виробництва фабрики «Юнайтед Табако», що розташована у Жовтих Водах, отримані у ДФС марки акцизного податку, численний раз копіюються та наносяться на цигарки з метою подальшої реалізації через точки збуту.

До реалізації тютюнових виробів залучено ряд афілійованих суб`єктів господарювання, що мають відношення до вчинення протиправної діяльності, пов`язаної з незаконною реалізацією тютюнових виробів із підробленими марками акцизного податку, зокрема: ТОВ «Юнайтед Табако» (код ЄДРПОУ 40930346), ТОВ «МАРШАЛЛ ТАБАКО» (код ЄДРПОУ 43678364), ТОВ ТОРГОВИЙ ДІМ «ЮНАЙТЕД ТАБАКО» (код ЄДРПОУ 40930723), ТОВ «МАРШАЛЛ ФАЙНЕСТ ТОБАККО ЮКРЕЙН» (код ЄДРПОУ 43264239), ТОВ «Юнайтед Табако Рітейл» (код ЄДРПОУ 43367855), ТОВ «Пулл Спешіал Трейдінг Марк» (код ЄДРПОУ 43264307), ТОВ «Юнайтед Оіл» (код ЄДРПОУ 43968959), та інші.

Разом з тим встановлено, що злочинною групою організовано на території України реалізацію вказаної тютюнової продукції із підробленими марками акцизного податку через торгові мережі (кіоски), що відображені як об`єкти оподаткування афілійованими до групи компаніями, у яких реалізується товар без відповідних фіскальних чеків.

Поряд з тим, з метою уникнення відповідальності за протиправні діяння, групою осіб постійно вчиняються дії щодо залучення нових підприємств, основним видом діяльності яких є, як правило, неспеціалізована оптова торгівля, торгівля тютюновими виробами та інше.

Також, наявні дані свідчать про те, що ТОВ «Юнайтед Табако» подаються звіти з недостовірною інформацією щодо відображення кількості отриманих марок акцизного податку (ТВ ЗФ) з відповідним заниженням невикористаного залишку марок акцизного податку на кінець звітного періоду. Поряд з тим, відповідно до статистичних даних об`ємів реалізованою продукції встановлено, що ТОВ «Юнайтед Тобако» реалізовано значно більшу кількість пачок готових тютюнових виробів, а ніж використано при цьому марок акцизного податку, що може свідчити про заниження сплати суми акцизного податку в дохід держави, чим завдається економічна шкода (збитки) державі.

Крім того, встановлено, що ТОВ «Юнайтед Табако» при виготовленні тютюнової продукції, а саме сигарет марки Urta, Palermo, Marshall, Pull та інших, здійснюють опломбування пачок підробленими марками акцизного податку, які придбають у невстановлених осіб. Надалі, готова продукція виробництва ТОВ «Юнайтед Табако» реалізовується кінцевому споживачу через роздрібну мережу МАФів та магазинів. Використання підроблених марок акцизного податку при виготовленні та реалізації основної частини сигаретної продукції надає можливість службовим особам ТОВ «Юнайтед Табако» приховувати обсяги фактично виготовлених та реалізованих сигарет і ухилятись від сплати акцизного податку.

16.06.2021 у кримінальному провадженні на підставі ухвали слідчого судді Подільського районного суду міста Києва від 15.06.2021 №758/8260/21 проведено обшук у будівлі, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , що перебуває у користуванні ТОВ «Юнайтед Табако», та де знаходяться виробничі приміщення для виготовлення тютюнових виробів та нанесення на них марок акцизного податку, під час якого виявлено та вилучено лінії для виробництва та упакування сигарет марки «MK9-5» (комплектація МК9-1А/MAX-S/YJ35D), марки YB (комплектація YB43A/YTBA/YB515/YB915); марки MK8000 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ), марки ITM5000 (ITM MARK9/ITM ІНФОРМАЦІЯ_2 ).

Крім цього, під час цього ж обшуку на території вказаного приміщення виявлено ще три лінії для виробництва та упакування сигарет, а саме:

1. Лінія для виробництва сигарет ZJI9E у складі: машини для виробництва сигарет ZJI9E; фільтрозбірної машини YF29E; станка YF17; станка YB45; станка YB55A; станка YB65 А; станка для упаковки блоків в плівку YB95A; головної електрошафи сигаретної машини ZJ19E; контрольної шафи ZB упаковочної машини; клейованої ванночки для упаковки; клейового бачка; конвеєрної стійки; вакуумного насоса; пилозбірника; сигаретного резервуару; комплектуючих для збірки лінії.

2. Машина по виробництву сигарет у складі: сигаретної машини Sasib SMK; фільтроуборочної машини Sasib SMF; вузлу з укладання сигарет в коробку G.DT10; пакувальної лінії для сигарет у складі вузлу з розвантаження касети G.D AM14; машини для пакування сигарет в пачку G.DX2; машини для пакування, картонації, зовнішній упаковці G.DC600/PACK-OW, що складається з: вузлу подальшої упаковки пачки в пропілен C600, вузлу подальшої упаковки пачки в картонний блок CT, вузлу по упаковці блоків в пропілен CV.

3. Лінія по виробництву сигарет з фільтром (2005 р.в.) у складі: Hauni Protos 1-8 - лінії по виробництву сигарет, що складається з: вузлу подачі тютюну (фідер) VE 1-8, машини по виробництву сигарет Hauni МАХ 1-8, фільтрозбірної машини FILTROMAT-E, вузлу автоматичної подачі фільтра, вузлу Hauni Laser 300S перфоруючої системи; Hauni Complex-SL системи зберігання сигарет, що складається з вузлів: Hauni HCF- SL - вузлу укладання сигарет в каретку, магомату SLV- вузлу з розвантаження каретки, з`єднувального конвеєру пакувальної лінії Focke F3, що складається з машини для пакування сигарет в пачку Focke 350S, накопичувача пачок Focke 742, машини з нанесення акцизної марки на пачку і подальшої упаковки пачки в пропілен Focke 401, машини для пакування пачок в картонний блок Focke 409, конвеєру транспортування блоків Focke 520, передавального жолобу, коробкоукладчика.

Таким чином, необхідним вбачається накладення арешту на майно, з метою збереження речових доказів у кримінальному провадженні та з метою забезпечення можливої конфіскації майна, передбаченої ст. 199 КК України

Лінії з виробництва та пакування сигарет є засобами вчинення кримінального правопорушення, оскільки за їх допомогою виготовляються підакцизні товари із підробленими марками акцизного податку.

Накладення арешту на вище перелічене майно викликано необхідністю збереження його як речових доказів з метою запобігання можливості їх приховування, пошкодження, псування, знищення чи відчуження.

Вказані матеріальні об`єкти мають важливе значення для встановлення фактів і обставин у даному кримінальному провадженні, у зв`язку з цим, відповідно до ст. 98 КПК України, є речовими доказами та відповідають критеріям майна, на яке може бути накладено арешт, визначеним ст. 170 КПК України.

В судовому засіданні прокурор клопотання з підстав наведених в ньому підтримав, просив задовольнити.

Представник власника мана адвокат ОСОБА_4 , вважає, клопотання необґрунтоване, таке що не підлягає до задоволення.

Заслухавши думку учасників процесу, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя прийшов до переконання, що клопотання не підлягає до задоволенню з наступних підстав.

Слідчим суддею встановлено, що слідчим відділом Подільського управління поліції ГУНП в м. Києві проводиться досудове розслідування кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 199, ч. 3 ст. 204 КК України, відомості про яке 18.02.2021 внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42021101070000028.

Відповідно до ч. 2ст.170КПКУкраїни арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно ч. 1ст.174КПКУкраїни підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Так, нормоюст.41КонституціїУкраїни встановлюється непорушність права особи на володіння, користування і розпорядження своєю власністю.

У клопотанні вказується, про необхідність накладення арешту на майно, з метою збереження речових доказів у кримінальному провадженні та з метою забезпечення можливої конфіскації майна, передбаченої ст. 199 КК України

Лінії з виробництва та пакування сигарет є засобами вчинення кримінального правопорушення, оскільки за їх допомогою виготовляються підакцизні товари із підробленими марками акцизного податку.

Однак під час розгляду клопотання не встановлено, що лінії з виробництва та пакування сигарет є засобами вчинення кримінального правопорушення, і що за їх допомогою виготовляються підакцизні товари із підробленими марками акцизного податку. Прокурором не долучено докази існування підакцизних товарів із підробленими марками акцизного податку.

До клопотання не надано доказів необхідності накладення арешту, що на даному етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси власника майна з метою забезпечення його збереження. Таким чином, враховуючи викладене, приходжу до висновку, що клопотання про арешт майна до задоволення не підлягає.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 170, 172, 173, КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання прокурора Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні № 42021101070000028, від 18.02.2021 року за ч. 2 ст. 199, ч. 3 ст. 204 КК України, про арешт тимчасово вилученого майна, а саме лінії для виробництва сигарет ZJI9E у складі: машини для виробництва сигарет ZJI9E; фільтрозбірної машини YF29E; станка YF17; станка YB45; станка YB55A; станка YB65 А; станка для упаковки блоків в плівку YB95A; головної електрошафи сигаретної машини ZJ19E; контрольної шафи ZB упаковочної машини; клейованої ванночки для упаковки; клейового бачка; конвеєрної стійки; вакуумного насоса; пилозбірника; сигаретного резервуару; комплектуючих для збірки лінії, Машину по виробництву сигарет у складі: сигаретної машини Sasib SMK; фільтроуборочної машини Sasib SMF; вузлу з укладання сигарет в коробку G.DT10; пакувальної лінії для сигарет у складі вузлу з розвантаження касети G.D AM14; машини для пакування сигарет в пачку G.DX2; машини для пакування, картонації, зовнішній упаковці G.DC600/PACK-OW, що складається з: вузлу подальшої упаковки пачки в пропілен C600, вузлу подальшої упаковки пачки в картонний блок CT, вузлу по упаковці блоків в пропілен CV,Лінію по виробництву сигарет з фільтром (2005 р.в.) у складі: Hauni Protos 1-8 - лінії по виробництву сигарет, що складається з: вузлу подачі тютюну (фідер) VE 1-8, машини по виробництву сигарет Hauni МАХ 1-8, фільтрозбірної машини FILTROMAT-E, вузлу автоматичної подачі фільтра, вузлу Hauni Laser 300S перфоруючої системи; Hauni Complex-SL системи зберігання сигарет, що складається з вузлів: Hauni HCF- SL - вузлу укладання сигарет в каретку, магомату SLV- вузлу з розвантаження каретки, з`єднувального конвеєру пакувальної лінії Focke F3, що складається з машини для пакування сигарет в пачку Focke 350S, накопичувача пачок Focke 742, машини з нанесення акцизної марки на пачку і подальшої упаковки пачки в пропілен Focke 401, машини для пакування пачок в картонний блок Focke 409, конвеєру транспортування блоків Focke 520, передавального жолобу, коробкоукладчика - залишити без задоволення

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Cлідчий суддя Подільського районного суду м. Києва ОСОБА_1

СудПодільський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення22.06.2021
Оприлюднено27.05.2024
Номер документу97819428
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —758/8474/21

Ухвала від 12.07.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Рибак Іван Олексійович

Ухвала від 22.06.2021

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Головчак М. М.

Ухвала від 22.06.2021

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Головчак М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні