Постанова
від 06.07.2021 по справі 668/10867/15-к
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №668/10867/15-к

н/п 1-в/766/456/21

ПОСТАНОВА

про скасування арешту майна

06.07.2021 року Херсонський міський суд Херсонської області у складі:

головуючої судді: ОСОБА_1

за участю секретаря: ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Херсона клопотання представника власника майна ОСОБА_3 - адвоката ОСОБА_4 про скасування арешту майна в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32015230000000109 від 19.06.2015р. про обвинувачення ОСОБА_5 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України, -

в с т а н о в и в:

У провадженні Херсонського міського суду Херсонської області перебувало кримінальне провадження відносно ОСОБА_5 , обвинуваченої у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 1ст. 212 КК України.

Ухвалою Херсонського міського суду Херсонської області від 21.05.2017 року ОСОБА_5 звільнено від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення за ч. 1 ст. 212 КК України, на підставі ст.ст.44, 49 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності та закрито вказане кримінальне провадження. Цивільний позов залишено без розгляду.

Вказана ухвала набрала законної чинності.

Ухвалою слідчого судді Суворовського районного суду м.Херсона від 28.08.2015 р. (кримінальне провадження, винесене до ЄРДР за №32015230000000109 від 19.06.2015р.), було накладено арешт, зокрема, але не виключно на: офіс літ.А розташований за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 144,3 кв.м.

21.12.2020 року між АІКБ «Укрсіббанк» та ТОВ ФК "Еліт-Фактор", було укладено Договір про відступлення права вимоги, відповідно до якого АІКБ «Укрсіббанк» відступило ТОВ ФК "Еліт-Фактор" фінансова компанія ОСОБА_3 право вимоги, зокрема до ОСОБА_5 за Договором іпотеки від 11.07.2008 року, предметом якого є офіс літ.А розташований за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 144,3 кв.м.

Державну реєстрацію вказаного Договору іпотеки було проведено 11.07.2008 року, про що свідчить Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іпотеки.

На підставі вказаного договору про відступлення права за договором іпотеки власником офісу літ.А розташований за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 144,3 кв.м стала ОСОБА_3 , про що свідчить Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності за яким 08.04.2021 року проведено Державну реєстрацію права власності за ОСОБА_3 на вказане майно.

Представник власника майна ОСОБА_3 - адвокат ОСОБА_4 звернулась до суду з клопотанням, в якому просить скасувати арешт майна, а саме офісу літ.А розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 144,3 кв.м, посилаючись на те, що арешт на вказане нерухоме майно було накладено необґрунтовано, оскільки на час розгляду питання слідчим суддею про накладення арешту на це майно воно перебувало в іпотеці.

Заявник в судове засідання не з`явилась, надала заяву відповідно якої клопотання підтримала та його задовольнити, а розгляд провести без її участі.

Прокурор звернувся з заявою відповідно якої не заперечував проти задоволення клопотання, яке просив розглянути без його участі.

Інші учасники кримінального провадження до суду не з`явилися, про дату та час судового засідання повідомлені належним чином.

Дослідивши матеріали справи та клопотання, суд приходить до наступних висновків.

Арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку (ч. 1 ст. 170 КПК України).

Відповідно до ч. 2 ст. 170 арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Відповідно до ст. 174 КПК України підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Арешт майна може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Згідно ст. 1 ЗУ "Про іпотеку" іпотека - вид забезпечення виконання зобов`язання нерухомим майном, що залишається у володінні і користуванні іпотекодавця, згідно з яким іпотекодержатель має право в разі невиконання боржником забезпеченого іпотекою зобов`язання одержати задоволення своїх вимог за рахунок предмета іпотеки переважно перед іншими кредиторами цього боржника у порядку, встановленому цим Законом.

Відповідно до ч.ч. 6,7 ст. 3 ЗУ "Про іпотеку" у разі порушення боржником основного зобов`язання відповідно до іпотеки іпотекодержатель має право задовольнити забезпечені нею вимоги за рахунок предмета іпотеки переважно перед іншими особами, права чи вимоги яких на передане в іпотеку нерухоме майно зареєстровані після державної реєстрації іпотеки. Якщо пріоритет окремого права чи вимоги на передане в іпотеку нерухоме майно виникає відповідно до закону, таке право чи вимога має пріоритет над вимогою іпотекодержателя лише у разі його/її виникнення та реєстрації до моменту державної реєстрації іпотеки.

Пріоритет права іпотекодержателя на задоволення забезпечених іпотекою вимог за рахунок предмета іпотеки відносно зареєстрованих у встановленому законом порядку прав чи вимог інших осіб на передане в іпотеку нерухоме майно виникає з моменту державної реєстрації іпотеки. Зареєстровані права та вимоги на нерухоме майно підлягають задоволенню згідно з їх пріоритетом - у черговості їх державної реєстрації.

Отже, в разі коли належним чином зареєстрована іпотека виникла раніше за накладення арешту на іпотечне майно , суд має звільнити з-під арешту іпотечне майно.

Оскільки, право іпотеки на спірне нерухоме майно, яке у подальшому перейшло у власність ОСОБА_3 , зареєстровано було за первісним кредитором до накладення арешту на нього в рамках кримінального провадження, заяву про скасування арешту на це майно слід задовольнити.

Враховуючи викладене, суд не вбачає заборон для скасування арешту майна, яке крім зазначено, на праві власності належить іншій особі - ОСОБА_3 , а тому вважає за можливе клопотання задовольнити.

Керуючись ст. ст. 170-174, 369-372, 376 КПК України, суд, -

п о с т а н о в и в:

Клопотання представника власника майна ОСОБА_3 - адвоката ОСОБА_4 про скасування арешту майна - задовольнити.

Скасувати арешт майна, накладений на підставі ухвали слідчого судді Суворовського районного суду м.Херсона від 28.08.2015 р. (кримінальне провадження, винесене до ЄРДР за №32015230000000109 від 19.06.2015р.), а саме: офіс літ.А розташований за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 144,3 кв.м.

Ухвала може бути оскаржена протягом 7 (семи) днів з дня її проголошення до Херсонського апеляційного суду через Херсонський міський суд Херсонської області.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

СуддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.07.2021
Оприлюднено15.01.2024
Номер документу98136772
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —668/10867/15-к

Ухвала від 16.12.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Дорошинська В. Е.

Постанова від 06.07.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Дорошинська В. Е.

Ухвала від 21.02.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Бочко Ю. І.

Ухвала від 15.08.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Бочко Ю. І.

Ухвала від 31.05.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Бочко Ю. І.

Ухвала від 11.05.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Бочко Ю. І.

Ухвала від 28.03.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Корольчук Н. В.

Ухвала від 25.04.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Корольчук Н. В.

Ухвала від 19.04.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Херсонської області

Калініченко І. С.

Ухвала від 27.01.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Херсонської області

Шевцова В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні