Вирок
від 25.06.2021 по справі 370/742/16-к
БОРОДЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 370/742/16-к

ВИРОК

Іменем України

25 червня 2021 рокуБородянський районний суд

Київської області в складі: головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурорів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

обвинуваченої ОСОБА_6 ,

захисника адвоката ОСОБА_7 ,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судовихзасідань Бородянськогорайонного судув смтБородянці Київськоїобласті кримінальнепровадження,внесене доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза №42016111200000146від 02березня 2016року,про обвинувачення ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Шаболтасівки Сосницького району Чернігівської області, громадянки України, з повною вищою освітою, неодруженої, пенсіонерки, яка проживає в АДРЕСА_1 , раніше не судимої,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України,

встановив:

Відповідно до обвинувального акта, ОСОБА_6 обвинувачується в тому, що вона, перебуваючи на посаді Яблунівського сільського голови Макарівського району Київської області, будучи в силу займаної посади наділеною організаційно - розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, тобто згідно з приміткою 1 до ст. 364 КК України будучи службовою особою, склала та видала завідомо неправдивий офіційний документ за таких обставин.

Так, відповідно до п. 34 ч. 1 ст. 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (в редакції станом на момент вчинення кримінального правопорушення від 01 січня 2008 року) виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються питання регулювання земельних відносин.

Згідно із ч. 1 ст. 116 Земельного кодексу України (в редакції станом на момент вчинення кримінального правопорушення від 01 січня 2008 року) громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування, або державних органів приватизації, або центрального органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів, в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 20 Земельного кодексу України (в редакції станом на момент вчинення кримінального правопорушення від 01 січня 2008 року) віднесення земель до тієї чи іншої категорії здійснюється на підставі рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень, а згідно з п. "г" ч. 1 ст. 21 Земельного кодексу України (в редакції станом на момент вчинення кримінального правопорушення від 01 січня 2008 року) порушення порядку встановлення та зміни цільового призначення земель є підставою для притягнення до відповідальності відповідно до закону громадян та юридичних осіб, винних у порушенні порядку встановлення та зміни цільового призначення земель.

При цьому встановлено, що згідно із рішенням 20-ї сесії Яблунівської сільської ради Макарівського району Київської області п`ятого скликання від 28 травня 2008 року за № 176 "Про вилучення та наділ земельних ділянок" та додатку № 2 до вказаного рішення ОСОБА_8 надано безоплатно земельну ділянку площею 0,18 га для ведення особистого селянського господарства. Вказані рішення та додаток № 2 підписано Яблунівським сільським головою ОСОБА_6 та завірено відтиском гербової печатки Яблунівської сільської ради Макарівського району.

Того ж дня, 28 травня 2008 року двадцятою сесією Яблунівської сільської ради Макарівського району Київської області п`ятого скликання прийнято рішення № 177 "Про надання дозволу на проведення інвентаризації земельних ділянок", яке підписано Яблунівським сільським головою ОСОБА_6 та завірено відтиском гербової печатки Яблунівської сільської ради. Згідно із додатком № 3 до вказаного рішення складено список громадян, яким надано дозвіл на інвентаризацію земельних ділянок, і серед громадян у цьому списку ОСОБА_8 не зазначено. Вказаний додаток № 3 також підписано Яблунівським сільським головою ОСОБА_6 та завірений відтиском гербової печатки Яблунівської сільської ради.

В той же час встановлено, що діючи в порушення вимог п. 34 ч. 1 ст. 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (в редакції станом на момент вчинення кримінального правопорушення від 01 січня 2008 року), ст. 20, 116 Земельного кодексу України (в редакції станом на момент вчинення кримінального правопорушення від 01 січня 2008 року), Яблунівський сільський голова ОСОБА_6 , в кінці травня 2008 року, точної дати та часу не встановлено, перебуваючи в своєму службовому кабінеті в приміщенні Яблунівської сільської ради Макарівського району по вул. Миру, 3 в с. Яблунівці Макарівського району Київської області, діючи умисно, будучи службовою особою органу місцевого самоврядування, достовірно знаючи про те, що рішенням двадцятої сесії Яблунівської сільської ради Макарівського району Київської області п`ятого скликання від 28 травня 2008 року за № 177 не надавався дозвіл на виготовлення технічної документації для передачі земельної ділянки у власність ОСОБА_8 площею 0,18 га для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд, усвідомлюючи те, що при прийнятті рішення № 177 на сесії Яблунівської сільської ради 28 травня 2008 року таке питання не розглядалося та відповідне рішення не приймалося, видала та засвідчила своїм підписом та відтиском гербової печатки Яблунівської сільської ради завідомо неправдивий офіційний документ - витяг з рішення двадцятої сесії Яблунівської сільської ради Макарівського району Київської області п`ятого скликання від 28 травня 2008 року за № 177 про надання дозволу на розробку технічної документації для передачі земельних ділянок у власність ОСОБА_8 площею 0,18 га для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд, який в подальшому передала невстановленій особі для оформлення на ОСОБА_8 права власності на вищевказану земельну ділянку.

Дії ОСОБА_6 кваліфіковані за ч. 1 ст. 366 КК України, як складання та видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів.

Допитана в судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_6 винуватою себе не визнала. Суду, зокрема, пояснила, що вона з 2006 року до 2014 року працювала на посаді сільського голови Яблунівської сільської ради Макарівського району Київської області; в той період розглядалась велика кількість заяв громадян із земельних питань; спочатку ці питання розглядались на земельній комісії, після чого на сесії ради; відповідні бланки рішень вони отримували в районі; жодне рішення поза межами сесії не було прийнято, зокрема, заява про надання земельної ділянки ОСОБА_8 також розглядалась на сесії ради і їй була виділена земельна ділянка в с. Леонівці площею 18 соток під забудову; зазначене рішення сільської ради № 177, дійсно, підписала вона особисто, можливо, при цьому в документі була допущена помилка, що ділянка для особистого селянського господарства; це вона пов`язує з великою кількістю таких заяв, які були розглянуті на сесії; їй відомо, що прибиральниця сільської ради ОСОБА_9 забрала додому документи для спалювання, а приблизно, рік тому принесла їй книжку з рукописним текстом протоколів сесій Яблунівської сільської ради.

Крім того судом були досліджені такі докази.

Допитана як свідок ОСОБА_10 засвідчила в судовому засіданні, що вона з 2006 року по 2015 рік була депутатом Яблунівської сільської ради Макарівського району Київської області і в той період розглядалося багато земельних питань, в тому числі, вона пам`ятає, розглядалося питання про надання однієї земельної ділянки ОСОБА_8 ; це питання розглядалось на сесії сільської ради і було прийнято рішення про виділення ОСОБА_8 земельної ділянки, можливо, для особистого селянського господарства, оскільки вона місцева жителька з багатодітної сім`ї.

Допитаний в судовому засіданні як свідок ОСОБА_11 засвідчив, що він з 2006 року був депутатом двох скликань Яблунівської сільської ради Макарівського району Київської області і пам`ятає, що відносно ОСОБА_8 розглядалось земельне питання, можливо, про приватизацію земельної ділянки.

Допитаний як свідок ОСОБА_12 засвідчив суду, що він з 2006 року по 2010 рік був депутатом Яблунівської сільської ради Макарівського району Київської області, в той час, коли ОСОБА_6 була сільським головою; пам`ятає, що місцева жителька ОСОБА_8 подавала заяву про надання земельної ділянки, але чи розглядалось це питання на сесії ради, не пам`ятає, оскільки таких питань в той період було багато.

Допитана як свідок ОСОБА_13 в судовому засіданні засвідчила, що вона з 1971 року до 2016 року була депутатом Яблунівської сільської ради Макарівського району Київської області і їй відомо, що на сесії розглядалось питання про надання ОСОБА_8 земельної ділянки в с. Леонівці Яблунівської сільської ради, приблизно, у 2008 році; вона не пам`ятає з яким цільовим призначенням була надана ОСОБА_8 земельна ділянка, але в тому місці розташовувались людські городи; на той час питання про надання особі земельної ділянки вирішувалось одним рішенням сільської ради і додатково питання про затвердження технічної документації не розглядалось.

Допитана в судовому засіданні як свідок ОСОБА_14 засвідчила, що вона з 2006 року і по цей час є депутатом Яблунівської сільської ради Макарівського району Київської області; пам`ятає, що на сесії розглядалось питання про надання земельної ділянки ОСОБА_8 ; це питання розглядалось один раз про виділення земельної ділянки і про надання дозволу на розробку технічної документації.

Допитана як свідок ОСОБА_15 засвідчила суду, що з 2006 року по 2015 рік вона була депутатом Яблунівської сільської ради Макарівського району Київської області і працювала секретарем сільської ради, а у відсутності голови сільської ради ОСОБА_6 виконувала її обов`язки; в 2008 році на сесії розглядалось питання про надання земельної ділянки ОСОБА_8 , як особі з багатодітної сім`ї; протокол сесії складала вона ( ОСОБА_15 ); рішення сільської ради № 177 від 28 травня 2008 року про надання ОСОБА_8 дозволу на підготовку матеріалів інвентаризації земельних ділянок для безоплатної передачі у власність під будівництво і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд площею 0,18 га в АДРЕСА_2 (т. 2, а. 10) підписала ОСОБА_6 ; список громадян, яким надано дозвіл на інвентаризацію земельних ділянок, як додаток № 3 до рішення сільської ради від 28 травня 2008 року № 177 (т. 2, а. 31), складала особисто вона ( ОСОБА_15 ) і, можливо, допустила помилку, не вказавши у списку прізвище ОСОБА_8 ; список громадян, яким наділено земельні ділянки, як додаток № 2 до рішення Яблунівської сільської ради від 28 травня 2008 року № 176 (т. 2, а. 41) готувала також вона ( ОСОБА_15 ) і також помилково зазначила, що ОСОБА_8 надається земельна ділянка для ведення особистого селянського господарства площею 0, 18 га, а не для будівництва.

Допитана в судовому засіданні як свідок ОСОБА_16 засвідчила, що вона з 2006 року була депутатом Яблунівської сільської ради Макарівського району Київської області і була присутня на сесії, коли розглядалась заява ОСОБА_8 про надання земельної ділянки; цій особі виділили земельну ділянку в с. Леонівці під забудову і також надали ділянку для ведення особистого селянського господарства; заяви осіб про надання земельних ділянок розглядалися тричі, спочатку, приймалось рішення про виділення земельної ділянки, потім про надання дозволу на виготовлення технічної документації і після цього про затвердження технічної документації; вона ( ОСОБА_16 ) особисто голосувала за надання ОСОБА_8 земельної ділянки під забудову.

Допитаний в судовому засіданні як свідок ОСОБА_17 засвідчив суду, що він до 2009 року був депутатом і головою земельної комісії Яблунівської сільської ради Макарівського району Київської області; пам`ятає, що на комісії і в подальшому на сесії розглядалась заява ОСОБА_8 про надання їй земельної ділянки в с. Леонівці і ця заява була задоволена, оскільки ОСОБА_8 місцева жителька з багатодітної сім`ї; в той період в сільській раді розглядалось дуже багато заяв про надання земельних ділянок, на працівників сільської ради було велике навантаження і, можливо, в рішенні щодо ОСОБА_8 була допущена помилка; ОСОБА_6 охарактеризував як чесну людину, сумлінного працівника.

Допитана як свідок ОСОБА_18 в судовому засіданні засвідчила, що в 2006-2008 роках вона була депутатом Яблунівської сільської ради Макарівського району Київської області і була присутня на сесії при розгляді заяви ОСОБА_8 про надання їй земельної ділянки; було прийнято рішення про виділення ОСОБА_8 земельної ділянки, як особі з багатодітної сім`ї.

Допитана в судовому засіданні як свідок ОСОБА_8 засвідчила суду, що в 2006 році вона зверталась в Яблунівську сільську раду із заявою, до якої додала копію паспорта та ідентифікаційного номера, про надання їй земельної ділянки в с. Леонівці під городництво площею 20 соток, але їй відповіли, що землі немає; після цього вона звернулась в районний земельний відділ, де її запевнили, що земля в сільській раді є, проте, коли вона особисто звернулась до сільського голови, то ОСОБА_6 на неї нагримала, що б вона з таким питанням до неї більше не зверталась; в подальшому до 2020 року вона проживала в Житомирській області; про надання їй земельної ділянки за рішенням сільської ради їй нічого не відомо, технічну документацію вона не замовляла, не оплачувала, державний акт на земельну ділянку не отримувала, ніяких документів з цього приводу не підписувала і, відповідно, цю земельну ділянку в подальшому не відчужувала; також вона нікого не уповноважувала на вчинення таких дій в її інтересах; про те, що відносно неї було прийнято рішення про надання земельної ділянки, а також виготовлено державний акт на цю ділянку і що ділянка від її імені була продана, їй стало відомо лише після виклику в прокуратуру.

Допитана в судовому засіданні як свідок ОСОБА_9 засвідчила, що вона тривалий час працювала прибиральницею в Яблунівській сільській раді Макарівського району Київської області; після звільнення ОСОБА_6 з посади сільського голови вона забрала для спалювання мішок з різними паперами, але в подальшому виявила в цьому мішку журнал з протоколами і повернула його ОСОБА_6 , приблизно, 2-3 роки тому.

Згідно з копією державного акту на земельну ділянку Серії ЯЖ № 669692, зареєстрованого 30 липня 2008 року, ОСОБА_8 на підставі рішення Яблунівської сільської ради від 11 липня 2008 року № 190-21-V є власником земельної ділянки площею 0,1847 га в АДРЕСА_2 з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку та господарських споруд. Державний акт підписаний головою Яблунівської сільської ради ОСОБА_6 . (т. 2, а. 1)

Відповідно до рішення двадцятої сесії п`ятого скликання Яблунівської сільської ради Макарівського району Київської області від 28 травня 2008 року № 177, що міститься в оглянутій судом технічній документації із землеустрою щодо складання державного акту на право власності на земельну ділянку ОСОБА_8 , Яблунівська сільська рада надає дозвіл ОСОБА_8 на підготовку матеріалів інвентаризації земельних ділянок для безоплатної передачі у власність під будівництво і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд площею 0,18 га в АДРЕСА_2 . Рішення підписано сільським головою ОСОБА_6 (т. 2, а. 10)

Згідно із пунктом першим витягу з рішення Яблунівської сільської ради Макарівського району Київської області від 11 липня 2008 року № 190-21-V, що міститься в оглянутій судом технічній документації із землеустрою щодо складання державного акту на право власності на земельну ділянку ОСОБА_8 , було затверджено технічну документацію із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку громадянці України ОСОБА_8 загальною площею 0,1847 га для будівництва та обслуговування житлового будинку в межах с. Леонівки Макарівського району Київської області; водночас в пункті другому цього рішення вказано, що передати безоплатно у власність земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства ОСОБА_8 . Рішення підписано головою сільської ради ОСОБА_6 . (т. 2, а. 25)

Відповідно до копії протоколу двадцятої сесії V скликання Яблунівської сільської ради Макарівського району Київської області від 28 травня 2008 року, оригінал якого зберігається в архівному відділі Макарівської районної державної адміністрації Київської області (архівний фонд № 98 "Яблунівська сільська рада та її виконавчий комітет") під номером ІV зазначено розгляд питання про наділ та вилучення земельних ділянок, доповідав ОСОБА_17 , вирішили прийняти рішення № 176 одноголосно, а під номером V зазначено розгляд питання про надання дозволу на інвентаризацію земельних ділянок, доповідав ОСОБА_17 , вирішили: прийняти рішення № 177 (додається) одноголосно. Протокол підписаний сільським головою ОСОБА_6 і скріплений гербовою печаткою Яблунівської сільської ради. (т. 2, а. 27-29)

Відповідно до копії рішення двадцятої сесії V скликання від 28 травня 2008 року № 176-20-V, вирішено надати безоплатно для ведення ОСГ земельні ділянки громадянам (дод. № 2), а згідно із додатком № 2, ОСОБА_8 виділена земельна ділянка площею 0,18 га для ведення ОСГ. Рішення і Список підписані сільським головою ОСОБА_6 (т. 2, а. 39, 41)

Згідно з додатком № 3 до рішення двадцятої сесії V скликання Яблунівської сільської ради Макарівського району Київської області від 28 травня 2008 року № 177, що є списком громадян, яким надано дозвіл на інвентаризацію земельних ділянок, особа на прізвище ОСОБА_8 в ньому не зазначена. Список підписаний сільським головою ОСОБА_6 і скріплений гербовою печаткою Яблунівської сільської ради. (т. 2, а. 27-31)

Відповідно до копії протоколу двадцять першої сесії V скликання Яблунівської сільської ради Макарівського району Київської області від 11 липня 2008 року, оригінал якого зберігається в архівному відділі Макарівської районної державної адміністрації Київської області (архівний фонд № 98 "Яблунівська сільська рада та її виконавчий комітет"), під номером VIIІ зазначено розгляд питання про затвердження технічної документації ОСОБА_8 , доповідав ОСОБА_19 , вирішили прийняти рішення № 190 (додається) одноголосно. Протокол підписаний сільським головою ОСОБА_6 . (т. 2, а. 33-36)

Згідно з копією рішення Яблунівської сільської ради Макарівського району Київської області від 11 липня 2008 року № 190-21-V "Про передачу у власність земельної ділянки", в пункті першому зазначено про затвердження технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку ОСОБА_20 загальною площею 0,1847 га для будівництва та обслуговування житлового будинку в межах с. Леонівки, а в пункті другому зазначено, що передати безоплатно у власність земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства ОСОБА_8 . Рішення підписано головою сільської ради ОСОБА_6 . (т. 2, а. 37)

Згідно з копією рішення І сесії V скликання Яблунівської сільської ради Макарівського району Київської області від 04 квітня 2006 року, ОСОБА_6 обрана Яблунівським сільським головою і приведена до присяги посадової особи місцевого самоврядування. (т. 2, а. 70)

Оцінюючи досліджені докази з точки зору їх належності, допустимості і достовірності та з точки зору їх достатності і взаємозв`язку, суд приходить до такого висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 91 КПК України, у кримінальному провадженні підлягають доказуванню, зокрема, подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення); винуватість обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, форма вини, мотиви і мета вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 1 ст. 92 КПК України, обов`язок доказування обставин, передбачених статтею 91 КПК України, за винятком випадків, передбачених частиною другою цієї статті, покладається на слідчого, прокурора та, в установлених цим Кодексом випадках, - на потерпілого. Відповідно до ч. 2 ст. 92 КПК України, обов`язок доказування належності та допустимості доказів, покладається на сторону, що їх подає.

Згідно зі ст. 337 КПК України судовий розгляд проводиться лише стосовно особи, якій висунуте обвинувачення, і лише в межах висунутого обвинувачення відповідно до обвинувального акта.

Судом встановлено, що ОСОБА_6 , як Яблунівський сільський голова, видала і засвідчила своїм підписом та відтиском гербової печатки Яблунівської сільської ради Макарівського району Київської області витяг з рішення двадцятої сесії п`ятого скликання Яблунівської сільської ради від 28 травня 2008 року № 177 про надання дозволу ОСОБА_8 на підготовку матеріалів інвентаризації земельних ділянок для безоплатної передачі у власність під будівництво і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд площею 0,18 га в АДРЕСА_2 , що не оспорюється обвинуваченою ОСОБА_6 .

За ч. 1 ст. 366 КК України передбачена кримінальна відповідальність за складання, видачу службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів.

Об`єктивна сторона складу кримінального правопорушення, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_6 , полягає у внесенні службовою особою в офіційний документ неправдивих відомостей і передбачає внесення в документ даних, які за своїм змістом хоча б частково не відповідають дійсності.

Суб`єктивна сторона службового підроблення характеризується лише прямим умислом.

Згідно з обвинувальним актом, ОСОБА_6 ставиться у вину, що вона видала і засвідчила своїм підписом та відтиском гербової печатки Яблунівської сільської ради завідомо неправдивий офіційний документ - витяг з рішення двадцятої сесії п`ятого скликання Яблунівської сільської ради Макарівського району Київської області від 28 травня 2008 року за № 177 про надання дозволу на розробку технічної документації для передачі земельних ділянок у власність ОСОБА_8 площею 0,18 га для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд, хоча таке рішення на сесії сільської ради не приймалось.

Як убачається зі змісту формулювання обвинувачення, висновок про те, що за рішенням двадцятої сесії п`ятого скликання Яблунівської сільської ради Макарівського району Київської області від 28 травня 2008 року за № 177 не надавався дозвіл на виготовлення технічної документації для передачі земельної ділянки у власність ОСОБА_8 площею 0,18 га для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд, сторона обвинувачення обґрунтовує тим, що в підписаному ОСОБА_6 додатку № 2 до рішення № 176 від 28 травня 2008 року "Про вилучення та наділ земельних ділянок" ОСОБА_8 надано безоплатно земельну ділянку площею 0,18 га для ведення особистого селянського господарства, а в підписаному ОСОБА_6 додатку № 3 до рішення № 177 від 28 травня 2008 року "Про надання дозволу на проведення інвентаризації земельних ділянок" серед громадян, яким надано дозвіл на інвентаризацію земельних ділянок, прізвище ОСОБА_8 не зазначено.

Аналізуючи досліджені докази, суд погоджується з тим, що три зазначені документи, які були підписані обвинуваченою ОСОБА_6 , а саме: витяг з рішення Яблунівської сільської ради Макарівського району Київської області № 177 від 28 травня 2008 року, додаток № 3 до рішення Яблунівської сільської ради Макарівського району Київської області № 177 від 28 травня 2008 року та додаток № 2 до рішення Яблунівської сільської ради Макарівського району Київської області № 176 від 28 травня 2008 року мають істотні розбіжності щодо надання земельної ділянки ОСОБА_8 і щодо цільового призначення земельної ділянки.

Водночас, на думку суду, висновок сторони обвинувачення, що саме витяг з рішення Яблунівської сільської ради Макарівського району Київської області № 177 від 28 травня 2008 року про надання дозволу на виготовлення технічної документації для передачі земельної ділянки у власність ОСОБА_8 площею 0,18 га для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд є таким офіційним документом, що містить завідомо неправдиву інформацію, не знайшов свого підтвердження під час судового розгляду.

Так, допитані як свідки під присягою ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , а також обвинувачена ОСОБА_6 підтвердили в судовому засіданні, що на сесії Яблунівської сільської ради Макарівського району Київської області, дійсно, розглядалося питання про надання ОСОБА_8 земельної ділянки. При цьому обвинувачена ОСОБА_6 , свідки ОСОБА_15 і ОСОБА_16 стверджували, що на сесії сільської ради було вирішено питання про надання ОСОБА_8 земельної ділянки саме під будівництво і обслуговування будинку та господарських будівель і споруд, свідок ОСОБА_10 допустила, що, можливо, земельна ділянка ОСОБА_8 була виділена для ведення особистого селянського господарства, а свідки ОСОБА_11 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_17 і ОСОБА_18 не могли конкретизувати з яким цільовим призначенням земельна ділянка була виділена ОСОБА_8 .

Згідно із дослідженою в судовому засіданні копією протоколу двадцятої сесії Яблунівської сільської ради V скликання, в протоколі лише зазначено про одноголосне прийняття рішень із земельних питань № 176 і № 177 з посиланням на додатки без конкретизації цих питань і прізвищ заявників.

Як засвідчила в судовому засіданні свідок ОСОБА_15 , вона як секретар сільської ради особисто готувала додатки до протоколу сесії списки громадян, яким були надані земельні ділянки, і, можливо, через велике навантаження нею були допущені помилки, на які ОСОБА_6 також могла не звернути увагу.

Згідно із пунктом першим підписаного ОСОБА_6 витягу з рішення Яблунівської сільської ради Макарівського району Київської області від 11 липня 2008 року № 190-21-V, було затверджено технічну документацію із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку громадянці України ОСОБА_8 загальною площею 0,1847 га для будівництва та обслуговування житлового будинку в межах с. Леонівки Макарівського району Київської області; водночас в пункті другому цього ж рішення вказано про передачу ОСОБА_8 безоплатно у власність земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства, що свідчить про очевидну помилку в тексті цього документа і може вказувати лише на недбалість, допущену особами, які складали та підписували цей документ.

Доводи свідка ОСОБА_8 , що прийняття рішення про виділення їй земельної ділянки і подальша реалізація цього рішення здійснювались без її відому, також не підтверджують обвинувачення щодо умислу ОСОБА_6 на вчинення службового підроблення, як і показання ОСОБА_8 , що вона, приблизно, у 2006 році подавала до сільської ради заяву про надання їй земельної ділянки під городництво, а не під забудову, оскільки будь-якими іншими доказами ця обставина зазначене в заяві цільове призначення земельної ділянки не підтверджена, а показання ОСОБА_8 в цій частині не носять категоричного характеру.

Крім того, суд звертає увагу, що відповідно до обвинувального акта, ОСОБА_6 ставиться у вину видача завідомо неправдивого офіційного документа - витягу з рішення двадцятої сесії п`ятого скликання Яблунівської сільської ради Макарівського району Київської області від 28 травня 2008 року за № 177 про надання дозволу на розробку технічної документації для передачі земельних ділянок у власність ОСОБА_8 площею 0,18 га для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд, проте серед наданих суду доказів відсутній документ такого змісту. Натомість, стороною обвинувачення наданий суду для дослідження документ витяг з рішення двадцятої сесії п`ятого скликання Яблунівської сільської ради від 28 травня 2008 року № 177, про надання дозволу ОСОБА_8 на підготовку матеріалів інвентаризації земельних ділянок для безоплатної передачі у власність під будівництво і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд площею 0,18 га в АДРЕСА_2 , що не можна вважати ідентичним формулюванням.

Відповідно до ст. 62 Конституції України, ніхто не зобов`язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину. Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

Згідно з ч. 4 ст. 17 КПК України, усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на користь такої особи.

Оцінюючи дослідженідокази вмежах висунутогообвинувачення,суд вважає,що вході судовогорозгляду стороноюобвинувачення небуло наданодостатніх тадопустимих доказівна доведеннянаявності вдіянні ОСОБА_6 складу кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.1ст.366КК України, івисунуте проти ОСОБА_6 обвинувачення ґрунтуєтьсялише наприпущеннях,а томуза цимобвинуваченням ОСОБА_6 необхідно виправдати,відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 373 КПК України.

Речові докази: технічну документацію із землеустрою щодо складання державного акту на право власності на земельну ділянку ОСОБА_8 і технічну документацію із землеустрою щодо складання державного акту на право власності на земельну ділянку ОСОБА_21 необхідно повернути Головному управлінню Держгеокадастру у Київській області.

Керуючись статтями 370, 371, 373, 374 Кримінального процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

ОСОБА_6 визнатиневинуватою упред`явленому обвинуваченніу вчиненнікримінального правопорушення,передбаченогоч. 1 ст. 366 КК України, і виправдати її у зв`язку з недоведеністю складу кримінального правопорушення в її діянні.

Речові докази: технічну документацію із землеустрою щодо складання державного акту на право власності на земельну ділянку ОСОБА_8 і технічну документацію із землеустрою щодо складання державного акту на право власності на земельну ділянку ОСОБА_21 повернути Головному управлінню Держгеокадастру у Київській області.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Київського апеляційного суду через Бородянський районний суд Київської області протягом тридцяти днів з дня проголошення вироку.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копії вироку негайно після його проголошення вручити сторонам.

Головуючий-суддяГ. Стасенко

Дата ухвалення рішення25.06.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу97888655
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —370/742/16-к

Ухвала від 06.03.2024

Кримінальне

Бородянський районний суд Київської області

Герасименко М. М.

Ухвала від 28.12.2023

Кримінальне

Бородянський районний суд Київської області

Герасименко М. М.

Ухвала від 24.08.2023

Кримінальне

Бородянський районний суд Київської області

Унятицький Д. Є.

Ухвала від 24.07.2023

Кримінальне

Бородянський районний суд Київської області

Унятицький Д. Є.

Ухвала від 02.05.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Жук Ольга Володимирівна

Ухвала від 25.08.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Жук Ольга Володимирівна

Ухвала від 12.08.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Жук Ольга Володимирівна

Вирок від 25.06.2021

Кримінальне

Бородянський районний суд Київської області

Стасенко Г. В.

Ухвала від 14.12.2017

Кримінальне

Бородянський районний суд Київської області

Стасенко Г. В.

Ухвала від 29.11.2017

Кримінальне

Бородянський районний суд Київської області

Стасенко Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні