Рішення
від 17.06.2021 по справі 536/790/21
КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 536/790/21

Провадження № 2/536/636/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 червня 2021 року м. Кременчук

Кременчуцький районний суд Полтавської області в складі:

Головуючого судді - Колотієвського О.О.,

за участю секретаря судового засідання - Пасєчнікової В.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кременчуці справу за позовом ОСОБА_1 до Омельницької об`єднаної територіальної громади про визначення (поновлення) строку на прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

Позовна заява обґрунтована зокрема тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати - ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ).

На момент смерті ОСОБА_2 була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

На момент смерті ОСОБА_2 мала посвідку на тимчасове місце проживання в Російській Федерації, та проживала за адресою: АДРЕСА_2 .

Позивачем вказано, що ОСОБА_2 , важко хворіла та померла за місцем її проживання: АДРЕСА_3 .

Після померлої ОСОБА_2 залишилась земельна ділянка сільськогосподарського призначення з кадастровим номером 5322483200:02:000:0607, площею 3,0599 га, на території Омельницької ОТГ Кременчуцького району Полтавської області.

20 лютого 2020 року, представник позивача - ОСОБА_3 , звернувся до приватного нотаріуса Кременчуцького районного нотаріального округу - Волошиної Н.А. з заявою про прийняття спадщини ОСОБА_1 після померлої ОСОБА_2 .

Постановою приватного нотаріуса від 20.02.2020 року було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, а саме відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після померлої, у зв`язку з тим що нею пропущений строк для прийняття спадщини.

Позивачем вказано, що нею пропущений 6-місячний строк на подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, а саме у зв`язку з тяжкою хворобою - рак лівої молочної залози та проходила лікування з 15.10.2015 року по 03.12.2015 року у Російському онкологічному науковому центрі ім. М.М. Блохіна (з оперативним лікуванням та знаходженням на стаціонарному лікуванні).

Також зазначила, що після операції ще протягом 6 місяців проходила важку реабілітацію, тому не мала можливості до 20.11.2015 року подати заяву на прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_2 .

З огляду на наведене, вважала причини пропуску строку для подачі заяви на прийняття спадщини -поважними та просила суд:

-визначити їй додатковий строк тривалістю 2 місяці для подачі до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини заяви про прийняття спадщини, яка залишилась після померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 - ОСОБА_2 .

Позивач в судове засідання не з`явилася. Представник позивача до суду надав заяву про розгляд справи без їх участі.

Від представника відповідача надійшла заява про розгляд справи без їх участі.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить наступного висновку.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ст. 12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлено, що позивач по справі є донькою ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 .

Відповідно до копії паспорту встановлено, що з 14.03.2009 року ОСОБА_1 зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_3 .

З 21.10.2013 року ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_4 та ІНФОРМАЦІЯ_3 померла, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 виданого Відділом ВДРАЦС м. Анапи, Російська Федерація.

Відповідно до копії Свідоцтва про право на спадщину за законом та Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно ОСОБА_2 належало на праві приватної власності земельна ділянка з кадастровим номером 5322483200:02:000:0607, площею 3,0599 га, на території Омельницької ОТГ Кременчуцького району Полтавської області.

З матеріалів справи встановлено, що представником позивача за довіреністю - ОСОБА_3 було подано до приватного нотаріуса Кременчуцького районного нотаріального округу Волошиної Н.А заяву про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом.

Постановою від 20.02.2020 року приватним нотаріусом відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, оскільки ОСОБА_1 спадщину не прийняла так як до нотаріуса з відповідною заявою протягом шести місяців з дня смерті спадкодавця (з 15.05.2015 року) не зверталася, а тому спадкоємцем пропущений строк для прийняття спадщини.

Позивач вважала, що причина пропуску строку на прийняття спадщини є поважною, оскільки вона тяжко хворіла та просила визначити їй додатковий строк у два місяці для прийняття спадщини, що відкрилась після смерті ОСОБА_2 .

Згідно до вимог ч.1 ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин ( фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Як передбачено ст. 77 ЦПК України, належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

На доведення того, що строк для прийняття спадщини пропущений з поважних причин ОСОБА_1 надано довідку з Російського онкологічного наукового центру ім. Н.Н. Блохіна відповідно до якої встановлено, що ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_4 з клінічним діагнозом - рак лівої молочної залози проходила лікування з 15.10.2015 року з оперативним лікуванням - видалення пухлини та знаходженням на стаціонарному лікуванні до 03.12.2015 року.

Відповідно до ст.ст. 1220, 1222 ЦК України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу). Спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Статтею 1270 ЦК України, встановлено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно з ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до пункту 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року N 7 "Про судову практику у справах про спадкування" судам роз`яснив, що, вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Судом встановлено, що шестимісячний строк для прийняття спадщини після померлої ОСОБА_2 сплинув 16.10.2015 року, саме під час перебування позивача на стаціонарному лікуванні у зв`язку з тяжкою хворобою.

Враховуючи підтверджений факт тяжкого захворювання позивача під час строку для прийняття спадщини після померлої матері, тривалу реабілітацію, водночас зважаючи, що вона постійно проживає в іншій державі, що зумовлює велику відстань між спадкоємцем та спадковим майном, тому суд вважає зазначені причини поважними, та такими, що пов`язані з об`єктивними, істотними труднощами для вчинення дій щодо прийняття спадщини

Керуючись ст.ст. 4, 12, 76, 258-259, 263-265, 273, 280, 287, 352 ЦПК України, ст.ст. 1220, 1222, 1270, 1272 ЦК України, Постанова Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року N 7 "Про судову практику у справах про спадкування"суд -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Омельницької об`єднаної територіальної громади про визначення (поновлення) строку на прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_4 , додатковий строк тривалістю 2 місяці з моменту набрання судовим рішенням законної сили, для подачі до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини заяви про прийняття спадщини, яка залишилась після померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 - ОСОБА_2 .

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Полтавського апеляційного суду через Кременчуцький районний суд Полтавської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги на рішення суду, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

СуддяО. О. Колотієвський

СудКременчуцький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення17.06.2021
Оприлюднено01.07.2021
Номер документу97978705
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —536/790/21

Рішення від 17.06.2021

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Колотієвський О. О.

Ухвала від 12.05.2021

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Колотієвський О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні