Ухвала
від 08.06.2021 по справі 405/2593/21
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/2593/21

1-кс/405/1255/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 червня 2021 року слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання слідчого відділу СУ ГУ Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 13.01.2021 № 42021120000000001, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 229 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку,

встановив:

слідчий за погодженням з прокурор звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку у приміщеннях магазину з вивіскою торгової марки « ІНФОРМАЦІЯ_1 », який знаходиться на першому поверсі будівлі розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , власником якого є ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та фактичним володільцем якого є ФОП ОСОБА_4 з метою відшукання та вилучення: предметів речей та документів на яких відобразилось незаконне використання знаків для товарів і послуг, фірмове найменування, кваліфіковане зазначення походження товару під торговою маркою « ІНФОРМАЦІЯ_1 », документації по обліку незаконно виготовленої та розповсюдженої продукції.

На обгрунтування клопотання слідчий зазначив, що організована група осіб у складі організаторів ОСОБА_5 та ОСОБА_6 пособників ФОП ОСОБА_7 , ФОП ОСОБА_8 , ФОП ОСОБА_9 , ФОП ОСОБА_10 , ФОП ОСОБА_11 , ФОП ОСОБА_12 , ФОП ОСОБА_4 , у період 2020-2021 років, шляхом виготовлення фальсифікованої продукції торгівельної марки "УКРЗОЛОТО" здійснюють незаконне використання знака для товарів і послуг « ІНФОРМАЦІЯ_1 », фірмового найменування, кваліфікованого зазначення походження товару, чим умисно порушують права на ці об`єкти, які згідно до свідоцтва на товарний знак №124382 від 25.06.2010 належать ТОВ «Маркхолдер», у наслідок чого вказаному підприємству спричинено значну матеріальну шкоду.

У ході проведення досудового розслідування встановлено, що ТОВ«Маркхолдер» у встановленому Законом порядку у Державному патентному відомстві України має зареєстрований товарний знак «УКРЗОЛОТО», свідоцтво № НОМЕР_1 від 25.06.2010.

Організована група осіб у складі організатора ОСОБА_5 та ОСОБА_6 пособників ФОП ОСОБА_7 , ФОП ОСОБА_8 , ФОП ОСОБА_9 , ФОП ОСОБА_10 , ФОП ОСОБА_11 , ФОП ОСОБА_12 у період 2020-2021 років, здійснюють незаконне виготовлення, використання знака для товарів і послуг та розповсюдження фальсифікованої продукції знака для товарів і послуг « ІНФОРМАЦІЯ_1 », фірмового найменування, кваліфікованого зазначення походження товару, чим умисно порушують права на ці об`єкти ТОВ«Маркхолдер» за наступних обставин.

Організатор вчинення злочину ОСОБА_5 за місцем свого проживання в АДРЕСА_2 , здійснює незаконне виготовлення, використання знака для товарів і послуг фальсифікованої продукції знака для товарів і послуг " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", фірмового найменування, кваліфікованого зазначення походження товару. У подальшому ОСОБА_5 за пособництва різних суб`єктів підприємницької діяльності у вигляді фізичних осіб підприємців ФОП ОСОБА_7 , ФОП ОСОБА_8 , ФОП ОСОБА_9 , ФОП ОСОБА_10 , ФОП ОСОБА_11 , ФОП ОСОБА_12 , на території АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 , АДРЕСА_5 , АДРЕСА_4 , АДРЕСА_6 та АДРЕСА_1 , організував точки розповсюдження - ювелірні магазини з вивісками « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на яких здійснюється незаконне, використання знака для товарів і послуг та розповсюдження фальсифікованої продукції знака для товарів і послуг " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", фірмового найменування, кваліфікованого зазначення походження товару.

За вказаними адресами ОСОБА_5 за пособництва ФОП ОСОБА_7 , ФОП ОСОБА_8 , ФОП ОСОБА_9 , ФОП ОСОБА_10 , ФОП ОСОБА_11 , ФОП ОСОБА_12 облаштував приміщення у яких здійснює розповсюдження ювелірних виробів із зображенням торгової марки «УКРЗОЛОТО», а також здійснює зберігання та облік незаконного виготовленої продукції під торговою маркою " ІНФОРМАЦІЯ_1 " та збут готової продукції.

Крім цього інший організатор злочину ОСОБА_6 за адресою свого проживання АДРЕСА_7 , здійснює незаконне виготовлення, використання знака для товарів і послуг фальсифікованої продукції знака для товарів і послуг " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", фірмового найменування, кваліфікованого зазначення походження товару. Також ОСОБА_6 за місцем проживання організував інтернет-магазин « ІНФОРМАЦІЯ_3 », номер мобільного телефону НОМЕР_2 , за допомогою якого здійснює незаконне використання знака для товарів і послуг та розповсюдження фальсифікованої продукції під торговою маркою " ІНФОРМАЦІЯ_1 ". На вказаному сайті ОСОБА_6 розмістив оголошення про продаж ювелірних виробів торгової марки "УКРЗОЛОТО" та зображення ювелірних виробів, які можливо попередньо замовити на сайті та отримати у точках продажу ювелірних магазинах за адресами АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 , АДРЕСА_5 , АДРЕСА_4 , АДРЕСА_6 та АДРЕСА_1 .

Згідно заяви ТОВ «Маркхолдер» встановлено, що ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ФОП ОСОБА_7 , ФОП ОСОБА_8 , ФОП ОСОБА_9 , ФОП ОСОБА_10 , ФОП ОСОБА_11 , ФОП ОСОБА_12 не являються контрагентами, клієнтами, постачальниками, тощо продукції під торговою маркою " ІНФОРМАЦІЯ_1 ".

В ході проведення досудового розслідування з метою встановлення фактичних обставин у справі, виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання незаконно виготовленої продукції з використанням торгового знака для товарів та послуг « ІНФОРМАЦІЯ_1 » виникла необхідність у проведенні обшуку за місцем незаконного здійснення розповсюдження продукції під торговою маркою « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у магазині з вивіскою торгової марки « ІНФОРМАЦІЯ_1 » пособника вчинення злочину ФОП ОСОБА_4 за адресою АДРЕСА_1 , з метою відшукання предметів речей та документів на яких відобразилось незаконне використання знаків для товарів і послуг, фірмове найменування, кваліфіковане зазначення походження товару під торговою маркою « ІНФОРМАЦІЯ_1 », документації по обліку незаконно виготовленої та розповсюдженої продукції.

Згідно інформаційної довідки з реєстру прав на нерухоме будинок розташований за адресою: АДРЕСА_1 , на праві власності належить ОСББ «ПАРОВОЗ», код 40469044.

Слідчий під час розгляду клопотання просив його задовольнити.

Заслухавши слідчого та дослідивши матеріали клопотання надані стороною кримінального провадження слідчий суддя прийшов до наступних висновків

Відповідно до ч.1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Ч. 3 ст. 234 КПК України передбачено, що у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про:

1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання;

3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

4) підстави для обшуку;

5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку;

6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;

7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням;

8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Відповідно доч.5ст.234КПК Українислідчий суддявідмовляє узадоволенні клопотанняпро обшук,якщо прокурор,слідчий недоведе наявністьдостатніх підставвважати,що: 1)було вчиненокримінальне правопорушення; 2)відшукувані речіі документимають значеннядля досудовогорозслідування; 3)відомості,які містятьсяу відшукуванихречах ідокументах,можуть бутидоказами підчас судовогорозгляду; 4)відшукувані речі,документи абоособи знаходятьсяу зазначеномув клопотанніжитлі чиіншому володінніособи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Відповідно до витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42021120000000001 датою надходження повідомлення про вчинення кримінального правопорушення вбачається 13.01.2021 року за ч. 3 ст. 229 КК України організована група осіб у складі організаторів ОСОБА_5 та ОСОБА_6 пособників ФОП ОСОБА_7 , ФОП ОСОБА_8 , ФОП ОСОБА_9 , ФОП ОСОБА_10 , ФОП ОСОБА_11 , ФОП ОСОБА_12 , ФОП ОСОБА_4 , у період 2020-2021 років, шляхом виготовлення фальсифікованої продукції торгівельної марки "УКРЗОЛОТО" здійснюють незаконне використання знака для товарів і послуг « ІНФОРМАЦІЯ_1 », фірмового найменування, кваліфікованого зазначення походження товару, чим умисно порушують права на ці об`єкти, які згідно до свідоцтва на товарний знак №124382 від 25.06.2010 належать ТОВ «Маркхолдер», у наслідок чого вказаному підприємству спричинено значну матеріальну шкоду. Відомості про вчинення кримінального правопорушення внесені до ЄРДР на підставі заяви представника ТОВ «Маркхолдер».

Диспозицією ч.3 ст. 229 КК України передбачено відповідальність за незаконне використання знака для товарів і послуг, фірмового найменування, кваліфікованого зазначення походження товару, або інше умисне порушення права на ці об`єкти, якщо це завдало матеріальної шкоди.

Предметом злочину, передбаченого ст. 229, є знаки для товарів чи послуг, які: 1) зареєстровані в Україні; 2) охороняються без реєстрації на підставі міжнародних договорів, учасником яких є Україна; 3) визнані у встановленому порядку добре відомими.

Предметом злочину, передбаченого ст. 229, не визнаються позначення, які є схожими настільки, що їх можна сплутати із чужими знаками для однорідних товарів чи послуг або фірмовими найменуваннями, що відомі в Україні і належать іншим особам.

При цьому слідчий суддя відзначає, що на підтвердження обставин вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 229 КК України стороною обвинувачення надано зокрема висновок експерта за результатами проведення судової експертизи у сфері інтелектуальної власності у господарській справі №912/164/20 від 30.09.2020 року № 9564/20-53/20443/20-53 зі змісту якого вбачається, що під час проведення даної експертизи на підставі наявних матеріалів встановлено, що позначення « ІНФОРМАЦІЯ_1 », які використовуються на вивісках ювелірних магазинів є схожими настільки, що їх можна сплутати зі знаком для товарів та послуг «УКРЗОЛОТО», зареєстрованим за свідоцтвом України № НОМЕР_1 щодо споріднених товарів і послуг, тобто під час проведення вказаної експертизи не встановлено факт підробки знаку для товарів і послуг,що надумку слідчогосудді неможе наданій стадіїдосудового розслідуваннясвідчить провчинення кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.3ст.229КК України,у зв`язку з чим визначені законом підстави для проведення обшуку за даним клопотанням слідчого відсутні.

Окрім того, слідчий суддя відзначає, що в мотивувальні частині клопотання слідчим зазначається, що в ході проведення даної слідчої ( розшукової) дії планується виявити та вилучити предмети та речі на яких відобразилось незаконне використання знаків для товарів і послуг, фірмове найменування, кваліфіковане зазначення походження товару під торговою маркою « ІНФОРМАЦІЯ_1 »

Разом з тим, під час розгляду клопотання слідчому судді не надано доводів у який спосіб планується встановити, що на момент проведення обшуку предмети та речі, містять ознаки незаконного використаннязнаків длятоварів іпослуг, оскільки останнє можливо виключно під час проведення експертного дослідження.

Враховуючи викладене, в задоволенні клопотання слідчого необхідно відмовити.

Керуючись ст.ст. 234-235, 369-372 КПК України,

постановив:

відмовити в задоволенні клопотання слідчого про надання дозволу на проведення обшуку.

Ухвала оскарженнюне підлягає.

Слідчий суддя

Ленінського районного суду

м. Кіровограда Євгеній Миколайович Тьор

СудЛенінський районний суд м.Кіровограда
Дата ухвалення рішення08.06.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу97932616
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —405/2593/21

Ухвала від 08.06.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Тьор Є. М.

Ухвала від 08.06.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Тьор Є. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні