Ухвала
від 16.06.2021 по справі 757/21885/21-к
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 11-cc/824/3539/2021 Слідчий суддя в 1-й інстанції: ОСОБА_1

Категорія: ст. 170 КПК Доповідач: ОСОБА_2

Єдиний унікальний номер справи: 757/21885/21-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 червня 2021 року місто Київ

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду у складі:

головуючого судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

при секретарях судового засідання ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,

з участю:

прокурора ОСОБА_7 ,

представників Національного комплексу «Експоцентр України» ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду апеляційну скаргу представника Національного комплексу «Експоцентр України» ОСОБА_8 , з внесеними останньою доповненнями до неї, на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 26 квітня 2021 року,

ВСТАНОВИЛА:

Цією ухвалою частково задоволено клопотання прокурора відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_7 та накладено арешт на кошти, які знаходяться на наступних розрахункових рахунках:

- НОМЕР_1 , відкритий 03 грудня 2018 року в АТ«АЛЬФА-БАНК» (МФО 300346);

- НОМЕР_2 , відкритий 03 грудня 2018 року в АТ«АЛЬФА-БАНК» (МФО 300346), який розташований за юридичною адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська, 100;

- НОМЕР_3 , відкритий 03 грудня 2018 року в АТ«ДЕРЖАВНИЙ ЕКСПОРТНО-ІМПОРТНИЙ БАНК УКРАЇНИ» (МФО 322313), який розташований за юридичною адресою: місто Київ, вул. Антоновича, 127;

- НОМЕР_4 , відкритий 02 грудня 2016 року в ПАТ «МТБ БАНК» (МФО 328168);

- НОМЕР_5 , відкритий 30 січня 2020 року в ПАТ «МТБ БАНК» (МФО 328168);

- НОМЕР_6 , відкритий 17 листопада 2015 року в ПАТ«МТБ БАНК» (МФО 328168);

- НОМЕР_7 , відкритий 18 червня 2019 року в ПАТ «МТБ БАНК» (МФО 328168), який розташований за юридичною адресою: Одеська область, місто Чорноморськ, проспект Миру, 28;

- НОМЕР_8 , відкритий 20 лютого 2020 року в філії «Розрахунковий центр» АТ «ПРИВАТБАНК» (МФО 320649);

- НОМЕР_9 , відкритий 20 лютого 2020 року в філії «Розрахунковий центр» АТ «ПРИВАТБАНК» (МФО 320649), яка розташована за юридичною адресою: місто Київ, проспект Перемоги, 65;

- НОМЕР_10 , відкритий 21 травня 2019 року в ФІЛІЯ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ПО М. КИЄВУ ТА КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПАТ«ДЕРЖАВНИЙ ОЩАДНИЙ БАНК УКРАЇНИ» (МФО 322669);

- НОМЕР_11 , відкритий 23 травня 2019 року в ФІЛІЯ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ПО М. КИЄВУ ТА КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПАТ«ДЕРЖАВНИЙ ОЩАДНИЙ БАНК УКРАЇНИ» (МФО 322669), що розташований за юридичною адресою: місто Київ, вул. Володимирська, 26, в частині видатку коштів, з можливістю зарахування на зазначені рахунки коштів, які надходять, а також з можливістю сплати податків, зборів та обов`язкових платежів.

Не погоджуючись з таким рішенням слідчого судді, представник Національного комплексу «Експоцентр України» ОСОБА_8 подала апеляційну скаргу, в якій, вважаючи ухвалу слідчого судді незаконною і необґрунтованою, просить її скасувати та постановити нову ухвалу, якою відмовити в задоволенні клопотання про арешт майна. Зокрема, апелянт зазначає, що жодній особі у цьому кримінальному провадженні не повідомлено про підозру. Крім того, автор апеляції вважає, що НК «Експоцентр України», виходячи з фабули провадження, може набути тільки статусу потерпілого, оскільки саме НК «Експоцентр України» могли бути спричинені збитки у випадку підтвердження фактів їх спричинення, а тому, як вказує представник, фактично арешт накладено на майно потерпілого, що є юридичним нонсенсом.

Також апелянт звертає увагу, що в оскаржуваній ухвалі відсутнє посилання на будь-які докази того, що арештовані грошові кошти, які знаходяться на рахунках в банківських установах, відповідають вимогам, зазначеним у ст. 98 КПК України.

Далі в апеляційній скарзі представник стверджує, що НК «Експоцентр України» є державним підприємством, яке здійснює свою діяльність на підставі установчих документів у встановленому порядку, у якого укладені господарські договори, в тому числі на отримання комунальних послуг, організацію заходів, виконання яких потребує оплати послуг підрядників, а заборона здійснення виплат з рахунків підприємства фактично ставить під загрозу виконання цих договорів та відповідно проведення заходів, в тому числі національного масштабу.

На думку автора апеляції, під час розгляду клопотання слідчим суддею не було взято до уваги, що грошові кошти, які знаходяться на рахунках НК «Експоцентр України», не можуть бути доказами у цьому кримінальному провадженні, оскільки не є матеріальними об`єктами та не можуть підтверджувати будь-яких обставин, які розслідуються.

Крім того, представник вважає, що слідчим суддею не було враховано наслідки арешту грошових коштів на банківських рахунках для НК «Експоцентр України», результатом чого є загроза припинення діяльності державного підприємства, неотримання прибутків, які підприємство перераховує до бюджету, та, навпаки, сплата додаткових штрафних санкцій в результаті невиконання своїх грошових зобов`язань.

01 червня 2021 року до Київського апеляційного суду від представника Національного комплексу «Експоцентр України» ОСОБА_8 надійшли доповнення до її апеляційної скарги. На думку представника, при вирішенні питання про накладення арешту на грошові кошти, які знаходяться на рахунках НК «Експоцентр України», слідчим суддею не було враховано наслідки накладення арешту для третіх осіб, зокрема, для працівників підприємства, контрагентів та громади міста Києва, яка фактично позбавлена можливості відвідувати культурні заходи, які опинились під загрозою зриву. При цьому апелянт зауважує, що в результаті зриву заходів НК «Експоцентр України» не отримає прибутку, який має бути перерахований до державного бюджету України.

Також представник вважає, що застосований захід очевидно є не співрозмірним із завданнями кримінального провадження, оскільки при вирішенні питання про накладення арешту не було досліджено чи було взагалі спричинено шкоду підприємству та не враховано, що гроші, які знаходяться на рахунках НК «Експоцентр України», не можуть бути доказами шкоди, спричиненої самому ж НК «Експоцентр України».

Далі в доповненнях до апеляційної скарги представник НК «Експоцентр України» ОСОБА_8 звертає увагу, що у зв`язку з накладенням арешту на кошти, які знаходяться на розрахункових рахунках, відкритих у банківських установах, в частині видатку коштів, з можливістю зарахування на зазначені рахунки коштів, що надходять, а також з можливістю сплати податків, зборів, обов`язкових платежів, позбавляє можливості НК «Експоцентр України» здійснювати оплату платежів, які є вкрай необхідними і без забезпечення яких неможливе функціонування та діяльність державної установи. Зокрема, апелянт зазначає, що НК «Експоцентр України» знаходиться в Голосіївському районі міста Києва, його територія займає близько 300га, на ній розміщується близько 200 об`єктів нерухомого майна, яке потребує постійного (безперервного) утримання та обслуговування. При цьому апелянт вказує, що у зв`язку з арештом коштів, які знаходяться на рахунках НК «Експоцентр України», підприємство позбавлено можливості забезпечити виконання обов`язку по збереженню державного майна, закріпленого за ним, здійснити оплату праці своїм працівникам. Крім того, представник звертає увагу, що на теперішній час повністю заблокована господарська діяльність здійснення основної господарської діяльності НК «Експоцентр України», яка полягає в організації та проведенні виставок.

Також апелянт зазначає, що, згідно з Положенням про Національний комплекс «Експоцентр України», обов`язком НК «Експоцентр України» є здійснення будівництва, реконструкції, реставрації та капітального ремонту основних фондів. Так, ОСОБА_8 стверджує, що у 2021 року було заплановано і розпочато ремонт павільйону № 28 (колишньої оранжереї), який через тривалу експлуатацію (з 1958 року), відсутність ремонту та опалення наразі знаходиться у напівзруйнованому стані. Для проведення ремонтних робіт були укладені договори: - № 290321 від 29 березня 2021 року з ТОВ«ЕС ВІ АЙ ХОЛДИНГ» на виконання робіт з реконструкції металевого каркасу павільйону № 28 (зал № 1); - № 13042021 від 13 квітня 2021 року на виконання робіт з облаштування приміщення із санвузлом для персоналу та комори для зберігання інвентарю в павільйоні № 28. Однак, як зауважує апелянт, через арешт коштів на рахунках НК «Експоцентр України» не зможе оплатити вказані роботи, відповідно ремонт павільйону буде припинено, а будівля павільйону буде надалі руйнуватися.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення представників НК «Експоцентр України», які підтримали апеляційну скаргу, з доповненнями до неї, та просили її задовольнити, пояснення прокурора, який заперечував проти задоволення апеляційної скарги і просив ухвалу слідчого судді залишити без змін, вивчивши матеріали провадження та перевіривши доводи апеляційної скарги, з доповненнями до неї, колегія суддів вважає, що представником НК «Експоцентр України» ОСОБА_8 не було пропущено строк на апеляційне оскарження ухвали слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 26 квітня 2021 року, виходячи з положень абзацу 2 ч. 3 ст. 395 КПК України, але її апеляційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів провадження, Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42021000000000498, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 05 березня 2021 року за фактом зловживання службовим становищем організованою групою службових осіб НК «Експоцентр України», тобто за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України.

Відомості про вказане кримінальне правопорушення були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань на підставі зібраних матеріалів 1-го управління ГУ БКОЗ СБ України в ході виконання покладених на СБУ завдань протидії корупції та організованій злочинній діяльності в сфері управління та економіки.

Органи досудового розслідування посилаються на те, що генеральний директор Національного комплексу «Експоцентр України» (об`єкт Державного управління справами) ОСОБА_11 , який, в порушення ЗУ «Про оренду державного та комунального майна», постанови КМУ № 483 від 03 червня 2020 року «Про затвердження порядку передачі в оренду державного та комунального майна», зловживаючи своїм службовим становищем, налагодив механізм одержання неправомірної вигоди за передачу в оренду майна, яке перебуває на балансі вищевказаної державної установи.

Зокрема, ОСОБА_11 , використовуючи підлеглих осіб, серед яких начальник експлуатаційного відділу ОСОБА_12 , організував механізм передачі в оренду нерухомого майна, яке перебуває на балансі Національного комплексу «Експоцентр України», загальна площа якого перевищує 400 м2, юридичним і фізичним особам-підприємцям шляхом укладення останніми «фіктивних» договорів зберігання майна, що за своєю суттю є удаваними правочинами, з метою приховування іншого правочину договору оренди майна, що, в свою чергу, прямо суперечить положенням ч. 2 ст. 4 ЗУ «Про оренду державного та комунального майна». При цьому оплата за виконання умов «фіктивних» договорів здійснюється орендарями за нижчими ставками, ніж передбачено Методикою розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 04 жовтня 1995 року № 786, а інша частина сплачується безпосередньо службовим особам НК «Експоцентр України» у якості неправомірної вигоди за укладення таких «фіктивних» договорів, чим спричиняють збитки державі в особі Державного управління справами. Крім цього, за наявними даними посадові особи привласнюють грошові кошти Національного комплексу «Експоцентр України» шляхом укладення договорів на виконання будівельних робіт та надання послуг з юридичними особами з ознаками фіктивності, які підконтрольні ОСОБА_11 .

Так, протягом 2019 2020 років з метою заволодіння бюджетними коштами посадові особи НК «Експоцентр України» уклали договори про надання послуг на загальну суму близько 10000000 гривень із суб`єктами господарювання, які мають ознаки фіктивності, а саме: ТОВ «КРБС» (ЄДРПОУ 41603145), ТОВ «Фортікс Буд» (ЄДРПОУ 41520409), ТОВ «Лімо-Трейд» (ЄДРПОУ 43108591), ТОВ «Мар-Торг-Груп» (ЄДРПОУ 43134726), ПП «Інтербуд-Дискред» (ЄДРПОУ 23678348), ТОВ «ІК Еко Енерджи» (ЄДРПОУ 42285840), ТОВ «ЕК Будівельний простір» (ЄДРПОУ 43174360), ТОВ «Місто-Буд Плюс» (ЄДРПОУ 42542320), ТОВ «Брінгерс» (ЄДРПОУ 43266016), ТОВ «Про100-Груп», (ЄДРПОУ 40192387), ТОВ «БТК Експрес» (ЄДРПОУ 42455651), ТОВ «Стреч Мега» (ЄДРПОУ 42945511), ТОВ «Азовбуд ЛТД» (ЄДРПОУ 42852663), ТОВ «Праймлюкс Плюс» (ЄДРПОУ 42608579).

За результатами проведених перевірочних заходів було встановлено, що в рамках виконання договорів на проведення будівельних робіт та надання послуг з юридичними особами з ознаками фіктивності кошти списувались з рахунків, належних НК «Експоцентр Україна», а саме:

- НОМЕР_1 , відкритий 03 грудня 2018 року в АТ«АЛЬФА-БАНК» (МФО 300346);

- НОМЕР_2 , відкритий 03 грудня 2018 року в АТ«АЛЬФА-БАНК» (МФО 300346), який розташований за юридичною адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська, 100;

- НОМЕР_3 , відкритий 03 грудня 2018 року в АТ«ДЕРЖАВНИЙ ЕКСПОРТНО-ІМПОРТНИЙ БАНК УКРАЇНИ» (МФО 322313), який розташований за юридичною адресою: місто Київ, вул. Антоновича, 127;

- НОМЕР_4 , відкритий 02 грудня 2016 року в ПАТ «МТБ БАНК» (МФО 328168);

- НОМЕР_5 , відкритий 30 січня 2020 року в ПАТ «МТБ БАНК» (МФО 328168);

- НОМЕР_6 , відкритий 17 листопада 2015 року в ПАТ«МТБ БАНК» (МФО 328168);

- НОМЕР_7 , відкритий 18 червня 2019 року в ПАТ «МТБ БАНК» (МФО 328168), який розташований за юридичною адресою: Одеська область, місто Чорноморськ, проспект Миру, 28;

- НОМЕР_8 , відкритий 20 лютого 2020 року в філії «Розрахунковий центр» АТ «ПРИВАТБАНК» (МФО 320649);

- НОМЕР_9 , відкритий 20 лютого 2020 року в філії «Розрахунковий центр» АТ «ПРИВАТБАНК» (МФО 320649), яка розташована за юридичною адресою: місто Київ, проспект Перемоги, 65;

- НОМЕР_10 , відкритий 21 травня 2019 року в ФІЛІЯ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ПО М. КИЄВУ ТА КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПАТ«ДЕРЖАВНИЙ ОЩАДНИЙ БАНК УКРАЇНИ» (МФО 322669);

- НОМЕР_11 , відкритий 23 травня 2019 року в ФІЛІЯ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ПО М. КИЄВУ ТА КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПАТ«ДЕРЖАВНИЙ ОЩАДНИЙ БАНК УКРАЇНИ» (МФО 322669), що розташований за юридичною адресою: місто Київ, вул. Володимирська, 26.

Зазначені відомості були підтверджені під час допиту працівника ГУ БКОЗ СБ України від 22 березня 2021 року.

12 квітня 2021 року постановою старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_13 кошти, які знаходяться на вище приведених рахунках, відкритих НК «Експоцентр України», визнані речовими доказами у кримінальному провадженні №42021000000000498.

23 квітня 2021 року (клопотання датоване 12 квітня 2021 року) прокурор відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_7 звернувся до Печерського районного суду міста Києва з клопотанням про накладення арешту на кошти НК «Експоцентр України», які знаходяться на наступних розрахункових рахунках:

- НОМЕР_1 , відкритий 03 грудня 2018 року в АТ«АЛЬФА-БАНК» (МФО 300346);

- НОМЕР_2 , відкритий 03 грудня 2018 року в АТ«АЛЬФА-БАНК» (МФО 300346), який розташований за юридичною адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська, 100;

- НОМЕР_3 , відкритий 03 грудня 2018 року в АТ«ДЕРЖАВНИЙ ЕКСПОРТНО-ІМПОРТНИЙ БАНК УКРАЇНИ» (МФО 322313), який розташований за юридичною адресою: місто Київ, вул. Антоновича, 127;

- НОМЕР_4 , відкритий 02 грудня 2016 року в ПАТ «МТБ БАНК» (МФО 328168);

- НОМЕР_5 , відкритий 30 січня 2020 року в ПАТ «МТБ БАНК» (МФО 328168);

- НОМЕР_6 , відкритий 17 листопада 2015 року в ПАТ«МТБ БАНК» (МФО 328168);

- НОМЕР_7 , відкритий 18 червня 2019 року в ПАТ «МТБ БАНК» (МФО 328168), який розташований за юридичною адресою: Одеська область, місто Чорноморськ, проспект Миру, 28;

- НОМЕР_8 , відкритий 20 лютого 2020 року в філії «Розрахунковий центр» АТ «ПРИВАТБАНК» (МФО 320649);

- НОМЕР_9 , відкритий 20 лютого 2020 року в філії «Розрахунковий центр» АТ «ПРИВАТБАНК» (МФО 320649), яка розташована за юридичною адресою: місто Київ, проспект Перемоги, 65;

- НОМЕР_10 , відкритий 21 травня 2019 року в ФІЛІЯ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ПО М. КИЄВУ ТА КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПАТ«ДЕРЖАВНИЙ ОЩАДНИЙ БАНК УКРАЇНИ» (МФО 322669);

- НОМЕР_11 , відкритий 23 травня 2019 року в ФІЛІЯ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ПО М. КИЄВУ ТА КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПАТ«ДЕРЖАВНИЙ ОЩАДНИЙ БАНК УКРАЇНИ» (МФО 322669), що розташований за юридичною адресою: місто Київ, вул. Володимирська, 26, в частині видатку коштів, з можливістю зарахування на зазначені рахунки коштів, які надходять, а також з можливістю сплати податків, зборів, обов`язкових платежів, із обов`язковим зазначенням дати та часу при оголошенні ухвали слідчого судді, а також повідомити правоохоронні органи письмово про суму коштів, які знаходилися на цих рахунках, на момент оголошення ухвали. Це клопотання мотивовано необхідністю забезпечити збереження грошових коштів, які знаходяться на перелічених вище рахунках, як речових доказів у кримінальному провадженні.

26 квітня 2021 року ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва зазначене клопотання прокурора було задоволено частково та накладено арешт на кошти НК «Експоцентр України», які знаходяться на наступних розрахункових рахунках:

- НОМЕР_1 , відкритий 03 грудня 2018 року в АТ«АЛЬФА-БАНК» (МФО 300346);

- НОМЕР_2 , відкритий 03 грудня 2018 року в АТ«АЛЬФА-БАНК» (МФО 300346), який розташований за юридичною адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська, 100;

- НОМЕР_3 , відкритий 03 грудня 2018 року в АТ«ДЕРЖАВНИЙ ЕКСПОРТНО-ІМПОРТНИЙ БАНК УКРАЇНИ» (МФО 322313), який розташований за юридичною адресою: місто Київ, вул. Антоновича, 127;

- НОМЕР_4 , відкритий 02 грудня 2016 року в ПАТ «МТБ БАНК» (МФО 328168);

- НОМЕР_5 , відкритий 30 січня 2020 року в ПАТ «МТБ БАНК» (МФО 328168);

- НОМЕР_6 , відкритий 17 листопада 2015 року в ПАТ«МТБ БАНК» (МФО 328168);

- НОМЕР_7 , відкритий 18 червня 2019 року в ПАТ «МТБ БАНК» (МФО 328168), який розташований за юридичною адресою: Одеська область, місто Чорноморськ, проспект Миру, 28;

- НОМЕР_8 , відкритий 20 лютого 2020 року в філії «Розрахунковий центр» АТ «ПРИВАТБАНК» (МФО 320649);

- НОМЕР_9 , відкритий 20 лютого 2020 року в філії «Розрахунковий центр» АТ «ПРИВАТБАНК» (МФО 320649), яка розташована за юридичною адресою: місто Київ, проспект Перемоги, 65;

- НОМЕР_10 , відкритий 21 травня 2019 року в ФІЛІЯ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ПО М. КИЄВУ ТА КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПАТ«ДЕРЖАВНИЙ ОЩАДНИЙ БАНК УКРАЇНИ» (МФО 322669);

- НОМЕР_11 , відкритий 23 травня 2019 року в ФІЛІЯ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ПО М. КИЄВУ ТА КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПАТ«ДЕРЖАВНИЙ ОЩАДНИЙ БАНК УКРАЇНИ» (МФО 322669), що розташований за юридичною адресою: місто Київ, вул. Володимирська, 26, в частині видатку коштів, з можливістю зарахування на зазначені рахунки коштів, які надходять, а також з можливістю сплати податків, зборів та обов`язкових платежів.

Задовольняючи частково вказане клопотання прокурора, внесене в межах кримінального провадження № 42021000000000498, про накладення арешту на кошти, які знаходяться на розрахункових рахунках, відкритих НК «Експоцентр України» у приведених в клопотанні банківських установах, слідчий суддя, як вбачається з журналу судового засідання, дослідив матеріали, які додані до клопотання, та прийшов до правильного висновку, що існують достатні правові підстави для накладення арешту на кошти НК «Експоцентр України», які знаходяться на наступних розрахункових рахунках:

- НОМЕР_1 , відкритий 03 грудня 2018 року в АТ«АЛЬФА-БАНК» (МФО 300346);

- НОМЕР_2 , відкритий 03 грудня 2018 року в АТ«АЛЬФА-БАНК» (МФО 300346), який розташований за юридичною адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська, 100;

- НОМЕР_3 , відкритий 03 грудня 2018 року в АТ«ДЕРЖАВНИЙ ЕКСПОРТНО-ІМПОРТНИЙ БАНК УКРАЇНИ» (МФО 322313), який розташований за юридичною адресою: місто Київ, вул. Антоновича, 127;

- НОМЕР_4 , відкритий 02 грудня 2016 року в ПАТ «МТБ БАНК» (МФО 328168);

- НОМЕР_5 , відкритий 30 січня 2020 року в ПАТ «МТБ БАНК» (МФО 328168);

- НОМЕР_6 , відкритий 17 листопада 2015 року в ПАТ«МТБ БАНК» (МФО 328168);

- НОМЕР_7 , відкритий 18 червня 2019 року в ПАТ «МТБ БАНК» (МФО 328168), який розташований за юридичною адресою: Одеська область, місто Чорноморськ, проспект Миру, 28;

- НОМЕР_8 , відкритий 20 лютого 2020 року в філії «Розрахунковий центр» АТ «ПРИВАТБАНК» (МФО 320649);

- НОМЕР_9 , відкритий 20 лютого 2020 року в філії «Розрахунковий центр» АТ «ПРИВАТБАНК» (МФО 320649), яка розташована за юридичною адресою: місто Київ, проспект Перемоги, 65;

- НОМЕР_10 , відкритий 21 травня 2019 року в ФІЛІЯ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ПО М. КИЄВУ ТА КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПАТ«ДЕРЖАВНИЙ ОЩАДНИЙ БАНК УКРАЇНИ» (МФО 322669);

- НОМЕР_11 , відкритий 23 травня 2019 року в ФІЛІЯ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ПО М. КИЄВУ ТА КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПАТ«ДЕРЖАВНИЙ ОЩАДНИЙ БАНК УКРАЇНИ» (МФО 322669), що розташований за юридичною адресою: місто Київ, вул. Володимирська, 26, в частині видатку коштів, з можливістю зарахування на зазначені рахунки коштів, які надходять, а також з можливістю сплати податків, зборів та обов`язкових платежів, з огляду на те, що грошові кошти, які знаходяться на приведених вище банківських рахунках, відповідають критеріям, зазначеним у ст. 98 КПК України, тобто є речовими доказами у кримінальному провадженні, про що органом досудового розслідування у встановленому порядку було винесено відповідну постанову.

З урахуванням цього слідчий суддя, всупереч ствердженням представників НК«Експоцентр України», встановив належні правові підстави, передбачені ч. ч. 1, 3 ст. 170 КПК України, для частково задоволення клопотання прокурора і накладення арешту на кошти НК «Експоцентр України», які знаходяться на наступних розрахункових рахунках:

- НОМЕР_1 , відкритий 03 грудня 2018 року в АТ«АЛЬФА-БАНК» (МФО 300346);

- НОМЕР_2 , відкритий 03 грудня 2018 року в АТ«АЛЬФА-БАНК» (МФО 300346), який розташований за юридичною адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська, 100;

- НОМЕР_3 , відкритий 03 грудня 2018 року в АТ«ДЕРЖАВНИЙ ЕКСПОРТНО-ІМПОРТНИЙ БАНК УКРАЇНИ» (МФО 322313), який розташований за юридичною адресою: місто Київ, вул. Антоновича, 127;

- НОМЕР_4 , відкритий 02 грудня 2016 року в ПАТ «МТБ БАНК» (МФО 328168);

- НОМЕР_5 , відкритий 30 січня 2020 року в ПАТ «МТБ БАНК» (МФО 328168);

- НОМЕР_6 , відкритий 17 листопада 2015 року в ПАТ«МТБ БАНК» (МФО 328168);

- НОМЕР_7 , відкритий 18 червня 2019 року в ПАТ «МТБ БАНК» (МФО 328168), який розташований за юридичною адресою: Одеська область, місто Чорноморськ, проспект Миру, 28;

- НОМЕР_8 , відкритий 20 лютого 2020 року в філії «Розрахунковий центр» АТ «ПРИВАТБАНК» (МФО 320649);

- НОМЕР_9 , відкритий 20 лютого 2020 року в філії «Розрахунковий центр» АТ «ПРИВАТБАНК» (МФО 320649), яка розташована за юридичною адресою: місто Київ, проспект Перемоги, 65;

- НОМЕР_10 , відкритий 21 травня 2019 року в ФІЛІЯ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ПО М. КИЄВУ ТА КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПАТ«ДЕРЖАВНИЙ ОЩАДНИЙ БАНК УКРАЇНИ» (МФО 322669);

- НОМЕР_11 , відкритий 23 травня 2019 року в ФІЛІЯ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ПО М. КИЄВУ ТА КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПАТ«ДЕРЖАВНИЙ ОЩАДНИЙ БАНК УКРАЇНИ» (МФО 322669), що розташований за юридичною адресою: місто Київ, вул. Володимирська, 26, в частині видатку коштів, з можливістю зарахування на зазначені рахунки коштів, які надходять, а також з можливістю сплати податків, зборів та обов`язкових платежів.

В свою чергу, матеріали провадження свідчать, що на цьому етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси НК «Експоцентр України» з метою, визначеною в п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України, тобто з метою забезпечення збереження вказаного майна як речового доказу у кримінальному провадженні.

Таким чином, колегія суддів вважає, що слідчий суддя обґрунтовано, у відповідності до вимог ст. ст. 132, 170 173 КПК України, наклав арешт на кошти, які знаходяться на розрахункових рахунках, відкритих НК «Експоцентр України» у приведених в клопотанні прокурора банківських установах, в частині видатку коштів, з можливістю зарахування на зазначені рахунки коштів, які надходять, а також з можливістю сплати податків, зборів та обов`язкових платежів, врахувавши при цьому і наслідки від вжиття такого заходу забезпечення кримінального провадження для інших осіб та забезпечивши своїм рішенням розумність і співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження.

Зважаючи на вищевикладене в сукупності з обставинами кримінального провадження, колегія суддів об`єктивно переконана, що слідчий суддя, накладаючи арешт на кошти НК «Експоцентр України», які знаходяться на наступних розрахункових рахунках:

- НОМЕР_1 , відкритий 03 грудня 2018 року в АТ«АЛЬФА-БАНК» (МФО 300346);

- НОМЕР_2 , відкритий 03 грудня 2018 року в АТ«АЛЬФА-БАНК» (МФО 300346), який розташований за юридичною адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська, 100;

- НОМЕР_3 , відкритий 03 грудня 2018 року в АТ«ДЕРЖАВНИЙ ЕКСПОРТНО-ІМПОРТНИЙ БАНК УКРАЇНИ» (МФО 322313), який розташований за юридичною адресою: місто Київ, вул. Антоновича, 127;

- НОМЕР_4 , відкритий 02 грудня 2016 року в ПАТ «МТБ БАНК» (МФО 328168);

- НОМЕР_5 , відкритий 30 січня 2020 року в ПАТ «МТБ БАНК» (МФО 328168);

- НОМЕР_6 , відкритий 17 листопада 2015 року в ПАТ«МТБ БАНК» (МФО 328168);

- НОМЕР_7 , відкритий 18 червня 2019 року в ПАТ «МТБ БАНК» (МФО 328168), який розташований за юридичною адресою: Одеська область, місто Чорноморськ, проспект Миру, 28;

- НОМЕР_8 , відкритий 20 лютого 2020 року в філії «Розрахунковий центр» АТ «ПРИВАТБАНК» (МФО 320649);

- НОМЕР_9 , відкритий 20 лютого 2020 року в філії «Розрахунковий центр» АТ «ПРИВАТБАНК» (МФО 320649), яка розташована за юридичною адресою: місто Київ, проспект Перемоги, 65;

- НОМЕР_10 , відкритий 21 травня 2019 року в ФІЛІЯ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ПО М. КИЄВУ ТА КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПАТ«ДЕРЖАВНИЙ ОЩАДНИЙ БАНК УКРАЇНИ» (МФО 322669);

- НОМЕР_11 , відкритий 23 травня 2019 року в ФІЛІЯ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ПО М. КИЄВУ ТА КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПАТ«ДЕРЖАВНИЙ ОЩАДНИЙ БАНК УКРАЇНИ» (МФО 322669), що розташований за юридичною адресою: місто Київ, вул. Володимирська, 26, в частині видатку коштів, з можливістю зарахування на зазначені рахунки коштів, які надходять, а також з можливістю сплати податків, зборів та обов`язкових платежів, діяв у спосіб і у межах чинного законодавства, арешт застосував на засадах розумності та співмірності, а тому доводи, які викладені в апеляційній скарзі та доповненнях до неї, стосовно незаконності та необґрунтованості ухвали слідчого судді слід визнати непереконливими.

Порушень норм КПК України, які могли б стати підставою для скасування ухвали слідчого судді, колегією суддів не вбачається.

Враховуючи встановлені факти та відповідні їм правовідносини, колегія суддів вважає, що оскаржувана ухвала слідчого судді є законною і обґрунтованою, у зв`язку з чим її необхідно залишити без змін, а апеляційну скаргу представника Національного комплексу «Експоцентр України» ОСОБА_8 , з внесеними останньою доповненнями до неї, без задоволення.

Керуючись ст. ст. 170, 171, 173, 309, 376, 395, 404, 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів

ПОСТАНОВИЛА:

Ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 26 квітня 2021 року, якою частково задоволено клопотання прокурора відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_7 та накладено арешт на кошти, які знаходяться на наступних розрахункових рахунках:

- НОМЕР_1 , відкритий 03 грудня 2018 року в АТ«АЛЬФА-БАНК» (МФО 300346);

- НОМЕР_2 , відкритий 03 грудня 2018 року в АТ«АЛЬФА-БАНК» (МФО 300346), який розташований за юридичною адресою: місто Київ, вул. Велика Васильківська, 100;

- НОМЕР_3 , відкритий 03 грудня 2018 року в АТ«ДЕРЖАВНИЙ ЕКСПОРТНО-ІМПОРТНИЙ БАНК УКРАЇНИ» (МФО 322313), який розташований за юридичною адресою: місто Київ, вул. Антоновича, 127;

- НОМЕР_4 , відкритий 02 грудня 2016 року в ПАТ «МТБ БАНК» (МФО 328168);

- НОМЕР_5 , відкритий 30 січня 2020 року в ПАТ «МТБ БАНК» (МФО 328168);

- НОМЕР_6 , відкритий 17 листопада 2015 року в ПАТ«МТБ БАНК» (МФО 328168);

- НОМЕР_7 , відкритий 18 червня 2019 року в ПАТ «МТБ БАНК» (МФО 328168), який розташований за юридичною адресою: Одеська область, місто Чорноморськ, проспект Миру, 28;

- НОМЕР_8 , відкритий 20 лютого 2020 року в філії «Розрахунковий центр» АТ «ПРИВАТБАНК» (МФО 320649);

- НОМЕР_9 , відкритий 20 лютого 2020 року в філії «Розрахунковий центр» АТ «ПРИВАТБАНК» (МФО 320649), яка розташована за юридичною адресою: місто Київ, проспект Перемоги, 65;

- НОМЕР_10 , відкритий 21 травня 2019 року в ФІЛІЯ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ПО М. КИЄВУ ТА КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПАТ«ДЕРЖАВНИЙ ОЩАДНИЙ БАНК УКРАЇНИ» (МФО 322669);

- НОМЕР_11 , відкритий 23 травня 2019 року в ФІЛІЯ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ПО М. КИЄВУ ТА КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПАТ«ДЕРЖАВНИЙ ОЩАДНИЙ БАНК УКРАЇНИ» (МФО 322669), що розташований за юридичною адресою: місто Київ, вул. Володимирська, 26, в частині видатку коштів, з можливістю зарахування на зазначені рахунки коштів, які надходять, а також з можливістю сплати податків, зборів та обов`язкових платежів, залишити без змін, а апеляційну скаргу представника Національного комплексу «Експоцентр України» ОСОБА_8 , з внесеними останньою доповненнями до неї, залишити без задоволення.

Ухвала апеляційного суду оскарженню не підлягає.

СУДДІ:




ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення16.06.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу97849671
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/21885/21-к

Ухвала від 16.06.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Лашевич Валерій Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні