Ухвала
від 19.01.2021 по справі 757/1980/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/1980/21-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 січня 2021 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю: слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах другого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №62019100000000977 від 26.07.2019 року, -

В С Т А Н О В И В:

До провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах другого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_3 , погоджене прокурором першого відділу процесуального керівництва Другого управління організації і процесуального керівництва у кримінальних провадженнях органів Державного бюро розслідувань ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №62019100000000977 від 26.07.2019 року.

В обґрунтування клопотання зазначено, що Управлінням з досудового розслідування кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №62019100000000977 від 26.07.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.191, ч.2 ст.364, ч.2 ст.366 КК України.

Досудовим розслідуванням установлено, що службові особи Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) та Головного управління Держгеокадастру у Київській області шляхом зловживання своїм службовим становищем вчинили розтрату земельних ділянок, які належать державі Україна.

Зокрема, службові особи Головного управління Держгеокадастру у Київській області з метою отримання неправомірної вигоди для себе створили та використовують наступний злочинний механізм відчуження землі, який складається з двох етапів, перший пошук та встановлення вільних земельних ділянок поза межами населених пунктів, які підлягають безкоштовній приватизації з тим чи іншим цільовим призначенням (як правило землі для особистого селянського господарства ОСГ). За вказаний процес відповідають керівники районних підрозділів Головного управління Держгеокадастру у Київській області, які безпосередньо займаються пошуком вільних державних земель.

Наступний етап злочинної схеми полягає у пошуку та встановленні особистих відносин з особами, які за своїм правовим статусом мають право претендувати на приватизацію земельних ділянок. Як правило це особи до 45 років, які брали участь в антитерористичній операції на сході нашої держави та мають відповідний статус учасника АТО.

Вище вказані особи (учасники АТО) за відповідну грошову винагороду

(як правило від 500 до 1000 дол. США) надають копії своїх особистих документів (паспорт, ідентифікаційний код, посвідчення учасника АТО, тощо), а також згоду на представлення своїх інтересів підконтрольним особам у органах державної влади, що відповідним чином посвідчується нотаріальною довіреністю.

Досудовим розслідування встановлено та підтверджено один із фактів (епізодів) вищевказаної протиправної схеми, що полягає у відчуженні більше ніж 323 га земель сільськогосподарського призначення в с. Софіївська Борщагівка Києво-Святошинському районі Київської області на підставних осіб.

Так, вказана земельна ділянка первинно належала ДП «Пуща Водиця» та була виведена з балансу державного підприємства з метою подальшої приватизації. Надалі було підібрано 163 особи, які звернулися у червні 2019 року на адресу Головного управління Держгеокадастру у Київській області з клопотаннями про надання їм вказаних земельних ділянок у власність, які у свою чергу були відразу погоджені, і підписані накази про дозвіл на розроблення технічної документації.

У подальшому зазначені особи за власні кошти замовили технічну документацію щодо відведення у приватну власність для ведення особистого селянського господарства земельних ділянок загальною площею 323 га, під час проведення якої їх було сформовано у базі Державного земельного кадастру із присвоєнням кадастрових номерів, а також звернулися із заявами про затвердження проектів землеустрою та передачу у власність цих земель.

Службові особи Головного управління Держгеокадастру у Київській області, у свою чергу, з метою досягнення свого злочинного умислу, здійснили оперативний розгляд вказаних заявок, зокрема начальник Головного управління Держгеокадастру у Київській області ОСОБА_5 підписала та видала упродовж часу з 30.07.2019 по 03.08.2019 відповідні накази про передачу у приватну власність земельних ділянок 163 громадянам.

При цьому, зазначені накази винесені з грубим порушенням чинного законодавства, а саме статей 118, 121 Земельного кодексу України, тому що частина вказаних осіб раніше одержували безкоштовно у власність земельні ділянки, тоді як їх повторне надання безкоштовно у межах одного виду користування заборонено.

Також встановлено, що земельні ділянки загальною площею 323 га належали до земель державної власності, категорії сільськогосподарського призначення, з видом використання «для ведення товарного сільського господарства». Згідно із п. 15 Розділу «Перехідні положення» Земельного кодексу України зазначено, що до набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 01.01.2020, не допускається:

a)купівлі-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, крім вилучення (викупу) їх для суспільних потреб;

b)купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок і зміна цільового призначення (використання) земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв), крім передачі їх у спадщину, обміну земельної ділянки на іншу земельну ділянку відповідно до закону та вилучення (викупу) земельних ділянок для суспільних потреб, а також зміни цільового призначення (використання) земельних ділянок з метою їх надання інвесторам учасникам угод про розподіл продукції для здійснення діяльності за такими угодами.

На підставі наказів начальника Головного управління Держгеокадастру у Київській області ОСОБА_5 , виданих упродовж часу з 30.07.2019 по 03.08.2019, шляхом зловживання нею своїми службовими обов`язками, всупереч інтересам служби та вимогам статей 118, 121, п. 15 Перехідних положень Земельного кодексу України, та з метою отримання неправомірної вигоди, вище зазначеним громадянами надано у власність 163 земельні ділянки, внаслідок чого із земель державної власності незаконно вибуло 323 га земель, чим державним інтересам спричинено матеріальну шкоду у вигляді тяжких наслідків.

У подальшому, з метою маскування (приховування) злочинного походження набутого в порушення вимог закону майна (земель), їх набувачі, за попередньою злочинною змовою із службовими особами Головного управління Держгеокадастру у Київській області, вчинили їх відчуження за договорами купівлі-продажу на користь інших юридичних та фізичних осіб.

На даний час власниками указаних земельних ділянок є ОСОБА_6 (РНОКПП НОМЕР_1 ), ОСОБА_7 (РНОКПП НОМЕР_2 ),

ОСОБА_8 (РНОКПП НОМЕР_3 ), ОСОБА_9 (РНОКПП НОМЕР_4 ), ОСОБА_10 (РНОКПП НОМЕР_5 ), ОСОБА_11 (РНОКПП НОМЕР_6 ), ОСОБА_12 (РНОКПП НОМЕР_7 ), ОСОБА_13 (ІПН НОМЕР_8 ), ОСОБА_14 (ІПН - НОМЕР_9 ), ТОВ «Лабія» (код ЄДРПОУ 43213713),

ТОВ «ЛендІнвестментс Груп»(кодЄДРПОУ 43736787), ТОВ «Ленд Ессетс Груп» (КОД ЄДРПОУ - 43789357), ТОВ «Люфт Супраст» (код ЄДРПОУ - 42459829).

Таким чином, зазначені земельні ділянки незаконно вибули із земель державної власності на користь вказаних осіб, чим державі спричинено матеріальну шкоду (збитки) у сумі їх вартості, яка у свою чергу підлягає встановленню в ході досудового розслідування.

Слідчий вказав, що під час досудового розслідування проведено слідчі та інші процесуальні дії, зазначені в клопотанні.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №62019100000000977 закінчується 26.01.2021, а закінчити досудове розслідування до вказаного строку не представляється можливим, внаслідок виняткової складності кримінального провадження та реєстрації в Єдиному реєстрі досудових розслідувань виявлених під час розслідування додаткових епізодів вчинення кримінальних правопорушень.

Зазначив, що на даний час, органом досудового розслідування проводяться слідчі (розшукові) дії спрямовані на встановлення інших осіб причетних до вчинення вищевказаних кримінальних правопорушень, у зв`язку з чим для повного та неупередженого розслідування у кримінальному провадженні необхідно виконати слідчі та процесуальні дії, зазначені в клопотанні.

Провести вказані в клопотанні дії у передбачений законом строк не надалось можливим внаслідок виняткової складності кримінального провадження, у зв`язку із необхідністю проведення значної кількості слідчих (процесуальних) дій для встановлення всіх обставин вчинених кримінальних правопорушень, необхідності аналізу великого об`єму інформації та встановлення місцезнаходження осіб, яким відомі обставини вчинення кримінальних правопорушень.

Крім того, на проведення ряду почеркознавчих, земельно-оціночних експертиз, здійснення яких необхідне для встановлення істини у кримінальному провадженні, необхідних значний строк, тривалість якого не залежить від органу досудового розслідування.

Також, неможливість проведення ряду слідчих дій обумовлена введенням карантинних заходів та режиму надзвичайної ситуації на території всієї України.

Зазначив, що без отримання доказів зазначених вище, стороні обвинувачення не вбачається можливим досягти цілей, направлених на усестороннє встановлення істини у кримінальному провадженні, оскільки саме ці докази містять відомості, що підтверджують факт вчинення злочину та виключно вони дадуть змогу надати обґрунтовану правову оцінку діям осіб, причетних до вчинення вказаного злочину.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав з підстав, викладених у ньому, клопотання просив задовольнити.

Слідчий суддя, вислухавши пояснення слідчого, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, приходить до наступного.

В судовому засіданні встановлено, що Управлінням з досудового розслідування кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №62019100000000977 від 26.07.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.191, ч.2 ст.364, ч.2 ст.366 КК України.

Відповідно до ч.1 ст. 295-1 КПК України, у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Згідно ч.3, 4 ст.294 КПК України, якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування (досудове слідство) неможливо закінчити у строк, зазначений у пункті 2 абзацу третього частини першоїстатті 219 цього Кодексу, він може бути продовжений в межах строків, встановлених пунктами 2 та 3 частини другоїстатті 219 цього Кодексу:

1) до трьох місяців - керівником місцевої прокуратури, заступником Генерального прокурора;

2) до шести місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником регіональної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора;

3) до дванадцяти місяців - слідчим суддею, за клопотанням слідчого, погодженим з Генеральним прокурором чи його заступниками.

Строк досудового розслідування злочину може бути продовжений до трьох місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до шести місяців - внаслідок особливої складності провадження, до дванадцяти місяців - внаслідок виняткової складності провадження.

Конституційний Суд України в рішенні у справі про розгляд судом окремих постанов слідчого від 30 січня 2003 року вказав, що поняття «розумний строк досудового слідства» є оціночним, тобто таким, що визначається у кожному конкретному випадку з огляду на сукупність усіх обставин вчинення і розслідування злочину (злочинів). Визначення розумного строку досудового слідства залежить від багатьох факторів, включаючи обсяг і складність справи, кількість слідчих дій, число потерпілих та свідків, необхідність проведення експертиз та отримання висновків тощо. Обов`язковість урахування цілого ряду конкретних обставин справи при визначенні розумності строку зумовила також необхідність вироблення Європейським судом переліку взаємопов`язаних критеріїв. Згідно з практикою Європейського суду розумність тривалості провадження повинна визначатись з урахуванням відповідних обставин справи та з огляду на такі критерії, як, зокрема, складність справи, поведінка заявника, а також органів влади, пов`язаних зі справою (рішення у справах «Пелісьє і Сассі проти Франції» та «Філіс проти Греції»).

Слідчим в клопотанні та в судовому засіданні доведено, що в данному кримінальному провадженні необхідно здійснити слідчі та процесуальні дії, зазначені в клопотанні.

Зазначені в клопотанні процесуальні та слідчі дії є необхідними для повного, всебічного та об`єктивного розслідування кримінального правопорушення та дослідження обставин вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 1 ст. 295-1 КПК Україниу випадках, передбаченихстаттею 294цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Згідно з ч.1 ст. 294 КПК якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

1) шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку;

2) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості;

3) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Досудове розслідування повинно бути закінчено:

1) протягом одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку;

2) протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

При цьому, слідчий суддя зауважує, що вимоги щодо проведення розслідування не є обов`язком досягнення результату, але обов`язком вжиття заходів. Іншими словами, державні органи повинні вживати усіх розумних і доступних їм заходів для забезпечення збирання доказів, що стосуються події, включаючи, серед іншого, висновки судових експертиз та інше.

З огляду на викладене, слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст.219, 294, 295-1, 309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №62019100000000977 від 26.07.2019 року на дванадцять місяців, тобто до 26.01.2022 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення19.01.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу98150860
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —757/1980/21-к

Ухвала від 19.01.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Матійчук Г. О.

Ухвала від 19.01.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Матійчук Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні