Ухвала
від 07.07.2021 по справі 761/24433/21
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/24433/21

Провадження № 1-кс/761/14312/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 липня 2021 року місто Київ

Шевченківський районний суд міста Києва у складі слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в приміщені суду клопотання виконуючого обов`язки керівника Київської міської прокуратури ОСОБА_4 у кримінальному провадженні №32021100000000281, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 25.05.2021, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку,

В С Т А Н О В И В:

До Шевченківського районного суду міста Києва 07 липня 2021 року надійшло клопотання виконуючого обов`язкикерівника Київськоїміської прокуратури ОСОБА_4 укримінальному провадженні№32021100000000281,внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідувань25.05.2021,за ознакамивчинення кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.3ст.212КК України,про наданнядозволу напроведення обшуку офісних приміщень, які використовує ТОВ «Агентствобезпеки «Легіон Київ», АО «Міжнардна рада адвокатів», юридична компанія «Картушин Партнерз», адвокатське бюро «Itera Lex», адвокат ОСОБА_5 за адресою: м. Київ, вул. Жилянська, 31, які на праві власності зареєстровані за ТОВ «НОТ», з метою встановлення і вилучення предметів, речей та документів щодо діяльності ТОВ «Агентствобезпеки «Легіон Київ», в тому числі по взаємовідносинам з ТОВ «Продмаркет Трейд», ТОВ «Охоронна Компанія «Спецзахист», ТОВ «Атлас О», ТОВ «Охоронний Холдінг».

Клопотання прокурор обґрунтовує тим, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32021100000000281 від 25.05.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ «Агентствобезпеки «Легіон Київ» (ЄДРПОУ 34604145) в період з 01.01.2020 по 31.01.2021 років з метою формування «штучного» податкового кредиту, внесли в податкову звітність завідомо неправдиві відомості з контрагентами-постачальниками з ознаками «транзитності» та «ризиковості», а саме: ТОВ «Продмаркет Трейд», ТОВ «Охоронна Компанія «Спецзахист», ТОВ «Атлас О», ТОВ «Охоронний Холдінг» за «начебто» надання послуг з охорони, чим самим в порушення вимог Податкового кодексу ухилились від сплати ПДВ на суму 28 583 246,4 грн.

У ході досудового розслідування було встановлено, що службові особи ТОВ «Агенство безпеки «Легіон Київ» з метою завищення валових витрат та з подальшою метою мінімізації доходів документально відображали фінансово-господарські взаємовідносини з ТОВ «Продмаркет Трейд», ТОВ «Охоронна Компанія «Спецзахист», ТОВ «Охоронний Холдінг», ТОВ «Атлас О».

У свою чергу підприємства ТОВ «Продмаркет Трейд», ТОВ «Охоронна Компанія «Спецзахист», ТОВ «Атлас О» не мають в своїй діяльності необхідну кількість співробітників, ресурсів та їх діяльність спрямована на надання послуг підприємствам з мінімізації доходів.

Проведеними заходами було встановлено, що фактичним керівником та вигодо набувачем є заступник директора ТОВ «Агентствобезпеки «Легіон Київ» ОСОБА_6 , яка разом зі своїм чоловіком є неофіційним бенефіціарним власником підприємства та отримує прибуток.

Проведеними заходами було встановлено фактичне місцезнаходження підприємства ТОВ «Агентствобезпеки «Легіон Київ», де зберігаються документи ТОВ «Агентствобезпеки «Легіон Київ», а саме: м. Київ, вул. Жилянська, 31. За вказаною адресою зберігаються речі та документи, які мають доказове значення по кримінальному провадженню.

Також, під час проведення досудового розслідування було здійснено допити в якості свідків колишніх керівників ТОВ «АБ «Легіон Київ», а саме: ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , які повідомили що офісні приміщення підприємства в яких фактично здійснюється фінансово-господарська діяльність, виготовляються та зберігаються первинні фінансово-господарські документи розташовані за адресою м. Київ, вул. Жилянська 31.

Ураховуючи викладені обставини та вимоги статті 2 КПК України, щодо забезпечення швидкого, повного і неупередженого розслідування кримінального провадження, щоб кожен, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, сторона обвинувачення вважає, що єдиною доцільною і необхідною слідчою дією у цьому випадку є проведення обшуку в офісних приміщеннях за місцем фактичного місцезнаходження ТОВ «Агентствобезпеки «Легіон Київ», а саме: м. Київ, вул. Жилянська, 31.

Згідно довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборони відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, приміщення, за адресою: м. Київ, вул. Жилянська, 31 на праві власності зареєстровано за ТОВ «НОТ».

У судовому засіданні слідчий підтримав клопотання та просив його задовольнити з підстав у ньому наведених. Крім того вказав, що оперативним шляхом встановлено, що офісні приміщення за адресою: м. Київ, вул. Жилянська, 31 також можливо використовують АО «Міжнародна рада адвокатів», юридична компанія «Картушин Партнерз», адвокатське бюро «Itera Lex», адвокат ОСОБА_5 , однак ніякого відношення до кримінального провадження не мають.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали кримінального провадження, заслухавши пояснення слідчого, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 2 ст. 30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Згідно частини 1 статті 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установленихчастиною третьоюцієї статті.

Відповідно до частини 1 та 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Так, клопотання слідчого про надання дозволу на проведення обшуку за своїм змістом відповідає вимогам ст. 234 КПК України.

Крім того, до клопотання додані матеріали, якими слідчий обґрунтовує необхідність проведення обшуку вищевказаних офісних приміщень та неможливість іншим способом отримати вищевказані документи.

Згідно витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань, Слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32021100000000281 від 25.05.2021, зокрема, відносно ТОВ «Агентствобезпеки «ЛегіонКиїв» (ЄДРПОУ34604145),яке фактичновикористовує,офісні приміщенняза адресою:м.Київ,вул.Жилянська,31 де і планується провести обшук.

Крім того, слідчим вживались заходи спрямовані на отримання документів у добровільному порядку, зокрема, слідчим направлено запит Директору ТОВ «Агентствобезпеки «Легіон Київ» (ЄДРПОУ 34604145) щодо надання відомостей в порядку ст.ст. 40, 93 КПК України, який залишився без виконання.

Допитані в ході досудового розслідування в якості свідків колишні директори ТОВ «АБ «Легіон Київ» - ОСОБА_8 та ОСОБА_7 , вказали, що ТОВ «АБ «Легіон Київ» фактично використовує в своїй діяльності офісне приміщення за адресою: м. Київ, вул. Жилянська, буд.31, поверх 2.

Як вбачається з витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру права власності на нерухоме майно № 261965200 від17.06.2021,нежилі приміщенняза адресою:м. Київ, вул. Жилянська, буд.31 належать на праві приватної власності Товариству з обмеженою відповідальністю «НОТ» (код ЄДРПОУ 32525334).

Разом з тим прокурор в клопотанні просить надати дозвіл на проведення обшуку в офісних приміщеннях, які згідно з протоколами огляду використовує також АО «Міжнародна рада адвокатів», юридична компанія «Картушин Партнерз», адвокатське бюро «Itera Lex», адвокат ОСОБА_5 .

Однак, як встановлено в судовому засіданні та вбачається з доданих до клопотання матеріалів, АО «Міжнародна рада адвокатів», знаходиться за адресою: м. Київ, бульвар Лесі Українки, буд.29, оф.59, юридична компанія «Картушин Партнерз», знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Жилянська, 31, оф.30, адвокатське бюро «Itera Lex» знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Жилянська, 31, поверх 5, адвокат ОСОБА_5 , знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Жилянська, 31 та жодна з зазначених компаній та адвокатів не має відношення до вказаного кримінального провадження, а тому слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання в цій частині не підлягає задоволенню.

Таким чином, при зверненні до суду з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку прокурором в клопотанні та слідчим в судовому засіданні доведено, що відшукувані речі та документи мають значення для досудового розслідування, а також можливість знаходження цих речей та документів в офісних приміщеннях за адресою: м. Київ, вул. Жилянська, 31, які фактично використовує ТОВ «Агентствобезпеки «Легіон Київ» (ЄДРПОУ 34604145).

Слідчим суддею перевірені можливості та встановлено пропорційний баланс між тим, що має слідчий на меті віднайти під час проведення даного обшуку та які б мали менший ступінь втручання у права та свободи осіб, таким чином слідчий суддя не вважає його непропорційним переслідуваній меті.

У пункті 72 рішення Європейського суду «Ратушна проти України», зазначено, що коли держави вважають за необхідне вдаватись до таких заходів, як обшук житлових приміщень, з метою отримання доказів факту вчинення правопорушень, суд буде оцінювати, чи були підстави для виправдання таких заходів, відповідними та чи було дотримано принцип пропорційності. Суд також буде вивчати наявність у національному законодавстві ефективних гарантій від зловживань та свавілля та перевіряти, як ці гарантії працюють в окремому випадку, який розглядається. Критерії, які слід брати до уваги в цьому контексті це спосіб та обставини, за яких було ухвалено постанову про проведення обшуку, інші докази, доступні на той час, а також зміст та обсяг постанови. При цьому особлива увага має приділятись гарантіям, застосованим з метою обмежити розумними рамками вплив цього заходу.

Слідчий суддя, вивчивши матеріали клопотання, вважає, що обшук є співмірним та пропорційним переслідуваній меті, а саме відшукання і вилучення зазначених у клопотанні речей та документів, докази, долучені до матеріалів клопотання, об`єктивно надають підстави вважати, що відшукувані речі можуть знаходитись у вказаному приміщенні.

Враховуючи, що в судовому засіданні слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування, відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду, відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи, за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, що в своїй сукупності породжує обґрунтовану думку про дійсну наявність відповідних та достатніх підстав для проведення обшуку, а відтак свідчить про наявність підстав для надання дозволу на проведення обшуку та часткового задоволення клопотання.

Разом із цим, слідчий суддя не вбачає підстав для задоволення клопотання слідчого в частині надання дозволу на відшукання та вилучення печаток та штампів суб`єктів господарської діяльності прямо чи опосередковано підконтрольних службовим особам ТОВ «Агентство безпеки «Легіон Київ», електронного та поштового листування щодо обставин протиправної діяльності, мобільних телефонів, смартфонів, банківських карток, виданих на ім`я фізичних осіб, інших документів, що свідчать про відкриття рахунків у фінансових установах, надання фінансовими установами фінансових послуг, чисті аркушіабо бланкидокументів звідбитками печаток,штампів,підписів,документів з чорновими рукописними та друкованими записами, копій документів, що посвідчують особу, документів з вільними зразками почерку та підписів вищевказаних осіб, а також службових осіб і працівників перелічених вище підприємств та фізичних осіб, а також інших документів, які мають значення для забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування кримінального провадження, а відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду, оскільки слідчим не зазначено конкретних ознак цих речей та документів, та значення цих речей та документів для досудового розслідування, а тому на переконання слідчого судді, є належною підставою для відмови слідчому в задоволенні клопотання в цій частині.

Також, слідчий суддя не вбачає підстав для задоволення клопотання слідчого в частині надання дозволу на відшукання та вилучення грошових коштів, отриманих в результаті протиправної діяльності, оскільки на даному етапі досудового розслідування остаточний висновок щодо протиправного походження цього майна з процесуальної точки зору зробити неможливо.

Так, відшуканню та вилученню підлягають лише документи щодо діяльності ТОВ «Агентство безпеки «Легіон Київ», в тому числі по взаємовідносинам з ТОВ «Продмаркет Трейд», ТОВ «Охоронна Компанія «Спецзахист», ТОВ «Атлас О», ТОВ «Охоронний Холдінг», а саме: документи щодо фінансово-господарських взаємовідносин з суб`єктами господарювання, первинні фінансово-господарські, бухгалтерські документи, договори про відкриття рахунків у фінансових установах, виписки про рух коштів по рахунках, довіреностей направо користування(розпорядження)банківськими рахунками;заяв назняття грошовихкоштів (переведенняна рахунок),грошових чеків,чорнові записи, блокноти, робочі зошити.

Крім того слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання в частині відшукання та вилучення носіїв інформації (карти-пам`яті, флеш-накопичувачі, жорсткі диски, CD-DVD диски), а також інші пристрої, які використовуються для зберігання інформації, яка міститься на цих носіях інформації та свідчать про характер діяльності ТОВ «Агентство безпеки «Легіон Київ»; комп`ютерні, мережеві та серверні обладнання (системні блоки, ноутбуки, планшети, сервери), за допомогою яких здійснюється накопичення, передача й зберігання інформації щодо діяльності ТОВ «Агентство безпеки «Легіон Київ», підлягає задоволенню лише в частині відшукання вищевказаних речей та документів з можливістю отримання вищевказаної інформації шляхом її копіювання в електронному та паперовому вигляді.

Також заслуговує на увагу те, що у відповідності до Постанови Касаційного кримінального суду Верховного Суду від 17 лютого 2021 року, справа №263/10353/16-к, вбачається, що слідчий суддя не повинен зазначати в ухвалі конкретного слідчого або прокурора, які будуть здійснювати обшук.

Таким чином, визначення в ухвалі слідчого судді конкретного слідчого або прокурора, які мають здійснювати обшук, перебуває поза межами повноважень слідчого судді з контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні та обмежується в цій частині перевіркою того, чи є належним суб`єктом учасник кримінального провадження, який звернувся з клопотанням про проведення обшуку.

При цьому, строк дії ухвали слід встановити у межах одного місяця з дня її постановлення.

Керуючись статтями 234, 235, 309, 532 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання виконуючого обов`язки керівника Київської міської прокуратури ОСОБА_4 у кримінальному провадженні №32021100000000281, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 25.05.2021, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку задовольнити частково.

Надати дозвіл на проведення обшуку за місцем розташування офісних приміщеннях, які фактично використовує ТОВ «Агентство безпеки «Легіон Київ» (ЄДРПОУ 34604145) за адресою: м. Київ, вул. Жилянська, 31 з метою відшукання та вилучення документів щодо діяльності ТОВ «Агентство безпеки «Легіон Київ», в тому числі по взаємовідносинам з ТОВ «Продмаркет Трейд», ТОВ «Охоронна Компанія «Спецзахист», ТОВ «Атлас О», ТОВ «ОхороннийХолдінг» а саме: документи щодо фінансово-господарських взаємовідносин з суб`єктами господарювання, первинні фінансово-господарські, бухгалтерські документи, договори про відкриття рахунків у фінансових установах, виписки про рух коштів по рахунках, довіреностей направо користування(розпорядження)банківськими рахунками;заяв назняття грошовихкоштів (переведенняна рахунок),грошових чеків,чорнові записи, блокноти, робочі зошити.

Надати дозвіл на проведення обшуку за місцем розташування офісних приміщеннях, які фактично використовує ТОВ «Агентство безпеки «Легіон Київ» (ЄДРПОУ 34604145) за адресою: м. Київ, вул. Жилянська, 31 з метою відшукання носіїв інформації (карти-пам`яті, флеш-накопичувачі, жорсткі диски, CD-DVD диски), а також інші пристрої, які використовуються для зберігання інформації, яка міститься на цих носіях інформації та свідчать про характер діяльності ТОВ «Агентство безпеки «Легіон Київ»; комп`ютерні, мережеві та серверні обладнання (системні блоки, ноутбуки, планшети, сервери), за допомогою яких здійснюється накопичення, передача й зберігання інформації щодо діяльності ТОВ «Агентство безпеки «Легіон Київ» з можливістю отримання вищевказаної інформації шляхом її копіювання в електронному та паперовому вигляді.

У задоволенні іншої частини клопотання відмовити.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення, тобто до 07 серпня 2021 року.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення07.07.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу98215832
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —761/24433/21

Ухвала від 07.07.2021

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Чайка О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні