Ухвала
від 29.06.2021 по справі 915/992/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

29 червня 2021 року Справа № 915/992/21

м. Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області у складі судді Адаховської В.С.,

розглянувши матеріали

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «ГРЕЙН-ТРАНСШИПМЕНТ» (54003, м. Миколаїв, вул. Потьомкінська, буд. 129-В, кв. 36, ідентифікаційний код 41071408, адреса для листування: 54038, м. Миколаїв, вул. Морехідна, 1В/3, оф. 208)

представник позивача: адвокат Глушаниця Андрій Леонідович ( АДРЕСА_1 )

до відповідача : ALBA CAPRA S.R.O. ТОВ «АЛБА КАПРА С.Р.О.» (Chudenicka 1058/32, Hostivar, 102 00 Praha 10, Худеніцька 1058/32, Гостіварж, 102 00 Прага 10, Чеська Республіка, ідентифікаційний номер 07709811)

про: стягнення попередньої оплати в сумі 4500,00 Євро

В С Т А Н О В И В:

24.06.2021 Товариство з обмеженою відповідальністю «ГРЕЙН-ТРАНСШИПМЕНТ» звернулося до Господарського суду Миколаївської області з позовною заявою б/н від 23.06.2021 до ALBA CAPRA S.R.O. ТОВ «АЛБА КАПРА С.Р.О.» (Чеська Республіка) про стягнення попередньої оплати в сумі 4500,00 Євро та 2270,00 грн. судового збору.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що відповідач не виконав зобов`язання щодо поставки товару за Контрактом № 1-27072020 від 27.07.2020, у зв`язку з чим позивач звернувся до суду про стягнення з відповідача попередньої оплати.

Враховуючи відсутність підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження, суд відкриває провадження у даній справі.

При цьому, враховуючи приписи ст. ст. 12, 247 Господарського процесуального кодексу України, з огляду на склад учасників справи, категорію та складність справи, обсяг та характер доказів, поданих разом з позовною заявою, предмет позову, суд дійшов висновку про розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Разом з тим, з матеріалів позовної заяви вбачається, що відповідач - ALBA CAPRA S.R.O. не є резидентом України, достовірної інформації щодо наявності на території України офіційно зареєстрованого представництва на момент порушення провадження у справі у суду немає, а тому про розгляд даної справи відповідача належить повідомляти в порядку, передбаченому чинними міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Оскільки, відповідачем є іноземна особа, судом враховується, що положеннями ст. ст. 365, 366 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Підсудність справ за участю іноземних осіб визначається цим Кодексом, законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

За змістом ч. 1 ст. 76 Закону України «Про міжнародне приватне право» суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом у випадках, якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України, крім випадків, передбачених у статті 77 цього Закону.

Пунктом 10.2 Контракту № 1-27072020 від 27.07.2020 (в редакції Додаткової угоди № 1 від 28.07.2020 до нього) сторони погодили, що усі розбіжності, що виникли внаслідок або у зв`язку з даним Контрактом, повинні вирішуватись шляхом переговорів між сторонами. У разі, якщо сторони не можуть дійти згоди, то всі суперечки підлягають вирішенню у Господарському суді Миколаївської області (Україна), рішення якого є обов`язковим для сторін Контракту. Матеріальне право, що підлягає застосуванню до правовідносин за цим Контрактом, є матеріальне право України.

З урахуванням наведеного, дана справа підсудна Господарському суду Миколаївської області.

Так, статтею 367 Господарського процесуального кодексу України визначено, що у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

За приписами статті 368 Господарського процесуального кодексу України зміст і форма судового доручення про надання правової допомоги повинні відповідати вимогам міжнародного договору, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо його не укладено - вимогам частин другої - четвертої цієї статті. У судовому дорученні про надання правової допомоги зазначаються: назва суду, що розглядає справу; за наявності міжнародного договору, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, учасниками якого є Україна і держава, до якої звернено доручення, - посилання на його положення; найменування справи, що розглядається; прізвище, ім`я, по батькові та рік народження фізичної особи або найменування юридичної особи, відомості про її місце проживання (перебування) або місцезнаходження та інші дані, необхідні для виконання доручення; процесуальне становище осіб, стосовно яких необхідно вчинити процесуальні дії; чіткий перелік процесуальних дій, що належить вчинити; інші дані, якщо це передбачено відповідним міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, або цього вимагає іноземний суд, який виконуватиме доручення. Судове доручення про надання правової допомоги оформлюється українською мовою. До судового доручення додається засвідчений переклад офіційною мовою відповідної держави, якщо інше не встановлено міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення про надання правової допомоги, процесуальні та інші документи, що додано до нього, засвідчуються підписом судді, який складає доручення, та скріплюються гербовою печаткою.

Порядок передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном регулюється Конвенцією про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах від 15.11.1965, до якої Україна приєдналася згідно із Законом України «Про приєднання України до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах» від 19.10.2000.

Згідно статті 1 Конвенції «Про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах» ця Конвенція застосовується у цивільних та комерційних справах щодо всіх випадків, коли існує потреба в передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном.

Статтями 2, 3 вказаної Конвенції передбачено, що кожна Договірна Держава призначає Центральний Орган, обов`язком якого є отримання прохань про вручення документів, що виходять від інших Договірних Держав, і здійснення процесуальних дій відповідно до положень статей 3 - 6. Кожна Держава організовує Центральний Орган згідно із своїм правом.

Орган влади чи судовий працівник, компетентний відповідно до права запитуючої Держави, направляють Центральному Органу запитуваної Держави прохання згідно з формуляром, що додається до цієї Конвенції, без потреби легалізації або виконання інших аналогічних формальностей.

До прохання додається документ, що підлягає врученню, або його копія. Прохання і документ надаються в двох примірниках.

Відповідно до ст. 5 Конвенції Центральний Орган запитуваної Держави власноручно вручає документ або забезпечує його вручення відповідним органом:

a) у спосіб, визначений його внутрішнім правом для вручення документів, складених в цій державі, особам, що перебувають на її території, або

b) в особливий спосіб, обумовлений запитуючим органом, якщо такий спосіб не є несумісним з законами запитуваної Держави.

З урахуванням положень пункту (b) частини першої цієї статті документ може завжди бути вручений шляхом безпосередньої доставки одержувачу, який приймає його добровільно.

Якщо документ має бути вручений відповідно до частини першої цієї статті, то Центральний Орган може вимагати, щоб документ був складений або перекладений офіційною мовою або однією з офіційних мов запитуваної Держави.

На офіційному сайті Гаазької конференції з міжнародного приватного права (http://www.hcch.net) розміщена інформація, надана Чеською Республікою, згідно якої при застосуванні ч. 3 статті 5 Конвенції про вручення за кордоном судових або позасудових документів у цивільних або комерційних справах (Гаага, 15.11.1965), вказано вимогу, що документ має бути складений чеською мовою.

З урахуванням наведеного, відповідачу у справі для належного повідомлення про розгляд справи необхідно вручати судові документи та матеріали по справі в нотаріально засвідченому перекладі на чеську мову відповідно до вимог Конвенції «Про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах» .

За таких обставин, приймаючи до уваги місцезнаходження відповідача, з метою належного повідомлення ALBA CAPRA S.R.O. (Чеська Республіка) про дату, час та місце судового розгляду справи відповідно до положень Господарського процесуального кодексу України, Конвенції «Про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах» , суд дійшов висновку щодо необхідності направлення до Центрального органу Чеської Республіки, обов`язком якого є отримання прохань про вручення документів, що надходять від інших Договірних Держав, судового доручення про вручення ALBA CAPRA S.R.O. (Чеська Республіка) відповідних процесуальних документів по справі та позовної заяви з додатками.

Відповідно до пункту 4 частини 1 статті 228 Господарського процесуального кодексу України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 4 частини першої статті 228 цього Кодексу - до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів (ч. 1 ст. 229 ГПК України).

Враховуючи висновки суду щодо наявності підстав для звернення до Центрального органу Чеської Республіки з судовим дорученням, приймаючи до уваги положення статті 228 Господарського процесуального кодексу України, провадження по справі підлягає зупиненню.

Керуючись ст. ст. 12, 165-167, 176, 181, 182, 228, 233-235, 367, 368 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

У Х В А Л И В:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на 19 січня 2022 року об 11:00.

Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: м. Миколаїв, вул. Адміральська, 22, 9 поверх.

4. У випадку неотримання судом до 19.01.2022 від компетентного органу Чеської Республіки підтвердження про вручення судових документів відповідачу, призначити резервну дату підготовчого засідання на 17.02.2022 об 11:00.

5. Зобов`язати позивача у 20-денний строк від дня отримання даної ухвали надати суду належним чином (нотаріально) засвідчені копії перекладу на чеську мову таких документів у трьох примірниках:

- ухвали Господарського суду Миколаївської області від 29.06.2021 про відкриття провадження у справі № 915/992/21;

- позовної заяви з доданими до неї документами;

- прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів;

- підтвердження про вручення документа;

- короткий виклад документа, що підлягає врученню.

6. Витрати по здійсненню перекладу документів на чеську мову покласти на позивача - Товариство з обмеженою відповідальністю «ГРЕЙН-ТРАНСШИПМЕНТ» .

7. Після виконання позивачем п. 4 даної ухвали звернутись до Центрального органу Чеської Республіки, обов`язком якого є отримання прохань про вручення документів, що виходять від інших Договірних Держав, з судовим дорученням про вручення ALBA CAPRA S.R.O. перекладів на чеську мову, з нотаріальним засвідченням їх вірності: ухвали Господарського суду Миколаївської області від 29.06.2021 про відкриття провадження у справі № 915/992/21 та позовної заяви з доданими до неї документами.

8. Встановити відповідачу - ALBA CAPRA S.R.O. строк у 15 днів з дня вручення даної ухвали для подання суду відзиву на позовну заяву і всіх наявних доказів, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем, а також документів, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Відзив на позов має відповідати вимогам ст. 165 ГПК України.

Роз`яснити відповідачу, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 9 ст. 165 ГПК України).

9. Встановити позивачу строк у 5 днів з дня отримання від відповідача відзиву на позовну заяву для подання до суду відповіді на відзив в порядку ст. 166 ГПК України та всіх наявних доказів, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення позивача, якщо такі докази не надані відповідачем, а також документів, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив і доданих до неї доказів іншим учасникам справи.

Відповідь на відзив має відповідати вимогам ст. 166 ГПК України.

10. Встановити відповідачу строк у 5 днів з дня отримання відповіді на відзив для подання до суду заперечень на відповідь на відзив в порядку ст. 167 ГПК України та всіх наявних доказів, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем, а також документів, що підтверджують надіслання (надання) заперечень і доданих до них доказів іншим учасникам справи.

Заперечення мають відповідати вимогам ст. 167 ГПК України.

Подання заяв по суті справи є правом учасників справи (ч. 4 ст. 161 ГПК України).

11. Зупинити провадження у справі у зв`язку зі зверненням з судовим дорученням про надання правової допомоги до Центрального органу Чеської Республіки про вручення ALBA CAPRA S.R.O. відповідних процесуальних документів.

12. Повідомити учасників справи про можливість подати процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі, з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису з урахуванням вимог Закону України «Про електронний цифровий підпис» та Закону України «Про електронні довірчі послуги» .

13. Звернути увагу учасників справи на наступне:

- судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін (ч. 1 ст. 13 ГПК України);

- кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій (ч. 4 ст. 13 ГПК України);

- учасники справи мають права та обов`язки, передбачені ст. ст. 42, 46 ГПК;

- заяви, клопотання і заперечення щодо процесуальних питань подаються в порядку, встановленому ГПК України (ч. 3 ст. 169 ГПК України); якщо такий порядок приписами ГПК України не встановлений, то заяви, клопотання і заперечення щодо процесуальних питань слід подавати до суду в письмовій формі в підготовчому провадженні (ч. 3 ст. 169 ГПК України);

- повноваження представників учасників справи, а також документи, що підтверджують повноваження представників, врегульовані приписами ст. ст. 16, 56-61 ГПК України;

- порядок подання доказів, а також наслідки несвоєчасного подання доказів врегульовані ст. 80 ГПК України;

- копії письмових доказів, які подаються до суду, оформлюються відповідно до вимог ст. 91 ГПК України та п. 5.27 Національного стандарту України Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації «Вимоги до оформлення документів» (ДСТУ 4163-2003), який затверджено наказом Держспоживстандарту України від 07.04.2003 № 55.

14. Попередити учасників справи про те, що відповідно до ст. 135 ГПК України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадках:

1) невиконання процесуальних обов`язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу;

2) зловживання процесуальними правами, вчинення дій або допущення бездіяльності з метою перешкоджання судочинству;

3) неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин;

4) невиконання ухвали про забезпечення позову або доказів, ненадання копії відзиву на позов, апеляційну чи касаційну скаргу, відповіді на відзив, заперечення іншому учаснику справи у встановлений судом строк;

5) порушення заборон, встановлених ч. 10 ст. 188 цього Кодексу.

15. Копію даної ухвали направити позивачу.

На веб-сторінці Господарського суду Миколаївської області на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://mk.arbitr.gov.ua/sud5016/ учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена в частині зупинення провадження у справі у строки та у порядку, встановленому статтями 255-256 з урахуванням підпункту 17.5 пункту 17 Розділу ХІ Перехідні положення Господарського процесуального кодексу України.

Суддя В.С. Адаховська

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення29.06.2021
Оприлюднено30.06.2021
Номер документу97964736
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/992/21

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Адаховська В.С.

Ухвала від 15.12.2022

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Адаховська В.С.

Ухвала від 21.01.2022

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Адаховська В.С.

Ухвала від 02.08.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Адаховська В.С.

Ухвала від 29.06.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Адаховська В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні