Постанова
від 07.07.2021 по справі 947/13803/21
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 947/13803/21

Провадження № 1-кс/947/9085/21

УХВАЛА

07.07.2021 рокуслідчий суддяКиївського районногосуду м.Одеси ОСОБА_1 ,,при секретарісудового засідання ОСОБА_2 ,розглянувши клопотанняпроцесуального керівникау кримінальномупровадженні прокурора Білгород-Дністровськоїокружної прокуратури ОСОБА_3 , в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020160000000765від 01.09.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1, ч. 3 ст. 358, ч. 2 ст. 364 КК України, про дозвілна тимчасовийдоступ до речей і документів,

ВСТАНОВИВ:

До Київського районного суду м. Одеси звернувся прокурор Білгород-Дністровської окружної прокуратури з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

З клопотання слідчого вбачається, щоневстановлені особи, вступивши у злочинну змову з посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та службовими особами суб`єктів господарювання приватного сектору, використовуючи підконтрольних номінальних керівників підприємств, умисно вносять до офіційних документів недостовірні дані щодо придбання ТМЦ (сільськогосподарська продукція) у підприємств постачальників з відсутністю можливості придбання зазначених (ТМЦ). В подальшому зазначені недостовірні офіційні документи надають до митних органів.

Так, відповідно до оперативної інформації УКР ГУНП в Одеській області наданої на виконання доручення прокурора в порядку ст. 36 КПК України щодо проведення слідчих (розшукових) дій, спрямованих на встановлення осіб, причетних до вчинення вказаних кримінальних правопорушень встановлено, що організаторами схеми з ухилення від сплати податків, анкетні дані яких на даний час не встановлено, подано для державної реєстрації ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) завідомо неправдиві відомості з метою використання реквізитів зазначеного суб`єкта господарювання у злочинній діяльності та реалізації схеми з ухилення від сплати податків, зборів та інших обов`язкових платежів в особливо великих розмірах.

Встановлено, щоТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 )зареєстроване заадресою: АДРЕСА_1 (адреса масової реєстрації підприємств з ознаками ризиковості як платників податків), перебуває на обліку ІНФОРМАЦІЯ_1 . Засновником та директором підприємства є ОСОБА_4 . За отриманою інформацією ОСОБА_4 директором значиться лише формально, ніяких функціональних обов`язків, пов`язаних з діяльністю підприємства не виконує. Раніше був директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), яке здійснювало сумнівну господарську діяльність, надавало податкову вигоду контрагентам шляхом документального оформлення нереальних господарських операцій з постачаннятмц.

Також встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » не подавало звітність з податку на прибуток з 2012 року, у підприємства відсутні об`єкти оподаткування (земельні ділянки, засоби виробництва, тощо) та наймані працівники.

Разом з тим встановлено, що на теперішній час ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 )подано до митних органів періодичну митну декларацію (у режимі РР) щодо наміру експорту сільськогосподарської продукції (пшениці 2,3.4 класу врожаю 2020/2021 року вагою 2 100 тонн) на підставі зовнішньоекономічного контракту № 22-06 від 22.06.2021 на адресу ІНФОРМАЦІЯ_5 ( АДРЕСА_2 ).

Також встановлено, що декларування вказаної сільськогосподарської продукції, що належить (є відправником) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 )здійснюється ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), юридична адреса: АДРЕСА_3 .

Для оформлення операцій з експорту організаторами схеми з ухилення від сплати податків використовуються реквізити ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 )та надаються до ІНФОРМАЦІЯ_7 від імені директора підприємства ОСОБА_4 документи із завідомо неправдивими відомостями щодо придбання експортованої продукції у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » ( код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), не зареєстровано платником ПДВ, основні фонди відсутні.

Разом з тим, відповідно до отриманої у кримінальному провадженні інформації у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) відсутні будь-які фінансово-господарських взаємовідносини з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » ( код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), оскільки операції з придбання та реалізації сільськогосподарської продукції вказаними суб`єктами господарювання не відображено у податковій звітності.

Таким чином, слідство вважає, що в дійсності придбання сільськогосподарської продукції ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » здійснюється за готівкові кошти у фізичних осіб, без відображенняу податковій звітності, що у свою чергу можливо призвело до ухилення від сплати ПДФО до бюджету в особливо великих розмірах.

Згідно з отриманою інформацією, накопичення зазначеної сільськогосподарської продукції відбувається у спеціалізованих складських приміщеннях зернового комплексу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 »( код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), юридична адреса: АДРЕСА_4 .

Таким чином, невстановленими особами із використанням реквізитівТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 )здійснюється придбання сільськогосподарської продукції за готівкові кошти з метою їх подальшої реалізації без відображення у бухгалтерській та податковій звітності, ухиленням від сплати податків та зборів, отримання надприбутків, виведенням грошової маси в тіньовий сектор економіки з їх подальшою легалізацією (відмиванням) доходів отриманих злочинним шляхом.

З урахуванням викладеного, уТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » ( код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), юридична адреса: АДРЕСА_5 , знаходяться документи щодо походження та реалізації вказаної сільськогосподарської продукції на адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), а саме:договори,акти приймання передачі товарно-матеріальних цінностей (робіт, послуг), податкові накладні, видаткові накладні, товарно-транспортні накладні, платіжні документитощо.

Відомості в зазначеній вище інформації можливо використати як доказ, оскільки вони містять фактичні данні, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлять наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

В судове засідання прокурор не з`явився, разом з тим прокуроромдо клопотання було долучено заяву, в якій він просив розгляд клопотання проводити за його відсутності.

Вказані документи знаходяться у володінні посадових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 »(кодЄДРПОУ НОМЕР_4 ),юридична адреса: АДРЕСА_5 та має можливість безповоротно її змінити або знищити. З огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації вважаю, що розгляд клопотання необхідно проводити без виклику осіб, у володінні яких знаходиться ця інформація.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до наступного переконання.

Відповідно до ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до приписів ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Враховуючи викладене, зокрема ту обставину, що отримати зазначену у клопотанні інформацію без застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді тимчасового доступу до речей і документів не можливо, разом з тим, документи, до яких слідчий просить надати доступ можуть містити інформацію важливу для кримінального провадження та для встановлення обставин, які підлягають доказуванню в рамках кримінального провадження, зокрема для підтвердження події кримінального правопорушення та можливої причетності до його вчинення конкретних осіб, слідчий суддя приходить до переконання, що шляхом надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів може бути виконане завдання, для виконання якого сторона обвинувачення звертається з клопотанням, а потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи фізичних та юридичних осіб, про який йдеться в клопотанні.

На підставі вищевикладеного, враховуючи правове обґрунтування клопотання сторони обвинувачення, ту обставину, що речі і документи, з клопотанням про надання доступу до якої звертається сторона обвинувачення необхідні для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування зазначеного кримінального провадження, отримання документів, які як самі по собі, так і в сукупності з іншими речами та документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення обставин, які підлягають доказуванню в рамках даного кримінального провадження, слідчий суддя приходить до переконання про необхідність задоволення клопотання сторони обвинувачення.

Керуючись ст.ст. 159, 163-166 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання процесуальногокерівника укримінальному провадженні прокурораБілгород-Дністровськоїокружної прокуратури ОСОБА_3 продозвіл натимчасовий доступдо речей і документів задовольнити.

Надати слідчим СУ ГУ НП в Одеській області: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , а також іншим слідчим СУ ГУНП в Одеській області, які входять до слідчої групи, процесуальним керівникам у кримінальному провадженні: прокурорам відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 ОСОБА_11 ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , прокурору Білгород-Дністровської окружної прокуратури ОСОБА_3 , прокурору Чорноморської окружної прокуратури ОСОБА_17 , із можливістю залучення оперуповноважених співробітників УКР ГУНП в Одеській області, тимчасовий доступ до речей і документів із можливістю їх вилучення, які перебуваютьу володінніТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » ( код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), юридична адреса: АДРЕСА_5 , а саме до копій наступних документів:

- копії усіх документів по фінансово-господарським операціямТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » ( код ЄДРПОУ НОМЕР_4 )з« ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з вироблення, придбання, реалізації, поставки сільськогосподарської продукції у тому числі:договорів (угод, контрактів) з відповідними додатками, актів приймання передачі товарно-матеріальних цінностей (робіт, послуг), податкових накладних, видаткових накладних, товарно-транспортних накладних, платіжних документів, оборотно-сальдових відомостей з конкретизацією інформації по постачальникам та покупцям, сертифікатів та свідоцтв, рахунків-фактур, векселів, первинних бухгалтерських документів про подальший рух товарів, інших рахунків синтетичного та аналітичного обліку, карток складського обліку, документів за результатами проведення інвентаризацій, витяги з журналів видачі довіреностей та інших бухгалтерських документів тощо.

Визначити строк дії ухвали про тимчасовий доступ до інформації, яка містить охоронювану законом таємницю два місяці з дня постановлення ухвали

Попередити посадових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), юридична адреса: АДРЕСА_5 , що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала оскарженню не підлягає,набираєзаконної сили після їїпостановлення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.07.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу98156860
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —947/13803/21

Ухвала від 25.02.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чванкін С. А.

Постанова від 07.07.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чванкін С. А.

Постанова від 07.07.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чванкін С. А.

Постанова від 07.07.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чванкін С. А.

Постанова від 07.07.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чванкін С. А.

Постанова від 07.05.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чванкін С. А.

Постанова від 07.05.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чванкін С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні