Постанова
від 12.03.2010 по справі 2-а-58/10/1970
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2-а-58/10/1970

"12" березня 2010 р.                                                                                           Тернопільський окружний адміністративний суд Тернопільської області в складі

               головуючого судді                                                                Мартиць О.І.

               при секретарі                                                                         Саланді О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Тернополі адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в м. Тернополі до відкритого акціонерного товариства «Тернопільський завод штучних шкір «Вінітекс»про відшкодування витрат по виплаті та доставці пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до п. п. «б»-«з»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»

В С Т А Н О В И В:

       Управління Пенсійного фонду України в м. Тернополі звернулося до суду з адміністративним позовом до відкритого акціонерного товариства «Тернопільський завод штучних шкір «Вінітекс», в якому просить стягнути з відповідача борг по фактичних витратах на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п. п. «б»-«з»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»за період з 01.10.2009 року по 25.12.2009 року.

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»та р.6 Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», витрати Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах підлягають відшкодуванню підприємствами, на яких сформувався пільговий стаж особи –пенсіонера. Відповідач по справі –відкрите акціонерне товариство «Тернопільський завод штучних шкір «Вінітекс»(надалі ВАТ «Тернопільський завод штучних шкір «Вінітекс») є платником збору до Пенсійного фонду України і об’єктом його оподаткування являються також і витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п. п. «б»-«з»ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

В судовому засіданні представник позивача позов підтримав в повному обсязі з мотивів, викладених у позовній заяві та просить задовольнити.

Представник відповідача позову не визнав, заперечив проти його задоволення та пояснив, що не має законних підстав для відшкодування витрат по виплаті та доставці пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до п. п. «б»-«з»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Дослідивши матеріали справи та оцінивши подані докази, заслухавши пояснення представників сторін, суд встановив наступні обставини.

Відповідач по справі –відкрите акціонерне товариство «Тернопільський завод штучних шкір «Вінітекс»зареєстроване Тернопільською міською державною адміністрацією 11.08.1994 року як юридична особа і згідно довідки Тернопільського обласного управління статистики № 22 –178 від 23.08.1996 року значиться в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України (ЄДРПОУ), ідентифікаційний код 00300400.

У відповідності до ст.1 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування»відповідач є платником збору на державне пенсійне страхування і зобов’язаний сплачувати цей збір на рахунок Пенсійного фонду у розмірі та строки, визначені чинним законодавством.

За нормами п.6.1 п.6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, яка затверджена постановою управління Пенсійного фонду України №21-1 від 19.12.2003 року та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року за № 128/2004, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Згідно п.6.8 п.6 вказаної Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду України зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, а саме відповідно до п. п. «б»-«з»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

У разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає повідомлення згідно з додатками, зазначеними у пункті 6.4 цієї Інструкції для зазначених підприємств у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства. Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації. (п.6.10 Інструкції)

Як підтверджено матеріалами справи, зокрема розрахунком заборгованості до Пенсійного фонду України по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій призначених відповідно до пунктів «б» - «з»ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»за період з 01.10.2009 року по 25.12.2009 року по відкритому акціонерному товариству «Тернопільський завод штучних шкір «Вінітекс», розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів «б»-«з»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»за вказаний період, за відповідачем рахується заборгованість по виплаті та доставці пенсій, призначених на пільгових умовах в сумі 46606,06 грн.

Судом не здобуто будь-яких доказів про погашення відповідачем боргу та сплати витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за жовтень 2009 року – грудень 2009 року на загальну суму 46606,06 грн., який підлягає сплаті незалежно від фінансового стану боржника.  

Враховуючи вищенаведене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є підставними, відповідають дійсним обставинам та матеріалам справи, ґрунтуються на вимогах чинного законодавства, а тому підлягають до задоволення в повному обсязі.  

Керуючись ст.ст.6,11,86,158,163,186 КАС України, Законом України «Про пенсійне забезпечення», Законом України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування»,  Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з відкритого акціонерного товариства «Тернопільський завод штучних шкір «Вінітекс»(м. Тернопіль, вул. Текстильна 5, код ЄДРПОУ 00300400) в користь управління  Пенсійного фонду України в м. Тернополі (м. Тернопіль, вул. Руська, 17, код за ЄДРПОУ 21157094, п/р 2560530200519 в ОПЕРВ –Тернопільське обласне управління ВАТ «Державний ощадний банк України», кодування платежу 50020100, МФО 338545) 46606 (сорок шість тисяч шістсот шість) грн. 06 коп. заборгованості по витратах на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до п. п. «б»-«з»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»за період з 01 жовтня 2009 року по 25 грудня 2009 року.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження.

Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд шляхом подання заяви про апеляційне оскарження протягом десяти днів з дня проголошення та апеляційної скарги протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження або без попереднього подання такої заяви, у строк, встановлений для її подання.

Головуючий суддя                                                                                Мартиць О.І.

копія вірна

Суддя                                                                                                    Мартиць О.І.

Дата ухвалення рішення12.03.2010
Оприлюднено06.09.2010
Номер документу9793644
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-58/10/1970

Ухвала від 14.01.2010

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мартиць О.І.

Постанова від 12.03.2010

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мартиць О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні