Рішення
від 25.06.2021 по справі 240/19784/20
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 червня 2021 року м. Житомир справа № 240/19784/20

категорія 112010200

Житомирський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Черняхович І.Е., розглянувши у письмовому провадженні адміністративну справу за позовом Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області до Відкритого акціонерного товариства "Завод "Будматеріали" про стягнення заборгованості,

встановив:

Головне управління Пенсійного фонду України в Житомирській області (далі - позивач) звернулося до суду з позовом до Відкритого акціонерного товариства "Завод "Будматеріали" (далі - відповідач), в якому просить:

- стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Завод "Будматеріали" заборгованість із сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, яка виникла за період з грудня 2017 року по лютий 2018 року та за січень 2019 року в загальній сумі 3908,25 гривень, що підлягають сплаті на р/р НОМЕР_1 , відкритий в Житомирському обласному управлінні ВАТ "Державний ощадний банк України", МФО 311647, на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області, код ЄДРПОУ 13559341.

В обґрунтування позову зазначено, що Відкрите акціонерне товариство "Завод "Будматеріали", як підприємство, працівники якого були зайняті на роботах, включених до Списку №1 та Списку №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, та вийшли на пенсію на пільгових умовах, зобов`язане відповідно до закону сплачувати Пенсійному фонду України витрати на виплату і доставку таким працівникам пільгових пенсій. Однак, у відповідача згідно розрахунків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій призначених відповідно до пунктів "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" та пунктів 2-8 частини другої статті 114 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування рахується заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на зазначених умовах, за період з грудня 2017 року по лютий 2018 року та за січень 2019 року в загальному розмірі 3908,25 гривень. Оскільки вказана заборгованість відповідачем не погашена, то вона підлягає стягненню в судовому порядку.

Ухвалою від 17 листопада 2020 року відкрито провадження у справі №240/19784/20 за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи.

Крім того, вказаною ухвалою відповідачу було встановлено п`ятнадцятиденний строк з дня вручення йому копії цієї ухвали для подання відзиву на позовну заяву.

Відповідно до рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, що повернулось на адресу суду, ухвалу про відкриття провадження у справі Відкрите акціонерне товариство "Завод "Будматеріали" отримало 03 грудня 2020 року.

Разом з тим, станом на дату розгляду справи Відкрите акціонерне товариство "Завод "Будматеріали" своїм правом на заперечення щодо заявлених позовних вимог не скористалось, відзиву на позовну заяву до суду не надало.

Згідно з ч. 6 ст. 162 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відповідно до норм ст.ст. 257, 262 КАС України дана адміністративна справа розглядається за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання та повідомлення (виклику) учасників справи.

Згідно з ч. 5 ст. 250 КАС України датою ухвалення судового рішення в порядку письмового провадження є дата складення повного судового рішення.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов наступних висновків.

Судом встановлено, що Відкрите акціонерне товариство "Завод "Будматеріали" (код ЄДРПОУ 00290759) зареєстроване в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Житомирській області, як платник страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування.

Працівники Відкритого акціонерного товариства "Завод "Будматеріали" були зайняті на роботах, включених до Списку №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, та в подальшому їм була призначена пенсія відповідно до пунктів "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" та пунктів 2-8 частини другої статті 114 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування .

У зв`язку з цим, Головним управлінням Пенсійного фонду України в Житомирській області надсилались Відкритому акціонерному товариству "Завод "Будматеріали" розрахунки фактичних витрат на виплату і доставку пенсій призначених відповідно до пунктів "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" та пунктів 2-8 частини другої статті 114 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" (а.с.4-5).

З вищезазначених розрахунків вбачається, що розмір фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", який підлягав відшкодуванню Відкритим акціонерним товариством "Завод "Будматеріали" становив: в грудні 2017 року - 1466,40 грн., в січні 2018 року - 1466,40 грн., в лютому 2018 року - 1047,43 грн.

Крім того, згідно з розрахунком фактичних витрат на доставку пенсії від 17.01.2019 №8 та листом від 18.01.2019 №738/04-01 Відкритому акціонерному товариству "Завод "Будматеріали" авансом у 2018 році було нараховано витрати в розмірі 2512,83 грн., однак фактичний розмір вказаних витрат склав 2441,85 грн., у зв`язку з чим в січні 2019 року за Відкритим акціонерним товариством "Завод "Будматеріали" рахувалась переплата в розмірі 71,98 гривень (а.с.5).

Згідно з наданим позивачем розрахунком, сума відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з грудня 2017 року по лютий 2018 року та за січень 2019 року в розмірі 3908,25 гривень Відкритим акціонерним товариством "Завод "Будматеріали" у визначені законом строки сплачена не була, а тому вона набула статусу заборгованості (а.с.7).

Стягнення зазначеної заборгованості стало підставою для звернення Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області з даним позовом до суду.

Надаючи оцінку спірним правовідносинам суд зазначає наступне.

Пунктом 2 Розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України від 09.07.2003 №1058 Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування передбачено, що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, які відповідно до цього Закону мають право на пенсію на пільгових умовах, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону.

Покриття витрат Пенсійного фонду на виплату і доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах відповідно до статей 13 і 14 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій" та призначених відповідно до частин другої і третьої статті 114 цього Закону до досягнення пенсійного віку, визначеного статтею 26 цього Закону, здійснюється у такому порядку: підприємства та організації (крім сільськогосподарських товаровиробників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені підпунктом 4 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України) вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім тих, які були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України; на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, а також на інших роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до частини другої статті 114 цього Закону, - до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону за раніше діючим порядком.

Відповідно до п. 1 ст. 2, п.1 ст.4 Закону України "Про збір на обов`язкове державне пенсійне страхування" суб`єкти підприємницької діяльності, незалежно від форм власності, крім платників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені у підпункті 4 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України, повинні сплачувати збір на обов`язкове державне пенсійне страхування у 100 % розмірі від об`єкта оподаткування, яким є фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування".

Процедура стягнення заборгованості зі сплати внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування, а також відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах визначена в Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженій постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 №21-1, зареєстрованій в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 за № 64/8663.

Згідно з п. 6.1 Інструкції № 21-1 для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 розділу 2 цієї Інструкції (крім платників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені у підпункті 4 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України), відшкодуванню підлягають фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до набрання чинності Законом України від 03 жовтня 2017 року № 2148-VІІІ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій" та призначених відповідно до частини другої статті 114 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування":

- особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім тих, які були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за Списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України;

- особам, які були зайняті на інших роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" та пунктів 2-8 частини другої статті 114 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування".

Витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи.

При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах (п.6.2 Інструкції № 21-1).

Відповідно до п. 6.4 Інструкції № 21-1 розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом місяця з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Пунктом 6.5. Інструкції № 21-1 передбачено, що розрахунки складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються згідно з додатком 8 та додатком 8 а до 1 січня поточного року та протягом місяця з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії.

Додаткові пенсії, додаткові витрати на виплату підвищеного розміру пенсії відповідно до статті 8 Закону України "Про підвищення престижності шахтарської праці", доплати, надбавки та підвищення, призначені відповідно до законодавства України, які виплачуються за рахунок інших джерел, ніж кошти Пенсійного фонду України не включаються до розміру фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, що підлягають відшкодуванню (п. 6.6. Інструкції № 21-1).

Судом встановлено, що Головним управлінням Пенсійного фонду України в Житомирській області на виконання вимог Інструкції № 21-1 надсилались Відкритому акціонерному товариству "Завод "Будматеріали" розрахунки фактичних витрат на виплату і доставку пенсій призначених відповідно до пунктів "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" та пунктів 2-8 частини другої статті 114 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування за період з грудня 2017 року по лютий 2018 року та за січень 2019 року (а.с.4-5).

Дослідивши під час розгляду справи вказані розрахунки суд встановив, що вони відповідають формі такого розрахунку, затвердженій в додатку 6 до Інструкції № 21-1, та місять усі передбачені цією формою відомості.

Матеріалами справи підтверджується, що вказані розрахунки фактичних витрат на виплату і доставку пенсій були отримані Відкритим акціонерним товариством "Завод "Будматеріали".

Доказів оскарження Відкритим акціонерним товариством "Завод "Будматеріали" вказаних розрахунків та визначених у них розмірів витрат, що підлягають відшкодування, матеріали справ не містять.

Згідно з пунктами 6.7 Інструкції № 21-1 підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання тощо), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства у розрахунку, який направляється підприємству в місячний строк з дня прийняття рішення про зміну розміру пенсії або про припинення виплати пенсії.

У разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає розрахунок згідно з додатками, зазначеними у пункті 6.4 цієї глави для зазначених підприємств, у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства (крім підприємств, місцезнаходженням яких є вільна економічна зона "Крим"). Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцезнаходженням підприємства (п. 6.8 Інструкції № 21-1).

Проаналізувавши вищезазначені норми, суд приходить до висновку про наявність в підприємств та організацій обов`язку відшкодовувати витрати на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених особам відповідно "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" та пунктів 2-8 частини другої статті 114 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування .

Разом з тим, станом на дату звернення позивача з даним позовом до суду Відкрите акціонерне товариство "Завод "Будматеріали" має заборгованість перед Пенсійним фондом України з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" та пунктів 2-8 частини другої статті 114 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування , за період з грудня 2017 року по лютий 2018 року та за січень 2019 року в загальному розмірі 3908,25 гривень, що підтверджується наявним у матеріалах справи розрахунком суми заборгованості (а.с.3).

Докази погашення заборгованості у матеріалах справи відсутні.

Вказане свідчить на користь висновку про невиконання Відкритим акціонерним товариством "Завод "Будматеріали" вимог пунктами 6.7 Інструкції № 21-1 та пункту 2 Розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України від 09.07.2003 №1058 Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування щодо відшкодуванню Пенсійному фонду суми фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

З огляду на викладене, суд вважає, що позовні вимоги Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Враховуючи положення ч. 2 ст. 139 КАС України та відсутність судових витрат суб`єкта владних повноважень, пов`язаних із залученням свідків та проведенням експертиз, витрати по сплаті судового збору, понесені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями 77, 90, 241-246, 250, 255, 263, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

вирішив:

Позов Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області (вул. О.Ольжича, 7, м. Житомир, 10003; код ЄДРПОУ 13559341) до Відкритого акціонерного товариства "Завод "Будматеріали" (вул. Жуйка, 42, м. Житомир, 10002; код ЄДРПОУ 00290759) про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Завод "Будматеріали" (вул. Жуйка, 42, м. Житомир, 10002; код ЄДРПОУ 00290759) на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області (вул. О.Ольжича, 7, м. Житомир, 10003; код ЄДРПОУ 13559341) заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, за період з грудня 2017 року по лютий 2018 року та за січень 2019 року в загальному розмірі 3908,25 гривень (три тисячі дев`ятсот вісім гривень двадцять п`ять копійок).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення суду може бути оскаржене до Сьомого апеляційного адміністративного суду через Житомирський окружний адміністративний суд протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя І.Е.Черняхович

Дата ухвалення рішення25.06.2021
Оприлюднено30.06.2021
Номер документу97926680
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —240/19784/20

Рішення від 25.06.2021

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Черняхович Ірина Едуардівна

Ухвала від 17.11.2020

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Черняхович Ірина Едуардівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні