Постанова
від 07.06.2010 по справі 2а-5176/10/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

07.06.10 копія

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 червня 2010 р. Справа № 2а-5176/10/0470

Дніпропетровський о кружний адміністративний су д у складі:

головуючого судді Кононенко О. В. < Текст >

при секретарі Вершині П.А.

< найм. Пр. > < ПІБ Пр. >

розглянувши у відкритом у судовому засіданні у місті Дніпропетровську адміністр ативну справу за адміністрат ивним позовом Південної міжр айонної державної податково ї інспекції міста Кривого Р огу до Приватного підприєм ства "Південпромбуд" про прип инення юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ:

26 квітня 2010 року Південн а міжрайонна державна податк ова інспекція у місті Криво му Розі звернулась до Дніпр опетровського окружного адм іністративного суду з позовн ою заявою, в який просить прип инити юридичну особу Приватн е підприємство "Південпромбу д".

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначає, що від повідач перебуває на обліку в Південній міжрайонній держ авній податковій інспекції у місті Кривому Розі як пла тник податків та інших обов'я зкових платежів, проте при зд ійсненні своєї діяльності по рушує вимоги діючого законод авства, а саме не подає звітні сть про отримані доходи з 2008 ро ку, що не дає можливості контр олюючим органам здійснювати контроль за додержанням вим ог податкового та іншого зак онодавства, заборгованості п о платежам до бюджету не має.

Позивач просив позов задов ольнити повністю, підтримавш и заявлені вимоги.

Відповідач у судове засіда ння не з'явився, але надав до с уду клопотання про розгляд с прави без його особистої уча сті.

Суд, дослідивши матеріали с прави та оцінивши їх у сукупн ості, вважає за необхідне зад овольнити позов повністю з н аступних підстав.

Відповідач, зареєстровани й рішенням виконавчого коміт ету Криворізької міської рад и 09.03.1998 року.

Згідно довідки Південної м іжрайонної державної податк ової інспекції у місті Крив ому Розі відповідач з 2008 рок у не подає декларації та доку менти податкової звітності, що є грубим порушенням чинно го законодавства України, по рушенням законних інтересів держави.

Відповідно до пункту 4 части ни першої статті 17 Кодексу адм іністративного судочинства України компетенція адмініс тративних судів поширюється на спори за зверненням суб'єк та владних повноважень у вип адках, встановлених законом.

Пунктом 8 частини першої ста тті 3 Кодексу адміністративн ого судочинства України визн ачено, що позивачем у адмініс тративній справі також є суб 'єкт владних повноважень, на в иконання повноважень якого п одана позовна заява до адмін істративного суду.

За положеннями пункту 5 част ини четвертої статті 50 Кодекс у адміністративного судочин ства України суб'єкти владни х повноважень можуть бути по зивачами у справі у випадках , встановлених законом.

Крім того, пунктом 1 частини першої статті 3 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни визначено, що справа ад міністративної юрисдикції - переданий на вирішення адмін істративного суду публічно-п равовий спір, у якому хоча б од нією зі сторін є орган викона вчої влади, орган місцевого с амоврядування, їхня посадова чи службова особа або інший с уб'єкт, який здійснює владні у правлінські функції на основ і законодавства, в тому числі на виконання делегованих по вноважень.

Пунктом 7 частини першої ста тті 3 Кодексу адміністративн ого судочинства України дано визначення суб'єкта владних повноважень, згідно з яким - ц е орган державної влади, орга н місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова ос оба, інший суб'єкт при здійсне нні ними владних управлінськ их функцій на основі законод авства, в тому числі на викона ння делегованих повноважень .

У статті 4 Закону України "Пр о державну податкову службу в Україні" зазначено, що Держа вна податкова адміністрація України є центральним орган ом виконавчої влади. Державн і податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Сев астополі підпорядковуються Державній податковій адміні страції України. Державні по даткові інспекції у районах, містах (крім міст Києва та Сев астополя), районах у містах, мі жрайонні та об'єднані держав ні податкові інспекції підпо рядковуються відповідним де ржавним податковим адмініст раціям в Автономній Республі ці Крим, областях, містах Києв і та Севастополі.

Тобто, позивач - орган держа вної податкової служби є суб 'єктом владних повноважень, я кий у спірних правовідносина х реалізує надані йому владн і управлінські функції по ве денню оперативного обліку по датків і зборів (обов'язкових платежів) до бюджетів та держ авних цільових фондів на під ставі законодавства.

Відповідно до частини 1 пунк ту 2 статті 9 Закону України «П ро систему оподаткування», п латники податків і зборів (об ов'язкових платежів) зобов`яз ані подавати до державних по даткових органів та інших де ржавних органів відповідно д о законів декларації, бухгал терську звітність та інші до кументи і відомості, пов`язан і з обчисленням і сплатою под атків і зборів (обов`язкових п латежів).

Згідно зі ст. 38 Закону Україн и «Про державну реєстрацію ю ридичних і фізичних осіб - п ідприємців» підставами для п остановлення судового рішен ня про припинення юридичної особи є неподання протягом р оку органам державної податк ової служби податкових декла рацій, документів фінансової звітності відповідно до зак ону.

Як вбачається з матеріалів справи відповідач не надає п ередбаченої податкової звіт ності більше одного року.

Відповідно до пункту 17 стат ті 11 Закону України «Про держа вну податкову службу України » органи державної податково ї служби у випадках, в межах ко мпетенції та у порядок встан овлений законами України, ма ють право звертатися до судо вих органів із заявою (позовн ою заявою) про скасування дер жавної реєстрації суб' єкта підприємницької діяльності .

Згідно з п. 8.6. Порядку обліку платників податків, зборів (о бов'язкових платежів) затвер дженого наказом Державної по даткової адміністрації Укра їни № 80 від 19.02.98 р., якщо платник п одатків не має заборгованост і перед бюджетом, та у разі неп одання протягом одного року в органи державної податково ї служби податкових декларац ій, документів податкової зв ітності, то керівник органу д ержавної податкової служби п риймає рішення у вигляді роз порядження відносно платник а податків - про звернення до с уду або господарського суду із заявою (позовною заявою) пр о припинення юридичної особи чи підприємницької діяльнос ті фізичної особи - підприє мця.

Позивачем надано довідку, п ро відсутність у юридичної о соби Приватного підприємств а "Південпромбуд" заборгован ості перед бюджетом та розпо рядження начальника Південн ої міжрайонної державної под аткової інспекції у місті К ривому Розі від 17.03.2010 року № 71-р про звернення з відповідним позовом до суду.

З огляду на викладене, суд в важає, що позовні вимоги пози вача підлягають задоволенню .

Керуючись ст.ст 11, 14, 70, 71, 86, 159-163 Код ексу адміністративного судо чинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов Південної міжрайонної дер жавної податкової інспекції у місті Кривому Розі до ю ридичної особи Приватне підп риємство «Південпробуд» про припинення юридичної особи задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу П риватне підприємство «Півде нпробуд» (50026, м. Кривий Ріг, вул. Кармелюка, 5, ЄДРПОУ 25521993).

Копію постанови направити управлінню з питань державн ої реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприєм ців для внесення державним р еєстратором відповідного за пису до ЄДРПОУ.

Постанова суду набирає зак онної сили після закінчення строку подання заяви про апе ляційне оскарження, якщо так у заяву не було подано.

Якщо було подано заяву про а пеляційне оскарження, але ап еляційна скарга не була пода на у строк, постанова суду наб ирає законної сили після зак інчення цього строку.

Постанова суду може бути ос каржена до Дніпропетровсько го апеляційного адміністрат ивного суду шляхом подачі за яви про апеляційне оскарженн я через Дніпропетровський ок ружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня ск ладання постанови у повному обсязі, а апеляційна скарга н а постанову суду подається п ротягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя (підпис)

З оригіналом згідно.

< Список >

< Список > О.В. Кононенко

< суддя учасник колегії >

О.В. Кононенко

< ПІБ Судді >

Дата ухвалення рішення07.06.2010
Оприлюднено10.09.2010
Номер документу9791629
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5176/10/0470

Ухвала від 29.04.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кононенко Олександр Володимирович

Постанова від 07.06.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кононенко Олександр Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні