Постанова
від 17.05.2010 по справі 2а-2218/10/2570
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-2218/10/2570

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 травня 2010 р. м. Чернігів

Чернігівський окруж ний адміністративний суд у с кладі:

Головуючої судді - Гром Л.М .

При секретарі - Тищенко М.В .

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу за адміністративним позовом У правління Пенсійного фо нду України в Бахмацькому ра йоні до фізичної особи-підпр иємця ОСОБА_2 про стягненн я заборгованості зі сплати с трахових внесків, -

В С Т А Н О В И В :

06.05.2010 року позивач звернув ся до суду з адміністративни м позовом до фізичної особи - підприємця ОСОБА_2 про ст ягнення заборгованості по сп латі внесків на загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування в сумі 2422,93 грн. Свої вимоги мотивує тим, що відпов ідач зареєстрований в управл інні Пенсійного фонду Ук раїни в Чернігівському район і, як платних страхових внеск ів на загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я і зобов' язаний сплачуват и такі внески до УПФ відповід но до Закону України «Про заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування».

В судове засідання ст орони не з' явились, про час т а місце розгляду справи спов іщались завчасно та належним чином, від позивача на адресу суду надійшла заява про розг ляд справи за відсутності їх представника.

На підставі ч.3 ст. 160 КАС Украї ни в судовому засіданні 17 трав ня поточного року проголошен о вступну та резолютивну час тини постанови. Виготовлення постанови у повному обсязі в ідкладено на 19.05.2010 року, про що п овідомлено після проголошен ня вступної та резолютивної частини постанови в судовому засіданні з урахуванням вим ог ч.4 ст. 167 КАС України.

Розглянувши подані сторон ами документи і матеріали, вс ебічно і повно з' ясувавши в сі фактичні обставини, на яки х ґрунтується позов, об' єкт ивно оцінивши докази, які маю ть юридичне значення для роз гляду справи і вирішення спо ру по суті, суд вважає, що позо в підлягає задоволенню на сл ідуючих підставах.

Судом встановлено, що фізич на особа - підприємець ОСО БА_2 зареєстрована в управл інні Пенсійного фонду Ук раїни в Бахмацькому районі я к платник внесків на загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування на загальни х підставах з 18.05.2007 року, реєстр аційний номер 2615. Відповідно д о статті 14 Закону України «Про загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування» (д алі Закону) відповідач є стра хувальником, а згідно частин и 1 статті 15 Закону страхуваль ники є платниками страхових внесків до солідарної систем и. Частиною 3 статті 15 Закону за значено, що страхувальники н абувають статусу платників с трахових внесків до Пенсій ного фонду з дня взяття їх н а облік територіальним орган ом Пенсійного фонду.

Згідно розрахунку суми заб оргованості по страхових вне сках на загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння фізичної особи - підпри ємця ОСОБА_2 станом на 01.03.2010 р оку, наданого позивачем, стан овить 2422,93 грн.

У відповідності до частини 6 статті 20 Закону страхувальн ики зобов'язані сплачувати с трахові внески, нараховані з а відповідний базовий звітни й період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня зак інчення цього періоду, який д ля відповідача є календарний місяць. Суми страхових внеск ів своєчасно не нараховані т а/або не сплачені страхуваль никами у строки, визначені ст аттею 20 цього Закону, відповід но до частини 2 статті 106 Закону вважаються простроченою заб оргованістю із сплати страхо вих внесків (недоїмка) і стягу ються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових са нкцій.

Щодо відповідача Пенсійн им фондом були прийняті ріш ення № 84, 85, 86 від 04.03.2010 року про заст осування фінансових санкцій за донарахування органом П енсійного фонду України аб о страхувальником сум своєча сно не обчислених та не сплач ених страхових внесків.

Відповідно до ст. 106 Закону те риторіальні органи Пенсі йного фонду за формою і у строки, визначені правлінн ям Пенсійного фонду, н адсилають страхувальникам, я кі мають недоїмку, вимогу про її сплату. Протягом десяти р обочих днів із дня одержан ня вимоги про сплату недоїмк и страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та су ми фінансових санкцій.

Згідно п. 8 Інструкції про по рядок обчислення і сплати ст рахувальниками та застрахов аними особами внесків на заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування до Пенс ійного фонду України, затве рдженої постановою Правлінн я Пенсійного фонду Украї ни 19.12.2003 року № 21-1 (далі - Інструк ція) суми страхових внесків, с воєчасно не нараховані та/аб о не сплачені страхувальника ми у строки, визначені пункта ми 5.1, 5.2, 5.3 цієї Iнструкції, у тому числі обчислені органами П енсійного фонду, уважаютьс я простроченою заборгованіс тю із сплати страхових внеск ів (далі - недоїмка) і стягую ться з нарахуванням пені та з астосуванням фінансових сан кцій. Органи Пенсійного ф онду надсилають страхувальн икам вимогу про сплату недої мки у випадках: а) якщо дані до кументальних перевірок резу льтатів діяльності страхува льника свідчать про донараху вання сум страхових внесків; б) якщо страхувальник має на к інець звітного базового пері оду недоїмку зі сплати страх ових внесків; в) якщо страхува льник має на кінець звітного періоду борги зі сплати фіна нсових санкцій (штрафів) та пе ні. У випадку а) вимога надсила ється одночасно з актом доку ментальної перевірки. У випа дку б) вимога надсилається що місяця протягом п'яти робочи х днів, наступних за звітним б азовим періодом. Вимога форм ується на підставі даних осо бових рахунків платників на всю суму боргу. Згідно п. 8.3. Інс трукції вимога формується на підставі актів документальн их перевірок та облікових да них з карток особових рахунк ів страхувальників.

УПФУ в Бахмацькому районі в ідповідачу надсилався корін ець вимоги від 04.03.2010 року № Ф 500, як у відповідач отримав, але не о скаржив.

Відповідно до п. 6 ч. 2 ст. 17 Зако ну України «Про загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування», страхувальник з обов' язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в у становлені строки та в повно му обсязі страхові внески. Ст рахові внески - це кошти від рахувань на соціальне страху вання та збір на обов' язков е державне пенсійне страхува ння, сплачені згідно із закон одавством, що діяло раніше; к ошти, сплачені на загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування відповідно до цього Закону.

Згідно ст. 20 Закону України « Про загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування », обчислення страхових внес ків застрахованих осіб, здій снюється страхувальниками н а підставі бухгалтерських та інших документів, відповідн о до яких провадиться нараху вання (обчислення) або які під тверджують нарахування (обчи слення) заробітної плати (дох оду), грошового забезпечення , на які відповідно до цього За кону нараховуються страхові внески. Сплата страхових вне сків здійснюється виключно в грошовій формі. Страхувальн ики зобов'язані сплачувати с трахові внески, нараховані з а відповідний базовий звітни й період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня зак інчення цього періоду.

На підставі ч. 3 ст. 106 закону Ук раїни «Про загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування», у разі якщо страхува льник, який одержав вимогу те риторіального органу Пенс ійного фонду про сплату нед оїмки і протягом десяти робо чих днів після її отримання н е сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з застос ованою до нього фінансовою с анкцією, включеної до вимоги , або не узгодив вимогу з відпо відним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимо гу в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник уз годив вимогу, але не сплатив у згоджену суму недоїмки протя гом десяти робочих днів післ я отримання узгодженої вимог и, відповідний орган Пенсій ного фонду звертається в ус тановленому законом порядку і подає вимогу про сплату нед оїмки до відповідного підроз ділу державної виконавчої сл ужби. У зазначених випадках о рган Пенсійного фонду та кож має право звернутися до с уду з позовом про стягнення н едоїмки.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених статтею 72 цього Кодек су.

За таких обставин та врахов уючи те, що сума заборгованос ті є узгодженою, відповідаче м не оскаржена, суд дійшов вис новку, що адміністративний п озов Управління Пенсійног о фонду України в Бахмацько му районі Чернігівської обла сті до фізичної особи - підпри ємця ОСОБА_2 підлягає задо воленню повністю.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб'єкта владних повноваже нь, пов'язаних із залученням с відків та проведенням судови х експертиз, судові витрати (с удовий збір) згідно ч. 4 ст. 94 КАС України стягненню з відпові дача не підлягають.

Керуючись ст. ст. 17, 18, 41, 70, 71, 104, 122 КА С України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

Позовні вимоги задоволь нити в повному обсязі.

Стягнути з фізичної особи-п ідприємця ОСОБА_2 на корис ть Управління Пенсійного фонду України в Бахмацькому районі (р/р 260001875 в ЧОД «Райффайз енбанк «Аваль», МФО 353348, код 03794727) з аборгованість зі сплати стра хових внесків на загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування в сумі 2422,93 грн.

Постанова може бути оскарж ена до Київського апеляційно го адміністративного суду пр отягом десяти днів з дня її ск ладання в повному обсязі, осо бою, яка оскаржує постанову, з а правилами, встановленими с т. ст. 185-187 КАС України, шляхом по дання через суд першої інста нції заяви про апеляційне ос карження. Заява про апеляцій не оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складе ння постанови у повному обся зі відповідно до статті 160 цьо го Кодексу - з дня складення в повному обсязі. Якщо постано ву було проголошено у відсут ності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяв и про апеляційне оскарження обчислюється з дня отримання нею копії постанови. Апеляці йна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційн е оскарження.

Суддя Гром Л.М.

СудЧернігівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.05.2010
Оприлюднено08.09.2010
Номер документу9824734
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2218/10/2570

Ухвала від 07.05.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Гром Л.М.

Постанова від 17.05.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Гром Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні