Ухвала
від 02.07.2021 по справі 676/3811/21
КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 676/3811/21

Номер провадження 1-кс/676/1043/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 липня 2021 року м. Кам`янець-Подільський

Слідчий суддя Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду скаргу представника скаржника ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_4 на бездіяльність органу досудового розслідування щодо не внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинення кримінального правопорушення, -

в с т а н о в и в:

До слідчого судді звернувся представник скаржника ОСОБА_3 зі скаргою в інтересах ОСОБА_4 на бездіяльність органу досудового розслідування щодо не внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинення кримінального правопорушення.

В обґрунтування скарги зазначає 22 березня 2021 року ОСОБА_4 звернулася до Кам`янець-Подільського районного управління Національної поліції в Хмельницькій області із заявою про кримінальне правопорушення, відповідальність за яке передбачена ст. 190 КК України.

У вищевказаній заяві зазначено про те, що 30 серпня 2016 року ОСОБА_5 будучи уповноваженим ОСОБА_6 згідно довіреності від 24 вересня 2013 року Серії ВТМ №280106 на розпорядження житловим будинком з надвірними будівлями АДРЕСА_1 та розташований на земельній ділянці площею 0,25 га - наданої для індивідуального житлового будівництва за кадастровим номером 6825284700:01:003:0141 та площею 0,08 га - наданої для ведення особистого селянського господарства за кадастровим номером 6825284700:01:003:0142, на власний розсуд із можливістю отримання грошових коштів за його продаж, умисно, з корисливих мотивів ввів її в оману, повідомивши завідомо неправдиві відомості про те, що нібито має намір продати їй вищевказаний житловий будинок та земельні ділянки на якій він розташований та для ведення особистого селянського господарства, хоча насправді таких намірів не мав, а мав намір шляхом обману заволодіти грошовими коштами. В подальшому ОСОБА_4 , не знаючи дійсних шахрайських намірів ОСОБА_5 , на його пропозицію придбати вище зазначений житловий будинок передала йому завдаток за купівлю-продаж будинку із землею в с. Красноставці, Чемеровецького району, Хмельницької області у сумі 5200 грн., про що ОСОБА_5 власноручно написав розписку.

Однак, ОСОБА_5 , маючи на меті шахрайським шляхом заволодіти грошовими коштами, повідомив, що не бажає здійснити нотаріальну дію з вище означеним будинком, а саме укласти договір його купівлі-продажу, так як на той час у нього проходять судові справи з дружиною про поділ спільного майна подружжя, тому запропонував надати ОСОБА_4 та ОСОБА_7 довіреність з правом розпоряджатись вказаним житловим будинком з надвірними будівлями, з правом здійснити купівлю-продаж.

03 вересня 2016 року ОСОБА_5 виготовлено таку довіреність: на ОСОБА_4 та на ОСОБА_7 , однак лише 22.11.2017 року останній передав її, після того, як ОСОБА_4 передала йому решту обумовленої суми за купівлю-продаж будинку 20000 грн., про що ОСОБА_5 написана відповідна розписка. Шляхом обману ОСОБА_5 заволодів вище зазначеними грошовими коштами, та без будь-яких пояснень 11.01.2019 року вищезазначену довіреність в однобічному порядку скасував та припинив представництво ОСОБА_4 , чим умисно обмежив її у здійсненні переоформлення вказаного житлового будинку, а грошові кошти повертати відмовився.

Враховуючи наведене, ОСОБА_4 повідомила про вчинення кримінального правопорушення ОСОБА_5 , подала заяву від 22.03.2021 року про кримінальне правопорушення за ч.1 ст. 190 КК України. Кам`янець-Подільське районне управління поліції ГУНП в Хмельницькій області жодним чином не повідомило її про наслідки розгляду заяви про вчинене кримінальне правопорушення.

Враховуючи вищезазначене, 21.04.2021 року надіслано запит на адресу Кам`янець-Подільського районного управління поліції ГУНП в Хмельницькій області з вимогою повідомити про наслідки розгляду заяви.

15.06.2021 року надійшов лист Кам`янець-Подільського районного управління поліції ГУНП в Хмельницькій області із відповіддю на запит, згідно якої слідує, що відомості по заяві ОСОБА_4 від 22.03.2021 року про кримінальне правопорушення до ЄРДР не внесено. З огляду на викладені обставини просить поновити строкна оскарженнябездіяльності дізнавачаКам`янець-Подільськогорайонного управлінняполіції ГУНПв Хмельницькійобласті,зобов`язати дізнавачаКам`янець-Подільськогорайонного управлінняполіції ГУНПв Хмельницькійобласті відповіднодо вимогст.214КПК Українивнести доЄдиного реєструдосудових розслідуваньвідповідні відомості зазаявою ОСОБА_4 від 22.03.2021 року та розпочати досудове розслідування у формі дізнання за вчинення дій, які мають ознаки складу кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст. 190 КК України.

В судове засідання скаржник та її представник не з`явилися, про місце та час розгляду скарги повідомлені належним чином, направили до суду заяву в якій просять розгляд справи проводити у їх відсутності та задоволити скаргу з мотивів наведених в ній.

В судове засідання представники Кам`янець-Подільського РУП ГУНП в Хмельницькій області не з`явилися про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Враховуючи, що скаржник та його представник належним чином повідомлені про час та місце розгляду скарги, подали заяву про розгляд справи у їх відсутності, а також із врахуванням специфіки розгляду слідчим суддею скарги на дії та бездіяльність слідчого, дізнавача та прокурора, обмежених строків їх розгляду, передбачених ч.2 ст.306 КПК України, слідчий суддя вважає можливим розглянути скаргу у відсутності скаржника та представників органу досудового розслідування, які належним чином повідомлені про день та час розгляду справи.

Відповідно до ч.3 ст.306 КПК України відсутність слідчого, дізнавача чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги, у зв`язку з чим слідчий суддя скаргу розглянув у відсутності дізнавача.

Вивчивши скаргу та матеріали додані до неї, слідчий суддя вважає, що скарга представника скаржника ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_4 на бездіяльність органу досудового розслідування щодо не внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинення кримінального правопорушення підлягає задоволенню, виходячи із наступних підстав.

Так, відповідно до ч.1 ст.214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання керівником органу досудового розслідування.

Слідчим суддею встановлено, що до Кам`янець-Подільського РУП ГУНП в Хмельницькій області від ОСОБА_4 надійшла заява від 22.03.2021 року про кримінальне правопорушення за ч.1 ст. 190 КК України. 15.06.2021 року відповідно до листа Кам`янець-Подільського районного управління поліції ГУНП в Хмельницькій області із відповіддю на запит, вбачається, що відомості по заяві ОСОБА_4 від 22.03.2021 року про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань всупереч вимогам ст.214 КПК України не внесено. У відповіді заявнику повідомлено, що його звернення розглянуто та зареєстровано в Є.О. за №566 від 24 березня 2021 року та встановлено, що в даному випадку відсутній склад кримінального правопорушення, а вбачаються цивільно правові відносини.

Разом з тим, на думку слідчого судді, оцінка фактичних обставин, яка була здійснена заступником начальника ВПД №1 Кам`янець-Подільського районного управління поліції ГУНП в Хмельницькій області В. Свід та ПОГ СВГ ВП Кам`янець-Подільського районного управління поліції ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_8 у наведений спосіб, щодо зазначених правовідносин, є необгрунтованою з наступних підстав.

Так, ст.214 КПК України передбачає внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань інформації на підставі заяв та повідомлень про кримінальне правопорушення, а не будь-яких заяв, які надходять до органів досудового розслідування при здійсненні ними своїх повноважень. Разом з тим, слідчий, дізнавач та прокурор не мають права посилатись на необхідність проведення перевірки чи результати проведеної перевірки як причину невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань по суті заяви, оскільки чинним КПК України це не передбачено. Перевірка такої заяви повинна проводитись вже в рамках кримінального провадження, а висновок про відсутність ознак кримінального правопорушення відповідна службова особа може викласти лише у рішенні про закриття кримінального провадження відповідно до ст. 284 КПК України.

Таким чином, оскільки вимоги КПК України не передбачають здійснення оцінки обґрунтованості заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, а передбачають лише обов`язок уповноважених органів здійснити фіксацію наданих особою відомостей про кримінальне правопорушення, скарга представника скаржника ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_4 на бездіяльність органу досудового розслідування щодо не внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинення кримінального правопорушення підлягає задоволенню, а відомості викладені в заяві від 22.03.2021 року про вчинення злочину внесенню до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст.214, 218, 303-307 КПК України, слідчий суддя, -

у х в а л и в:

Скаргу представника скаржника ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_4 на бездіяльність органу досудового розслідування щодо не внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинення кримінального правопорушення - задоволити.

Зобов`язати дізнавача СД Кам`янець-Подільського районного управління поліції ГУНП в Хмельницькій області, який повинен бути визначений в порядку ч.1 ст.214 КПК України, внести відомості із заяви ОСОБА_4 від 22 березня 2021 року про вчинення кримінального правопорушення ОСОБА_5 за ознаками ст. 190 КК України - до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявникам витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Копію ухвали надіслати скаржнику, до відома та начальнику Кам`янець-Подільського районного управління поліціїГУНП в Хмельницькій області, для виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її оголошення.

Слідчий суддя Кам`янець-Подільського міськрайонного суду

ОСОБА_1

СудКам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення02.07.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу98060110
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —676/3811/21

Ухвала від 02.07.2021

Кримінальне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Воєвідко Я. І.

Ухвала від 29.06.2021

Кримінальне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Воєвідко Я. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні