Рішення
від 25.06.2021 по справі 454/1546/21
СОКАЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 454/1546/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 червня 2021 року Сокальський районний суд Львівської області у складі:

головуючого - судді Фарина Л. Ю. ,

за участю секретаря Кочмар Н.-Г.М.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м.Сокалі, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про визнання права власності в порядку спадкування,

в с т а н о в и в:

Позивач звернулася в суд з даною позовною заявою до відповідачів, в позовній заяві вказавши, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_5

Зазначає, що вона та відповідачі є єдиними спадкоємцями після смерті ОСОБА_5 , однак вони не бажають приймати спадщину після смерті матері.

На даний момент позивачка бажає оформити спадкове майно належним чином, звернувшись до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, було встановлено, що після смерті Спадкодавця було втрачено оригінал Свідоцтва про право спадщину на землю, а у позивача залишилася його копія. Оскільки у позивача відсутній оригінал правовстановлюючих документів на землю, відновити оригінал немає можливості так як спадкодавець помер, то на даний момент позивач не має можливості прийняти спадщину, а тому вона змушена звернутися до суду із позовом та просить визнати за нею право власності на спадкове майно.

Позивач в судове засідання не прибула, однак подала суду заяву про розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги підтримує та просить задовольнити.

Відповідачі в судове засідання не прибули, однак через канцелярію суду надійшли їм заяви про розгляд справи у їх відсутності, позовні вимоги визнають повністю.

Оскільки сторони в судове засідання не прибули, відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши докази у справі суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з таких підстав.

Згідно ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Суд приймає визнання позову відповідачем, оскільки таке визнання відповідає вимогам закону, інтересам сторін по справі та не суперечить правам та інтересам інших осіб.

Згідно ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

В свою чергу, відповідно до п. г ч. 1 ст. 81 ЗК України, громадяни України набувають право власності на земельні ділянки, зокрема, на підставі прийняття спадщини.

Із оглянутої в судовому засіданні копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 встановлено, що ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно довідки виданою Жужелянською сільською радою, встановлено, що ОСОБА_5 проживала і була зареєстрована у за адресою: АДРЕСА_1 . Разом з нею проживала позивачка.

Згідно копії Свідоцтва про право на спадщину за законом, 11.09.2008 року державним нотаріусом Великомостівської державної нотаріальної контори Бойко І.Г. встановлено, що спадкодавцю на праві приватної власності належала земельна ділянка площею 2,4310га у межах згідно з планом, що розташована на території Жужелянської сільської ради із цільовим призначенням ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Згідно приписів ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України, спадкування є перехід прав та обов`язків від фізичної особи, яка померла, до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Частиною 5 ст.1268 ЦК України визначено, що незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини, тобто з дня смерті спадкодавця (ч.2 ст.1220 ЦК України).

Згідно пунктів 10 Постанови Пленуму ВС України від 30 травня 2008 року №7 "Про судову практику у справах про спадкування" роз`яснено, що відповідно до ст.1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Із матеріалів справи встановлено, що ОСОБА_5 успадкувала на земельну ділянку, а після її смерті у спадкоємця ОСОБА_1 немає можливості прийняти спадщину, тому для реалізації права на спадкування за позивачем слід визнати право власності на спадкове майно.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 76-81, 223, 258, 259, 264-265, 268, 354, 355 ЦПК України, суд -

в и р і ш и в:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 , право власності на земельну ділянку площею 2,4310га., що розташована на території Жужелянської сільської ради Сокальського району Львівської області, згідно Свідоцтва про право на спадщину за законом, посвідченого 11.09.2008 року державним нотаріусом Великомостівської державної нотаріальної контори Бойко І.І., для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (кадастрові номера: 4624882100:12:000:0090; 4624882100:08:000:0052, в порядку спадкування, після смерті ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Львівського Апеляційного суду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Текст рішення розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб - адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 ,

АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ,

АДРЕСА_2

Відповідач: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , АДРЕСА_3 .

Відповідач: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , АДРЕСА_4 .

Головуючий: Л. Ю. Фарина

СудСокальський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення25.06.2021
Оприлюднено02.07.2021
Номер документу98022893
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —454/1546/21

Рішення від 25.06.2021

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Фарина Л. Ю.

Ухвала від 05.05.2021

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Фарина Л. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні