Ухвала
від 02.02.2021 по справі 201/966/21
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/966/21

Провадження № 1В/201/52/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 лютого 2021 року м. Дніпро

Жовтневий районний суд м. Дніпропетровська, у складі судді ОСОБА_1 за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 розглянувши у відкритому засіданні в залі судового засідання заяву лікаря-психіатра ОСОБА_3 , яка є представником КНП «Міська поліклініка №1» ДМР, про продовження застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку в умовах КНП «Міська поліклініка №1» ДМР, щодо громадянина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що проживає за адресою: АДРЕСА_1 , -

В судовому засіданні приймали участь:

прокурор ОСОБА_5

особа, відносно якої розглядається подання ОСОБА_4

лікар-психіатр ОСОБА_3

захисник ОСОБА_6

ВСТАНОВИВ:

На адресу суду надійшло подання лікаря-психіатра ОСОБА_3 про продовження застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку в умовах КНП «Міськаполіклініка №1»ДМР відносно ОСОБА_4 .

Лікар-психіатр у судовому засіданні підтримав свою заяву. Прокурор, ОСОБА_4 і захисник проти задоволеннязаяви незаперечували.

Суд, дослідивши подання та матеріали додані до нього, вислухавши думку учасників, приходить до наступного висновку.

Відповідно до подання, 12.02.2010 р. ОСОБА_4 наніс батькові 12 ударів ножем в живіт. Стаціонарну судовопсихіатричну експертизу пройшов в КП «Дніпропетровська багатопрофільна клінічна лікарня психіатрична лікарня» ДОР. Висновком № 165 від 24.06.2010р. встановлено, що хворий страждав на «шизофренію, параноїдна форма, безперервно-прогродієнтний тип перебігу зі стабільним психопатоподібним та параноїдним типом дефекту. За своїм психічним станом в період, до якого відноситься інкриміноване йому діяння не міг усвідомлювати свої дії (бездіяльність) та керувати ними. Потребував застосування до нього примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричної лікарні з суворим наглядом».

Згідно ухвали Індустріального суду м. Дніпропетровська області від 29.07.2010р. до ОСОБА_4 були застосовані примусові заходи медичного характеру у виді госпіталізації до психіатричного закладу із суворим наглядом.

Знаходився в ДЗ «УПО СН»: (ПЗМХ з суворим наглядом) з 17.09.2010р. по 12.04.2018р., при госпіталізації психічний стан характеризувався галюцинаторними оманами сприйняття, маячними ідеями побутових відносин на адресу потерпілого батька, відсутністю усвідомлення тяжкості скоєного. Спостерігалися явища шизофренічного дефекту у вигляді аутичності, емоційно-вольового сплощення. З травня 2015р. формування ремісії (С-Д). клінічна картина захворювання характеризувалася наявністю слухових оманів сприйняття коментуючого характеру емоційно-вольовими розладами із сплощеністю, неадекватністю, холодністю, напруженістю, тривожністю, поряд з вираженими формальними розладами мислення. Незважаючи на терапію відмічалися часті загострення психотичної симптоматики. З березня 2017р. відмічена позитивна динаміка: не спостерігалося поширення психотичної симптоматики, маячні ідеї скеровані у минуле. Тенденцій до поширення немає. Не спостерігалось порушень лікарняного режиму, конфліктних ситуацій з оточуючими та персоналом.

Примусові заходи медичного характеру з посиленим наглядом продовжувались Самарським районним судом м. Дніпропетровська від 10.08.2018р., від 08.02.2019р., від 31.07.2019р., від 30.01.2020р. змінені на звичайний нагляд, від 29.07.2020р. змінені на амбулаторну примусову психіатричну допомогу, строком на 6 місяців. Для стабілізації психічного стану хворого на всіх етапах лікування застосовувались ліки класів нейролептиків (типових та атипових), седативні, симптоматичні та корекційні препарати. Хворий потребує постійної підтримуючої терапії у зв`язку з хронічною течією перебігу психічного захворювання. Амбулаторну примусову психіатричну допомогу фактично отримує з 01.12.2020р. У грудні 2020р. ОСОБА_4 був забезпечений ліками за бюджетні кошти згідно з рекомендаціями стаціонару в умовах КНП «МП№1» ДМР. Клінічна картина на теперішній час визначається ознаками шизофренічного дефекту у вигляді виражених формальних розладів мислення, емоційно-вольового спустошення, холодністю, зниженням вольових спонукань, в структурі якого присутні періодично виникаючі, афективно нейтральні, коментуючого характеру слухові омани сприйняття, що не носять криміногенного характеру. У хворого сформована поверхнева оцінка скоєного та свого стану.

Враховуючи відносно задовільний психічний стан хворого ОСОБА_4 та нетривалий час спостереження на амбулаторному примусовому лікуванні, потребує продовження застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторного примусового лікування в умовах КНП «Міська поліклініка № 1» ДМР .

30.01.2020 року ухвалою Самарського районного суду м. Дніпропетровська застосування примусових заходів з посиленим наглядом було змінено на звичайний нагляд та продовжено строк на 6 місяців.

Ухвалою Самарського районного суду м. Дніпропетровська від 29.07.2020 року примусові заходи медичного характеру у виді госпіталізації до закладу з надання психіатричної допомоги із звичайним наглядом були змінені на амбулаторну психіатричну допомогу в примусовому порядку та продовжено строк на 6 місяців.

27.01.2021 року ОСОБА_4 оглянутий комісією лікарів-психіатрів КНП «МП № 1» ДМР, яка дійшла висновку, що враховуючи ступінь тяжкості здійсненого правопорушення, нетривалий час перебування на примусовому амбулаторному лікуванні потребує продовження застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторного примусового лікування в умовах КНП «Міська поліклініка № 1» ДМР.

Відповідно до ч.1 ст. 95 КК України, продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника закладу з надання психіатричної допомоги (лікаря-психіатра), який надає особі психіатричну допомогу. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, що обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що подання лікаря-психіатра обґрунтоване та підлягає задоволенню на підставі ст. 95 КК України.

На підставі викладеного та керуючись ст. 514 КПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Продовжити застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку в умовах КНП «Міська поліклініка № 1» ДМР відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , строком на шість місяців.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, яка може бути подана сторонами кримінального провадження до Дніпровського апеляційного суду через Жовтневий районний суд м. Дніпропетровська протягом семи діб з дня проголошення ухвали суду.

Головуючий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.02.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу97958534
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку в умовах КНП «Міська поліклініка №1» ДМР, щодо громадянина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що проживає за адресою: АДРЕСА_1 , - В судовому засіданні приймали участь: прокурор ОСОБА_5 особа, відносно якої розглядається подання ОСОБА_4 лікар-психіатр ОСОБА_3 захисник ОСОБА_6

Судовий реєстр по справі —201/966/21

Ухвала від 02.02.2021

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Батуєв О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні