Ухвала
від 24.06.2021 по справі 202/3716/21
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/3716/21

Провадження № 1-кс/202/3288/2021

УХВАЛА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 червня 2021 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання прокурора першого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національної поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В :

До суду надійшло зазначене клопотання про надання дозволу на проведення обшуку.

З клопотання убачається, що в провадженні СУ ГУНП в Дніпропетровській області знаходяться матеріали кримінального провадження № 42021040000000319 від 11.05.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_4 є комерційним директором ТОВ «Хімсплав», а також помічником брокера. Крім того, займається різними видами підприємницької діяльності, в тому числі розмитненням вантажів та отриманням дозвільної документації під час проходження фіто-санітарного контролю, також планує організувати власний бізнес, пов`язаний з імпортом продуктової групи товарів, в тому числі представляє по довіреності інтереси ФОП ОСОБА_5 та ТОВ «Агрофудпром» (код ЄДРПОУ 41435435), які спеціалізується на імпорті продуктів харчування (картопля, цибуля, часник тощо) з Індії, Узбекистану.

Митне оформлення товару планувалось в зоні діяльності митного посту « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_2 (Дніпропетровська область, м. Кам`янське, 3-й травневий провулок, буд. 22).

З метою отримання відповідної консультації з приводу одержання дозвільних документів на імпортований товар, а саме документальне оформлення та проходження фітосанітарного контролю вантажів, ОСОБА_4 прибув до службового кабінету (приміщення № 9), на вхідних дверях якого мається табличка з написом «Державна фітосанітарна інспекція Дніпропетровської області», розташованого на першому поверсі одноповерхової будівлі, другий кабінет справа від входу в приміщення, на митному посту «Кам`янське».

У вказаному кабінеті він познайомився з провідним спеціалістом відділу фітосанітарних заходів на кордоні Управління фітосанітарної безпеки Головного управління ОСОБА_6 , який роз`яснив процедуру проходження фітосанітароного контролю та порядок проведення відбору зразків імпортованого вантажу, що проводиться до митної очистки товару, та подальший порядок дослідження відібраних ним зразків в лабораторних умовах у АДРЕСА_1 .

В ході бесіди ОСОБА_7 поставив вимогу, що він за грошову винагороду для себе та свого керівництва може прискорити проходження перевірочних заходів, в т.ч. лабораторного дослідження у місті Дніпрі та проведення фітосанітарного контролю товару. Для цього, ОСОБА_4 повинен передати йому грошові кошти у розмірі 800 грн., в якості неправомірної вигоди за одне митне оформлення (за один вантажний автомобіль), тобто за вантаж, який вказано в митній декларації, також повідомив що, у разі несплати йому вказаної суми грошових коштів, процедура проведення фітосанітарного контролю буде усіляко затягуватись, що в подальшому спричинить псування товару, а це в свою чергу призведе до додаткових фінансових збитків або взагалі унеможливить проходження процедури фітосанітарного контролю товару у випадку не згоди надання йому та його керівництву грошових коштів.

Процедура фіто санітарного контролю виглядає наступним чином. Брокер підприємства або особа, уповноважена на роботу з митними органами, створює т.зв. «єдине електронне вікно» для проходження перевірочних заходів відповідного імпортованого товару. Після отримання замовлення та оплати послуг, провідним спеціалістом відділу фітосанітарних заходів на кордоні ОСОБА_6 здійснюються відбір проб товару, які в подальшому запаковуються у контрольні сейф-пакети зеленого кольору. Далі ОСОБА_6 видає вказані зразки для направлення на фіто-санітарну експертизу для переміщення до лабораторії.

Результати лабораторних досліджень заносяться до бази даних Держпродспоживслужби, на підставі чого ОСОБА_6 проставляє в «єдиному вікні» відмітку про проходження фіто санітарного контролю товару, заявленого до митного оформлення. Лабораторне дослідження може тривати певний час, однак ОСОБА_6 , за грошову винагороду, в телефонному режимі може сприяти та має певні домовленості з лаборантами щодо прискорення цієї процедури. На підставі заповнених ОСОБА_6 даних в «єдиному вікні» продовжується проведення митних процедур.

Так, 07.06.2021 року перші два автомобіля ТОВ «Агрофудпром» (код ЄДРПОУ 41435435) прибули в зону митного контролю м/п «Кам`янське» Дніпровської митниці з вантажем «цибуля ріпчаста» з Узбекистану. Для митного оформлення вказаного товару необхідно було, поряд з іншими формами державного контролю, проходження фіто-санітарного контролю.

Після відбору зразків, ОСОБА_6 почав вимагати неправомірну вигоду у розмірі 800 грн. за кожний автомобіль з товаром або кожну ЕМД (електронну митну декларацію). На вказану вимогу ОСОБА_4 відповів, що йому потрібно передати цю інформацію керівництву ТОВ «Агрофудпром».

В подальшому, в ході виконання постанови прокурора про проведення контролю за вчиненням злочину ОСОБА_6 було вручено 1600 грн. (із розрахунку 800 гривень за один автомобіль), що було закріплено відповідним протоколом та понятими.

Після цього, ОСОБА_4 прибув на митний пост «Кам`янське», де в кабінеті ОСОБА_6 під час бесіди передав йому зазначені в протоколі 1600 грн., які він вимагав.

Після цього, він подзвонив по телефону до співробітника лабораторії. Про що вони говорили ОСОБА_4 не відомо. Через деякий час ОСОБА_6 повідом ОСОБА_4 , що все гаразд (фіто-санітарний контроль пройдено).

В ході бесіди ОСОБА_6 запитав ОСОБА_4 , скільки автомобілів в найближчий час ще планує надійти на адресу ТОВ «Агрофудпром», на що ОСОБА_4 відповів, що планується ще 5 автомобілів з товаром на протязі 7-10 днів, на що ОСОБА_6 продовжував вчиняти неправомірні дій щодо вимагання 4000 гривень (по 800 гривень за машину) для подальшого безперешкодного проходження фіто санітарного контролю, коли автомобілі прибудуть в зону митного оформлення.

Встановлено, що службовий кабінет ОСОБА_6 , приміщення № 9, на вхідних дверях якого мається табличка з написом «Державна фітосанітарна інспекція Дніпропетровської області», розташованого на першому поверсі одноповерхової будівлі, другий кабінет справа від входу в приміщення, на митному посту «Кам`янське» Дніпровської митниці ДМСУ за адресою: за адресою: Дніпропетровська область, м.Кам`янське, 3-й травневий провулок буд. 22.

Згідно з інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборони відчуження об`єктів нерухомого майна довідка № 242083493, актуальна інформація про об`єкт нерухомого майна, який розташований за адресою: АДРЕСА_2 , належить на праві приватної власності ТОВ «Вантажний митний комплекс (код ЄДРПОУ 39486480)».

Прокурор зазначив, що для перевірки інформації, отримання доказів, які самостійно чи в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин кримінального правопорушення, фіксації злочинної діяльності, встановлення всіх причетних до протиправної діяльності, відшукування знаряддя та засобів кримінального правопорушення, а також запобігання злочинній діяльності необхідно проведення обшуку приміщень розташованих за адресою: АДРЕСА_2 .

У зв`язку з цим, прокурор просив надати дозвіл на проведення обшуку за місцем знаходження службового кабінету ОСОБА_6 , приміщення № 9, на вхідних дверях якого розміщена табличка з написом «Державна фітосанітарна інспекція Дніпропетровської області», розташованого на першому поверсі одноповерхової будівлі, другий кабінет справа від входу в приміщення, на митному посту «Кам`янське» Дніпровської митниці ДМСУ за адресою: Дніпропетровська область, м. Кам`янське (раніше Дніпродзержинськ), 3-й Травневий (раніше Баглійський) провулок буд. 22, власником якого є ТОВ «Вантажний митний комплекс» (код ЄДРПОУ 39486480), з метою відшукання та вилучення речей, предметів, обіг яких обмежено, заборонено законом, грошових коштів, здобутих злочинним шляхом, комп`ютерної техніки (ноутбуки, нетбуки, персональні комп`ютери (системні блоки), планшетних комп`ютерів, терміналів мобільного зв`язку, сім-карток та стартових пакетів операторів мобільного зв`язку, фото-, та відеотехніки, документів, записів, книжок, рукописних та друкованих чорнових записів та схем, які містять відомості про протиправну діяльність при скоєнні злочинів, електронних носіїв інформації (дискові накопичувачі, карти пам`яті, флешки, оптичні диски, жорсткі диски), банківських платіжних карток та інших речей, документів щодо службової діяльності провідного спеціаліста відділу фітосанітарних заходів на кордоні Управління фіто санітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області ОСОБА_6 стосовно проходження фіто санітарного контролю харчових продуктів ФОП « ОСОБА_5 » ( НОМЕР_1 ), ТОВ «Агрофудпром» (ЄДРПОУ 41435435), які мають значення для повного, всебічного, об`єктивного та неупередженого проведення досудового розслідування.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Вислухавши прокурора, дослідивши клопотання із доданими до нього матеріалами, матеріали кримінального провадження, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Встановлено, що у провадженні СУ ГУНП в Дніпропетровській області знаходяться матеріали кримінального провадження № 42021040000000319 від 11.05.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Згідно з інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборони відчуження об`єктів нерухомого майна довідка № 242083493, актуальна інформація про об`єкт нерухомого майна, який розташований за адресою: Дніпропетровська область, м. Дніпродзержинськ, 3-й Баглійський провулок буд. 22, належить на праві приватної власності ТОВ «Вантажний митний комплекс (код ЄДРПОУ 39486480)».

Згідно з ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до вимог пунктів 4, 5, 7 ч. 3 ст. 234 КПК України, за правилами якої слідчий суддя розглядає клопотання про проведення обшуку, клопотання про проведення обшуку повинно містити крім інших відомості про: підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

Відповідно до вимог п. 6 ч. 2 ст. 235 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук (огляд) житла чи іншого володіння особи повинна містити відомості про речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук (огляд).

Задовольняючи клопотання, слідчий суддя виходить з того, що матеріалами, доданими до нього, було підтверджено, що було вчинене зазначене у клопотанні кримінальне правопорушення, а також, що в приміщенні службового кабінету ОСОБА_6 , приміщення № 9, на вхідних дверях якого розміщена табличка з написом «Державна фітосанітарна інспекція Дніпропетровської області», розташованого на першому поверсі одноповерхової будівлі, другий кабінет справа від входу в приміщення, на митному посту «Кам`янське» Дніпровської митниці ДМСУ за адресою: Дніпропетровська область, м. Кам`янське (раніше Дніпродзержинськ), 3-й Травневий (раніше Баглійський) провулок буд. 22, що належать на праві власності ТОВ «Вантажний митний комплекс», можуть знаходитися зазначені в клопотанні речі та документи, що мають значення для досудового розслідування та можуть бути доказами у кримінальному провадженні.

Відповідно до вимог частини 5 статті 237 КПК України при проведенні обшуку дозволяється вилучення лише речей і предметів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу.

Керуючись ст. ст. 233-235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання прокурора першого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національної поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку задовольнити.

Надати прокурорам, які входять до складу групи прокурорів, та слідчим, які входять до складу групи слідчих у кримінальному провадженні №42021040000000319 від 11.05.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, дозвіл на проведення обшуку за місцем знаходження службового кабінету ОСОБА_6 , приміщення № 9, на вхідних дверях якого розміщена табличка з написом «Державна фітосанітарна інспекція Дніпропетровської області», розташованого на першому поверсі одноповерхової будівлі, другий кабінет справа від входу в приміщення, на митному посту «Кам`янське» Дніпровської митниці ДМСУ за адресою: Дніпропетровська область, м. Кам`янське (раніше Дніпродзержинськ), 3-й Травневий (раніше Баглійський) провулок буд. 22, власником якого є ТОВ «Вантажний митний комплекс» (код ЄДРПОУ 39486480), з метою відшукання та вилучення речей, предметів, обіг яких обмежено, заборонено законом, грошових коштів, здобутих злочинним шляхом, комп`ютерної техніки (ноутбуки, нетбуки, персональні комп`ютери (системні блоки), планшетних комп`ютерів, терміналів мобільного зв`язку, сім-карток та стартових пакетів операторів мобільного зв`язку, фото-, та відеотехніки, документів, записів, книжок, рукописних та друкованих чорнових записів та схем, які містять відомості про протиправну діяльність при скоєнні злочинів, електронних носіїв інформації (дискові накопичувачі, карти пам`яті, флешки, оптичні диски, жорсткі диски), банківських платіжних карток та інших речей, документів щодо службової діяльності провідного спеціаліста відділу фітосанітарних заходів на кордоні Управління фіто санітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області ОСОБА_6 стосовно проходження фіто санітарного контролю харчових продуктів ФОП « ОСОБА_5 » ( НОМЕР_1 ), ТОВ «Агрофудпром» (ЄДРПОУ 41435435), які мають значення для повного, всебічного, об`єктивного та неупередженого проведення досудового розслідування.

Строк дії ухвали до 23 липня 2021 року включно.

Ухвала надає право на проведення обшуку приміщення № 9, на вхідних дверях якого розміщена табличка з написом «Державна фітосанітарна інспекція Дніпропетровської області», розташованого на першому поверсі одноповерхової будівлі, другий кабінет справа від входу в приміщення, на митному посту «Кам`янське» Дніпровської митниці ДМСУ за адресою: Дніпропетровська область, м. Кам`янське (раніше Дніпродзержинськ), 3-й Травневий (раніше Баглійський) провулок буд. 22, лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.06.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу98038294
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —202/3716/21

Ухвала від 24.06.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 24.06.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 24.06.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 24.06.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні