Ухвала
від 05.07.2021 по справі 911/1905/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"05" липня 2021 р. м. Київ Справа № 911/1905/21

Суддя Господарського суду Київської області Янюк О.С. перевіривши матеріали

заяви ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1 )

про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність

УСТАНОВИВ:

30.06.2021 до Господарського суду Київської області (далі - суд) звернулась ОСОБА_1 (далі - заявник, ОСОБА_1 ) із заявою б/н від 29.06.202021 (вх. №1913/21 від 30.06.2021) про відкриття провадження у справі про свою неплатоспроможність.

Перевіривши подану заяву, суд вважає її такою, що не відповідає вимогам Кодексу України з процедур банкрутства (далі - Кодекс) з наступних підстав.

1. Відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 116 Кодексу до заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність додаються, зокрема, конкретизований список боржників із зазначенням загальної суми грошових вимог до боржників, а також щодо кожного боржника - його імені або найменування, його місцезнаходження або місця проживання, ідентифікаційного коду юридичної особи або реєстраційного номера облікової картки платника податків та номера паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті), суми грошових вимог (загальної суми заборгованості, заборгованості за основним зобов`язанням та суми неустойки (штрафу, пені) окремо), підстав виникнення зобов`язань, а також строку їх виконання згідно із законом або договором.

Проте, заявник вищевказані вимоги Кодексу не виконав та відповідного списку боржників до своєї заяви не долучив, що свідчить про недотримання заявником п. 3 ч. 3 ст. 116 Кодексу.

2. Згідно п.п. 4, 5 ч. 3 ст. 116 Кодексу до заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність додаються опис майна боржника, що належить йому на праві власності, із зазначенням місцезнаходження або місця зберігання майна, та копії документів, що підтверджують право власності боржника на майно.

У своїй заяві ОСОБА_1 зазначає про відсутність у неї майна, яке належить їй на праві власності, проте, жодних доказів на підтвердження зазначеного твердження заявником суду надано не було, а відтак, вважати, що заявником дотримано вимоги п.п. 4, 5 ч. 3 ст. 116 Кодексу у суду підстав немає.

Водночас, суд звертає увагу заявника на те, належними доказами, які підтверджують наявність (відсутність), зокрема, нерухомого майна є інформація із Реєстру прав власності на нерухоме майно.

3. Пунктом 6 ч. 3 ст. 116 Кодексу встановлено, що до заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність додається перелік майна, що перебуває у заставі (іпотеці) або є обтяженим в інший спосіб, його місцезнаходження, вартість, а також інформація про кожного кредитора, на користь якого вчинено обтяження майна боржника, - ім`я або найменування, місцезнаходження або місце проживання, ідентифікаційний код юридичної особи або реєстраційний номер облікової картки платника податків та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті), сума грошових вимог, підстава виникнення зобов`язань, а також строк їх виконання згідно із законом або договором.

Однак, заявником не долучено до своєї заяви відповідного переліку, у зв`язку із чим суд дійшов висновку про недотримання заявником вимог п. 6 ч. 3 ст. 116 Кодексу.

Водночас, суд звертає увагу заявника на те, належними доказами, які підтверджують наявність (відсутність) обтяження нерухомого/рухомого майна, є відповідні документи визначені у Законі України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та Порядку ведення державного реєстру обтяжень рухомого майна, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.07.2004 №830.

4. Відповідно до п. 8 ч. 3 ст. 116 Кодексу до заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність додається відомості про всі наявні рахунки боржника (у тому числі депозитні рахунки), відкриті в банках та інших фінансово-кредитних установах в Україні та за кордоном, їх реквізити, із зазначенням сум грошових коштів на таких рахунках.

Так, на виконання зазначених положень заявником надано суду відомості про наявні у боржника рахунки. Проте, будь-яких документів (банківські виписки, довідки із фінансових установ тощо) на підтвердження відповідної інформації заявником суду надано не було.

5. Згідно п. 11 ч. 3 ст. 116 Кодексу до заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність додаються декларація про майновий стан боржника за формою, затвердженою державним органом з питань банкрутства.

Декларація повинна містити інформацію щодо майна, доходів та витрат боржника і членів його сім`ї, що перевищують 30 розмірів мінімальної заробітної плати. До членів сім`ї боржника належать особи, які перебувають у шлюбі з боржником (у тому числі якщо шлюб розірвано протягом трьох років до дня подання декларації), а також їхні діти, у тому числі повнолітні, батьки, особи, які перебувають під опікою чи піклуванням боржника, інші особи, які спільно з ним проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки (крім осіб, взаємні права та обов`язки яких з боржником не мають характеру сімейних), у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі (ч. 5 ст. 116 Кодексу).

Водночас, із змісту поданих декларацій за 2018-2020р.р. вбачається, що останні не містять у собі усіх відомостей щодо членів сім`ї заявника (особи, які перебувають під опікою чи піклуванням боржника, інші особи, які спільно з ним проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки (крім осіб, взаємні права та обов`язки яких з боржником не мають характеру сімейних), що вказує на те, що заявником не дотримано вимог п. 11 ч. 3 ст. 116 Кодексу.

6. Крім того, п. 14 ч. 3 ст. 116 Кодексу встановлено, що до заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність додаються інші документи, що підтверджують наявність підстав, визначених ст. 115 цього Кодексу.

Згідно п. 3 ч. 2 ст. 115 Кодексу боржник має право звернутися до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність у разі, якщо ухвалену постанову у виконавчому провадженні про відсутність у фізичної особи майна, на яке може бути звернено стягнення.

Проте, заявником не надано суду ані відповідної постанови державного (приватного) виконавця про відсутність у ОСОБА_1 майна, на яке може бути звернено стягнення, ані доказів, які б вказували на відсутність такої постанови.

Підсумовуючи викладене, суд дійшов висновку, що заявником при зверненні до суду не дотримано вимог, встановлених ст. 116 Кодексу.

7. Крім того, у разі відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи, суд на виконання положень п.п. 9,10 ч. 119 Кодексу здійснює відповідні запити до державних установ. Задля отримання відповідей на такі запити, суду необхідна інформація щодо реєстраційних номерів облікової картки платника податків, у тому числі членів сім`ї заявника.

Згідно ч. 1 ст. 113 Кодексу провадження у справах про неплатоспроможність боржника - фізичної особи, фізичної особи - підприємця здійснюється в порядку, визначеному цим Кодексом для юридичних осіб, з урахуванням особливостей, встановлених цією Книгою.

Частиною 3 ст. 37 Кодексу господарський суд залишає без руху заяву про відкриття провадження у справі з підстав, передбачених ст. 174 ГПК України, з урахуванням вимог цього Кодексу.

Суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст. 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху (ч. 1 ст. 174 ГПК України).

Ураховуючи те, що заявником було подано відповідну заяву без дотримання вимог ст. 116 Кодексу, суд вважає за необхідне залишити зазначену заяву без руху та надати ОСОБА_1 час для усунення недоліків.

Керуючись ст.ст. 12, 174, 234-235 ГПК України, ст.ст. 2, 30, 37, 113, 116 Кодексу, суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) б/н від 29.06.202021 (вх. №1913/21 від 30.06.2021) про відкриття провадження у справі про її неплатоспроможність - залишити без руху.

2. Запропонувати заявнику протягом десяти днів з дня отримання ним цієї ухвали виконати належним чином вимоги ст.116 Кодексу, а саме, надати суду:

конкретизований список боржників ОСОБА_1 оформлений у відповідності до п. 3 ч. 3 ст. 116 Кодексу;

інформацію із Реєстру прав власності на нерухоме майно, яка підтверджує наявність (відсутність) у заявника нерухомого майна, яке належить йому на праві власності;

документи, визначені Законом України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та Порядком ведення державного реєстру обтяжень рухомого майна, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.07.2004 №830, які підтверджують наявність або відсутність майна у боржника, яке є обтяженим у той чи інший спосіб;

інформацію із фінансових установ (довідки, банківські виписки тощо) про наявні у заявника рахунки, відкриті в банках та інших фінансово-кредитних установах в Україні та за кордоном, їх реквізити, із зазначенням сум грошових коштів на таких рахунках;

інформацію щодо членів сім`ї заявника (осіб, які перебувають під опікою чи піклуванням боржника, інших осіб, які спільно з ним проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки (крім осіб, взаємні права та обов`язки яких з боржником не мають характеру сімейних), із обов`язковим наданням суду відповідних копій реєстраційних номерів облікової картки платника податків членів сім`ї заявника, або письмові пояснення щодо неможливості надання такої інформації;

копії реєстраційних номерів облікової картки платника податків членів сім`ї заявника, а саме, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 ;

постанову(и) у виконавчому(их) провадженні(ях) про відсутність у ОСОБА_1 майна, на яке може бути звернено стягнення (у разі наявності) або відомості з Автоматизованої системи виконавчого провадження про відсутність такої постанов(и).

3. У разі невиконання заявником п. 2 зазначеної ухвали у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із такою заявою.

4. Звернути увагу заявника на те, що у разі надіслання відповідних документів до суду засобами поштового зв`язку, невідкладно повідомити про це суд на його електронну пошту (inbox@ko.arbitr.gov.ua) із обов`язковим зазначенням штрих-коду поштового відправлення.

5. Інформацію по справі учасники справи можуть отримати на офіційному веб-порталі Господарського суду Київської області в мережі Інтернет (https://ko.arbitr.gov.ua).

Відповідно до ч. 2 ст.235 ГПК України, ухвала набрала законної сили 05.07.2021 та окремо від рішення оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду, яка подається у порядку, визначеному ст. 257 ГПК України, з урахуванням пп. 17.5 п.17 ч.1 Перехідних положень ГПК України.

Суддя О.С. Янюк

Ухвалу підписано 05.07.2021.

Дата ухвалення рішення05.07.2021
Оприлюднено07.07.2021

Судовий реєстр по справі —911/1905/21

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Янюк О.С.

Ухвала від 22.02.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Янюк О.С.

Ухвала від 19.10.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Янюк О.С.

Ухвала від 14.02.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Янюк О.С.

Ухвала від 14.01.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Янюк О.С.

Ухвала від 05.01.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Янюк О.С.

Ухвала від 05.01.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Янюк О.С.

Ухвала від 08.11.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Янюк О.С.

Ухвала від 01.11.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Янюк О.С.

Ухвала від 27.09.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Янюк О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні