Рішення
від 10.06.2010 по справі 2-495-10
СВАТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

` Справа № 2-495-10

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

10 червня 2010 року Сватівс ький районний суд Луганської області у складі головуючог о судді Гашинської О.А. , при се кретарі Лебідь О.В., розгляну вши у відкритому судовому за сіданні в залі суду м.Сватове матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до Упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Сватівському районі Л уганської області про зобов ”язання здійснити підвищен ня до пенсії як дитині війни ,

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 зверн улась до суду з даним позово м до управління Пенсійного ф онду України в Сватівському районі Луганської області, в якому просить суд зобов”яза ти відповідача здійснити їй підвищення до пенсії як дити ні війни у розмірі 30 % мініма льної пенсії за віком з 01.01.2009 ро ку. В обгрунтування позовн их вимог в позові позивач заз начила, що вона відповідно до ст.1 Закону України „Про соці альний захист дітей війни „ м ає статус „дитини війни” , що п ідтверджується пенсійним по свідченням і відповідно має право на виплату щомісячної соціальної допомоги у розмі рі 30 % мінімальної пенсії за ві ком. Позивач вважає , що має право на підвищення до пенс ії як дитина війни у розмірі мінімальної пенсії за віко м з 01.01.2009 р. по дату скасування аб о внесення змін до існуючих п равовідносин , а саме статті 6 Закону України „Про соціальн ий захист дітей війни”. Проси ть суд зобов”язати відповід ача здійснити їй підвищення до пенсії як дитині війни у р озмірі 30% мінімальної пенсії з а віком , стягнути з відповіда чі понесені судові витрати н а інформаційно-технічне забе зпечення розгляду справи , су довий розгляд провести без ї ї участі.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, до суду надавши заперечен ня, згідно яких просить суд сп раву розглянути без його уча сті та зазначив, що позов не в изнає. З 01.01.2008 року Законом Укра їни „Про державний бюджет Ук раїни на 2008 рік” внесено зміни до закону України „Про соціа льний статус дітей війни „ , ві дповідно до якого проведені будуть перерахунки тим особ ам, які мають статус „Дитина війни” ( крім тих, на яких поши рюється дія Закону України „ Про статус ветеранів війни , г арантії їх соціального захис ту „).Підвищення до пенсії або щомісячного довічного грошо вого утримання чи державної соціальної допомоги , що випл ачується замість пенсії буде виплачуватись незалежно ві д встановлення інвалідност і та у розмірі 10 відсотків від прожиткового мінімуму для о сіб , які втратили працездатн ість. В 2008 р. після винесення К онституційним Судом Украї ни рішення 22 травня 2008 р № 10рп/2008 підвищення дітям війни до п енсії або щомісячного дові чного грошового утримання ч и державної соціальної допом оги, що виплачується замість пенсії, повинно проводитис ь відповідно до постанови КМ У №530 від 28.05.2008 р. в розмірі :з 22 трав ня - 48,10 грн., з 1 липня - 48,20 грн. т а з 1 жовтня - 49,80 грн. . У 2009 р. ст.54, 7 1 Закону України „Про держав ний бюджет України на 2009 рік „ Кабінету Міністрів України у 2009 році надано право встано влювати розміри соціальних виплат , які відповідно до за конодавства визначаються з алежно від розміру мінімаль ної заробітної плати в абсол ютних сумах у межах асигнув ань , передбаченими відповід ними бюджетними програмами . Тому у 2009 році виплата дітям війни проводиться згідно По станови Кабінету Міністрів України № 530 від 28.05.2008 р. Просить у задоволенні позову відмови ти за безпідставністю ( а.с.14).

Суд, перевіривши матеріали справи, розглянувши справу в межах заявлених позовних ви мог і наданих сторонами дока зів, оцінивши надані сторона ми докази вважає, що позов пі длягає задоволенню з наступ них підстав:

- з матеріалів справи вбача ється, що позивач ОСОБА_1 є пенсіонером , отримує пенс ію за віком та має правовий статус „дитини війни”, що під тверджується копією пенсій ного посвідчення ( а.с.8).

Відповідно до ст. 6 Закону Ук раїни «Про соціальний захист дітей війни», дітям війни пен сії або щомісячне довічне гр ошове утримання чи державна соціальна допомога, що випла чується замість пенсії, підв ищуються на 30 відсотків міні мальної пенсії за віком.

Згідно із ст. 28 Закону Украї ни «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня» мінімальний розмір пенсі ї за віком за наявності у чоло віків 25, а у жінок - 20 років стр ахового стажу встановлюєтьс я у розмірі прожиткового мін імуму для осіб, які втратили п рацездатність, визначеного з аконом.

Законом України «Про держа вний бюджет України на 2008 рік т а про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 28.12.2007 р. внесено зміни до Зак ону України «Про соціальний захист дітей війни», зокрема статтею 6 вказаного Закону пі сля внесення змін передбачал ось, що дітям війни до пенсії а бо щомісячного довічного гро шового утримання чи державно ї соціальної допомоги, що вип лачується замість пенсії, ви плачується підвищення у розм ірі надбавки, встановленої д ля учасників війни.

Однак, рішенням Конститу ційного Суду України № 10-рп/2 008 від 22.05.2008 року положення пункт у 28 розділу II «Внесення змін до деяких законодавчих актів У країни» Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до д еяких законодавчих актів Укр аїни» від 28.12.2007р. щодо внесення змін до Закону України «Про с оціальний захист дітей війни » визнані такими, що не відпов ідають Конституції України. На підставі цього Рішення в тратила чинність нова редак ція статті 6 Закону України „ Про соціальний захист дітей війни”, внаслідок чого відно влена попередня редакція зак ону, яка діє по цей час.

Статтею 147 Конституції Укра їни передбачено, що єдиним ор ганом конституційної юрисди кції в Україні є Конституці йний Суд України. Лише Кон ституційний Суд України ви рішує питання про відповідні сть законів та інших правови х актів Конституції України і дає офіційне тлумачення Ко нституції України та законів України.

Статтею 152 Конституції Укра їни передбачено, що закони, ін ші правові акти або їх окремі положення, що визнані неконс титуційними, втрачають чинні сть з дня ухвалення Констит уційним Судом України ріше ння про їх неконституційніст ь.

Згідно з ст. 19 Конституції Ук раїни органи державної влади та органи місцевого самовря дування, їх посадові особи зо бов'язані діяти лише на підст аві, в межах повноважень та у с посіб, що передбачені Консти туцією України.

Отже, виходячи з наведеного , позивач має право на здійсн ення їй відповідачем нарах ування та виплату підвищення до пенсії в зазначений в поз ові період - з 01.01.2009 року.

28 травня 2008 року Кабіне том Міністрів України була п рийнята Постанова №530 „Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян” , відповідно до пункту 8 якої в становлено , що дітям війни д о пенсії або щомісячного дов ічного грошового утримання ч и державної соціальної допом оги, що виплачується замість пенсії, підвищення проводит ься у твердих розмірах : з 22 тра вня -48, 10 гривні , з 1 липня -48, 20 та з 1 жовтня -49, 80 гривні. Таким чином , підвищення позивачу, як дин ині війни , відповідачем випл ачується відповідно до зазн аченої постанови , а не Закону , про що зазначено в наданих суду запереченнях відповіда чем . Керуючись загальними за садами пріоритету законів на д урядовими нормативними акт ами, при вирішенні цього спор у належить застосовувати вим оги Закону України «Про соці альний захист дітей війни” , тому відповідно до вимог ст.92 Конституції України, суд не п риймає до уваги розмір допом оги встановлений ст.8 Постано ви Кабінету Міністрів № 530 від 28.05.2008 року.

Згідно ст.88 ЦПК Украї ни, -стороні , на користь якої у хвалено рішення, суд присудж ує з другої сторони понесені нею і документально підтвер джені судові витрати.

На підставі вищевикл аденого,

керуючись ст. ст. ст. ст . 10,11,58, 60

79,88, 179, 212-215, 294 ЦПК України,

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

Зобов”язати Управлінн я Пенсійного фонду України в Сватівському районі Луганс ької області здійснити підви щення до пенсії , як дитині вій ни , ОСОБА_1 у розмірі 30 % мі німальної пенсії за віком з 01.01.2009 р. з урахуванням здійснен их виплат.

Стягнути з управління П енсійного фонду України в Св атівському районі Луганськ ої області на користь ОСОБ А_1 37 грн. на відшкодування п онесених судових витрат.

Рішення суду набирає зак онної сили після закінчення строку подання заяви про апе ляційне оскарження , якщо зая ву про апеляційне оскарження не було подано. Якщо було под ано заяву про апеляційне оск арження , але апеляційна скар га не була подана у строк, вста новлений статтею 294 ЦПК Украї ни, рішення суду набирає зак онної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набир ає законної сили після розгл яду справи апеляційним судо м.

Заяву про апеляці йне оскарження рішення суду першої інстанції може бути п одано протягом десяти днів з дня проголошення рішення.

Апеляційна скарга на рі шення суду подається протяго м двадцяти днів після поданн я заяви про апеляційне оскар ження.

Суддя О.А.Га шинська

СудСватівський районний суд Луганської області
Дата ухвалення рішення10.06.2010
Оприлюднено24.03.2011
Номер документу9798403
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-495-10

Рішення від 09.03.2010

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Галчанський С. В.

Рішення від 18.08.2010

Цивільне

Розівський районний суд Запорізької області

Кущ Тетяна Миколаївна

Рішення від 14.07.2010

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Кулеша Лариса Михайлівна

Рішення від 07.09.2010

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Глянь Сергій Іванович

Рішення від 08.07.2010

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Іщенко Ігор Володимирович

Ухвала від 21.06.2010

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Разумовська Ольга Георгіївна

Ухвала від 21.06.2010

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Разумовська Ольга Георгіївна

Ухвала від 22.06.2010

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Ліпчанський Сергій Миколайович

Рішення від 30.04.2010

Цивільне

Ленінський районний суд Автономної Республіки Крим

Кондрак Наталя Йосифівна

Рішення від 10.06.2010

Цивільне

Сватівський районний суд Луганської області

Гашинська Олена Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні