Ухвала
від 22.04.2021 по справі 757/37628/20-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/37628/20-ц

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" квітня 2021 р.

Печерський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді Григоренко І.В.,

при секретарі судових засідань Рябцовій Ю.О.,

за участю:

позивача: не з`явився,

відповідача: не з`явився,

третьої особи-1: не з`явилась,

третьої особи-2: не з`явилась,

третьої особи-3: не з`явилась,

третьої особи-4: не з`явилась,

третьої особи-5: не з`явилась,

розглянувши в порядку загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві заяву представника позивача - адвоката Кульбіч-Калабукової Світлани Анатоліївни про залишення без розгляду позову ОСОБА_1 до Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Саваріної Олени Сергіївни, за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , Служби у справах дітей та сім`ї Голосіївської районної в м. Києві державної адміністрації, про скасування постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії та зобов`язання вчинити дії, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі - позивач, ОСОБА_1 ) звернулась до Печерського районного суду м. Києва з позовом до Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Саваріної Олени Сергіївни (далі - відповідач, Приватний нотаріус Саваріна О.С.), за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, ОСОБА_2 (далі - третя особа-1, ОСОБА_2 ), ОСОБА_3 (далі - третя особа-2, ОСОБА_3 ), ОСОБА_4 (далі - третя особа-3, ОСОБА_4 ), ОСОБА_5 (далі - третя особа-4, ОСОБА_5 ), ОСОБА_6 (далі - третя особа-5, ОСОБА_6 ), Служби у справах дітей та сім`ї Голосіївської районної в м. Києві державної адміністрації (далі - третя особа-6, Служба у справах дітей та сім`ї Голосіївської РДА в м. Києві) про відмову у вчиненні нотаріальної дії та зобов`язання вчинити дії.

Ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 17.11.2020 року в порядку загального позовного провадження відкрито провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Приватного нотаріуса Саваріної О.С., за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , Служби у справах дітей та сім`ї Голосіївської районної в м. Києві державної адміністрації, про скасування постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії та зобов`язання вчинити дії, у справі призначено підготовче засідання.

21.04.2021 року на адресу Печерського районного суду м. Києва від представника позивача - адвоката Кульбіч-Калабукової С.А. надійшла заява про залишення позову без розгляду.

Учасники справи в підготовче засідання не з`явились, про дату час та місце проведення засідання повідомлені належним чином.

Перевіривши заяву представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Згідно ч. 3 ст. 13 ЦПК України, учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 43 ЦПК України, учасники справи мають право, зокрема, подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

Так, після відкриття провадження представник позивача - адвокат Кульбіч-Калабукова С.А. подала заяву про залишення позову без розгляду.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 58 ЦПК України, сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника. Особиста участь у справі особи не позбавляє її права мати в цій справі представника.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦПК України, представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Як визначено у ч. 4 ст. 62 ЦПК України, повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність".

Так, як вбачається з матеріалів справи, в інтересах позивача діє представник - адвокат Кульбіч-Калбукова С.А., повноваження якої підтверджуються ордером серія КС № 785693, виданим адвокатом Кульбіч-Калбуковою С.А. на надання правової допомоги ОСОБА_1 для представлення інтересів останньої в Печерському районному суді м. Києва.

Відповідно до ч.ч. 2, 3 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність , ордер - письмовий документ, що у випадках, встановлених цим Законом та іншими законами України, посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об`єднанням та повинен містити підпис адвоката. Рада адвокатів України затверджує типову форму ордера. Повноваження адвоката як захисника або представника в господарському, цивільному, адміністративному судочинстві, кримінальному провадженні, розгляді справ про адміністративні правопорушення, а також як уповноваженого за дорученням у конституційному судочинстві підтверджуються в порядку, встановленому законом.

Як визначено у п.п. 9 - 12.14 Положення про ордер на надання правничої (правової) допомоги затвердженого рішенням Ради адвокатів України від 12.04.2019 року № 41 із змінами, внесеними рішенням Ради адвокатів України від 17.11.2020 року № 118, ордер, що видається адвокатом, який здійснює свою діяльність індивідуально, підписується адвокатом та посвідчується печаткою адвоката (за її наявності). Ордер, який видається адвокатським бюро або адвокатським об`єднанням, обов`язково має містити підпис адвоката, який надає правничу (правову) допомогу на підставі цього ордера, та підпис керівника адвокатського бюро, адвокатського об`єднання і скріплений печаткою юридичної особи. Ордер, встановленої цим Положенням форми, є належним та достатнім підтвердженням правомочності адвоката на вчинення дій в інтересах клієнта. Ордер містить наступні реквізити: серію, порядковий номер ордера; прізвище, ім`я, по батькові або найменування особи, якій надається правова допомога; посилання на договір про надання правової допомоги/доручення органу (установи), уповноважених законом на надання безоплатної правової допомоги, номер (у випадку наявності) та дату цього документа; назву органу, у якому надається правова допомога адвокатом із зазначенням, у випадку необхідності, виду адвокатської діяльності відповідно до статті 19 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність ; прізвище, ім`я, по батькові адвоката, який надає правничу (правову) допомогу на підставі ордера, номер та дату його свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, найменування органу, який його видав (КДКА відповідного регіону, з 01.01.2013 року радою адвокатів відповідного регіону); номер посвідчення адвоката України, ким та коли воно видане; ким ордер виданий (назву організаційної форми): адвокатом, який здійснює адвокатську діяльність індивідуально (із зазначенням адреси робочого місця); адвокатським бюро, адвокатським об`єднанням (повне найменування адвокатського бюро/адвокатського об`єднання та його місцезнаходження); адресу робочого місця адвоката, якщо вона відрізняється від адреси місцезнаходження адвокатського бюро/адвокатського об`єднання, яке видає ордер; обмеження повноважень, якщо такі передбачені договором про надання правничої (правової) допомоги; дату видачі ордера; підпис адвоката, який видав ордер, у разі здійснення ним індивідуальної діяльності (у графі Адвокат ); підпис адвоката, який надає правову допомогу, якщо ордер, виданий адвокатським бюро, адвокатським об`єднанням (у графі Адвокат ); підпис керівника адвокатського бюро/адвокатського об`єднання, відтиск печатки адвокатського бюро/адвокатського об`єднання (за наявності) у випадку, якщо ордер видається адвокатським бюро/адвокатським об`єднанням, двовимірний штрих-код QR-код) з посиланням на профайл адвоката в ЄРАУ, реквізити 12.1, 12.5, 12.6, 12.7, 12.8 генеруються автоматично, всі інші реквізити ордера заповнюються адвокатом самостійно з метою збереження адвокатської таємниці.

Відтак, наданий представником позивача ордер виданий у відповідності з вимогами передбаченими чинним законодавством.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 64 ЦПК України, представник, який має повноваження на ведення справи в суді, здійснює від імені особи, яку він представляє, її процесуальні права та обов`язки. Обмеження повноважень представника на вчинення певної процесуальної дії мають бути застережені у виданій йому довіреності або ордері.

Так, відповідно до копії ордеру, яка міститься в матеріалах справи в ордері відсутні застереження щодо обмеження повноважень представника.

Отже, оскільки представник позивача користується процесуальними правами та обов`язками позивача, а обмеження повноважень щодо подання заяви про залишення позову без розгляду у ордері не зазначені, то останній має право звернутись до суду із заявою про залишення позову без розгляду.

Як визначено у п. 5 ч. 1 ст. 257 ЦПК України, суд постановляє ухвалу про залишення позову без розгляду, якщо позивач до початку розгляду справи по суті подав заяву про залишення позову без розгляду.

За таких обставин, оскільки представник позивача звернувся до суду з заявою в якій просить залишити позовну заяву без розгляду, що не суперечить чинному законодавству, то у суду відсутні правові підстави для відмови в задоволенні зазначеної заяви, відтак, заява представника позивача про залишення позову без розгляду підлягає задоволенню.

При цьому, суд роз`яснює, що згідно ч. 2 ст. 257 ЦПК України, особа, позов якої залишено без розгляду, після усунення умов, що були підставою для залишення заяви без розгляду, має право звернутися до суду повторно.

Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 7 Закону України Про судовий збір , сплачена сума судового збору повертається за ухвалою суду в разі, зокрема, залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв`язку з повторним неприбуттям позивача або за його клопотанням).

Оскільки, суд залишає позов без розгляду за заявою представника позивача, сплачена при зверненні до суду сума судового збору поверненню не підлягає.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 257, 260, 352, 353, 354, 355, пп. 15.5 п. 15 Розділу XIII Перехідні положення Цивільного процесуального кодексу України, -

УХВАЛИВ:

Заяву представника позивача - адвоката Кульбіч-Калабукової Світлани Анатоліївни про залишення без розгляду позову ОСОБА_1 до Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Саваріної Олени Сергіївни, за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , Служби у справах дітей та сім`ї Голосіївської районної в м. Києві державної адміністрації, про скасування постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії та зобов`язання вчинити дії, - задовольнити.

Позов ОСОБА_1 до Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Саваріної Олени Сергіївни, за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , Служби у справах дітей та сім`ї Голосіївської районної в м. Києві державної адміністрації, про скасування постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії та зобов`язання вчинити дії, - залишити без розгляду.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Печерський районний суд м. Києва, а з початку функціонування Єдиної інформаційно-телекомунікаційної системи безпосередньо до апеляційного суду, - протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Повний текст ухвали складений та підписаний суддею 22.04.2021 року

Суддя І.В. Григоренко

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення22.04.2021
Оприлюднено30.06.2021
Номер документу97956145
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —757/37628/20-ц

Ухвала від 22.04.2021

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 17.11.2020

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 08.09.2020

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні