Ухвала
від 29.06.2021 по справі 766/1902/18
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 766/1902/18

н/п 2/766/4028/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 червня 2021 року м. Херсон

Херсонський міський суд Херсонської області у складі:

Головуючого судді Єпішина Ю.М.,

секретаря судового засідання Сауляк Я.О.,

за участю позивача ОСОБА_1 , представника відповідача адвоката Іванова Р.А.,

розглянувши в судовому засіданні в режимі відеоконференції заяву адвоката Іванова Романа Анатолійовича про відвід головуючого у справі №766/1902/18, провадження 2/766/4028/21, у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Політичної партії Радикальна партія Олега Ляшка про стягнення заборгованості по заробітній платі, зобов`язання вчинити певні дії, стягнення моральної шкоди,

встановив:

В провадженні Херсонського міського суду Херсонської області Єпішина Ю.М. перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Політичної партії Радикальна партія Олега Ляшка про стягнення заборгованості по заробітній платі, зобов`язання вчинити певні дії, стягнення моральної шкоди.

Представник відповідача адвокат Іванов Роман Анатолійович 25.06.2021 року подав через канцелярію суду заяву про відвід головуючого по справі судді Єпішина Ю.М., яка передана судді 29.06.2021 року.

В обґрунтування заяви про відвід заявник зазначає про те, що ним отримано Витяг з реєстру досудових розслідувань, який підтверджує, що на підставі заяви Іванова Р.А. , третім слідчим відділом (з дислокацією у м.Херсоні) Територіального управління ДБР, розташованого у м.Мелітополі, розпочато досудове розслідування по кримінальному провадженню №62021080030000070, з правовою кваліфікацією кримінального правопорушення ст.376-1 ч. 1 КК України, щодо внесення неправдивих відомостей до автоматизованої системи суду. Зазначає, що факт початку досудового розслідування викликає у відповідача сумнів в неупередженості Херсонського міського суду у складі судді Єпішина Ю.М.

Відповідно до ч. 8 ст. 40 ЦПК України за ініціативою суду питання про відвід судді може вирішуватися у судовому засіданні з повідомленням учасників справи. Неявка учасників справи у судове засідання, в якому вирішується питання про відвід судді, не перешкоджає розгляду судом питання про відвід судді.

Представник відповідача адвокат Іванов Р.А. наполягав на задоволенні заяви.

Позивач ОСОБА_1 заперечував проти задоволення заяви про відвід судді. Зазначив, що вказана заява є необґрунтованою та безпідставною.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення сторін, та враховуючи доводи заяви про відвід, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до частини 3 статті 39 ЦПК України, відвід повинен бути вмотивованим і заявленим протягом десяти днів з дня отримання учасником справи ухвали про відкриття провадження у справі, але не пізніше початку підготовчого засідання або першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження. Самовідвід може бути заявлений не пізніше початку підготовчого засідання або першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

Після спливу вказаного строку заявляти відвід (самовідвід) дозволяється лише у виняткових випадках, коли про підставу відводу (самовідводу) заявнику не могло бути відомо до спливу вказаного строку, але не пізніше двох днів із дня, коли заявник дізнався про таку підставу.

Згідно з частинами 2-3 статті 40 ЦПК України, питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу. Суд задовольняє відвід, якщо доходить висновку про його обґрунтованість. Якщо суд доходить висновку про необґрунтованість заявленого відводу і заява про такий відвід надійшла до суду за три робочі дні (або раніше) до наступного засідання, вирішення питання про відвід здійснюється суддею, який не входить до складу суду, що розглядає справу, і визначається у порядку, встановленому частиною першою статті 33 цього Кодексу. Такому судді не може бути заявлений відвід.

Якщо заява про відвід судді надійшла до суду пізніше ніж за три робочі дні до наступного засідання, така заява не підлягає передачі на розгляд іншому судді, а питання про відвід судді вирішується судом, що розглядає справу (Частина третя статті 40 в редакції Закону № 460-IX від 15.01.2020).

Враховуючи, що заява про відвід подана 25.06.2021 року, а передана судді в день судового засідання, вона вирішується складом суду, у провадженні якого перебуває справа.

Суддя не може розглядати справу і підлягає відводу з підстав, передбачених ст. 36 ЦПК України.

Положеннями ст. 36 ЦПК України визначено, що суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо: 1) він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає справу; 2) він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання або надавав стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі; 3) він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи; 4) було порушено порядок визначення судді для розгляду справи; 5) є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

За приписами ч. 3 ст. 39 ЦПК України, відвід повинен бути вмотивованим.

Зі змісту статті 6 Конвенції та практики Європейського Суду з питань неупередженості суду вбачається, що правосуддя має не тільки здійснюватись, а повинно також демонструватись. Як правило, неупередженість означає відсутність упереджень або упередженості, при цьому її наявність або відсутність можуть бути перевірені різними способами (Кіпріану проти Кіпру, п. 118; Мікаллеф проти Мальти, п. 93).

ЄСПЛ вказує, що поведінка судді може не тільки об`єктивно викликати сумніви в його неупередженості з точки зору зовнішнього спостерігача (об`єктивний тест), але мова може також йти про його або її особисте переконання (суб`єктивний тест). Виходячи з наведеного, практика ЄСПЛ говорить про те, що кожний суддя, стосовно якого існують будь-які сумніви щодо недостатньої неупередженості, повинен відмовитись від розгляду справи (Мікалефф проти Мальти).

В даному випадку, суд вважає, що наведені представником відповідача адвокатом Івановим Романом Анатолійовичем обставини, а саме: внесення відомостей до ЄДРДР за заявою представника відповідача від 24.05.2021 року з яких він не довіряє складу суду у цій справі не можуть свідчити про неупередженість останнього.

З огляду на викладене, підстав для встановлення будь-якої прямої чи побічної упередженості судді Єпішина Ю.М., в результатах розгляду справи, або інших обставин, що викликають сумнів в його неупередженості або об`єктивності під час розгляду цивільної справи за заявою ОСОБА_1 до Політичної партії Радикальна партія Олега Ляшка про стягнення заборгованості по заробітній платі, зобов`язання вчинити певні дії, стягнення моральної шкоди, не вбачається.

Суд вважає, що доводи заяви про відвід, є суб`єктивною думкою адвоката Іванова Романа Анатолійовича, сама заява є необґрунтованою у зв`язку з чим, суд приходить до висновку про необхідність відмовити у задоволені заяви.

Відповідно до ч. 11 ст. 40 ЦПК України, за результатами вирішення заяви про відвід суд постановляє ухвалу.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст.36, 39, 40, 260, 261 ЦПК України, суд,

ухвалив:

У задоволенні заяви адвоката Іванова Романа Анатолійовича про відвід головуючого у справі №766/1902/18, провадження 2/766/4028/21, у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Політичної партії Радикальна партія Олега Ляшка про стягнення заборгованості по заробітній платі, зобов`язання вчинити певні дії, стягнення моральної шкоди - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Ю.М.Єпішин

Дата ухвалення рішення29.06.2021
Оприлюднено02.07.2021
Номер документу98016563
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості по заробітній платі, зобов`язання вчинити певні дії, стягнення моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —766/1902/18

Постанова від 19.03.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Вадовська Л. М.

Ухвала від 10.07.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Вадовська Л. М.

Ухвала від 09.05.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Кутурланова О. В.

Ухвала від 27.03.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Кутурланова О. В.

Ухвала від 23.02.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Сегеда О. М.

Ухвала від 03.02.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Сегеда О. М.

Рішення від 21.09.2021

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Єпішин Ю. М.

Ухвала від 29.06.2021

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Єпішин Ю. М.

Ухвала від 25.06.2021

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Єпішин Ю. М.

Ухвала від 27.05.2021

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Ус О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні