Ухвала
від 24.06.2021 по справі 607/10886/21
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24.06.2021 Справа №607/10886/21 Провадження 1-кс/607/3569/2021 м. Тернопіль

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , старшого слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Тернополі клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_4 , яке погоджено прокурором Тернопільської окружної прокуратури ОСОБА_5 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні за № 12019210000000004 від 02.01.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364, ч.4 ст.190 КК України,

ВСТАНОВИВ:

22.06.2021 старший слідчий СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_4 за погодженням з прокурором Тернопільської окружної прокуратури ОСОБА_5 звернувся до слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області із клопотанням про продовження на дванадцять місяців строку досудового розслідування у кримінальному проваджені №12019210000000004 від 02.01.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364, ч.4 ст.190 КК України.

Клопотання обґрунтовано тим, що групою слідчих слідчого управління ГУНП в Тернопільській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12019210000000004 від 02.01.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364, ч.4 ст.190 КК України.

Встановлено, що службові особи комунального некомерційного підприємства «Тернопільський обласний медичний центр соціально-небезпечних захворювань» Тернопільської обласної ради, зловживаючи своїм службовим становищем всупереч інтересам служби, заволоділи грошовими коштами на свою користь та користь третіх осіб, що спричинило тяжкі наслідки.

В ході здійснення досудового розслідування встановлено, що західною дирекцією ПрАТ «Українська пожежно-страхова компанія» в період з 2016 по 2020 рік, під виглядом надання послуг добровільного медичного страхування, за сприяння службових осіб комунального некомерційного підприємства «Тернопільський обласний медичний центр соціально-небезпечних захворювань» Тернопільської обласної ради, шляхом обману заволоділи грошовими коштами пацієнтів вищевказаного закладу у особливо великих розмірах.

Також встановлено, що директор комунального некомерційного підприємства «Тернопільський обласний медичний центр соціально-небезпечних захворювань» Тернопільської обласної ради (код ЄДРПОУ 14030985) діючи умисно, з корисливих мотивів, в інтересах третіх осіб, надає усну вказівку лікарям про необхідність здійснення оплати пацієнтами за лікування, через Західну дирекцію приватного акціонерного товариства «Українська пожежно-страхова компанія», м. Тернопіль, вул. Шашкевича, 3 (Код ЄДРПОУ 33110557), у зв`язку з чим пацієнт (хворий) оплачує медичні послуги у комунальному закладі охорони здоров`я, медична допомога надається за грошові кошти, що є порушенням законодавства.

Статтею 49Конституції України визначено, що кожен має право на охорону здоров`я, медичну допомогу та медичне страхування. У державних і комунальних закладах охорони здоров`я медична допомога надається безоплатно. Офіційне тлумачення положення ч.3ст.49 Конституції України, викладено у рішенні Конституційного суду України №10-рп/2002 від 29.05.2002, в якому зазначено, що «у державних і комунальних закладах охорони здоров`я медична допомога надається безоплатно» треба розуміти так, що у державних та комунальних закладах охорони здоров`я, медична допомога надається всім громадянам незалежно від її обсягу та без попереднього, поточного або наступного їх розрахунку за надання такої допомоги.

Рішення Конституційного Суду України є обов`язковим до виконання на території України, остаточним. Таким чином своїми діями вказані особи висувають незаконну вимогу оплати за надання медичної допомоги в комунальному закладі охорони здоров`я.

Так службові особи комунального некомерційного підприємства «Тернопільський обласний медичний центр соціально-небезпечних захворювань» Тернопільської обласної ради (код ЄДРПОУ 14030985) спільно з іншими особами впровадили протиправну схему оплати фізичними особами (пацієнтами) за лікування через підконтрольну страхову компанію Західну дирекцію приватного акціонерного товариства «Українська пожежно-страхова компанія», м.Тернопіль, вул.Шашкевича, 3 (код ЄДРПОУ 33110557) директор ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , житель. АДРЕСА_1 , (РНОКПП НОМЕР_1 ) внаслідок чого грошові кошти обготівковуються шляхом проведення операцій за надані послуги та розподіляються між учасниками.

Встановлено, що фактично пацієнт укладає договір добровільного медичного страхування в Західній дирекції приватного акціонерного товариства «Українська пожежно-страхова компанія», м.Тернопіль, вул.Шашкевича, 3 (Код ЄДРПОУ 33110557), після консультації у лікаря, за його наполяганням, що свідчить про те, що страховий випадок мав місце ще до того, як пацієнт оформив договір медичного страхування саме у вказаній страховій компанії. Встановлено, що альтернативної оплати за лікування у вказаній медичній установі окрім, як укладання договору з вищевказаною страховою компанією не існує.

Таким чином, фактично договори на медичне страхування по вказаній вище схемі укладаються після настання страхового випадку, що відповідно дост.29Закону України«Про страхування» є підставою для визнання такого договору недійсним. Із загальної суми внесених коштів пацієнтом до каси страхової компанії (3-4 тисяч грн. в середньому) близько 30% залишається на рахунках Західної дирекції приватного акціонерного товариства «Українська пожежно-страхова компанія», м.Тернопіль, вул.Шашкевича, 3 (Код ЄДРПОУ 33110557), а решта частина коштів, у якості оплати за страхові послуги, перераховуються переважно на рахунки ФОП ОСОБА_7 , ФОП ОСОБА_8 , ФОП ОСОБА_9 , за надані нібито страхові послуги та на рахунки фармацевтичних компаній, підприємств, за постачання медичних засобів, медикаментів, препаратів і матеріалів у комунальне некомерційне підприємство «Тернопільський обласний медичний центр соціально-небезпечних захворювань» Тернопільської обласної ради (код ЄДРПОУ 14030985).

Ініціатор клопотання зазначив, що в ході досудового розслідування проведено наступні слідчі (розшукові), негласні слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, а саме: обшуки у приміщені комунального некомерційного підприємства «Тернопільський обласний медичний центр соціально-небезпечних захворювань» Тернопільської обласної ради, що знаходиться за адресою: м.Тернопіль, вул.Тролейбусна, 14; у приміщенні Західної дирекції приватного акціонерного товариства «Українська пожежно-страхова компанія» (Код ЄДРПОУ 33110557), що знаходиться на другому поверсі приміщення із літ. «А», за адресою м. Тернопіль, вул. Шашкевича, 3; проведено тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні АТ «Альфа-Банк»; ЗД ПРАТ «УПСК»; Тернопільському обласному медичному центрі соціально-небезпечних захворювань» Тернопільської обласної ради; скеровано запити в порядку ст.93 до ТОВ «Галафарм», ТОВ «Медичний центр М.Т.К», ФОП « ОСОБА_10 », ЗД ПРАТ «УПСК», ПРАТ «УПСК», Головне управління ДПС у Тернопільській області, Головне управління ДПС в м. Києві, Тернопільську обласну раду, Голові Національного банку, Тернопільський обласний медичний центр соціально-небезпечних захворювань, Міністерство охорони здоров`я, управління охорони здоров`я Тернопільської обласної адміністрації, західний офіс Держаудит служби; допитано в якості свідків, працівників Тернопільський обласний медичний центр соціально-небезпечних захворювань; допитано в якості свідків осіб, які були очевидцями вчинення злочину; відібрано заяви та допитано в якості потерпілих осіб, які постраждали від даного кримінального правопорушення.

Необхідність звернення до суду з даним клопотанням слідчий обґрунтовує тим, що строк досудового розслідування кримінального провадження №12019210000000004 завершується 02.07.2021, однак завершити у ньому досудове розслідування до вказаного строку неможливо, оскільки необхідно провести ряд слідчих (розшукових) та процесуальних дій для забезпечення повного та об`єктивного проведення досудового розслідування, а саме: за результатами обшуків встановити та допитати всіх свідків та потерпілих від даної злочинної діяльності за 2016-2021 рік; за результатами допитів провести впізнання із потерпілими, які постраждали від даного кримінального правопорушення; повторно допитати працівників медичного закладу - «Тернопільський обласний медичний центр соціально-небезпечних захворювань» Тернопільської обласної ради; встановити осіб, які вчинили даний злочин та повідомити їм про підозру та допитати; здійснити інші слідчі (розшукові) та процесуальні дії, спрямовані на встановлення обставин, які підлягають доказуванню. Також на виконанні перебувають ухвали слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду про дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів , які перебувають у володінні Головного управління ДПС у м. Києві та ТОВ «ГАЛАФАРМ».

Як на обставини, що перешкоджають закінченню досудового розслідування, слідчий вказав виняткову складність кримінального провадження, встановлення значної кількості свідків та необхідність проведення значної кількості слідчих дій та прийняття процесуальних рішень.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 клопотання підтримав з підстав, викладених у ньому, просив задовольнити.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши додані до клопотання матеріали, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого підлягає задоволенню, з таких підстав.

Слідчим суддею встановлено, що в провадженні СУ ГУНП в Тернопільській області перебувають матеріали досудового розслідування у кримінальному провадженні №12019210000000004 від 02.01.2019 відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364, ч.4 ст.190 КК України.

Відповідно до ч.1, ч.2 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Санкцією ч.4 ст.190 КК України, склад якої, в тому числі є предметом досудового розслідування в межах кримінального провадження №12019210000000004 від 02.01.2019, передбачене застосування основного покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п`яти до дванадцяти років з конфіскацією майна, яке згідно з положеннями ч.6 ст.12 КК України, є особливо тяжким злочином.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить вісімнадцять місяців у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину (п.2 ч.2 ст.219 КПК).

Згідно вимог ч.1 ст.294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

З урахуванням положень п.3 ч.4 ст.219 КПК України, строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч.3 ст.28 КПК України, критеріями для визначення розумності строків кримінального провадження є, серед іншого, складність кримінального провадження, яка визначається з урахуванням кількості підозрюваних, обвинувачуваних та кримінальних правопорушень, щодо яких здійснюється провадження, обсягу та специфіки процесуальних дій, необхідних для здійснення досудового розслідування тощо.

При цьому, строк досудового розслідування злочину може бути продовжений до трьох місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до шести місяців внаслідок особливої складності провадження, до дванадцяти місяців внаслідок виняткової складності провадження.

Відповідно до положень ст.2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини; жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений; жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу; щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

З наданих слідчим пояснень вбачається, що у даному кримінальному провадженні проведено слідчі та процесуальні дії, однак, існує необхідність у проведені ряду процесуальних та слідчих (розшукових) дій, які, у зв`язку із винятковою складністю, не могли бути проведені в межах встановленого законом строку.

З урахуванням викладеного, враховуючи конкретні обставини кримінального провадження, ті обставини, що строк досудового розслідування у кримінальному провадженні спливає 02.07.2021, разом з тим, здійснити зазначені у клопотанні процесуальні дії у передбачений законом строк не надається можливим з об`єктивних причин, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання сторони обвинувачення підлягає задоволенню, а строк в дванадцять місяців буде достатнім для виконання зазначених слідчим слідчих та слідчих (розшукових) дій.

За таких обставин, клопотання слідчого підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання cтаршого слідчого СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_4 , яке погоджено прокурором Тернопільської окружної прокуратури ОСОБА_5 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні за №12019210000000004 від 02.01.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364, ч.4 ст.190 КК України, задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12019210000000004 від 02.01.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364, ч.4 ст.190 КК України, на дванадцять місяців.

Ухвала є остаточною, оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.06.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу97994803
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні за № 12019210000000004 від 02.01.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364, ч.4 ст.190 КК України

Судовий реєстр по справі —607/10886/21

Ухвала від 24.06.2021

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Царук І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні