Ухвала
від 29.06.2021 по справі 725/4058/21
ПЕРШОТРАВНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІВЦІВ

Єдиний унікальний номер 725/4058/21

Номер провадження 1-кс/725/694/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29.06.2021 року м.Чернівці

Першотравневий районний суд м. Чернівців

в складі:

головуючого слідчого судді ОСОБА_1

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в місті Чернівці клопотання слідчого відділення з розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого відділу Чернівецького районного управління поліції ОСОБА_4 , погоджене з прокурором Чернівецької окружної прокуратури ОСОБА_5 , про проведення обшуку у кримінальному провадженні за №12019260020001417 від 28.10.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 361 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

29.06.2021 року до суду надійшло клопотання слідчоговідділення з розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого відділу Чернівецького районного управління поліції ОСОБА_4 , погоджене з прокурором Чернівецької окружної прокуратури ОСОБА_5 , про проведення обшуку у кримінальному провадженні за №12019260020001417 від 28.10.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 361 КК України.

Відповідно до клопотання, досудовим слідством встановлено, що гр. ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ; гр. ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який зареєстрований в АДРЕСА_2 ; гр. ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який зареєстрований в АДРЕСА_3 ; здійснюють несанкціоноване втручання в автоматизовані системи, що призводить до витоку інформації з метою отримання незаконного прибутку.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_6 здійснив реєстрацію на хакерських форумах ІНФОРМАЦІЯ_4 та https://wwh-club.net/ із назвами облікових записів «therial», де здійснює продаж програмного забезпечення під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_5 », яке здатне здійснювати несанкціоноване втручання в автоматизовані системи веб-ресурсу https://www.ebay.it/, а також здійснював купівлю логінів, які містять в собі гіфти (промокоди для кешбеку) сервісів «PlayStation», «Xbox», «GooglePlay», «Itunes», «Nintendo», «Steam». Також встановлено, що для спілкування із учасниками вказаних форумів ОСОБА_6 використовує обліковий запис в месенджері «Telegram» із логіном ІНФОРМАЦІЯ_6 , який зареєстрований на мобільний номер телефону НОМЕР_1 .

Також в ході проведення досудового розслідування встановлено, що вказані вище особи являються мешканцями смт. Клавдієво-Тарасове, Бородянського району, Київської області, а тому здійснюють оренду квартир в м. Чернівці за різними адресами з метою укриття вчинення кримінальних правопорушень передбачених ст. 361 КК України.

Таким чином в ході проведення оперативно-розшукових заходів працівниками ВПК в Чернівецькій області встановлено, що вказані особи протягом 2018-2019 років проживали за адресою: АДРЕСА_4 , де використовували послуги доступу до всесвітньої мережі Інтернет із використанням послуг провайдера телекомунікаційних послуг ППФ «Фенікс ВТ» (ЄДРПОУ 33979194, юридична адреса: місто Чернівці, Шевченківський район, проспект Незалежності, будинок 114А, офіс 218-1 - 218-7) та кінцеве обладнання для отримання послуг доступу до всесвітньої мережі Інтернет із МАС-адресою 50:64:2b:63:с3:85. Зокрема встановлено, що клієнтом в ППФ «Фенікс ВТ» за даною адресою в період з 01.08.2018 по 28.10.2019 року був ОСОБА_7 (паспорт громадянина України: НОМЕР_2 виданий Бородянським РС УДМС України в Київській області 13.03.2015, РНОКПП НОМЕР_3 ).

Зокрема, за вищевказаною адресою проводились оперативно-технічні заходи зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж, що передбачає зняття інформації з каналів зв`язку оператора телекомунікаційних послуг ППФ «Фенікс ВТ» за МАС- адресою 50:64:2b:63:с3:85 відносно ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 за адресою: АДРЕСА_4 . 06.05.2019 року було складено протоколи за результатами проведення даних заходів, які згідно ч. 2 ст. 99 КПК України є документами та можуть використовуватись у кримінальному провадженні як докази. Зокрема в ході проведення даного заходу встановлено, що ОСОБА_6 було зареєстровано обліковий запис на форумі ІНФОРМАЦІЯ_7 , де останнім розміщено тему: «Здравствуйте, уважаемые форумчане! Покупаю гифты даннях сервисов: PSN (до 75%) Xbox (до 70%) GooglePlay (до 65%) Itunes (до 70%) Nintendo (до 70%) Steam (до 70%) Холд и процент на гифты зависит от обьема, номиналов и региона. Постоянным клиентам выплачиваю инстант, а также делаю прибавку к %. Также активно скупаю игры, список большой, принимаю практически любую игру по самым большим процентам рынке (до 65% за игру от реализации). Уточняйте игры в лс. Telegram @therial (мой единственный контакт) Оплата WMZ, QIWI, BTC. Если у вас есть предложения по другим товарам - пишите, обсудим * Актуальность цен и подробные условия уточняйте в ЛС, они когут меняться!». Вказане свідчить про те, що учасники групи також здійснюють несанкціоноване втручання в роботу автоматизованих систем всесвітньо відомих компаній «PlayStation», «Xbox», «GooglePlay», «Itunes», «Nintendo», «Steam». Також вказаними особами неодноразово відвідувались сайти ІНФОРМАЦІЯ_8 та ІНФОРМАЦІЯ_9 , а також різноманітні платіжні системи та онлайн-обмінники для виводу грошових коштів отриманих протиправним шляхом.

Також в ході проведення оперативно-технічних заходів зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж, що передбачає контроль за телефонними розмовами з номерів телефонів НОМЕР_4 , який перебуває у користуванні громадянина ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ; НОМЕР_5 , НОМЕР_6 , які перебувають у користуванні громадянина ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; НОМЕР_7 , який перебуває у користуванні ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; що полягає в негласному спостереженні, відборі, фіксації, обробці, і відтворенні із застосуванням відповідних технічних засобів, у тому числі встановлених на транспортних телекомунікаційних мережах, змісту телефонних розмов, а також інших відомостей та сигналів, які передаються телефонним каналом зв`язку, що контролюється (SMS, MMS, факсимільний зв`язок, модемний зв`язок). 27.05.2021 року було складено протоколи за результатами проведення даних заходів, які згідно ч. 2 ст. 99 КПК України є документами та можуть використовуватись у кримінальному провадженні як докази. В результаті проведення даних заходів отримано відомості про те, що фігуранти дійсно здійснюють незаконні дії у сфері кардингу (вид несанкціонованого втручання в автоматизовані системи та шахрайства при якому проводиться операція з використанням платіжних карток або їх реквізитів, яка не ініційована або не підтверджена її власником. Реквізити платіжних карток або їх реквізитів зловмисники можуть отримувати з зламаних серверів Інтернет магазинів, платіжних і розрахункових систем, а також з персональних електронно-обчислювальних машин). Даними особами також організовано налаштування VDS серверу за допомогою веб-ресурсу Amazon-віртуального серверу з метою отримання на нього логінів, які містять в собі облікові записи користувачів. Використання вказаного віртуального серверу також підтверджується проведеними оперативно-розшуковими заходами, в ході яких отримано відомості про надходження на номер телефону громадянина ОСОБА_8 смс-повідомлень з сервісу «Amazon». Вказане може свідчити підтвердженням входження на сервер та проведення двох факторних авторизацій такого входу. Аналізом телефонних дзвінків вказаних громадян встановлено систематичне надходження смс-повідомлень з незаконних сервісів онлайн обміну валют, що свідчить про здійснення грошових операцій по виведенню коштів отриманих злочинним шляхом.

Додатково в ході проведення оперативно-технічного заходу №2 встановлено факти спілкування учасників групи між собою за допомогою мобільного зв`язку з вчинення злочинів, що виражається у висловлюванні один одному спроб отримання логінів користувачів веб-ресурсів «Xbox», «Steam» та можливості їх збуту на сайті https://paxful.com/. Хоча в основному фігуранти спілкуються та здійснюють переписку за допомогою месенджера «Telеgram» з метою шифрування таких розмов.

Також в матеріалах кримінального провадження міститься звернення, яке 06.02.2020 року надійшло на адресу Чернівецького ВП ГУНП в Чернівецькій області від громадянина ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_10 , який проживає за адресою: АДРЕСА_5 , моб. тел. НОМЕР_8 , електронна пошта: ІНФОРМАЦІЯ_11 .

В ході розгляду звернення встановлено, що ОСОБА_9 являється громадянином Молдови і підприємцем в Італії фірми posrednik (сайт - http://posrednik.it/, юридична адреса - АДРЕСА_5 , email: ІНФОРМАЦІЯ_12 , контактний телефон: НОМЕР_8 ), яка займається допомогою в придбанні і доставці товарів із інтернет-магазинів і аукціонів (eBay.com) Італії в основному в країни СНД (Росія, Україна, Білорусь, Казахстан і т.д.). Сервіс даної фірми здійснюється через сайт http://posrednik.it/, де після реєстрації кожний клієнт отримує свій особистий кабінет з якого він може здійснити замовлення або оформити придбаний ним товар в інтернет-магазинах, які не здійснюють доставку в країну проживання клієнта. Адреса для пересилання товару через вказану фірму знаходиться у відкритому доступі у всесвітній мережі Інтернет за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_13 , а саме: «Nome (имя) Ghennadi Cognome (фамилия) - Fedcenco (Ваша фамилия) - в скобках напишите Вашу фамилию лат. буквами.

Indirizzo (адрес) - Via di Mezzo 1

CAP (почтовый индекс) - 46040

Citta (город) - Cavriana (MN)

АДРЕСА_6 (провинция) Mantova или (MN)

Cellulare (телефон) - +39 3288968983

E-mail -

ІНФОРМАЦІЯ_14 (фискальный код) - FDCGNN67S23Z140D».

Починаючи з липня-серпня місяця 2016 року і по сьогоднішній день на адресу підприємства ОСОБА_9 почали надходити посилки з товаром, в основному з ресурсу Ebay.it, які були придбані незаконним шляхом, в основному з ресурсу Ebay.it.

Дані зловмисники реєстрували свої замовлення на ресурсі заявника ( ІНФОРМАЦІЯ_12 ) в надії отримати потім ці замовлення, але потім перестали це робити. В даний момент на складі ОСОБА_9 знаходиться близько 100 "невпізнаних" замовлень. Зокрема заявнику вдалося отримати інформацію щодо їхніх адресів доставки, для нібито відправки їх замовлень. Кілька з них вказали адресу в м. Чернівці.

Зокрема, всі дані по вказаним особам ОСОБА_9 надав у своїй заяві, вказуючи, що не всі з них можуть бути справжніми, а саме наступні:

1. ОСОБА_10 , електронна поштова скринька ІНФОРМАЦІЯ_6 , адреса: АДРЕСА_7 , мобільний телефон НОМЕР_9 .

2. ОСОБА_11 , адреса: АДРЕСА_8 (відділення « ІНФОРМАЦІЯ_15 » № 17), поштовий індекс ІНФОРМАЦІЯ_16 , телефон НОМЕР_10 ;

3. ОСОБА_12 , електронна поштова скринька ІНФОРМАЦІЯ_17 , мобільний телефон НОМЕР_11 , АДРЕСА_9 .

Крім цього ОСОБА_9 дізнався ІР-адреси входу на сайт http://posrednik.it/ зловмисниками. Серед цих ІР-адрес він виявив наступну: 194.8.157.129, дата входу 18 серпня 2018 року о 17:41:12 год, яка належить провайдеру opensvit.ua (юридична особа: ППФ "Фенікс ВТ", ЄДРПОУ 33979194, місто Чернівці, проспект Незалежності, будинок 114А, офіс 218-1 - 218-7).

В ході проведених заходів встановлено, що вказаний вище мобільний номер телефону НОМЕР_1 належить ОСОБА_6 (паспорт НОМЕР_12 виданий Бородянським РС УДМС в Київській обл. 17.07.2015, РНОКПП НОМЕР_13 ), ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований в АДРЕСА_1 , проживає в м. Чернівці. Даний номеру телефону зареєстрований в месенджері «Telegram» користувачем із псевдонімом ОСОБА_13 , який також зареєстрований на хакерських форумах за посиланнями: ІНФОРМАЦІЯ_6 Також ОСОБА_6 належить мобільний номер телефону НОМЕР_6 , який також вказаний в нього в Анкеті-заяві до Договору про надання банківських послуг АТ «Універсал банк» («Monobank») від 22.09.2018 року.

У вказаних вище даних зловмисників вказана особа « ОСОБА_12 », зокрема встановлено повні анкетні відомості даної особи: ОСОБА_8 (паспорт НОМЕР_14 виданий Бородянським РС УДМС України в Київській обл. 31.03.2014, РНОКПП НОМЕР_15 ), ІНФОРМАЦІЯ_3 , який зареєстрований в АДРЕСА_3 , який проживає в м. Чернівці, використовує мобільний номер телефону НОМЕР_4 .

Одночасно з цим в ході проведених оперативно-розшукових заходів встановлено, що ІР-адреса НОМЕР_16 18 серпня 2018 року о 17:41:12 год. надавалась абоненту ППФ "Фенікс ВТ" за адресою: м. Чернівці, проспект Незалежності 114А/218, а саме: ОСОБА_7 (паспорт НОМЕР_2 виданий Бородянським РС Управління ДМС України в Київській обл. 13.03.2015, ІПН НОМЕР_3 ), ІНФОРМАЦІЯ_2 , який зареєстрований в АДРЕСА_2 , проживає в м. Чернівці.

Зокрема в квартирі за адресою: АДРЕСА_10 в період часу 2018 року по травень 2019 року проживали ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 , яку вони орендували.

Крім цього, 17.06.2021 року на адресу СВ Чернівецького районного управління ГУНП в Чернівецькій області надійшов рапорт працівників ВПК в Чернівецькій області ДКП НП України про те, що ними встановлено, що ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_1 , наразі проживає за адресою: АДРЕСА_11 . Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна (номер інформаційної довідки № 261707403 від 15.06.2021 року) вказана вище квартира на праві приватної власності належить ОСОБА_14 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_17 , країна громадянства: Україна.

У зв`язку з вищенаведеним, у органу досудового розслідування наявні підстави вважати, що за вказаною вище адресою, можуть знаходиться:

-комп`ютерна техніка, мобільні термінали, сім-карти операторів мобільного зв`язку за допомогою яких ОСОБА_6 отримує доступ до належних йому облікових записів на хакерських та тематичних форумах, месенджерів «Telegram» та «Jabber», де вчиняє протиправні дії, а також за допомогою яких використовує спеціальне та шкідливе програмне забезпечення для здійснення несанкціонованого втручання в автоматизовані системи, що призводить до витоку інформації;

-жорсткі диски, флеш-накопичувачі на яких можуть міститись зразки шкідливого програмного забезпечення, авторизовані облікові записи за допомогою яких здійснюється вчинення протиправних дій, а також інші відомості щодо незаконної діяльності ОСОБА_6 ;

-банківські картки на які ОСОБА_6 отримує грошові кошти здобутті протиправним шляхом;

-грошові кошти здобуті протиправним шляхом.

Слідчий зазначає, що вказані вище речі, за допомогою яких ОСОБА_6 займається вказаною вище злочинною діяльністю, мають істотне значення для кримінального провадження, оскільки можуть бути використані як докази в процесі доказування об`єктивної сторони кримінального правопорушення, передбаченого ст. 361 КК України.

Враховуючи те,що єдостатні підставивважати,що зазначенів клопотанніречі тадокументи,можуть знаходитисяв житліабо іншомуволодінні особита можутьбути доказамипід часдосудового розслідуваннята судовогорозгляду слідчий просив надати дозвіл на проведення обшуку даного житла.

Слідчий у судовому засіданні просив задовольнити подане клопотання. Надав пояснення, аналогічні викладеним у клопотанні.

Заслухавши думку слідчого, частково дослідивши надані матеріали кримінального провадження, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Клопотання про надання дозволу на обшук житла та іншого володіння особи відповідає вимогам ст. 234 КПК.

Згідно витягу з ЄРДР від 28.10.2019 року внесені відомості за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 361 КК України. Надійшов рапорт старшого інспектора ВПК в Чернівецькій області Карпатського УКП ДКН НП України ОСОБА_15 з приводу того, що гр. ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за попередньою змовою із громадянином ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за попередньою змовою із громадянином ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_3 , здійснюють несанкціоноване втручання в автоматизовані системи, що призводять до витоку інформації з метою отримання незаконного прибутку.

Згідно рапортупрацівників ВПКв Чернівецькійобласті ДКПНП Українипро те,що нимивстановлено,що ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_1 ,наразі проживаєза адресою: АДРЕСА_11 .

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, квартира, яка розташована за адресою АДРЕСА_11 , належить ОСОБА_14 .

Проведення обшуку необхідне для виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання речових доказів.

Слідчим доведено, що було вчинено кримінальне правопорушення, відшукуванні речі мають значення, для досудового розслідування та можуть бути доказами під час судового розгляду, знаходяться у зазначеному житлі.

За таких обставин слідчий суддя приходить до висновку, що обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей, зазначених в клопотанні, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Керуючись ст.ст. 234,235 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого відділення з розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого відділу Чернівецького районного управління поліції ОСОБА_4 , погоджене з прокурором Чернівецької окружної прокуратури ОСОБА_5 , про проведення обшуку у кримінальному провадженні за №12019260020001417 від 28.10.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 361 КК України - задовольнити.

Надати дозвіл групі слідчих СВ Чернівецького районного управління ГУНП в Чернівецькій області ОСОБА_4 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_3 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 на проведення обшуку в квартирі та іншому володінні за адресою: АДРЕСА_11 де проживає громадянин ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка на праві власності належить ОСОБА_14 , з метою відшукання і вилучення: комп`ютерної техніки, мобільних терміналів, сім-карт операторів мобільного зв`язку за допомогою яких ОСОБА_6 отримує доступ до належних йому облікових записів на хакерських та тематичних форумах, месенджерів «Telegram» та «Jabber», а також за допомогою яких використовує спеціальне та шкідливе програмне забезпечення для здійснення несанкціонованого втручання в автоматизовані системи, що призводить до витоку інформації; жорстких дисків, флеш-накопичувачів на яких можуть міститись зразки шкідливого програмного забезпечення, авторизовані облікові записи; банківських карток на які ОСОБА_6 отримує грошові кошти; грошових коштів здобутих протиправним шляхом.

Строкдії ухвалидо 13.07.2021року включно.

Ухвала слідчого судді надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Перед початком виконання ухвали слідчого судді пред`явити ухвалу і надати її копію особі, яка володіє житлом чи іншим володінням, а за її відсутності - іншій присутній особі.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Першотравневого

районного суду м.Чернівці ОСОБА_1

СудПершотравневий районний суд м.Чернівців
Дата ухвалення рішення29.06.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу97960695
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —725/4058/21

Ухвала від 29.06.2021

Кримінальне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Нестеренко Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні