Ухвала
від 22.06.2021 по справі 331/4451/20
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 331/4451/20

Провадження № 1-кс/331/1045/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 червня 2021 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні у залі суду у м. Запоріжжі клопотання слідчого СВ відділу поліції № 2 Запорізького районного управління поліції ГУНП в Запорізькій області лейтенанта поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020081020000087 від 20.07.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ відділу поліції №2 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 , за погодженням із прокурором Вознесенівської окружної прокуратури міста Запоріжжя ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді із клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів.

З наданих суду матеріалів вбачається, що слідчим відділом відділу поліції № 2 Запорізького районного управління поліції ГУНП в Запорізькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42020081020000087 від 20.07.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСББ «ІНФОРМАЦІЯ_1 » було включене до переліку одержувачів бюджетних коштів на проведення капітальних робіт та замовників робіт об`єднань співвласників багатоквартирних будинків програми «Розвитку та утримання житлово-комунального господарства м. Запоріжжя на 2016-2018 роки», у зв`язку із чим було виділено кошти місцевого бюджету на проведення капітального ремонту будинку.

Відповідно до положень затвердженим Рішенням міської ради 25.12.2015 №25, метою програми було підвищення ефективності та надійності функціонування житлово-комунального господарства міста та підвищення рівня обслуговування споживачів. Забезпечення життєдіяльності міста, збереження технічно справного стану, підвищення експлуатаційних якостей та продовження строків служби всіх об`єктів благоустрою та житлового фонду міста. Фінансування заходів у сфері житлового-комунального господарства на виконання зазначеної програми здійснюється за рахунок коштів бюджету міста, котре виділяло товариствам співвласників бюджетні кошти на капремонти та умовою були, що всі роботи повинні виробляти керуючі компанії.

ОСББ м. Запоріжжя, котрі були включені до програми у період з 2016-2018 р.р. уклали договори підряду на капітальні ремонти з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » директором якого на той момент був ОСОБА_5

26.11.2018 між ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » було укладено договір підряду № 08-2018/с «Капітальний ремонт із заміни мереж холодного водопостачання, гарячого водопостачання, центрального опалення та каналізації, електричних мереж житлового 9-ти поверхового будинку, АДРЕСА_1 ».

Протягом 2016 2018 років на підставі договору № 25 У від 12.08.2016 укладеного між ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ОСББ за утримання будинку сплатило кошти загальною сумою понад 130000 гривень.

Крім того 08.06.2018 з розрахункового рахунку ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » перераховано кошти в сумі 32695 гривень, в якості благодійного внеску за договором № 02-БВ від 08.06.2018; 08.06.2018 надано кошти в сумі 177305 гривень в якості поворотної фінансової безпроцентної допомоги за договором № 08-06-2018 ФД від 08.06.2018; 11.06.2018 надано кошти в сумі 210000 гривень в якості поворотної фінансової безпроцентної допомоги за договором № 11-06-2018 ФД від 11.06.2018; 19.06.2018 надано кошти в сумі 106000 гривень в якості поворотної фінансової безпроцентної допомоги за договором від № 10-06-2018 ФД; 27.11.2018 надано кошти в сумі 173801,40 гривня в якості поворотної фінансової безпроцентної допомоги.

У зв`язку з вищевикладеним, слідство вважає, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », привласнила грошові кошти виділені на капітальні ремонти за допомогою інших підрядних підприємств, завишаючи ціні на роботи, чим спричинювала матеріальну шкоду співвласникам багатоповерхових будинків під час виконання капітальних ремонтів будинкам.

Для повнотирозслідування кримінального провадження, а також з метою встановлення всіх обставин, які мають значення для проведення досудового розслідування, проведення почеркознавчих експертиз, економічних та будівельно-технічних експертиз слідчий звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ із можливістю вилучення ряду оригіналів документів, які знаходяться в ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », та деяких копій.

Слідчий підтримала подане клопотання, надавши відповідну письмову заяву. Просить надати дозвіл на вилучення оригіналів документів для того, щоб мати можливість провести почеркознавчу та будівельно-технічну експертизи.

Представник юридичної особи, у володінні якої знаходяться документи надав клопотання про розгляд справи без його участі та без фіксації судового процесу, проти задоволення клопотання не заперечував.

У відповідності до ч. 4 ст. 107 КПК України, розгляд клопотання проведено без фіксації судового процесу.

Відповідно доположеньч.3ст.132КПКУкраїни,застосуваннязаходівзабезпеченнякримінального провадженнянедопускається,якщослідчий,дізнавач,прокурорнедоведе що: 1)існує обґрунтованапідозра щодовчинення кримінальногоправопорушення такогоступеня тяжкості,що можебути підставоюдля застосуваннязаходів забезпеченнякримінального провадження; 2)потребидосудовогорозслідуваннявиправдовуютьтакийступіньвтручанняуправа ісвободиособи,проякийідетьсявклопотанніслідчого,дізнавача,прокурора; 3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, дізнавач, прокурор звертається із клопотанням.

За ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

За ч. ч. 5, 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 84 КПК України доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Частина перша статті 91 КПК України визначає перелік обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

Матеріали клопотання містять інформацію, що дає обґрунтовані підстави вважати, що було вчинене кримінальне правопорушення, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження. Потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи осіб, про які ідеться у клопотанні слідчого та є співмірними із завданнями, для виконання якого слідчий звертається із клопотанням.

Згідно витягу з реєстру «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » зареєстроване за адресою: АДРЕСА_2 , ЄДРПОУ НОМЕР_1 . Також у клопотанні підтверджено, що ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » є стороною за тими договорами та додатками до них, доступ до яких просить надати слідчий, а тому вони знаходяться у їх розпорядженні.

Розглядаючи можливість надання дозволу на вилучення оригіналів документів, слідчий суддя керується положеннями ч. 7 ст. 163 КПК України. Слідчим у клопотанні зазначено, що планується призначення експертиз із документами, до яких просить надати тимчасовий доступ, а тому потреби слідства виправдовують такий спосіб втручання як вилучення оригіналів документів.

Отже, перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши надані докази, слідчий суддя вважає за необхідне клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити та надати тимчасовий доступ до документів, з можливістю вилучення оригіналів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_4 » ЄДРПОУ НОМЕР_1 , місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_1 , оскільки вони мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у цьому кримінальному провадженні і зазначені у клопотанні обставини іншими способами довести неможливо, крім того, вилучення оригіналів необхідне для проведення експертиз.

На підставі викладеного, керуючись ст. 159-163, 369,372 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити.

Надати слідчим СВ відділу поліції № 2 Запорізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області ОСОБА_6 , ОСОБА_3 тимчасовий доступ у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №42020081020000087 від 20.07.2020, до оригіналів документів з можливістю їх вилучення, що знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_4 » ЄДРПОУ НОМЕР_1 , місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_1 :

-договір підряду № 08-2018/с від 26.11.2018 «Капітальний ремонт із заміни мереж холодного водопостачання, гарячого водопостачання, центрального опалення та каналізації, електричних мереж житлового 9-ти поверхового будинку, АДРЕСА_1 », додатки до нього, додаткові угоди, специфікації, підтвердження оплати за даним договором;

-договір з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та відповідні акти виконаних робіт, додатки, додаткові угоди, підтвердження оплати за даним договором;

-експертні звіти ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » по об`єкту «Капітальний ремонт із заміни мереж холодного водопостачання, гарячого водопостачання, центрального опалення та каналізації, електричних мереж житлового 9-ти поверхового будинку, АДРЕСА_3 »;

-договір з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » щодо авторського надзору та відповідні акти виконаних робіт, додатки, додаткові угоди, підтвердження оплати за даним договором;

-проектно кошторисну документацію по об`єкту «Капітальний ремонт із заміни мереж холодного водопостачання, гарячого водопостачання, центрального опалення та каналізації, електричних мереж житлового 9-ти поверхового будинку, АДРЕСА_1 »;

-експертні висновки по проектно кошторисній документацій по об`єкту «Капітальний ремонт із заміни мереж холодного водопостачання, гарячого водопостачання, центрального опалення та каналізації, електричних мереж житлового 9-ти поверхового будинку, АДРЕСА_1 »;

-акти виконаних робіт, у тому числі за формою КБ-2в, КБ-3, акти на приховані роботи по об`єкту «Капітальний ремонт із заміни мереж холодного водопостачання, гарячого водопостачання, центрального опалення та каналізації, електричних мереж житлового 9-ти поверхового будинку, АДРЕСА_1 » за договором № 08-2018/с від 26.11.2018;

-документів, якими підтверджується передача до виконавчого органу міської ради та подальше затвердження ними проектно кошторисної документації;

-договір № 02-БВ від 08.06.2018, додатки до нього, додаткові угоди, підтвердження оплати;

-договір № 08-06-2018 ФД від 08.06.2018, додатки до нього, додаткові угоди, підтвердження оплати;

-договір № 11-06-2018 ФД від 11.06.2018, додатки до нього, додаткові угоди, підтвердження оплати;

-договір № 10-06-2018 ФД, додатки до нього, додаткові угоди, підтвердження оплати;

-договір, на підставі якого ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » перераховано 27.11.2018 кошти в сумі 173801,40 гривня, в якості поворотної фінансової безпроцентної допомоги

-кошторисної документації поданої до Заява на включення будинку ОСББ на виконання робіт з капітального ремонту;

-договір № 25 У від 12.08.2016, додатки до нього, додаткові угоди, специфікації, підтвердження оплати за даним договором, акти виконаних робіт;

Надати слідчим СВ відділу поліції № 2 Запорізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області ОСОБА_6 , ОСОБА_3 тимчасовий доступ у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №42020081020000087 від 20.07.2020, до завірених належним чином копій документів з можливістю їх вилучення, що знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_4 » ЄДРПОУ НОМЕР_1 , місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_1 :

-заяви на проведення обстеження житлового будинку;

-витягу з протоколу загальних зборів ОСББ про затвердження рішення про виконання ремонтних робіт та включення до титульного списку об`єктів капітального ремонту житлових будинків ОСББ з визначенням виду робіт капітального характеру;

-Акту приймання передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс за формою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 11.10.2002 №1521, складений при передачі житлового будинку з балансу попереднього власника в управління ОСББ;

-Акти обстеження (огляду технічного стану) будинку АДРЕСА_1 , проведені з моменту передачі житлового комплексу або його частини на баланс ОСББ;

-договори, додаткові угоди, додатки до них, акти виконаних робіт, у тому числі за формою КБ-2в, КБ-3, акти на приховані роботи предметом яких є ремонт/заміна мереж холодного водопостачання, гарячого водопостачання, центрального опалення та каналізації, електричних мереж будинку по АДРЕСА_1 ;

-статуту ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в усіх редакціях;

-накази, рішень загальних зборів щодо призначення керівника ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та його посадова інструкція.

Ухвала слідчого судді про тимчасовий доступ до документів діє протягом одного місяця з дня постановлення.

Відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудЖовтневий районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення22.06.2021
Оприлюднено27.05.2024
Номер документу97843597
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —331/4451/20

Ухвала від 08.07.2021

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Кольц Д. М.

Ухвала від 08.07.2021

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Кольц Д. М.

Ухвала від 08.07.2021

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Кольц Д. М.

Ухвала від 09.07.2021

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Кольц Д. М.

Ухвала від 08.07.2021

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Кольц Д. М.

Ухвала від 08.07.2021

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Кольц Д. М.

Ухвала від 06.07.2021

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Кольц Д. М.

Ухвала від 22.06.2021

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Кольц Д. М.

Ухвала від 09.06.2021

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Кольц Д. М.

Ухвала від 09.06.2021

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Кольц Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні