Ухвала
від 25.06.2021 по справі 405/4504/21
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/4504/21

1-кс/405/2124/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 червня 2021 року слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого ВР ОТЗ СУ ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_4 у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 21.05.2021 №12021120000000142, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку,

встановив:

слідчий за погодженням з прокурором звернувся до суду з клопотанням, в якому просить надати дозвіл на проведення обшуку кабінетів Департаменту з питань економічного розвитку Кропивницької міської ради та його управлінь ЄДРПОУ 41844390, розташованих за адресою: м.Кропивницький, вул. Велика Перспективна, буд. 41, що перебуває на праві комунальної власності у Кіровоградської міської ради ЄДРПОУ 26241020 та у яких у тому числі працює ОСОБА_5 , з метою відшукання речей і документів, які мають значення як речові докази у кримінальному провадженні, а саме: ідентифіковані грошові кошти, що є предметом злочину у даному кримінальному провадженні, а також документацію, чорнові записи, пов`язані зі злочинною діяльністю ОСОБА_5 щодо вимагання неправомірної вигоди у ОСОБА_6 за надання дозвільних документів на право здійснення сезонної торгівлі на 2021 рік фізичною особою - підприємцем ОСОБА_7 .

В обґрунтування клопотання слідчий вказав, що у травні 2021 року ОСОБА_8 , з метою реалізації живої риби та овочів на території міста Кропивницького звернулась до Кропивницької міської ради, з метою отримання дозволів на право сезонної торгівлі на території міста. У приміщенні міської ради ОСОБА_6 зустріла свого знайомого ОСОБА_9 , який працює в Кропивницькій міській раді на посаді головного спеціаліста відділу земельних відносин управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища КМР. Так, ОСОБА_9 вислухавши ОСОБА_6 , повідомив, що питаннями надання дозволів на право сезонної торгівлі та встановлення торгівельних точок по місту займається управління торгівлі та побутового населення міської ради, а саме ОСОБА_5 , при цьому попередив, що якщо ОСОБА_6 особисто звернеться до ОСОБА_5 , то остання відмовить в наданні таких дозволів. Надалі, ОСОБА_9 пообіцяв переговорити із ОСОБА_5 та допомогти в отриманні необхідних дозволів.

18.05.2021 ОСОБА_9 зателефонував ОСОБА_6 та призначив зустріч біля кафе «Франсуа», що знаходиться по вул. Гоголя навпроти міської ради. У ході розмови ОСОБА_9 повідомив, що вже домовився із ОСОБА_5 , та що необхідно пройти до неї та визначитися із конкретними місцями по місту. У кабінеті ОСОБА_5 , остання запитала ОСОБА_6 який вона має на меті реалізовувати товар, на що ОСОБА_6 повідомила живу рибу та овочі. У свою чергу ОСОБА_5 зазначила, що дозвіл на розміщення торгівельної точки для реалізації живої риби надати не може, а з овочами інша справа, та зазначила, щоб ОСОБА_6 обміркувала чи потрібні їй такі дозволи без можливості реалізації живої риби, та приходила наступного дня.

Про дану розмову ОСОБА_6 розповіла ОСОБА_10 , який повідомив, що ще раз переговорить із ОСОБА_5 та щоб ОСОБА_6 зателефонувала йому наступного дня.

19.05.2021 ОСОБА_6 зателефонувала ОСОБА_9 , останній призначив зустріч на 13 годину 20 хвилин біля кафе «Франсуа» по вул. Гоголя.

У ході зустрічі, ОСОБА_9 повідомив, що переговорив із ОСОБА_5 , що у зв`язку із тим, що остання знаходиться в кабінеті не сама, а з іншими працівниками, то ОСОБА_6 необхідно зараз знову зайти до ОСОБА_5 і просити дозволи на реалізацію лише овочів, а про рибу взагалі нічого не говорити. Надалі, ОСОБА_6 зайшла до ОСОБА_5 в її службовий кабінет, що розташований на першому поверсі, де остання знову запитала який товар буде реалізовуватись, на що ОСОБА_6 повідомила, що овочі, тоді ОСОБА_5 задиктувала перелік місць у місті Кропивницькому, де міською радою було прийнято рішення про можливість надання дозволів на розміщення торгівельних точок, та де ще ні хто не зайняв і повідомила, щоб ОСОБА_6 обміркувала, які саме місця підходять та наступного дня приходила із свідоцтвом про державну реєстрацією фізичної особи підприємця та склала заяву про надання дозволу.

20.05.2021 приблизно о 14 год. 30 хв. ОСОБА_6 прийшла знову до ОСОБА_5 , де остання покликала до себе в кабінет свою підлеглу та повідомила останній, щоб та продиктувала заяву про надання дозволів на розташування торгівельних місць. Так, ОСОБА_6 склала заяву на розташування п`яти торгівельних точок із зазначенням точних адрес, після чого надала копію свідоцтва про реєстрацію фізичної особи підприємця та оригінал довіреності, яку працівниця скопіювала собі та повернула оригінал.

Після виходу з будівлі ОСОБА_6 зателефонувала ОСОБА_10 , та повідомила, що заяви подала, останній у свою чергу, попросив почекати його в холі. Підійшовши до ОСОБА_6 , ОСОБА_9 повідомив, що за те що останній вирішить питання із ОСОБА_5 , та що питання буде позитивно розглянуто та будуть надані відповідні дозволи, ОСОБА_6 має надати йому 2000 гривень. У свою чергу, ОСОБА_6 повідомила, що вже як будуть готові дозволи, остання зателефонує йому. Також, ОСОБА_6 повідомила, що оскільки ОСОБА_5 обізнана, а саме знала особисто від неї про ціль отримання дозволів на встановлення об`єктів торгівлі для реалізації не лише овочів, а й живої риби, при цьому за попереднім узгодженням ОСОБА_5 із ОСОБА_9 та за їх вказівкою ОСОБА_6 подавала документи та зазначала, що планує отримати дозволи на розміщення об`єктів торгівлі лише для реалізації овочів, а також той факт що після кожної її зустрічі ОСОБА_9 узгоджував їх дії із ОСОБА_5 , то ОСОБА_6 вважає, що останні діють спільно, а саме переслідують мету незаконно отримати від неї кошти.

Аналізом нормативно-правових актів, які регулюють діяльність Кропивницької міської ради встановлено, що на підставі пунктів 3 та 5 Розділу ІІ Положення про Управління торгівлі та побутового обслуговування населення департаменту з питань економічного розвитку Кропивницької міської ради (надалі Управління), затвердженого Розпорядженням міського голови від 23.03.2021 року за №44, Управління організовує роботу місцевих ринків, торговельних майданчиків, ярмарків з продажу сільськогосподарської продукції, товарів місцевих товаровиробників та інших товарів, а також готує документи до видачі відповідно до повідомлень суб`єктів господарювання про розміщення об`єктів торгівлі, ресторанного господарства та надання послуг карток обліку об`єктів та довідок про розміщення об`єктів.

Таким чином, відповідно до вищезазначеного, загальний перелік місць дислокації об`єктів торгівлі вже визначений та затверджений виконавчим комітетом міської ради, надалі за процедурою на адресу Департаменту з питань економічного розвитку Кропивницької міської ради суб`єкти господарювання подають затвердженого зразка Повідомлення про розміщення об`єкту із зазначенням точної дислокації бажаного місця відповідно до визначених виконавчим комітетом місць із відповідними додатками, що підтверджують особу підприємця. Надалі, директором департаменту або особою, що його замінює, відповідно до структури департаменту та організаційно-управлінських функцій ставиться резолюція на зазначеному Повідомленні керівнику структурного підрозділу, а саме начальнику управління торгівлі та побутового обслуговування населення департаменту з питань економічного розвитку Кропивницької міської ради, або особі, що його замінює.

У свою чергу керівник управління торгівлі та побутового обслуговування населення департаменту з питань економічного розвитку Кропивницької міської ради відповідно до Положення про Управління особисто або через надання вказівки підлеглим перевіряє відповідність поданих даних та приймає рішення про надання дозволу на встановлення об`єктів торгівлі у формі визначеного зразка «Картка обліку об`єкту» або ж відмовляє в наданні такого дозволу.

Картку обліку об`єкту працівники Управління заповнюють особисто та підписують в керівника Департаменту.

Одночасно із вказаним, особистим пошуком отримано копію виданої департаментом з питань економічного розвитку Кропивницької міської ради картки обліку об`єкта від 11.11.2020, що включена до переліку об`єктів за №35.

До вчинення даного кримінального правопорушення причетна ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українка, громадянка України, уродженка м. Кіровограда Кіровоградської області, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , перебуває на посаді начальника управління торгівлі та побутового обслуговування населення Департаменту з питань економічного розвитку Кропивницької міської ради, юридична адреса місця роботи: Кіровоградська область, місто Кропивницький, вул.Велика Перспективна, 41.

Допитана у якості свідка ОСОБА_6 , надала свідчення про те, що ОСОБА_9 продовжує вимагати від останньої грошові кошти у якості неправомірної вигоди за вчинення ним дій, що входять до його компетенції. Так, 10.06.2021 під час зустрічі з ОСОБА_6 , ОСОБА_9 повідомив про необхідність надання йому грошових коштів у сумі 3000 гривень, які ОСОБА_6 , під контролем працівників поліції за вказівкою ОСОБА_9 , 11.06.2021 помістила ідентифіковані грошові кошти до однієї з ячейок для зберігання речей торгівельного комплексу «Копілка», що знаходиться за адресою: м.Кропивницький, вул. Соборна, 1А, та які останній в подальшому забрав.

В подальшому, 11.06.2021 після отримання грошових коштів від ОСОБА_6 , ОСОБА_9 переслідуючи мету незаконного збагачення призначено чергову зустріч з ОСОБА_6 , під час якої, останній зазначив про необхідність надання ще 700-800 доларів США.

ОСОБА_6 , діючи, під контролем працівників поліції, 12.06.2021 передала частину суми, яку вимагає від неї ОСОБА_9 , а саме ідентифіковані 5500 гривень, які остання за вказівкою ОСОБА_11 знову поклала до однієї з ячейок зберігання речей торгівельного комплексу «Копілка», за адресою: м.Кропивницький вул.Соборна, 1А.

У ході досудового розслідування, за відповідною ухвалою слідчого судді проводились негласні слідчі (розшукові) дії під час яких задокументовано факт вимагання ОСОБА_9 неправомірної вигоди з ОСОБА_6 у тому числі для передачі її частини ОСОБА_5 .

Крім того, ОСОБА_9 не полишає наміру у подальшому отримати й іншу частину неправомірної вигоди від ОСОБА_6 , яка буде надана йому після отримання ОСОБА_6 повного пакету дозвільних документів на розміщення торгівельних точок.

Так, у ході досудового розслідування, проведеними слідчими та розшуковими діями, отримано відомості про вимагання та отримання частини неправомірної вигоди ОСОБА_9 від ОСОБА_6 за вчинення дій, що входять до його компетенції.

Крім цього, встановлено, що ОСОБА_5 , може переховувати предмети злочинної діяльності за місцем роботи за адресою: АДРЕСА_2 .

На даний час органом досудового розслідування встановлено, що предмети та речі, а саме: грошові кошти, що є предметом злочину в даному кримінальному провадженні, а також документи, чорнові записи, пов`язані зі злочинною діяльність ОСОБА_5 щодо вимагання від ОСОБА_6 неправомірної вигоди, та які можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, можуть знаходитись за місцем її роботи за адресою: АДРЕСА_2 у зв`язку з чим, виникла необхідність у проведенні обшуку за вказаною адресою.

Згідно інформації Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, об`єкт житлової нерухомості будівля, розташована за адресою: АДРЕСА_2 , перебуває на праві комунальної власності у Кіровоградської міської ради.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав.

Вивчивши матеріали клопотання, заслухавши доводи слідчого, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Встановлено, що слідчими слідчого управління ГУНП в Кіровоградській області здійснюється досудове слідство кримінального провадження, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 21.05.2021 №12021120000000142, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України

Згідно з ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Так, з клопотання та доданих до нього матеріалів видно, що ОСОБА_9 , спільно із ОСОБА_5 вимагають від ОСОБА_6 , яка діє в інтересах ФОП ОСОБА_7 неправомірну вигоду за надання дозвільних документів на право здійснення сезонної торгівлі на 2021 рік фізичною особою - підприємцем ОСОБА_7 .

Наявні в справі матеріали свідчать, що ОСОБА_5 працює на посаді начальника управління торгівлі та побутового обслуговування населення з питань економічного розвитку торгівлі та інвестиції міської ради АДРЕСА_2 .

За обставин вказаних в клопотанні, слідчий суддя вважає про наявність обґрунтованих підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 368 КК України, до вчинення якого можливо причетна ОСОБА_5 , а тому вважаю про обґрунтованість клопотання та наявність підстав для проникнення до кабінетів Департаменту з питань економічного розвитку Кропивницької міської ради та його управлінь, ЄДРПОУ 41844390, розташованих за адресою: м.Кропивницький, вул. Велика Перспективна, буд. 41, що перебуває на праві комунальної власності у Кіровоградської міської ради, у яких у тому числі працює ОСОБА_5 , з метою відшукання речей і документів, які мають значення як речові докази у кримінальному провадженні, а саме: ідентифікованих грошових коштів, що є предметом злочину у даному кримінальному провадженні, а також документів, чорнових записів, пов`язаних із злочинною діяльністю ОСОБА_5 щодо вимагання неправомірної вигоди у ОСОБА_6 за надання дозвільних документів на право здійснення сезонної торгівлі на 2021 рік фізичною особою - підприємцем ОСОБА_7 .

За даним клопотанням відзначається наявність достатніх підстав вважати, що вчинено кримінальне правопорушення, зазначені в клопотанні речі та документи, які планується відшукати, мають значення для кримінального провадження, відомості, які містяться в них, можуть бути доказами під час судового розгляду.

У зв`язку з чим, слід визнати наявність передбачених законом підстав для надання дозволу на проведення обшуку за вказаною адресою, та задоволення клопотання.

Керуючись ст.ст. 234-235, 369-372 КПК України,

постановив:

клопотання слідчого про надання дозволу на проведення обшуку задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку кабінетів Департаменту з питань економічного розвитку Кропивницької міської ради та його управлінь, ЄДРПОУ 41844390, розташованих за адресою: АДРЕСА_2 , що перебуває на праві комунальної власності у Кіровоградської міської ради, у яких у тому числі працює ОСОБА_5 , з метою відшукання речей і документів, які мають значення як речові докази у кримінальному провадженні, а саме: ідентифікованих грошових коштів, що є предметом злочину у даному кримінальному провадженні, а також документів, чорнових записів, пов`язаних із злочинною діяльністю ОСОБА_5 щодо вимагання неправомірної вигоди у ОСОБА_6 за надання дозвільних документів на право здійснення сезонної торгівлі на 2021 рік фізичною особою - підприємцем ОСОБА_7 .

Строк дії ухвали визначити до 25.07.2021.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_12

Дата ухвалення рішення25.06.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу97918456
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —405/4504/21

Ухвала від 25.06.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Тьор Є. М.

Ухвала від 25.06.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Тьор Є. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні