Постанова
від 11.03.2010 по справі 2-а-561/10/1970
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2-а-561/10/1970

"11" березня 2010 р.                                                                                           Тернопільський окружний адміністративний суд Тернопільської області в складі

       головуючого судді                                                            Мартиць О.І.

       при секретарі                                                                      Саланді О.М.

       з участю прокурора                                                            Стадника В.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Тернополі адміністративну справу за позовом прокурора Бучацького району Тернопільської області в інтересах держави в особі Бучацької міжрайонної виконавчої дирекції Тернопільського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та виконавчої дирекції Тернопільського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до товариства з обмеженою відповідальністю «Фортуна-Я»про стягнення заборгованості по штрафних санкціях та пені

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Бучацького району Тернопільської області звернувся до суду з адміністративним позовом в інтересах держави в особі Бучацької міжрайонної виконавчої дирекції Тернопільського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та виконавчої дирекції Тернопільського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до товариства з обмеженою відповідальністю «Фортуна-Я»про стягнення заборгованості по сплаті штрафних санкціях та пені в сумі 1333 грн. 90 коп., застосованих до відповідача згідно рішення № 754 від 19.06.2009 року за порушення законодавства по загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню.

В судовому засіданні прокурор і представник позивача позов підтримали і просять задовольнити повністю з мотивів, викладених у позовній заяві.

Представник відповідача в суд не з’явився, хоча про день, час і місце слухання справи  повідомлявся своєчасно і належним чином, що не перешкоджає розгляду справи по суті у його відсутності за наявних достатніх документів про права і обов’язки сторін у відповідності до чинного законодавства України.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши подані докази, суд встановив наступні обставини.

Стаття 46 Конституції України передбачає право громадян на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності. Це право гарантується загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення.

Відповідно до статті 9 Закону України „Про загальнообов‘язкове державне соціальне страхування у зв‘язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням”, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі - Фонд) є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, провадить збір і акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг, види яких передбачені статтею 34 цього Закону, та забезпечує їх надання, а також здійснює контроль за використанням цих коштів.

Статтею 27 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням»(надалі Закон) передбачено, що страхувальник, яким є і відповідач по справі –товариство з обмеженою відповідальністю «Фортуна-Я», зобов’язаний нараховувати і сплачувати у встановлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Згідно акту № 99 перевірки від 04.06.2009 року Бучацькою міжрайонною виконавчою дирекцією правильності нарахування, своєчасності і повноти сплати страхових внесків, інших платежів до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та цільового і правильного витрачання їх коштів за період з 01.01.2008 року по 01.06.2009 року, виявлено порушення відповідачем ТзОВ «Фортуна-Я»п.5.2 Інструкції про порядок надходження, обліку та використання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, ст. 30 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням»

Згідно положень статті 30 вказаного вище Закону у разі несвоєчасної сплати страхових внесків страхувальником або неповної їх сплати страхувальник сплачує суму донарахованих контролюючим органом страхових внесків (недоїмки), штраф та пеню.

За несвоєчасність сплати страхувальником страхових внесків на нього покладається штраф в розмірі 50% суми належних до сплати страхових внесків за весь період, який минув з дня коли страхувальника було взято на облік.

Пеня обчислюється виходячи з 120 відсотків облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки (без урахування штрафів) за весь її строк.

За наслідками перевірки Бучацькою міжрайонною виконавчою дирекцією 19 червня 2009 року прийнято рішення № 754 про застосування та зарахування до бюджету Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, відображення у звіті (Ф4-ФСС з ТВП) сум фінансових (штрафних) санкцій, неправомірних витрат, донарахованих сум внесків та пені за порушення законодавства по загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, яким відповідачу ТзОВ «Фортуна-Я»нараховано пеню в розмірі 207 грн. 00 коп. і штраф –1126 грн. 90 коп. –50% від несвоєчасно сплачених страхових внесків.

 На день розгляду справи вказане рішення про застосування штрафних (фінансових) санкцій і пені відповідачем у встановленому законом порядку не оскаржене, не скасоване та не визнане недійсним повноважними органами, а відтак є чинним та підлягає до виконання.      

 Сума заборгованості, яка виникла в розмірі 1333 грн. 90 коп., не охоплена заходами примусового стягнення, про що свідчить довідка відділу державної виконавчої служби Бучацького районного управління юстиції № 1196/04-18/6 від 16.01.2010 року та відповідно підлягає стягненню в судовому порядку.     

Строк давності в разі стягнення страхових внесків, пені та фінансових санкцій, передбачених цією статтею, не застосовується.

Як вбачається з матеріалів справи, зокрема звіту про нараховані внески, перерахування та витрати, пов’язані з загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності за 2009 рік, підписаного керівником ТзОВ «Фортуна-Я»ОСОБА_2, відповідачем віднесена до V розділу «Розшифровка заборгованості за страхувальником»прострочена заборгованість в сумі 1333,90 грн.

Статтею 121 Конституції України, п.5 ст.20, ст.36-1 Закону України «Про прокуратуру» передбачене право прокурора на звернення в суд з позовом про захист прав і законних інтересів держави у випадках передбачених законодавством.

За таких встановлених обставин, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, відповідають дійсним обставинам та матеріалам справи, ґрунтуються на вимогах чинного законодавства, а отже підлягають до задоволення в повному обсязі.

Керуючись ст.ст.6,11,50,86,158,163,186 КАС України, Законом України «Про прокуратуру»Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням », суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов прокурора Бучацького району Тернопільської області в інтересах держави в особі Бучацької міжрайонної виконавчої дирекції Тернопільського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та виконавчої дирекції Тернопільського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Фортуна-Я»(48464, село Берем’яни Бучацького району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 31877886) в користь держави в особі Бучацької міжрайонної виконавчої дирекції Тернопільського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності 1333 (одну тисячу триста тридцять три) грн. 90 коп. заборгованості по штрафних санкціях та пені, які перерахувати на р/р 25601168 в ТОД ВАТ «Райффайзен банк Аваль», МФО 338501.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку на її апеляційне оскарження.

Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд шляхом подання заяви про апеляційне оскарження протягом десяти днів з дня проголошення та апеляційної скарги протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження або без попереднього подання такої заяви, у строк, встановлений для її подання.

Головуючий суддя                                                                                Мартиць О.І.

копія вірна

Суддя                                                                                                    Мартиць О.І.

СудТернопільський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.03.2010
Оприлюднено06.09.2010
Номер документу9793639
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-561/10/1970

Постанова від 11.03.2010

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мартиць О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні