Ухвала
від 08.07.2021 по справі 908/3154/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 34/203/20

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

08.07.2021 Справа № 908/3154/20

м. Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі судді Науменка А.О.,

при секретареві судового засідання Коцар А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні

клопотання експерта та матеріали справи № 908/3154/20

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Ріалбуд» , ідентифікаційний код юридичної особи 35258807 (69071, м. Запоріжжя, вул. Цитрусова, б. 6, кв. 59)

до відповідача : Приватного акціонерного товариства «Український графіт» , ідентифікаційний код юридичної особи 00клопотання 196204 (69600, м. Запоріжжя, вул. Північне шосе, б. 20)

про зобов`язання вчинити дії та стягнення суми боргу

За участю уповноважених представників сторін:

від позивача: Кузнецова А.С., свідоцтво № 984 від 05.07.2012; Лозінський А.Р., директор, паспорт НОМЕР_1 виданий 09.03.2000;

від відповідача: Колеснік О.Г., посвідчення № ЗП001268 від 28.04.2017, ордер № 1032383 від 28.12.2020

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Ріалбуд» звернулось до Господарського суду Запорізької області з позовом від 03.12.2020 до Приватного акціонерного товариства «Український графіт» про зобов`язання відповідача прийняти від позивача належним чином виконані будівельні роботи за договором підряду № 804/2080302/27 від 18.06.2020 шляхом підписання актів приймання виконаних будівельних робіт № 2 та № 3 за жовтень 2020 року форми КБ-2в та стягнення з відповідача на користь позивача суми боргу за договором у розмірі 1060770 грн 97 коп.

Згідно з витягом з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 07.12.2020 справу № 908/3154/20 передано на розгляд судді Науменку А.О.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 08.12.2020 у справі № 908/3154/20 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 908/3154/20.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 26.02.2021 у справі № 908/3154/20 клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Ріалбуд» про призначення у справі судової експертизи задоволено. Призначено у справі № 908/3154/20 судову комплексну будівельно-технічну та економічну експертизу. Проведення судової експертизи доручено експерту Запорізького відділення Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз (69063, м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, 13).

17.06.2021 до суду надійшло клопотання вих. № 353/706/707-20/21 від 10.06.2021 Запорізького відділення Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України про погодження проведення експертизи в строк, що перевищує 90 календарних днів з урахуванням необхідного часу на її виконання; надання додаткових матеріалів, необхідних для виконання експертизи; сплати вартості експертизи.

Так, у клопотанні експерт просив надати:

- повну поетапну технологію виконання робіт по влаштуванню тепло- і звукоізоляції засипної під час влаштування каналів та підпірних стінок обпалювальної печі №9 в цеху №3 корпус №3 ПрАТ Укрграфіт (що саме виконувалось, яким чином, із застосуванням якої техніки та яких матеріалів тощо);

- повну поетапну технологію виконання робіт по влаштуванню ґрунтових подушок на осідаючих грунтах методом пошарового укочування під час влаштування каналів та підпірних стінок обпалювальної печі №9 в цеху №3 корпус №3 ПрАТ Укрграфіт (що саме виконувалось, яким чином, із застосуванням якої техніки та яких матеріалів тощо).

На підставі ст. 69 ГПК України, п. 2.1. Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України 08.10.1998 №53/5 (із змінами) (далі - Інструкція), суд, згідно зі ст. 230 ГПК України, суд ухвалою від 22.06.2021 поновив провадження у справі для розгляду клопотання експерта в судовому засіданні 01.07.2021.

30.06.2021 до суду від відповідача у справі надійшло клопотання про відкладення розгляду клопотання експерта.

01.07.2021 до суду від позивача у справі надійшла заява про долучення до матеріалів справи № 908/3154/20 копій акту та платіжного доручення про плату судової експертизи у справі, а також пояснення на клопотання експерта.

В судовому засіданні 01.07.2021 здійснювалась відеоконференція та фіксування судового процесу за допомогою комплексу «Акорд» .

Суд відкрив судове засідання, перевірив явку представників сторін, оголосив подані сторонами документи.

Представник відповідача просила відкласти розгляд клопотання для надання можливості надати відповідні пояснення та документи.

Представник позивача підтримав подані документи та просив суд долучити їх до матеріалів справи.

Судом клопотання позивача задоволено, документи долучені до матеріалів справи.

Суд задовольнив клопотання відповідача та відклав розгляд клопотання експерта на 08.07.2021 о 14 год. 40 хв.

07.08.2021 до суду від відповідача у справі надійшло клопотання про долучення відповіді на клопотання та доказів до матеріалів справи.

В судовому засіданні 08.07.2021 здійснювалась відеоконференція та фіксування судового процесу за допомогою комплексу «Акорд» .

Суд оголосив про подані відповідачем документи та долучив їх до матеріалів справи.

Представники сторін зазначили про виконання клопотання експерта.

За наслідками судового засідання судом оголошено вступну та резолютивну частини ухвали про наступне.

Відповідно до п. 1.13 Інструкції строк проведення експертизи встановлюється керівником експертної установи (або заступником керівника чи керівником структурного підрозділу) і не повинен перевищувати 90 календарних днів.

У разі значного завантаження експерта (за наявності у нього на виконанні одночасно понад десять експертиз, у тому числі комісійних та комплексних) більший розумний строк установлюється за письмовою домовленістю з органом (особою), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), після попереднього вивчення експертом наданих матеріалів.

Час попереднього вивчення матеріалів не повинен перевищувати п`ятнадцяти робочих днів.

У разі відмови органу (особи), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), у погодженні запропонованого розумного строку проведення експертизи матеріали справи повертаються з пропозицією призначити експертизу іншим суб`єктам судово-експертної діяльності, визначеним у статті 7 Закону України Про судову експертизу .

У разі невиконання клопотань експерта щодо надання додаткових матеріалів, несплати вартості експертизи протягом 45 календарних днів з дня направлення клопотання в порядку, передбаченому чинним законодавством, незабезпечення прибуття експерта, безперешкодного доступу до об`єкта дослідження, а також належних умов для його роботи (учинення перешкод з боку сторін, що беруть участь у справі, в обстеженні об`єкта) матеріали справи повертаються органу (особі), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), із зазначенням мотивованих причин неможливості її проведення.

Строк проведення експертизи починається з робочого дня, наступного за днем надходження матеріалів до експертної установи, і закінчується у день складання висновку експерта (повідомлення про неможливість надання висновку). Якщо закінчення встановленого строку проведення експертизи припадає на неробочий день, днем закінчення строку вважається наступний за ним робочий день.

У строк проведення експертизи не включається строк виконання клопотань експерта, усунення недоліків, допущених органом (особою), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта).

Відповідно до п. 2.1. Інструкції експерт має право відповідно до процесуального законодавства заявляти клопотання про надання додаткових матеріалів і зразків та вчинення інших дій, пов`язаних із проведенням експертизи.

У разі коли для вирішення поставлених перед експертом питань йому необхідні додаткові матеріали (документи, зразки тощо) він вправі просити господарський суд про їх надання. Водночас законом не передбачено повноважень судового експерта щодо витребування та одержання додаткових матеріалів безпосередньо від учасників судового процесу. Тому господарський суд не може покладати на останніх обов`язок надавати додаткові матеріали безпосередньо експертові на його вимогу.

Клопотання судового експерта про надання додаткових матеріалів розглядається господарським судом після поновлення провадження у справі; за необхідності для розгляду такого клопотання суд може витребувати матеріали справи з експертної установи, а також повідомити учасників судового процесу про час і місце проведення відповідного судового засідання. Після розгляду клопотання провадження у справі знову зупиняється, а матеріали справи, якщо вони витребувалися судом, надсилаються до експертної установи.

Відповідно до частини третьої і четвертої статті 15 Закону України Про судову експертизу витрати на проведення судових експертиз науково-дослідними установами Міністерства юстиції України, зокрема, у господарських справах відшкодовуються в порядку, передбаченому чинним законодавством.

У застосуванні відповідних законодавчих приписів господарським судам рекомендується виходити з такого.

Витрати, пов`язані з проведенням судової експертизи, під час судового розгляду має нести заінтересована сторона, а у разі призначення господарським судом судової експертизи з власної ініціативи - сторона, визначена в ухвалі господарського суду про призначення судової експертизи. Тому в зазначеній ухвалі суд вправі зобов`язати відповідну сторону перерахувати, в тому числі шляхом здійснення попередньої оплати, суму витрат на проведення експертизи на рахунок експертної установи. У разі відмови чи ухилення заінтересованої сторони або сторони, зобов`язаної ухвалою господарського суду, від оплати витрат, пов`язаних з проведенням судової експертизи, суд може запропонувати іншій стороні оплатити ці витрати, а за відсутності і її згоди та за неможливості проведення судової експертизи без попередньої оплати її вартості суд розглядає справу на підставі наявних доказів. Аналогічним чином суд має діяти в разі повернення матеріалів справи з експертної установи через несплату вартості експертизи. Після закінчення розгляду справи витрати, пов`язані з проведенням судової експертизи, підлягають розподілу господарським судом на загальних підставах, визначених ГПК України.

Відповідно до ст. 69 Господарського процесуального кодексу України експерт зобов`язаний надати обґрунтований та об`єктивний письмовий висновок на поставлені йому питання. Експерт має право заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом; викладати у висновку експертизи виявлені в ході її проведення факти, які мають значення для справи і з приводу яких йому не були поставлені питання; користуватися іншими правами, що надані Законом України "Про судову експертизу". Експерт має право на оплату виконаної роботи та на компенсацію витрат, пов`язаних з проведенням експертизи і викликом до суду. Призначений судом експерт може відмовитися від надання висновку, якщо надані на його запит матеріали недостатні для виконання покладених на нього обов`язків. Заява про відмову повинна бути вмотивованою.

Враховуючи значну поточну завантаженість експерта, оплату експертизи 24.06.2021 та надання додаткових матеріалів на виконання експертизи лише станом на день розгляду даного клопотання експерта, суд задовольняє клопотання вих. № 353/706/707-20/21 від 10.06.2021 експерта Запорізького відділення Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України про погодження проведення експертизи у справі № 908/3154/20 в строк, що перевищує 90 календарних днів з урахуванням необхідного часу на її виконання та щодо надання додаткових матеріалів для проведення експертизи у справі № 908/3154/20.

При цьому, суд враховує, що на підставі клопотання експерта, останньому 25.06.2021 позивачем було направлено акт попереднього розрахунку вартості висновку судового експерта, підписаний з боку позивача та копія платіжного доручення № 3 від 24.06.2021 на оплату вартості експертизи.

На підставі викладеного, судом задоволено клопотання експерта, надані додаткові матеріали для виконання експертизи слід направити Запорізькому відділенню Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України.

Керуючись ст. 228, ст. ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В :

1. Клопотання вих. № 353/706/707-20/21 від 10.06.2021 Запорізького відділення Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України про надання документів для проведення експертизи у справі № 908/3154/20 задовольнити.

2. Погодити проведення судової експертизи у справі № 908/3154/20 в строк, що перевищує 90 календарних днів з урахуванням необхідного часу на її виконання.

3. Направити Запорізькому відділенню Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України додаткові матеріали у справі № 908/3154/20 необхідні для виконання експертизи та докази сплати вартості експертизи.

4. Зупинити провадження у справі № 908/3154/20 на час проведення судової експертизи до отримання її результатів.

5. Копії ухвали направити сторонам у справі та судовому експерту.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення - 08.07.2021.

Повний текст ухвали складено та підписано 09.07.2021.

Суддя А.О. Науменко

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення08.07.2021
Оприлюднено12.07.2021
Номер документу98201716
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/3154/20

Рішення від 27.03.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 27.03.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 09.03.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 06.03.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 01.03.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 23.02.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 09.02.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 29.10.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 08.07.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 01.07.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні