Постанова
від 08.06.2010 по справі 2а-2477/10/2570
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-2477/10/2570

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 червня 2010 р. м. Чернігів

Чернігівський окружний ад міністративний суд в складі:

головуючого судді Сорочко Є.О.,

при секретарі Сердюк Д.О.,

з участю представника пози вача Ющенко Т.О.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду справу за адміністра тивним позовом управління Пе нсійного фонду України в Мен ському районі Чернігівської області до відкритого акціо нерного товариства «Макошин ський завод «Сільгоспмаш» п ро стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків та фактичних витрат на випла ту та доставку пенсій, -

В С Т А Н О В И В:

Управління пенсійного фон ду України в Менському район і Чернігівської області (дал і - УПФУ в Менському районі) з вернулось до суду з адмініст ративним позовом до відкрито го акціонерного товариства « Макошинський завод «Сільгос пмаш» (далі - ВАТ «Макошинсь кий завод «Сільгоспмаш») про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державн е соціальне страхування за л ютий, березень 2010 року в розмір і 971,52 грн. та витрат на виплату т а доставку пенсій, призначен их на пільгових умовах за бер езень, квітень 2010 року в розмір і 4012 грн. Свої вимоги мотивує т им, що відповідач зареєстров аний в УПФУ в Менському район і, як платних страхових внеск ів на загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я і зобов' язаний сплачуват и такі внески до ПФУ відповід но до Закону України «Про заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування», але з азначені суми страхових внес ків не сплачує у строки, встан овлені законодавством Украї ни. Відповідно до Інструкції про порядок обчислення і спл ати страхувальниками та заст рахованими особами внесків н а загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування до П енсійного фонду України відп овідачу була направлена вимо га про сплату боргу, яку остан ній отримав, однак суму, зазна чену в вимозі не сплатив. Крім того згідно з розрахунків уп равління, за відповідачем ра хується заборгованість з від шкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсі й, яка відповідачем в доброві льному порядку не сплачена.

Представник позивача в суд овому засіданні позов підтри мала та просила його задовол ьнити в повному обсязі, посил аючись на обставини, викладе ні в позовній заяві.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, про дату, час та місце судо вого розгляду повідомлявся в установленому порядку, прич ини неявки суду не повідомив .

Розглянувши подані сторон ами документи і матеріали, за слухавши пояснення представ ника позивача, всебічно і пов но з' ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуєть ся позов, об' єктивно оцінив ши докази, які мають юридичне значення для розгляду справ и і вирішення спору по суті, су д вважає, що позов підлягає за доволенню з наступних підста в.

ВАТ «Макошинський завод «С ільгоспмаш» (ідентифікаційн ий код 00236079) зареєстроване Менс ькою районною державною адмі ністрацією Чернігівської об ласті 30.08.1999 року та його місцезн аходження станом на 07.06.2010 року є вул. Леніна, смт. Мокошине, Мен ського району Чернігівської області, що підтверджується довідкою з Єдиного державно го реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємці в.

Згідно ст. 1 Закону України « Про державну реєстрацію юрид ичних осіб та фізичних осіб - підприємців» місцезнаходже ння юридичної особи - адреса о ргану або особи, які відповід но до установчих документів юридичної особи чи закону ви ступають від її імені (далі - в иконавчий орган). Стаття 19 вка заного Закону передбачає, що єдиний державний реєстр ств орюється з метою забезпеченн я органів державної влади, а т акож учасників цивільного об ороту достовірною інформаці єю про юридичних осіб та фізи чних осіб - підприємців з Єдин ого державного реєстру. В Єди ному державному реєстрі, від повідно ст. 17 Закону, містятьс я відомості щодо юридичної о соби, зокрема про місцезнахо дження юридичної особи.

Відповідно до статті 14 Зако ну України «Про загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування» (далі Закону) Чер нігівська обласна організац ія політичної партії «Народн ий союз «Наша Україна» є стра хувальником, а згідно частин и 1 статті 15 Закону страхуваль ники є платниками страхових внесків до солідарної систем и. Частиною 3 статті 15 Закону за значено, що страхувальники н абувають статусу платників с трахових внесків до Пенсійно го фонду з дня взяття їх на обл ік територіальним органом Пе нсійного фонду. Відповідача зареєстровано в УПФУ в Менсь кому районі, як платника стра хових внесків на загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування.

Згідно наданого відповіда чем до УПФУ в Менському район і розрахунку сум страхових в несків на загальнообов' язк ове пенсійне страхування, що підлягають сплаті за лютий-б ерезень 2010 року, які є в матеріа лах справи, сума внесків відп овідачем нарахована у розмір і 971,52 грн.

У відповідності до частини 6 статті 20 Закону страхувальн ики зобов'язані сплачувати с трахові внески, нараховані з а відповідний базовий звітни й період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня зак інчення цього періоду, який д ля відповідача є календарний місяць. Суми страхових внеск ів своєчасно не нараховані т а/або не сплачені страхуваль никами у строки, визначені ст аттею 20 цього Закону, відповід но до частини 2 статті 106 Закону вважаються простроченою заб оргованістю із сплати страхо вих внесків (недоїмка) і стягу ються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових са нкцій.

Відповідно до ст. 106 Закону те риторіальні органи Пенсійн ого фонду за формою і у стр оки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсила ють страхувальникам, які маю ть недоїмку, вимогу про її спл ату. Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимо ги про сплату недоїмки страх увальник зобов'язаний сплати ти суми недоїмки та суми фіна нсових санкцій.

Згідно п. 8 Інструкції про по рядок обчислення і сплати ст рахувальниками та застрахов аними особами внесків на заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування до Пенсій ного фонду України, затвердж еної постановою Правління Пе нсійного фонду України 19.12.2003 ро ку № 21-1 (далі - Інструкція) сум и страхових внесків, своєчас но не нараховані та/або не спл ачені страхувальниками у стр оки, визначені пунктами 5.1, 5.2, 5.3 ц ієї Iнструкції, у тому числі об числені органами Пенсійного фонду, уважаються простроче ною заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - не доїмка) і стягуються з нараху ванням пені та застосуванням фінансових санкцій. Органи П енсійного фонду надсилають с трахувальникам вимогу про сп лату недоїмки у випадках: а) як що дані документальних перев ірок результатів діяльності страхувальника свідчать про донарахування сум страхових внесків; б) якщо страхувальни к має на кінець звітного базо вого періоду недоїмку зі спл ати страхових внесків; в) якщо страхувальник має на кінець звітного періоду борги зі сп лати фінансових санкцій (штр афів) та пені. У випадку а) вимо га надсилається одночасно з актом документальної переві рки. У випадку б) вимога надсил ається щомісяця протягом п'я ти робочих днів, наступних за звітним базовим періодом. Ви мога формується на підставі даних особових рахунків плат ників на всю суму боргу. Згід но п. 8.3. Інструкції вимога форм ується на підставі актів док ументальних перевірок та обл ікових даних з карток особов их рахунків страхувальників .

Відповідачу, відповідно до Інструкції сформована та на правлена вимога № Ю-400 від 02.04.2010 р оку про сплату боргу, яка відп овідачем отримана, але борг н е сплачено.

Відповідно ст. 106 Закону Укра їни «Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання» у разі якщо страхуваль ник, який одержав вимогу тери торіального органу Пенсійн ого фонду про сплату недоїм ки і протягом десяти робочи х днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з засто сованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимог и, або не узгодив вимогу з відп овідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимог у в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплат ив узгоджену суму недоїмки п ротягом десяти робочих днів після отримання узгодженої в имоги, відповідний орган Пен сійного фонду звертається в установленому законом пор ядку і подає вимогу про спла ту недоїмки до відповідного підрозділу державної вико навчої служби. У зазначен их випадках орган Пенсійног о фонду також має право зв ернутися до суду чи госпо дарського суду з позовом пр о стягнення недоїмки.

У ВАТ «Макошинський завод « Сільгоспмаш» працювали ОС ОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, я ким призначено пільгові пенс ії на підставі абзаців «б»-«з » ст. 13 Закону України «Про пен сійне забезпечення», відпові дно ОСОБА_2 з 24.08.2005 року, ОСО БА_3 з 30.10.2006 року, ОСОБА_4 з 27.08. 2009 року, що підтверджується ві дповідними довідками, видани ми відповідачем та розпорядж еннями УПФУ про призначення пільгових пенсій.

Згідно з пунктом 2 розділу XV П рикінцевих положень Закону У країни «Про загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання» пенсійне забезпеченн я застрахованих осіб, які пра цювали або працюють на підзе мних роботах, на роботах з осо бливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за спи ском N 1 та на інших роботах із ш кідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв , робіт, професій, посад і пока зників, затверджених Кабінет ом Міністрів України, та за ре зультатами атестації робочи х місць, на посадах, що дають п раво на призначення пенсії з а віком на пільгових умовах а бо за вислугу років, які відпо відно до законодавства, що ді яло раніше, мали право на пенс ію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавч им актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійно го забезпечення через профес ійні та корпоративні фонди: 1) особам, зазначеним в абзаці п ершому цього пункту, пенсії п ризначаються за нормами цьог о Закону в разі досягнення пе нсійного віку та наявності т рудового стажу, передбаченог о Законом України «Про пенсі йне забезпечення». При цьому зберігається порядок покрит тя витрат на виплату і достав ку цих пенсій, що діяв до набра ння чинності цим Законом.

Згідно ст.2 Закону України « Про збір на обов'язкове держа вне пенсійне страхування» об 'єктом оподаткування для пла тників збору є фактичні витр ати на виплату та доставку пе нсій, призначених відповідно до пунктів «б»-«з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забез печення» до досягнення праці вниками пенсійного віку, пер едбаченого ст. 12 цього закону.

Статтею 1 Закону України «П ро загальнообов'язкове держа вне пенсійне, страхування» в изначено, що страхові внески - кошти відрахувань на соці альне страхування та збір на обов'язкове державне пенсій не страхування, сплачені згі дно із законодавством, що дія ло раніше; кошти, сплачені на з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування відпов ідно до цього закону.

Згідно п.6.4 - 6.5 розділу 6 Інст рукції про порядок обчисленн я і сплати страхувальниками та застрахованими особами вн есків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня до Пенсійного фонду Украї ни, затвердженою постановою правління Пенсійного фонду У країни від 19 грудня 2003 року №21-1 (д алі - Інструкція), розмір сум до відшкодування на поточни й рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України що річно у розрахунках фактични х витрат на виплату та достав ку пільгових пенсій, признач ених відповідно до частини 2 П рикінцевих положень Закону У країни «Про загальнообов' я зкове державне пенсійне стра хування», які надсилаються п ідприємствам до 20-го січня пот очного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахо ваних) пенсій. Розрахунки скл адаються на підставі відомос тей відділів з призначення п енсій органів Пенсійного фон ду України, які подаються згі дно з додатком 8 до 1 січня пото чного року та протягом 10 днів з дня прийняття рішення про п ризначення нової пенсії.

Згідно п.6.8 розділу 6 Інструкц ії, підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійн ого фонду зазначену в повідо мленні місячну суму фактични х витрат на виплату та достав ку пенсій, призначених на піл ьгових умовах. У разі зміни ро зміру пенсії або настання об ставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсі онера, зміна місця проживанн я та ін.), органи Пенсійного фо нду повідомляють про це підп риємства в місячний термін з моменту виникнення цих обст авин. Суми фактичних витрат н а виплату та доставку пільго вих пенсій за період з дати пр изначення пенсії до дати скл адання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставк у пільгових пенсій, призначе них відповідно до частини 2 Пр икінцевих положень Закону Ук раїни «Про загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування», сплачуються одночас но із оплатою фактичних витр ат на виплату та доставку піл ьгових пенсій за перший пото чний місяць.

Відповідно до розрахунків УПФУ в Менському районі факт ичних витрат на виплату та до ставку пенсій, призначених в ідповідно до частини 2 Прикін цевих положень Закону Україн и «Про загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я» в частині пенсій, призначе них відповідно до статті 13 Зак ону України «Про пенсійне за безпечення» загальний розмі р таких витрат за березень, кв ітень 2010 року складає 4012,20 грн. Ви щевказані розрахунки відпов ідачем отримані та у встанов леному законом порядку не ос каржені.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги управління П енсійного фонду України в Ме нському районі Чернігівсько ї області до відкритого акці онерного товариства «Макоши нський завод «Сільгоспмаш» є законними, обґрунтованими т а підлягають задоволенню, а з аборгованість стягненню на к ористь управління Пенсійног о фонду України в Менському р айоні Чернігівської області .

Керуючись ст.ст. 122, 158 - 163, 167, Кодек су адміністративного судочи нства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в Менському районі Ч ернігівської області до відк ритого акціонерного товарис тва «Макошинський завод «Сіл ьгоспмаш» - задовольнити в по вному обсязі.

Стягнути з відкритого акці онерного товариства «Макоши нський завод «Сільгоспмаш» ( ідентифікаційний код 00236079) на к ористь управління Пенсійног о фонду України в Менському р айоні Чернігівської області заборгованість з фактичних витрат на виплату та доставк у пільгових за березень, квіт ень 2010 року в сумі 4012 (чотири тис ячі дванадцять) грн. 20 коп. на р\ р 2560330301293 та заборгованість зі сп лати страхових внесків на за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування за лю тий, березень 2010 року в сумі 971 (д ев' ятсот сімдесят одна) грн . 52 коп. на р\р 2560630304293 в Менському ві дділенні ВАТ «Державний Ощад ний банк України-3061», МФО 343110.

Постанова відповідно до ч. 1 ст. 254 КАС України набирає зако нної сили після закінчення с троку для подання заяви про а пеляційне оскарження, встано вленого цим Кодексом, якщо та ку заяву не було подано.

Постанова може бути оскарж ена до Київського апеляційно го адміністративного суду пр отягом десяти днів з дня її ск ладання в повному обсязі, а я кщо постанову було проголоше но у відсутності особи, яка бе ре участь у справі, то з дня от римання нею копії постанови, за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 КАС України, шляхом п одання через суд першої інст анції заяви про апеляційне о скарження. Апеляційна скарга на постанову суду першої інс танції подається протягом дв адцяти днів після подання за яви про апеляційне оскарженн я. Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження, якщо скарга подає ться у строк, встановлений дл я подання заяви про апеляцій не оскарження.

Дата виготовлення та підп исання постанови в повному о бсязі - 11 червня 2010 р.

Суддя: Сорочко Є.О.

СудЧернігівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.06.2010
Оприлюднено08.09.2010
Номер документу9824822
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2477/10/2570

Ухвала від 18.05.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Сорочко Є.О.

Постанова від 08.06.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Сорочко Є.О.

Постанова від 08.06.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Сорочко Є.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні