Рішення
від 18.06.2021 по справі б11/316-07 (911/3042/20)
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" червня 2021 р. м. Київ Справа № Б11/316-07 (911/3042/20)

Господарський суд Київської області у складі судді Мальованої Л.Я. за участю секретаря судового засідання Майбороди В.М. розглянувши справу

За позовом Відкритого акціонерного товариства "Згурівський бурякорадгосп", Київська обл., смт. Згурівка

до 1) Згурівської селищної ради, Київська обл., смт. Згурівка

2) Регіонального відділення Фонду державного майна України по Київській, Черкаській та Чернігівській областях, м. Київ

про зобов`язання вчинити дії

Представники сторін:

позивача - Кирик О.В.;

відповідача 1 - Третяк Д.О.;

відповідача 2 - Желяк А.А.

Обставини справи:

Позивач звернувся до суду з позовом до Згурівської селищної ради та Регіонального відділення Фонду державного майна України по Київській, Черкаській та Чернігівській областях про зобов`язання вчинити дії в межах справи про банкрутство № Б11/316-07.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідачем не виконано належним чином обов`язку по прийняття до комунальної власності об`єктів державної власності.

Представник позивача підтримав заявлені позовні вимоги та просив суд задовольнити позов в повному обсязі.

Представник відповідача 1 відзив на позовну заяву не надав, заперечує оскільки не надано технічної документації щодо об`єктів державного майна та відсутній акт прийому-передачі майна.

Представник відповідача 2 заперечив проти позову мотивуючи тим, що передача об`єктів з державної власності до комунальної власності здійснюється в порядку визначеному ЗУ Про передачу об`єктів права державної та комунальної власності , Положенням про передачу об`єктів права державної та комунальної власності, затвердженою Постановою КМУ від 06.11.1995 р. № 891, за наявності згоди відповідних сільських, селищних, міських, районних містах рад.

В судовому засіданні оголошувалась перерва з 02.06.2021 року на 18.06.2021 року.

Після оголошеної перерви представник позивача надав звіряльну відомість станом на 26.05.2021 р. яка не підписана представником відповідача.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши надані суду докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд -

ВСТАНОВИВ:

В Господарському суді Київської області перебуває на розгляді справа № Б11/316-07 про визнання банкрутом Відкритого акціонерного товариства "Згурівський бурякорадгосп" (Київська обл., смт Згурівка, Червоний відділок, вул. Садова, 1, код ЄДРПОУ 00385833).

В обгрунтування заявленого позову ліквідатор ВАТ "Згурівський бурякорадгосп" посилається на те, що в жовтні 2013 р. з Регіонального відділення Фонду державного майна України отримано лист вих. № 02-14-5341 від 09.10.2013, яким Регіональне відділення ФДМУ заперечує можливість ліквідації ВАТ "Згурівський бурякорадгосп" до моменту реалізації управлінських рішень у відношенні державного майна, яке знаходиться на балансі Банкрута.

Відповідно до ст. 62 Кодексу України з процедур банкрутства, усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або повного господарського відання на дату відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедури, включаються до складу ліквідаційної маси, за винятком об`єктів житлового фонду, в тому числі гуртожитків, дитячих дошкільних закладів та об`єктів комунальної інфраструктури, які в разі банкрутства підприємства передаються в порядку, встановленому законодавством, до комунальної власності відповідних територіальних громад без додаткових умов і фінансуються в установленому порядку.

Листом вих. № 4494 від 06.11.2013 ліквідатор ВАТ "Згурівський бурякорадгосп" звернувся до Згурівської селищної ради з проханням прийняти до комунальної власності об`єкти житлового фонду та комунальної інфраструктури.

Листом вих. № 02-4-571/1070 від 05.12.2013 Згурівська селищна рада повідомила, що для прийняття селищною радою у комунальну власність майна Банкрута та взяття його на баланс, необхідно надати інформацію щодо конкретного місця розташування майна, його поштові адреси, номери будинків.

Після відновлення інформації, витребуваної Згурівською селищною радою, ліквідатором ВАТ "Згурівський бурякорадгосп" було повторно направлено Заяву вих. № 02-01/257 про передачу майна банкрута до комунальної власності, на який отримано відповідь про те, що рада заперечує щодо прийняття на баланс об`єктів, проте банкруту необхідно надати технічну документацію та інше.

Листом вих. № 02-01/519 від 10.04.2015 ліквідатор вкотре звернувся до Згурівської селищної ради із заявою про передачу майна банкрута до комунальної власності, на який листом вих. № 02-41-106/153 від 24.04.2015 Згурівська селищна рада повідомила про дату та час прийняття об`єктів нерухомості до комунальної власності та зобов`язала ліквідатора надати відповідну технічну документацію (інвентарні справи, акт прийняття в експлуатацію, плани зовнішніх мереж та інші), а також документи, що встановлюють право на майно.

12.06.2015 ліквідатором вручено Згурівській селищній раді Заяву про передачу майна банкрута до комунальної власності вих. № 02-01/610 від 11.06.15.

15.06.2015 отримано відповідь, що для прийняття майна в комунальну власність необхідно створити відповідну комісію, та на об`єкти, банкруту необхідно надати технічну документацію та інше.

01.07.2015 ВАТ "Згурівський бурякорадгосп" подало до Господарського суду Київської області позовну заяву про зобов`язання Відповідача 1 прийняти в комунальну власність державне майно, яке знаходиться на балансі банкрута. Дана позовна заява розглядалась у окремому провадженні в межах справи про банкрутство.

За результатами розгляду вищевказаної позовної заяви, ухвалою Господарського суду Київської області від 21.10.2015 у справі № Б11/316-07 клопотання ліквідатора задоволено, та зобов`язано Відповідача 1 прийняти в комунальну власність майно, згідно переліку. Однак, постановою Київського апеляційного господарського суду від 27.01.2016 № Б11/316-07 вищевказану ухвалу суду першої інстанції скасовано, та матеріали справи передано до Господарського суду Київської області, на стадію вирішення питання про прийняття до розгляду позовної заяви. В свою чергу, ухвалою від 26.02.2016 Господарський суд Київської області відмовив у прийнятті позовної заяви ліквідатора у справі про банкрутство № Б11/316-07, тобто станом на сьогоднішній день спір по суті не розглянуто, остаточного рішення по справі не прийнято.

02.10.2018 подано заяву до Регіонального відділення фонду державного майна України про зняття з балансового обліку майна, що приватизоване фізичними особами.

28.11.2018 отримано відповідь про зняття з балансового обліку майна, що приватизоване фізичними особами.

05.02.2020 Згурівській селищній раді надіслано Заяву про передачу майна банкрута до комунальної власності вих. № 02-01/1590 від 05.02.2020 року, на яку отримано відповідь від Виконавчого комітету Згурівської селищної ради Київської області, згідно якої Згурівська селищна рада просить надати технічну документацію та правовстановлюючі документи на майно.

19.02.2020 подано заяву до Регіонального відділення фонду державного майна України по Київській, Черкаській та Чернігівській областях з проханням надати дозвіл та прийняти відповідне рішення, щодо зняття з балансового обліку та передачі майна до комунальної власності Згурівській селищній раді.

05.06.2020 отримано відповідь від Регіонального відділення фонду державного майна України по Київській, Черкаській та Чернігівській областях, згідно якої, Регіональне відділення фонду просить посприяти у передачі майна банкрута до комунальної власності Згурівській селищній раді. При цьому, Відповідачем 2 жодного владного рішення (Наказ, Розпорядження) не прийнято.

Згідно підпункту "и" пункту 2 частини першої статті 7 Закону України "Про управління об`єктами державної власності", Фонд державного майна України дає дозвіл (погодження) на відчуження державного майна у випадках, встановлених законодавством

Згідно підпункту "е" пункту 2 частини першої статті 7 Закону України "Про управління об`єктами державної власності", Фонд державного майна України виступає розпорядником Єдиного реєстру об`єктів державної власності.

Згідно пункту 1 Положення "Про Регіональне відділення Фонду державного майна України", Регіональне відділення Фонду державного майна України (далі - регіональне відділення) утворюється в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі і територіальним органом Фонду державного майна України (далі - Фонд), що реалізує державну Політику у сфері приватизації, оренди, оцінки, використання та відчуження державного майна, управління об`єктами державної власності, у тому числі корпоративними правами держави щодо об`єктів державної власності, що належать до сфери його управління.

Ліквідатором ВАТ "Згурівський бурякорадгосп" неодноразово направлялися звернення до Згурівської селищної ради з проханням прийняти до комунальної власності об`єкти житлового фонду та комунальної інфраструктури та до Регіонального відділення фонду державного майна України по Київській, Черкаській та Чернігівській областях для прийняття владного рішення, щодо зазначених об`єктів. Останню заяву направлено від 19.06.2020. Проте Згурівська селищна рада та Регіональне відділення фонду державного майна України по Київській, Черкаській та Чернігівській областях уникають прийняття відповідних рішень, в зв`язку з чим ліквідаційна процедура фактично завершена: ліквідаційна маса реалізована, розрахунки з кредиторами проведено.

Відповідно до ст. 61 Кодексу України з процедур банкрутства усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або повного господарського відання на дату відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедури, включаються до складу ліквідаційної маси, за винятком об`єктів житлового фонду, в тому числі гуртожитків, дитячих дошкільних закладів та об`єктів комунальної інфраструктури, які в разі банкрутства підприємства передаються в порядку, встановленому законодавством, до комунальної власності відповідних територіальних громад без додаткових умов і фінансуються в установленому порядку.

Відповідно до ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України. Господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник.

Згідно ст. 73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Статтею 74 ГПК України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Обов`язок із доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб`єктивного права, що має за мету усунення невизначеності, яка виникає в правовідносинах у разі неможливості достовірно з`ясувати обставини, які мають значення для справи.

За приписами ст. 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, а саме звіряльну відомість майна, що обліковується на балансі ВАТ "Згурівський бурякорадгосп" суд прийшов до висновку про те, що до вимог про передачу до комунальної власності включені об`єкти, які на балансі банкрута не перебувають: квартири №№ 1, 3 в будинку 1, у провулку Польовий, Київська обл., смт. Згурівка, " (Червоний відділок); будинок по вулиці Поповича, 4, Київська обл., Згурівський р-п, смт. Згурівка, (Червоний відділок); будинок по вулиці Володимирська, 20, Київська обл., смт. Згурівка, (Червоний відділок); Пожарна машина, Згурівський р-н, смт Згурівка, (Червоний відділок). З огляду на викладе суд задовольняє позовні вимоги щодо об`єктів, які фактично перебувають на балансі ВАТ "Згурівський бурякорадгосп".

Враховуючи викладене суд задовольняє позовні вимоги частково, у зв`язку тим, що спір виник в результаті неправильних дій відповідача, що призвело до необхідності позивачу звертатися з позовом до суду та здійснювати додаткові витрати на сплату судового збору, суд, відповідно до свого права, передбаченого частиною 9 ст.129 ГПК України, покладає на відповідача відшкодування позивачу судового збору.

Керуючись ст. ст. 61, 62 Кодексу з процедур банкрутства, ст. ст. 4, 12, 13 73-92, 129, 207, 236, 238 ГПК України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити частково.

2. Зобов`язати Згурівську селищну раду (07600, Київська область, Згурівський р-н, смт. Згурівка, вул. Українська, 10, код ЄДРПОУ: 04360296) без додаткових умов прийняти до комунальної власності об`єкти державної власності Червоного відділку та розташовані у смт Згурівка, а саме: квартири №№ 2, 3, 4 в будинку 6 по вулиці Поповича, 6, Київська обл., смт. Згурівка, (Червоний відділок); будинок по вулиці Поповича, 8, Київська обл., смт. Згурівка, (Червоний відділок); будинок по вулиці Поповича, 9, Київська обл., смт. Згурівка, (Червоний відділок); № з/п 1, Дорога бруківка, Київська обл., Згурівський р-н, смт Згурівка, (Червоний відділок); № з/п 2, Дорога бруківка, Київська обл., Згурівський р-н, смт Згурівка, (Червоний відділок); з/п 3, Шосейна дорога, Київська обл., Згурівський р-н. смт Згурівка. (Червоний відділок); Газопровід Червоного відділку, № з/п 2, смт. Згурівка.

3. Стягнути з Згурівської селищної ради (07600, Київська область, Згурівський р-н, смт. Згурівка, вул. Українська, 10, код 04360296) на користь Відкритого акціонерного товариства "Згурівський бурякорадгосп" (07600, Київська обл., смт. Згурівка, Червоний відділок, вул. Садова, буд. 1, код 00385833) - 2 102 (дві тисячі сто дві) грн. 00 коп. судового збору.

4. В решті позовних вимог відмовити повністю.

Дане рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга може бути подана протягом двадцяти днів з дня складення повного тексту рішення відповідно до ст. ст. 240-241 Господарського процесуального кодексу України .

Повний текст рішення підписано 29.06.2021 року.

Суддя Л.Я. Мальована

Дата ухвалення рішення18.06.2021
Оприлюднено30.06.2021
Номер документу97924833
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —б11/316-07 (911/3042/20)

Рішення від 18.06.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 28.04.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 24.03.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 24.02.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 20.01.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 16.12.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 24.11.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 26.10.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні