Постанова
від 03.06.2010 по справі 2а-579/10/1170
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

< Список >

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

03 червня 2010 року Справа № 2а-579/10/1170

Кіровоградський окружн ий адміністративний суд у ск ладі головуючого судді Могил ан С.В., розглянувши у відкрито му судовому засіданні о 12-45 год . адміністративну справу

за позовом: Прокурора О лександрівського району Кір овоградської області в інтер есах держави в особі Управлі ння Пенсійного фонду України в Олександрівському районі Кіровоградської області

до відповідача: Олексан дрівської районної друкарні

про стягнення заборговано сті,

за участю:

секретаря судового засід ання - Канюки І.І.,

представників:

прокурора - Коваль О.М.,

позивача - Бульбін Д.В. ,

відповідача - Гусєва Л.А ., Дмитращенко Н.В.;

Прокурор Олександрівськ ого району Кіровоградської о бласті в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Олександрів ському районі Кіровоградськ ої області звернувся з позов ом до Олександрівської район ної друкарні про стягнення з аборгованості зі збору на за гальнообов'язкове державн е пенсійне страхування в сум і 11 739,41 грн.

03.06.2010 р. до суду факсом надійшл а заява прокурора Олександрі вського району Кіровоградсь кої області про зменшення по зовних вимог (а.с.103-104), у відпові дності до якої позивач проси ть стягнути з Олександрівськ ої районної друкарні заборго ваність в сумі 10 572,28 грн.

В судове засідання з'яви вся прокурор та представник позивача, які позов підтрима ли у повному обсязі та просил и його задовольнити з підста в зазначених у позовній заяв і.

Представники відповідача заперечили проти позову, оск ільки у відповідності до Ука зу Президента України «Про с прощену систему оподаткуван ня, обліку та звітності суб' єктів малого підприємництва »від 03.07.1998 р. №729/98 суб'єкти малог о підприємництва звільняють ся від сплати збору на обов' язкове державне пенсійне стр ахування.

На підставі ч. 3 ст. 160 КАС Укр аїни в судовому засіданні 03.06.20 10 р. проголошено вступну та ре золютивну частини постанови . Виготовлення постанови у по вному обсязі відкладено у ст рок до 08.06.2010 р., про що повідомлен о після проголошення вступно ї та резолютивної частини по станови в судовому засіданні з урахуванням вимог ч. 4 ст. 167 КА С України.

Дослідивши подані сторон ами документи і матеріали, за слухавши їх пояснення, всебі чно і повно з'ясувавши всі ф актичні обставини, на яких ґр унтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають зн ачення для розгляду справи і вирішення спору по суті, адмі ністративний суд,

ВСТАНОВИВ:

Згідно ч. 1 ст. 15 Закону Укр аїни «Про загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання»від 09.07.2003 року №1058-ІV, платн иками страхових внесків до с олідарної системи є страхува льники і застраховані особи. У відповідності до п. 1 ч. 1 ст. 14 З акону України «Про загальноо бов'язкове державне пенсій не страхування», страхувальн иками та відповідно платника ми страхових внесків до Пенс ійного фонду є роботодавці, п ідприємства, установи і орга нізації, створені відповідно до законодавства України, не залежно від форми власності, виду діяльності та господар ювання, об'єднання громадян , профспілки, політичні парті ї (у тому числі філії, представ ництва, відділення та інші ві докремлені підрозділи зазна чених підприємств, установ, о рганізацій, об'єднань грома дян, профспілок, політичних п артій, які мають окремий бала нс і самостійно ведуть розра хунки із застрахованими особ ами), фізичні особи - суб'єк ти підприємницької діяльнос ті та інші особи (включаючи юр идичних та фізичних осіб - с уб'єктів підприємницької д іяльності, які обрали особли вий спосіб оподаткування (фі ксований податок, єдиний под аток, фіксований сільськогос подарський податок, придбали спеціальний торговий патент ), які використовують працю фі зичних осіб на умовах трудов ого договору (контракту) або н а інших умовах, передбачених законодавством або договора ми цивільно-правового характ еру.

Відповідно до ч. 3 ст. 15 Закону України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування»страхувальники на бувають статусу платників ст рахових внесків із дня їх реє страції у територіальному ор гані Пенсійного фонду.

В судовому засіданні встан овлено, що Олександрівська р айонна друкарня зареєстрова на в Управлінні Пенсійного ф онду України в Олександрівсь кому районі Кіровоградської області як платник страхови х внесків та є страхувальник ом.

Статтею 1 Закону України «Пр о загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування»с трахові внески - кошти відра хувань на соціальне страхува ння та збір на обов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я, сплачені згідно із законод авством, що діяло раніше; кошт и, сплачені на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування відповідно до цього Закону.

На підставі ч. 3 ст. 18 Закону Ук раїни «Про загальнообов'яз кове державне пенсійне страх ування»страхові внески є ціл ьовим загальнообов'язкови м платежем, який справляєтьс я на всій території України в порядку, встановленому цим З аконом.

Згідно ч. 4 ст. 20 Закону України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування»сплата страхових в несків здійснюється виключн о в грошовій формі шляхом вне сення відповідних сум страхо вих внесків до солідарної си стеми на банківські рахунки виконавчих органів Пенсійно го фонду.

Відповідно до ч. 6 ст. 20 З акону України «Про загальноо бов'язкове державне пенсій не страхування»страхувальн ики зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звіт ний період, не пізніше ніж чер ез 20 календарних днів із дня з акінчення цього періоду. Баз овим звітним періодом для ст рахувальників, зазначених у пунктах 1, 2, 4 статті 14 цього Зако ну є календарний місяць.

25.03.2008 р. головним спеціа лістом-економістом по контро льно-перевірочній роботі за нарахуванням та сплатою плат ежів відділу обліку надходже ння платежів управління Пенс ійного фонду України в Олекс андрівському районі Жалда к Н.В. проведено позапланов у перевірку повноти нарахува ння та своєчасності сплати с трахових внесків на загально обов'язкове державне пенсі йне страхування Олександрів ською районною друкарнею за період з 01.07.2001 р. по 01.02.2008 року, за ре зультатами якої складено акт №21 від 31.03.2008 р. (а.с.10-11). В результаті перевірки Олександрівській районній друкарні донарахов ано страхові внески в сумі 30 901 ,36 грн. та зараховано єдиного п одатку в сумі 12 178,32 грн., до випла ти залишилось 18 723,04 грн.

В судовому засіданні встановлено, що Олександрів ською районною друкарнею вка зана заборгованість частков о погашена (а.с.8-9).

Відповідно до довідк и Управління Пенсійного фонд у України в Олександрівськом у районі Кіровоградської обл асті №304/02 від 01.06.2010 р. (а.с.115) станом н а 01.06.2010 р. заборгованість Олекса ндрівської районної друкарн і зі збору на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування становить 10 572,28 грн.

З огляду на наявність заборгованості, позивач зді йснював зарахування сплати п оточних платежів в рахунок н едоїмки.

У відповідності до ч.5. ст.106 З акону України «Про загальноо бов'язкове державне пенсій не страхування»від 9 липня 2003 р оку N 1058-IV за рахунок сум, що надх одять від страхувальника або від державної виконавчої сл ужби в рахунок сплати недоїм ки, погашаються суми недоїмк и, пені та фінансових санкцій у порядку календарної черго вості їх виникнення. У разі, ко ли страхувальник має несплач ену недоїмку, пеню та фінансо ві санкції і здійснює сплату поточних сум страхових внес ків, ці суми зараховуються в р ахунок сплати недоїмки, пені та фінансових санкцій.

Суд не приймає запер ечення представників відпов ідача щодо звільнення суб'є ктів малого підприємництва в ід сплати збору на обов'язк ове державне пенсійне страху вання у відповідності до Ука зу Президента України «Про с прощену систему оподаткуван ня, обліку та звітності суб' єктів малого підприємництва »з огляду на наступне.

В судовому засіданні встановлено, що Олександрів ська районна друкарня перебу вала в період з 01.01.2001 року по 01.10.2006 року на спрощеній системі оп одаткування на підставі Указ у Президента України «Про сп рощену систему оподаткуванн я, обліку та звітності суб'є ктів малого підприємництва» від 03.07.1998 р. №729/98 (а.с.119).

У відповідності до п. 6 Указ у Президента України «Про сп рощену систему оподаткуванн я, обліку та звітності суб'є ктів малого підприємництва» від 03.07.1998 р. №729/98 суб'єкт малого п ідприємництва, який сплачує єдиний податок, не є, зокрема, платником збору на обов'язк ове державне пенсійне страху вання.

У відповідності до ч. 1 ст. 5 За кону України «Про загальнооб ов'язкове державне пенсійн е страхування»від 9 липня 2003 ро ку N 1058-IV цей Закон регулює відно сини, що виникають між суб'є ктами системи загальнообов' язкового державного пенсійн ого страхування. Дія інших но рмативно-правових актів може поширюватися на ці відносин и лише у випадках, передбачен их цим Законом, або в частині, що не суперечить цьому Закон у. Згідно ч. 2 ст. 5 зазначеного З акону виключно цим Законом в изначаються, зокрема принцип и та структура системи загал ьнообов'язкового державно го пенсійного страхування; к оло осіб, на яких поширюється його дія; перелік платників с трахових внесків, їх права та обов'язки; порядок нарахув ання, обчислення, сплати цих в несків і стягнення заборгова ності за ними.

Пунктом 1 частини 1 статті 11 З акону визначено, що загально обов'язковому державному п енсійному страхуванню підля гають громадяни України, іно земці (якщо інше не встановле но міжнародними договорами, згода на обов'язковість яки х надана Верховною Радою Укр аїни) та особи без громадянст ва, які працюють на підприємс твах, в установах, організаці ях, створених відповідно до з аконодавства України, незале жно від форми власності, виду діяльності та господарюванн я, у філіях, представництвах, в ідділеннях та інших відокрем лених підрозділах цих підпри ємств та організацій, в об'є днаннях громадян, у фізичних осіб - суб'єктів підприємн ицької діяльності та інших о сіб (включаючи юридичних та ф ізичних осіб - суб'єктів пі дприємницької діяльності, як і обрали особливий спосіб оп одаткування (фіксований пода ток, єдиний податок, фіксован ий сільськогосподарський по даток, придбали спеціальний торговий патент) на умовах тр удового договору (контракту) або працюють на інших умовах , передбачених законодавство м, або виконують роботи на заз начених підприємствах, в уст ановах, організаціях чи у фіз ичних осіб за договорами цив ільно-правового характеру.

У відповідності до статті 18 вказаного Закону страхові в нески є цільовим загальнообо в'язковим платежем, який сп равляється на всій території України в порядку, встановле ному цим Законом. Страхові вн ески не включаються до склад у податків, інших обов'язко вих платежів, що складають си стему оподаткування. На ці вн ески не поширюється податков е законодавство. Законодавст вом не можуть встановлюватис я пільги з нарахування та спл ати страхових внесків або зв ільнення від їх сплати.

Ставки, механізм справлянн я та пільги зі сплати збору на обов'язкове державне пенсі йне страхування встановлено Законом України «Про збір на обов'язкове державне пенсі йне страхування»від 26 червня 1997 року N 400/97-ВР, який як і Закон Ук раїни «Про загальнообов'яз кове державне пенсійне страх ування»не передбачає такої п ільги, як звільнення від спла ти збору на обов'язкове дер жавне пенсійне страхування д ля суб'єктів підприємницьк ої діяльності, котрі перейшл и на спрощену систему оподат кування.

Більш того, згідно ч. 1 ст. 14 Зак ону України «Про загальнообо в'язкове державне пенсійне страхування»від 09.07.2003 року №1058-І V, страхувальниками та відпов ідно платниками страхових вн есків до Пенсійного фонду є р оботодавці, підприємства, ус танови і організації, створе ні відповідно до законодавст ва України, незалежно від фор ми власності, виду діяльност і та господарювання, об'єдн ання громадян, профспілки, по літичні партії (у тому числі ф ілії, представництва, відділ ення та інші відокремлені пі дрозділи зазначених підприє мств, установ, організацій, об 'єднань громадян, профспіло к, політичних партій, які мают ь окремий баланс і самостійн о ведуть розрахунки із застр ахованими особами), фізичні о соби - суб'єкти підприємни цької діяльності та інші осо би (включаючи юридичних та фі зичних осіб - суб'єктів під приємницької діяльності, які обрали особливий спосіб опо даткування (фіксований подат ок, єдиний податок, фіксовани й сільськогосподарський под аток, придбали спеціальний т орговий патент), які використ овують працю фізичних осіб н а умовах трудового договору (контракту) або на інших умова х, передбачених законодавств ом або договорами цивільно-п равового характеру.

Таким чином, суд вважає, що с трахові внески на загальнооб ов'язкове державне пенсійн е страхування не входять до с истеми оподаткування, на них не поширюється податкове за конодавство, а іншим законод авством не встановлені пільг и з нарахування та сплати цих внесків або звільнення від ї х сплати. Отже, обов'язок спл ачувати страхові внески на з агальнообов'язкове держав не пенсійне страхування осіб , які працюють у суб'єктів пі дприємницької діяльності - платників єдиного податку, н е залежить від статусу платн ика податку.

Згідно з пунктом 16 розділу XV Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування»до приведення зако нодавства України у відповід ність із цим Законом, закони У країни та інші нормативно-пр авові акти застосовуються в частині, що не суперечить йом у, що узгоджується з позицією Верховного суду України, вик ладеною і постанові № 09/182 від 27 ж овтня 2009 року.

З огляду на вищевикл адене, враховуючи ненадання відповідачем доказів сплати страхових внесків або інших доказів в обґрунтування від сутності заборгованості, вра ховуючи відсутність між стор онами спору в частині арифме тичних обрахунків, суд прихо дить до висновку, що факт забо ргованості Олександрівсько ї районної друкарні в сумі 10 572 ,28 грн. знайшов підтвердження в ході судового розгляду, а пр окурор Олександрівського ра йону Кіровоградської област і в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Олександрівському районі Кіровоградської обла сті має всі підстави передба чені законом, для звернення д о суду з позовом про її стягне ння.

Так як судове рішення ухвалене по справі у якій поз ивачем є суб'єкт владних по вноважень, а відповідачем - юридична особа, у відповідно сті до ч. 4 ст. 94 КАС України, судо ві витрати, здійснені позива чем, з відповідача не стягуют ься.

На підставі викладен ого, керуючись ст. ст. 86, 94, 158-163, 167 Ко дексу адміністративного суд очинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити в повному обсязі.

2. Стягнути з Олександр івської районної друкарні ко д ЄДРПОУ 02467372 (27300, смт. Олександрі вка, Кіровоградської області , вул. Радянська, 1) на користь Уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в Олександрівському ра йоні Кіровоградської област і заборгованість зі збору на загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування в с умі 10 572,28 грн. (десять тисяч п'я тсот сімдесят дві грн. 28 коп.)

Постанова суду набир ає законної сили після закін чення строку подання заяви п ро апеляційне оскарження, як що таку заяву не було подано. Я кщо було подано заяву про апе ляційне оскарження, але апел яційна скарга не була подана у строк, постанова суду набир ає законної сили після закін чення цього строку.

Постанова суду може б ути оскаржена до Дніпропетро вського апеляційного адміні стративного суду через Кіров оградський окружний адмініс тративний суд шляхом подачі в 10- денний строк з дня її прого лошення, а в разі складення по станови у повному обсязі від повідно до ст. 160 КАС України - з дня складення постанови у п овному обсязі, заяви про апел яційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів а пеляційної скарги, або в поря дку ч. 5 ст. 186 КАС України.

Повний текст постано ви виготовлено 11 червня 2010 року .

Суддя Кіровоградсько го окружного

адміністративного суду С.В. Могилан

Дата ухвалення рішення03.06.2010
Оприлюднено04.09.2010
Номер документу9824099
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-579/10/1170

Постанова від 03.06.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

С.В. Могилан

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні