Ухвала
від 02.07.2021 по справі 205/5565/21
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

02.07.2021 Єдиний унікальний номер 205/5565/21

Провадження № 1-кс/205/1028/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 липня 2021 року м. Дніпро

Слідчий суддя Ленінського районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого СВ відділення поліції № 3 Дніпровського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Західної окружної прокуратури міста Дніпра Дніпропетровської області ОСОБА_4 , про проведення обшуку в межах кримінального провадження № 12021041690000562 від 01 липня 2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України,

В С Т А Н О В И В:

22 червня 2021 року до суду надійшло вищевказане клопотання слідчого. В обґрунтування клопотання зазначено, що у провадженні слідчого відділу СВ ВП № 3 ДРУП ГУНП в Дніпропетровській області перебуває кримінальне провадження № 12021041690000562 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України.

В ході досудового розслідування було встановлено, що із заявою звернувся ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , - директор ТОВ «Інтранс» з приводу того, що невстановлені особи шахрайським шляхом заволоділи майном ТОВ «Інтранс», розташованого за адресою: м. Дніпро, пр. Сергія Нігояна, буд. 81, чим спричинили збитки у великих розмірах.

В ході слідства було допитано у якості свідка ОСОБА_5 , якій повідомив, що 27.04.2001 року він заснував ТОВ «ІНТРАНС», яке зареєстровано та фактично перебуває за адресою: м. Дніпро, пр. Сергія Нігояна, 81, на підставі рішення ДМР №48/18 від 14.07.2004 року, на вищезазначеній земельній ділянці знаходиться офісні приміщення ТОВ «ІНТРАНС», стоянка для транспортних засобів, які перебувають на балансі ТОВ «ІНТРАНС», та ремонтні бокси для ремонту транспортних засобів ТОВ «ІНТРАНС».

01.07.2021 року приблизно о 09 годині 00 хвилин він перебував вдома, і йому зателефонував сторож ОСОБА_6 , який знаходився та території ТОВ «ІНТРАНС» за адресою: м. Дніпро, пр. Сергія Нігояна, 81, та повідомив що щойно прийшли раніше йому невідомі особи, які повідомили йому, що вони нові власники об`єкту, та сказали йому, щоб він покинув територію підприємства, та він вийшов з території ТОВ «ІНТРАНС». Він почав збиратися та приблизно о 09 годині 30 хвилин, приїхав на територію ТОВ «ІНТРАНС» і виявив, що вхідна калітка зачинена, а біля входу стояв раніше йому невідомий чоловік, який повідомив, що він новий власник об`єкту, ОСОБА_5 повідомив, що він і є директор підприємства, на що він йому сказав, що нічого не знає заходити до території ТОВ «ІНТРАНС» не дозволяє.

Під час досудового слідства було допитано у якості свідка ОСОБА_7 , директора - ТОВ «ЛІДЕР ІНВЕСТ ТРЕЙД», який повідомив, що з 23 червня 2021 року, він обіймає посаду директора ТОВ «ЛІДЕР ІНВЕСТ ТРЕЙД» основним видом діяльності якого є технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів.

Від попереднього керівника йому відомо, що у ТОВ «ЛІДЕР ІНВЕСТ ТРЕЙД» перебуває у власності об`єкт розташований за адресою: АДРЕСА_1 , який придбаний 29 грудня 2020 року на підставі договору купівлі-продажу, та посвідчений приватним нотаріусом ОСОБА_8 , відповідно до якого зазначений об`єкт нерухомого майна відчужується за результатами проведення електронних торгів на електронній площадці Міністерства юстиції України «СЕТАМ».

01 липня 20201 року він за участю своїх представників на початку робочого дня прибув на підприємство за адресою: АДРЕСА_1 , подзвонив у дзвінок, де йому відчинив двері чоловік, який представився орендарем частини приміщення, який пропустив його на територію. В свою чергу він представився як новий власник і директор ТОВ «ЛІДЕР ІНВЕСТ ТРЕЙД». Протягом 30 хвилин вказаний чоловік орендар приміщення зібрав свої речі і покинув територію.

Приблизно через 15 хвилин на місце прибули співробітники поліції, які повідомили, що до них звернувся громадянин ОСОБА_5 , зазначивши, що він є власником вказаних приміщень і території, але жодних правовстановлюючих документів йому не надав. При цьому він чув, що цей громадянин під час спілкування з поліцією вказав, що він є власником приміщень за адресою: АДРЕСА_1 .

Однак, згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_1 знаходиться будівля душкомбінату, загальною площею 817, 6 кв.м., яка складається з першого поверху та приміщення підвалу і належить громадянину ОСОБА_9 з жовтня 2003 року.

01 липня 2021 року до слідчого відділу ВП № 3 ДРУП ГУНП в Дніпропетровській області надійшло клопотання від ОСОБА_5 про проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , з метою збереження майна та документації ТОВ «Інтранс», в тому числі автомобілів і вантажів всередині автомобілів, які перебувають на огородженій території по пр. Сергія Нігояна, 81 в м. Дніпрі.

Необхідність проведення обшуку за адресою: м. Дніпро, пр. Сергія Нігояна, 81, де фактично здійснювало свою діяльність ТОВ «Інтранс» станом до 01 липня 2021 року, обумовлена необхідністю виявлення та вилучення документів, які свідчать про роботу вказаного підприємства за вказаною адресою, встановлення та вилучення майна, техніки, комп`ютерної техніки, автомобілів, вантажів, які зберігаються в автомобілях, та належать ТОВ «Інтранс», з метою недопущення його викрадення або пошкодження представниками ТОВ «ЛІДЕР ІНВЕСТ ТРЕЙД», які станом на ранок 01 липня 2021 року перебувають за вищевказаною адресою, а отже проведення обшуку за зазначеною адресою необхідне для забезпечення повноти та всебічності проведення досудового розслідування, а також з метою запобігання втрати, пошкодження, спотворення речових доказів у кримінальному провадженні.

Проведення обшуку за вказаною адресою має значення для: швидкого та повного проведення досудового розслідування; встановлення обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні; встановлення кола осіб, які вчинили вищевказане кримінальне правопорушення, щоб кожний, хто його вчинив, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини; використання отриманої інформації (речей, тощо) у сукупності з іншими доказами у кримінальному провадженні, що дозволить встановити важливі обставини та визначення доказами у судовому розгляді.

Виявити та вилучити вищезазначені речі та документи, які будуть використані, як докази у кримінальному провадженні, не можливо іншими способами, окрім як під час проведення обшуку, адже є підстави вважати, що у разі повідомлення власнику майна про намір оглянути чи вивчити за його дозволом речі та документи, які становлять велике значення для кримінального провадження, виникне реальна загроза їх знищення або підміни.

Таким чином, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушенян, відшукання речей та документів, які можуть бути речовими доказами у цьому кримінальному провадженні виникла необхідність у проведенні обшуку за адресою: м. Дніпро, пр. Сергія Нігояна, 81, де фактично здійснює свою діяльність ТОВ «Інтранс».

Враховуючи викладене, з метою забезпечення можливості виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення, слідчий звернулася до суду з цим клопотанням.

Слідчий у судовому засіданні клопотання підтримала та просила його задовольнити.

Вислухавши думку слідчого, вивчивши подане клопотання та додані до нього матеріали кримінального провадження, якими обґрунтовується необхідність проведення обшуку, слідчий суддя дійшов таких висновків.

Відповідно до ч. 1 ст.9КПК України під час кримінального провадження суд, слідчий суддя, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий, інші службові особи органів державної влади зобов`язані неухильно додержуватися вимог Конституції України, КПК України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів законодавства.

Згідно із ч. 1 ст.13КПК України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим судовим рішенням, крім випадків, передбачених КПК України.

В провадженні СВ відділення поліції № 3 Дніпровського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області знаходяться матеріали кримінального провадження, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021041690000562 від 01.07.2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України.

Частиною 1 статті 234 КПК України передбачено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до вимог пунктів 4, 5, 7 ч. 3 ст. 234 КПК України за правилами якої слідчий суддя розглядає клопотання про проведення обшуку, клопотання про проведення обшуку повинно містити крім інших відомості про: підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

Згідно із п. 6 ч. 2 ст. 235 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук (огляд) житла чи іншого володіння особи повинна містити відомості про речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук (огляд).

Слідчим у судовому засіданні доведено, що на цей час в рамках кримінального провадження №12021041690000562 від 01.07.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України, проводиться комплекс заходів, спрямованих на встановлення обставин та розкриття кримінального правопорушення, встановлення осіб, які його вчинили.

Згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна від 01.07.2021 року № 263868722, яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , належить громадянину ОСОБА_9 .

Разом з тим, матеріалами провадження встановлено, що за адресою: м. Дніпро, пр. Сергія Нігояна, будинок 81, фактично здійснювало свою діяльність ТОВ «Інтранс».

Враховуючи вищезазначене за адресою: м. Дніпро, пр. Сергія Нігояна, будинок 81, де фактично здійснювало свою діяльність ТОВ «Інтранс», можуть знаходитись документи, які свідчать про роботу вказаного підприємства за вказаною адресою, а також майно, техніка, комп`ютерна техніка, автомобілі, вантажі, які зберігаються в автомобілях, які належать ТОВ «Інтранс», а тому з метою недопущення його викрадення або пошкодження цього майна представниками ТОВ «ЛІДЕР ІНВЕСТ ТРЕЙД», які станом на 01 липня 2021 року перебувають за вищевказаною адресою, вони мають значення для розслідування цього кримінального провадження, і можуть бути доказами в ході судового розгляду.

Отже, слідчий суддя вважає, що на цей час доданими слідчим до клопотання документами та матеріалами дослідженого кримінального провадження підтверджується наявність підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 190 КК України, з обставин, внесених до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Слідчий суддя доходить висновку, що відшукуванні органом досудового розслідування речі, техніка та документа мають суттєве значення для досудового розслідування, оскільки вони можуть бути використані як доказ у такому кримінальному провадженні.

Також зі змісту вказаних матеріалів вбачається, що відшукуванні речі, про які слідчий за погодженням з прокурором зазначив у клопотанні, та які можуть бути доказами у вказаному кримінальному проваджені, знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 .

Таким чином, оцінивши в сукупності доводи клопотання з долученими до нього документами, слідчий суддя вважає, що на цей час слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, знаходяться у нежитлових будівлях та спорудах, розташованих за адресою: АДРЕСА_1 , які згідно з інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, на праві приватної власності належать ОСОБА_9 на підставі рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 28 серпня 2003 року та ухвали Господарського суду Дніпропетровської області від 30 вересня 2003 року.

Отже, слідчий суддя вважає, що в цьому випадку відсутня можливість без проведення такої слідчої дії як обшук, отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Крім того, слідчим суддею не було встановлено відомостей та обставин, які б беззаперечно свідчили, що надання дозволу на обшук за вказаною адресою становитиме особистий та надмірний тягар, тобто апріорі таке втручання не є свавільним, оскільки отримання дозволу на його проведення здійснено з дотриманням принципу законності та воно є пропорційним до тяжкості вчиненого кримінального правопорушення і відповідає інтересам суспільства.

Таким чином, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання обґрунтоване та наявні достатні підстави для надання дозволу на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , з метою повного, об`єктивного та всебічного дослідження усіх обставин вчинення вказаного кримінального правопорушення.

За викладених обставин, обшук є доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення вказаних речей, які мають значення для досудового розслідування, а тому вважаю за необхідне задовольнити клопотання слідчого та надати дозвіл на проведення обшуку, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

Разом з тим, слідчий суддя не знаходить підстав для задоволення клопотання в частині надання дозволу на проведення обшуку «оперативним підрозділам за дорученням», оскільки, ця вимога суперечить ч.1 ст. 236 КПК України.

Відповідно до вимог частини 5 статті 237 КПК України при проведенні обшуку дозволяється вилучення лише речей і предметів, які належать ТОВ «Інтранс» (код ЄДРПОУ 31459560).

Керуючись ст. ст. 7, 9, 13, 110, 233, 234, 237, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання старшого слідчого СВ відділення поліції № 3 Дніпровського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Західної окружної прокуратури міста Дніпра Дніпропетровської області ОСОБА_4 , про проведення обшуку в межах кримінального провадження № 12021041690000562 від 01 липня 2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчим СВ відділення поліції № 3 Дніпровського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області, які входять до складу групи слідчих у кримінальному провадженні № 12021041690000562 від 01 липня 2021 року, а саме: ОСОБА_10 , ОСОБА_3 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , яке на праві приватної власності належить ОСОБА_9 , де до 01 липня 2021 року ТОВ «Інтранс» (код ЄДРПОУ 31459560) фактично здійснювало свою діяльність, з метою відшукання та вилучення документів, які свідчать про роботу ТОВ «Інтранс» за адресою м. Дніпро, пр. Сергія Нігояна,81, з метою встановлення та вилучення майна, автомобілів, вантажів, які зберігаються в автомобілях, техніки, комп`ютерної техніки, флешки, мобільних телефонів та інші документи і речі, які належать ТОВ «Інтранс» (код ЄДРПОУ 31459560), з метою недопущення їх викрадення або пошкодження представниками ТОВ «ЛІДЕР ІНВЕСТ ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 43963374), які станом на ранок 01 липня 2021 року перебувають за адресою: м. Дніпро, пр. Сергія Нігояна,81.

У задоволенні іншої частини клопотання відмовити.

Строк дії ухвали - один місяць з дня її постановлення.

Вказана ухвала про дозвіл на обшук надає право проникнути до володіння лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

.

Дата ухвалення рішення02.07.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу98046221
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку в межах кримінального провадження № 12021041690000562 від 01 липня 2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України

Судовий реєстр по справі —205/5565/21

Ухвала від 02.07.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Терещенко Т. П.

Ухвала від 02.07.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Терещенко Т. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні