Рішення
від 07.07.2021 по справі 528/111/21
ГРЕБІНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Гребінківський районний суд Полтавської області


Справа №: 528/111/21

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

07 липня 2021 року м. Гребінка

07 липня 2021 року Гребінківський районний суд Полтавської області у складі: головуючого судді Татіщевої Я.В., секретаря Трохименка В.В., розглянувши у приміщенні суду м.Гребінка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Гребінківської міської ради Полтавської області про встановлення юридичних фактів, про визнання права власності на частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами у майні колгоспного двору, на частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами у порядку спадкування за законом, -

В С Т А Н О В И В:

Позивачі звернулися до суду із позовом до Гребінківської міської ради Полтавської області про встановлення юридичних фактів, про визнання права власності на частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами у майні колгоспного двору, на частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами у порядку спадкування за законом.

В обґрунтування заявленого позову посилаються на те, що за період 1986-1995 роки в господарстві, що розташоване по АДРЕСА_1 , станом на 15.04.1991 року були зареєстровані та проживали ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Оскільки в будинку за вказаною вище адресою станом на 15.04.1991 року проживала сім`я у складі 5 осіб, четверо з яких (повнолітніх членів двору, колгоспників), не менше трьох років до вказаної дати приймали участь працею та коштами у розбудові господарства та не втратили право на частку у ньому. Домогосподарство належало ОСОБА_3 (голові двору, різноробочому КСП Україна ), ОСОБА_4 (телятниці КСП Україна ), ОСОБА_5 (різноробочому КСП Україна ), ОСОБА_6 (доярці КСП Україна ) по 1/4 частині кожному в рівних частинах відповідно до правил п. 6 Постанови Пленуму ВСУ № 20 Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності . Разом з тим, на той час малолітній ОСОБА_1 не здобув права на частку у майні колгоспного двору, оскільки в силу свого віку не приймав участі своєю працею, коштами у його розбудові.

ІНФОРМАЦІЯ_6 помер голова двору ОСОБА_3 . На час смерті він мав у власності - 1/4 частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , та в цілому складається з: А-1 - житлового будинку (загальною площею - 54,4 кв. м, житловою площею - 21,3 кв. м); В - гаражу; Б - сараю; Г - сараю; Ж - погрібнику; Д - вбиральні; Е - сараю; З - літньої кухні; К - сіннику; №2 - колодязю; №1 - огорожі.

Після смерті ОСОБА_3 , частину будинку шляхом фактичного вступу в управління та володіння спадковим майном відповідно до правил ст. 549 ЦК УРСР (редакції 1963 р.) прийняли спадкоємці першої черги спадкування: дружина спадкодавця ОСОБА_4 та синспадкодавця ОСОБА_5 (1/4 : 2 = 1/8). Таким чином їхні частки у будинку збільшилися і складали по 3/8 частини (1/4 + 1/8 = 3/8). Частка ОСОБА_7 в майні колгоспного двору залишилася не змінною і дорівнювала 1/4 частині.

ІНФОРМАЦІЯ_7 ОСОБА_5 помер. Після його смерті належні йому 3/8 частини будинку, шляхом спільного проживання на час відкриття спадщини разом із спадкодавцем, відповідно до правил ч. 3 ст. 1268 Цивільного кодексу України, прийняв ОСОБА_1 (перший позивач) та ОСОБА_4 (3/8 : 2 = 3/16). Таким чином, частка ОСОБА_4 збільшилася і склала - 9/16 (3/8 + 3/16 = 9/16). Частка ОСОБА_1 склала - 3/16 будинку. У свою чергу частка ОСОБА_7 , оскільки вона не перебувала у шлюбі з спадкодавцем, залишилася в розмірі -1/4 частини.

Вказують, що ІНФОРМАЦІЯ_8 в с. Покровська Багачка Хорольського району Полтавської області, померла ОСОБА_4 . На час її смерті, на праві власності в майні колгоспного двору та внаслідок отримання спадщини, їй належало 9/16 частин вищевказаного житлового будинку.

Зазначають, що з метою переоформлення спадщини, він, ОСОБА_1 , як спадкоємець за законом, вчасно звернувся до приватного нотаріуса Хорольського районного нотаріального округу Вовк А.М. Проте, у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом нотаріус йому відмовила. Свої дії нотаріус мотивувала відсутністю належних правовстановлюючих документів на спадкове майно. Інший спадкоємець, ОСОБА_8 (рідна сестра його батька, ОСОБА_5 ) звернулася до нотаріуса із заявою про відмову від прийняття спадщини.

Вважає, що він, ОСОБА_1 , шляхом вчасного звернення до нотаріуса, успадкував належні 9/16 частин будинку, що належали його бабі, ОСОБА_4 . Таким чином, його частка у спадковому будинку збільшилася і склала - 12/16, тобто 3/4 частини. Частка його матері, ОСОБА_2 , у майні колгоспного двору залишилася незмінною ( 1/4 частина).

Окрім того, зазначає, що 13.11.2015 року приватним нотаріусом Хорольського районного нотаріального округу Полтавської області йому було видано Свідоцтво про право на спадщину за законом, а саме, на спадкову земельну ділянку площею 3,9100 га, кадастровий номер 5320883700:00:001:0199, що розташована: Полтавська область, Гребінківський район, Овсюківська сільська рада.

Враховуючи вищевикладене, просять суд встановити юридичний факт того, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , з 1986 року по день звернення з цим позовом до суду постійно проживає в будинку АДРЕСА_1 .

Встановити факт родинних відносин між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , як сина та матері.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , у порядку спадкування за законом право власності на 3/4 частини житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, розташованого за адресою в АДРЕСА_1 , що в цілому складається з: А-1 - житлового будинку (загальною площею - 54,4 кв. м, житловою площею - 21,3 кв. м); В - гаражу; Б - сараю; Г - сараю; Ж - погрібнику; Д - вбиральні; Е - сараю; З - літньої кухні; К - сіннику; №2 - колодязю; №1 - огорожі.

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , право власності на 1/4 частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, розташованого за адресою в АДРЕСА_1 , що в цілому складається з: А-1 - житлового будинку (загальною площею - 54,4 кв. м, житловою площею - 21,3 кв. м); В - гаражу; Б - сараю; Г - сараю; Ж - погрібнику; Д - вбиральні; Е - сараю; З - літньої кухні; К - сіннику; №2 - колодязю; №1 - огорожі.

Судові витрати віднести за рахунок позивачів пропорційно вартості майна та заявлених позовних вимог.

У судовому засіданні позивачі та їх представник позовні вимоги підтримали, надали пояснення, аналогічні викладеним у позові, в подальшому не з`явилися, надавши до суду письмову заяву про розгляд справи за їх відсутності, в якій позовні вимоги підтримали повністю, просили задовольнити.

Відповідач у судове засідання не з`явився, надавши до суду письмову заяву про розгляд справи за його відсутності, при вирішенні питання про задоволення позову покладаються на розсуд суду.

Згідно з ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання. У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Заслухавши пояснення учасників справи, свідків, дослідивши матеріали справи та перевіривши фактичні обставини справи у межах наданих письмових доказів, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Так, судом встановлено, що відповідно до Виписки з погосподарської книги по Овсюківській сільській раді за період з 1986 року по 1995 рік за адресою домогосподарства по АДРЕСА_1 , з 1986-1990 роки голова домогосподарства - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (номер об`єкта по господарському обліку - 235), разом із ним проживали: дружина - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; син - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ; невістка - ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ; онук - ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

З 1991-1995 роки голова домогосподарства - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (номер об`єкта по господарському обліку - 251) (помер ІНФОРМАЦІЯ_6 ), разом із ним проживали: дружина - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; син - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ; невістка - ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ; онук - ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_5 (а.с.25).

Відповідно до Актового запису про смерть № 13 від 20.12.1995 року, ОСОБА_3 помер - ІНФОРМАЦІЯ_9 (а.с. 41).

За життя ОСОБА_3 заповіту не склав. На час його смерті він мав у власності - 1/4 частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, розташованого за адресою в АДРЕСА_1 , що в цілому складається з: А-1 - житлового будинку (загальною площею - 54,4 кв. м, житловою площею - 21,3 кв. м); В - гаражу; Б - сараю; Г - сараю; Ж - погрібнику; Д - вбиральні; Е - сараю; З - літньої кухні; К - сіннику; №2 - колодязю; №1 - огорожі.

Після смерті ОСОБА_3 його частину будинку шляхом фактичного вступу в управління та володіння спадковим майном відповідно до правил ст. 549 ЦК УРСР (редакції 1963 р.) прийняли спадкоємці першої черги, дружина ОСОБА_4 та син, батько першого позивача у справі, ОСОБА_5 (1/4 : 2 = 1/8). Таким чином, їхні частки у будинку збільшилися і складали по 3/8 частини (1/4 + 1/8 = 3/8). Частка ОСОБА_7 (другого позивача) в майні колгоспного двору залишилася незмінною і дорівнювала 1/4 частині.

Згідно Свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , що видане Овсюківською сільською радою Гребінківського району Полтавської області, ІНФОРМАЦІЯ_7 помер ОСОБА_5 , про що зроблено відповідний актовий запис № 3 від 01.03.2005 року (а.с. 15).

За життя ОСОБА_5 заповіту не склав, свої спадкові права після смерті ОСОБА_3 належним чином не оформив.

Після смерті батька першого позивача, належні йому 3/8 частини будинку, шляхом спільного проживання на час відкриття спадщини разом із спадкодавцем, відповідно до правил ч. 3 ст. 1268 Цивільного кодексу України, прийняв ОСОБА_1 та його мати (баба першого позивача), ОСОБА_4 (3/8 : 2 = 3/16). Таким чином, частка ОСОБА_4 збільшилася і склала - 9/16 (3/8 + 3/16 = 9/16). Частка ОСОБА_1 склала - 3/16 будинку. У свою чергу частка другого позивача ОСОБА_7 , оскільки вона не перебувала у шлюбі з ОСОБА_5 , залишилася в розмірі -1/4 частини.

Відповідно до Свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , що видане Виконавчим комітетом Покровськобагачанської сільської ради Хорольського району Полтавської області, ІНФОРМАЦІЯ_8 померла ОСОБА_4 , про що зроблено відповідний актовий запис № 10 від 24.03.2014 року (а.с. 17).

Відповідно до Довідки № 311 від 11.08.2020 року, виданої сільським головою ОСОБА_11 , домоволодіння, в якому проживав колгоспник ОСОБА_3 та його дружина ОСОБА_4 відноситься до суспільної групи господарства (колгоспний двір) (а.с.27).

Відповідно до Довідки № 313 від 11.08.2020 року, виданої сільським головою ОСОБА_11 , про те, що на момент смерті баба ОСОБА_1 , ОСОБА_4 , 1937 року народження, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_8 , проживала в АДРЕСА_1 без реєстрації. Разом із нею на час смерті за цією адресою були зареєстровані та проживали: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 (а.с. 28).

Із листа роз`яснення № 01-16/540 від 13.11.2015 року, наданого приватним нотаріусом Хорольського нотаріального округу Вовк А.М. Жолобецькому І.В., вбачається, що у приватного нотаріуса 17.09.2014 року відкрито спадкову справу № 88/2014 на майно померлої ІНФОРМАЦІЯ_8 ОСОБА_4 на підставі заяви ОСОБА_1 про прийняття спадщини.

Окрім того, в спадковій справі є заява ОСОБА_8 про відмову від спадщини.

Також вказано, що у разі, якщо правовстановлюючий документ на спадковий житловий будинок відсутній та реєстрація права власності на нього не була проведена за життя спадкодавця ОСОБА_4 , питання належності його попередньому власнику та наступного його власника (спадкоємця) може бути вирішено у судовому порядку (а.с.31-31 зврт.).

На запит суду приватний нотаріус Хорольського районного нотаріального округу надіслала копію спадкової справи № 88/2014, відкритої після смерті ОСОБА_4 . Із матеріалів спадкової справи вбачається, що відповідно до Довідки № 494 від 12.09.2014 року, виданої секретарем Покровськобагачанської сільської ради Хорольського району Полтавської області, ОСОБА_4 , 1937 року народження, уродженка с. Овсюки Гребінківського району Полтавської області, проживала і була зареєстрована до дня смерті, ІНФОРМАЦІЯ_8 , в АДРЕСА_2 . Разом із нею на момент смерті були зареєстровані та проживали: ОСОБА_8 , 1962 року народження, дочка; ОСОБА_12 , 1963 року народження, зять; ОСОБА_13 , 1991 року народження, онук. Від імені ОСОБА_4 заповіт Покровськобагачанською сільською радою не посвідчувався. (51).

В матеріалах спадкової справи також міститься Свідоцтво про право власності на спадщину за законом, що видане приватним нотаріусом Хорольського районного нотаріального округу Полтавської області Вовк А.М., відповідно до якого спадкоємцем земельної ділянки площею 3,9100 га, кадастровий номер 5320883700:00:001:0199, що розташована: Полтавська область, Гребінківський район, Овсюківська сільська рада - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належала ОСОБА_4 , є її онук - ОСОБА_1 , 1987 року народження (а.с. 79).

Відповідно до Довідки № 95 від 01.10.2020 року, виданої КП Лубенське міжрайонне бюро технічної інвентаризації , станом на 29.12.2012 року нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_1 в КП Лубенське МБТІ не зареєстровано (а.с.22).

Що ж стосується позовної вимоги щодо встановлення юридичних фактів, то під час розгляду справи судом встановлено, що відповідно до Повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження, номер витягу: 00030267245 від 08.04.2021 року, родовим прізвищем позивачки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , - є прізвище ОСОБА_14 . Актовий запис про народження № 05 від 10.04.1950 року.

Відповідно до Актового запису про народження: батько - ОСОБА_15 , мати ОСОБА_16 . Актовий запис складено виконкомом Бистрицької сільської ради Мукачівського району Закарпатської області (а.с. 96-98).

Відповідно до Повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про шлюб, номер витягу: 00030267404 від 08.04.2021 року, 17.10.1970 року між ОСОБА_17 , 1941 року народження, та ОСОБА_2 , 1950 року народження. Дружині було змінене прізвище з ОСОБА_18 на ОСОБА_19 (а.с.93-95).

Із паспорта громадянина України, серії НОМЕР_3 , що виданий Гребінківським РВ УМВС України в Полтавській області 11.11.1998 року, вбачається, що даний правовстановлюючий документ виданий на ім`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , місце народження с.Вульховиця, Мукачівського району, Закарпатської області . Окрім того, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , присвоєно ідентифікаційний номер НОМЕР_4 , дата видачі 20.02.2008 року (а.с.14-14 зврт.)

Із Свідоцтва про народження позивача ОСОБА_1 вбачається, що останній народився ІНФОРМАЦІЯ_10 . Відповідно до свідоцтва, його батьком є - ОСОБА_5 , а матір`ю - ОСОБА_9 . Свідоцтво про народження серії НОМЕР_5 , видане Овсюківською сільською радою Гребінківського району Полтавської області 19.08.1994 року (а.с. 13).

Окрім того, у судовому засіданні позивач ОСОБА_2 суду пояснила, що її дівочим прізвищем є ОСОБА_18 , потім вона вийшла заміж та її прізвище змінилося на ОСОБА_19 , але із першим чоловіком вона розлучилася. Потім вона вийшла заміж та її прізвище змінилося на ОСОБА_20 , від шлюбу із чоловіком вона мала двох дітей, але чоловік трагічно загинув. У квітні 1986 року вона разом із бригадою приїхала на заробітки в с. Овсюки Гребінківського району Полтавської області. Познайомилася із ОСОБА_21 і у них в 1987 році народився спільний син. Проживала із чоловіком без реєстрації шлюбу, спочатку сина записала на прізвище ОСОБА_20 , бо і сама тоді мала це прізвище. Згодом ОСОБА_5 її сина усиновив, і прізвище сина з ОСОБА_20 змінили на ОСОБА_22 .

Зазначила, що усією родиною у складі п`яти чоловік вони проживали в АДРЕСА_1 . Підтверджуючі документи зміни її прізвищ втрачені, в архівах відділів ДРАЦ інформація відсутня. Вказала, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , - це її рідний син.

У судовому засіданні ОСОБА_1 підтвердив, що ОСОБА_2 - це його мати.

У судовому засіданні були допитані в якості свідків працівники Овсюківського старостату, а саме, староста ОСОБА_11 та діловод старостату ОСОБА_23 .

Так, ОСОБА_11 суду пояснила, що особа ОСОБА_2 їй відома. У якому році ОСОБА_2 приїхала у село, не пам`ятає, але пам`ятає, що остання приїхала із бригадою на заробітки із Закарпатської області. Працювала ОСОБА_2 на фермі телятницею і корівницею. Чи перебувала вона у зареєстрованому шлюбі із ОСОБА_5 , їй невідомо. Чому в погосподарській книзі записано прізвище позивача ОСОБА_2 як ОСОБА_9 , їй не відомо. Пояснила, що коли раніше проводився перепис населення, то працівники сільської ради йшли із домовою книгою, заходили в домогосподарства і запитували у дорослих членів двору, хто проживає. Перепис проводився зі слів, паспорти не вимагали для підтвердження.

Також повідомила, що ОСОБА_9 і ОСОБА_24 - це одна й та сама особа. А ОСОБА_1 - є сином ОСОБА_18 / ОСОБА_9 .

Допитана у судовому засіданні в якості свідка ОСОБА_23 суду пояснила, що коли ОСОБА_2 приїхала в с.Овсюки, їй не відомо, оскільки на той час вона не проживала у селі. З 1990 року вона знайома із ОСОБА_2 . Вказала, що по чуткам ОСОБА_5 усиновив ОСОБА_1 . Чи перебувала ОСОБА_2 із ОСОБА_5 у зареєстрованому шлюбі, їй не відомо. Вказала, що ОСОБА_2 та ОСОБА_1 - це мати і син.

Відповідно до ст. 1216 Цивільного кодексу України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Відповідно до ст. 1217 Кодексу, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно з ч. 1, п. 1 ч. 2 ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання права.

Відповідно до ст. 1217 ЦПК України, спадкування здійснюється за заповітом або законом.

Статтею 1218 ЦК України встановлено, що до складу спадщини входять всі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі земельну ділянку, є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством порядку.

Відповідно до ст. 1221 ЦК України, місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна.

Відповідно до ст. 30 ЦПК України, позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою.

Відповідно до п. 6 Постанови ПВС України від 22.12.1995 року № 20 Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності - Роз`яснити судам, що положення статей 17, 18 Закону "Про власність" щодо спільної сумісної власності поширюються на правовідносини, які виникли після введення в дію цього Закону (з 15 квітня 1991 року).

Відповідно до вимог статей 123 і 126 ЦК УРСР (редакції 1963 року) та роз`яснень Пленуму Верховного Суду України, даних у п. 10 постанови N 3 від 2 березня 1973 р. "Про судову практику в справах про поділ колгоспного двору і виділ з нього", розмір частки колишнього члена колгоспного двору в спільному майні, що належить дворові і збереглося після його перетворення в господарство робітників та службовців (якщо на час припинення існування двору цей член не втратив права на неї), встановлюється згідно зі ст. 123 Цивільного кодексу. Тому при поділі майна, яке є спільною власністю колгоспного двору, суди повинні виходити з принципу рівності часток усіх колишніх членів двору, в тому числі непрацездатних і неповнолітніх. Майно, придбане після перетворення колгоспного двору в господарство робітників чи службовців, підлягає поділу за нормами, що регулюють поділ спільної часткової власності або спільної сумісної власності подружжя.

Згідно з п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 р. № 7 Про судову практику у справах про спадкування при відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 2 ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно з правилами п 6) ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Відповідно до п. 2 Постанови № 7 від 30 травня 2008 року Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування , справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

За таких обставин, оскільки законом не визначено іншого, крім судового порядку встановлення даного юридичного факту, який просять встановить позивачі, і даний факт підтверджується письмовими матеріалами справи, а також показами свідків, суд приходить до висновку, що вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Суд вирішує питання у сукупності, керуючись принципом верховенства права, вважає, що наданих доказів по справі достатньо для задоволення позову про встановлення юридичного факту належності правовстановлюючого документу та визнання права власності в порядку спадкування за законом.

Окрім цього, вирішуючи питання щодо оцінки зазначених доказів, суд приймає до уваги практику Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), яка відповідно до українського законодавства має застосовуватися судами при розгляді справ як джерело права.

Відповідно до рішення Європейського суду з прав людини у справі "Бочаров проти України"/заява № 21037/05/ (остаточне рішення від 17 червня 2011 року), суд при оцінці доказів керується критерієм доведення "поза розумним сумнівом". Проте таке доведення може випливати зі співіснування достатньо вагомих, чітких і узгоджених між собою висновків або подібних не спростованих презумпцій щодо фактів.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 123, 126, 524, 549 ЦК УРСР (редакції 1963 року), ст.ст. 15, 16, 1216 - 1218, 1223, 1268 ЦК України, ст.ст. 12, 13, 81, 89, 141, 259, 263-265 ЦПК України, Постановою Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування , суд, -

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Гребінківської міської ради Полтавської області про встановлення юридичних фактів, про визнання права власності на частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами у майні колгоспного двору, на частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами у порядку спадкування за законом - задовольнити повністю.

Встановити юридичний факт, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , з 1986 року по день звернення з цим позовом до суду, постійно проживає в будинку АДРЕСА_1 .

Встановити факт родинних відносин між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , як сина та матері.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_6 , у порядку спадкування за законом право власності на 3/4 частини житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, розташованого за адресою в АДРЕСА_1 , що в цілому складається з: А-1 - житлового будинку (загальною площею - 54,4 кв. м, житловою площею - 21,3 кв. м); В - гаражу; Б - сараю; Г - сараю; Ж - погрібнику; Д - вбиральні; Е - сараю; З - літньої кухні; К - сіннику; №2 - колодязю; №1 - огорожі.

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_4 , право власності на 1/4 частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, розташованого за адресою в АДРЕСА_1 , що в цілому складається з: А-1 - житлового будинку (загальною площею - 54,4 кв. м, житловою площею - 21,3 кв. м); В - гаражу; Б - сараю; Г - сараю; Ж - погрібнику; Д - вбиральні; Е - сараю; З - літньої кухні; К - сіннику; №2 - колодязю; №1 - огорожі.

Судові витрати віднести за рахунок позивачів пропорційно вартості майна та заявлених позовних вимог.

Рішення може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду через Гребінківський районний суд Полтавської області протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 30 днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Я. В. Татіщева

СудГребінківський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення07.07.2021
Оприлюднено12.07.2021
Номер документу98176411
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —528/111/21

Рішення від 07.07.2021

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Татіщева Я. В.

Ухвала від 27.05.2021

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Татіщева Я. В.

Ухвала від 10.02.2021

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Татіщева Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні