Ухвала
від 13.07.2021 по справі 127/17597/21
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 127/17597/21

Провадження 1-кс/127/8032/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 липня 2021 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

секретаря ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

підозрюваної ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання прокурора відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих Територіального управління Державного бюро розслідувань Вінницької обласної прокуратури ОСОБА_3 , про продовження строку відсторонення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від посади старшого державного ревізора-інспектора Вінницького відділу камеральних перевірок управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків ГУ ДПС у Вінницькій області, в рамках кримінального провадження № 62020240000000172 внесеного до ЄРДР 14.02.2020, за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 368, ч. 3 ст. 368 КК України, за фіксації судового розгляду технічними засобами, -

В С Т А Н О В И В :

09.07.2021 до слідчого судді надійшло вказане клопотання.

Клопотання обґрунтовано тим, що слідчим проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62020240000000172 від 14.02.2020, за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 368, ч. 3 ст. 368 КК України, в ході чого виникла необхідність у продовженні відстороненні підозрюваного від займаної посади.

Під час розгляду з матеріалів клопотання встановлено, що ОСОБА_4 , будучи посадовою особою - старшим державним ревізором-інспектором відділу податків і зборів з юридичних осіб Вінницького управління податкового адміністрування, будучи наділеною правом проводити камеральні перевірки підконтрольних їй платників податків та вирішувати питання про застосування до них штрафних санкцій в разі порушення ними податкового законодавства, а також здійснювати сервісне обслуговування платників, маючи корисливий мотив та з метою поліпшення свого майнового становища, приблизно у лютому 2020 (точна дата слідством не встановлена), вирішила одержати неправомірну вигоду в завуальованій формі від суб`єкта господарювання, якого вона обслуговує, за надання консультацій щодо правильного та вчасного подання податкової звітності, завчасне попередження про необхідність подачі декларацій та про своєчасність внесення відповідних коригувань до вже поданих податкових декларацій, з метою уникнення негативних наслідків для суб`єкта господарювання у вигляді нарахування штрафних санкцій та відповідно проведення камеральних перевірок без виявлення порушень щодо них у подальшому. Реалізуючи свій злочинний умисел ОСОБА_4 , отримала від бухгалтера ПВМП «Горняк» (ЄДРПОУ 13307800) ОСОБА_6 на картковий рахунок № НОМЕР_1 , належний ОСОБА_4 грошові кошти в сумі 300 гривень.

Таким чином, ОСОБА_4 , підозрюється у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 368 КК України - одержання службовою особою, неправомірної вигоди для себе за вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду будь-якої дії з використанням наданої їй влади та службового становища.

Після цього, ОСОБА_4 під тим самим приводом, в період з березня по листопад 2020 за надання консультацій щодо правильного та вчасного подання податкової звітності, завчасне попередження про необхідність подачі декларацій та про своєчасність внесення відповідних коригувань до уже поданих податкових декларацій, з метою уникнення негативних наслідків для суб`єкта господарювання у вигляді нарахування штрафних санкцій та відповідно проведення камеральних перевірок без виявлення порушень щодо них у подальшому, одержала неправомірну вигоду в завуальованій формі від суб`єктів господарювання ТОВ «Сіті хауз» (ЄДРПОУ 40499037), ТОВ «Асток В» (ЄДРПОУ 36200187), ТОВ «Кріон-авто» (ЄДРПОУ 1584400), ТОВ «Некст Агро» (ЄДРПОУ 42123184), ТО «Садлогістик» (ЄДРПОУ 39369840), ТОВ «ЛВ Транс» (ЄДРПОУ 42122594), ТОВ «Мінерал СГ» (ЄДРПОУ 41503777), ПВМП «Горняк» (ЄДРПОУ 13307800), яких вона обслуговує, в загальній сумі 6700 грн.

Таким чином, ОСОБА_4 підозрюється у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України - одержання службовою особою, неправомірної вигоди для себе за вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду будь-якої дії з використанням наданої їй влади та службового становища, вчинене повторно.

У зв`язку із вищевикладеним, слідчим 14.05.2021 оголошену про підозру ОСОБА_4 у вчинені кримінальних правопорушень, передбачених

ч. 1 ст. 368,ч. 3 ст. 368 КК України.

У подальшому, ухвалою Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 18.05.2021 стосовно підозрюваної ОСОБА_4 застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, який полягає в забороні залишати житло за адресою: АДРЕСА_1 , в період часу з 23.00 години по 06.00 годину ранку наступного дня без дозволу слідчого, прокурора або суду.

Крім того, ухвалою слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 18.05.2021 підозрювану ОСОБА_4 відсторонено від займаної нею посади - старшого державного ревізора-інспектора Вінницького відділу камеральних перевірок управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків ГУ ДПС у Вінницькій області на строк по 14 липня 2021 року включно.

Пунктом 4 частини 3 статті 219 КПК України передбачено, що досудове розслідування повинно бути закінчено протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Водночас, закінчити досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні в зазначений вище строк, який спливає 14.07.2021, неможливо, внаслідок особливої складності даного кримінального провадження, що зумовлено обсягом та специфікою процесуальних дій, необхідних для здійснення досудового розслідування, завершення процес розсекречення проведених негласних (слідчих) розшукових дій, які на даний час тривають, тощо. У зв`язку з цим строк досудового розслідування у кримінальному провадженні продовжено до 3 місяців, тобто до 14.08.2021 постановою заступника керівника Вінницької обласної прокуратури від 08.07.2021.

Зокрема, для завершення досудового розслідування, всебічного, повного та неупередженого дослідження всіх обставин вчиненого злочину, необхідно виконати наступні слідчі (розшукові) дії: провести допити інших свідків та у разі наявності розбіжностей у показах одночасні допити із свідками та підозрюваною ОСОБА_4 , допитати про обставини кримінального провадження підозрювану, оголосити підозрюваній ОСОБА_4 кінцеву підозру, завершити визначений законодавством процес (порядок) розсекречування матеріалів отриманих за наслідками проведення негласних (слідчих) розшукових дій (матеріальних носіїв інформації), за результатами вивчення яких необхідно допитати свідків, в порядку ст. 290 КПК України надати підозрюваній та її захисникам доступ до матеріалів досудового розслідування; скласти обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування.

Результати проведених слідчих (розшукових) та негласних слідчих (розшукових) дій, а також допити свідків, в сукупності з іншими доказами, мають важливе значення для закінчення досудового розслідування, подальшого судового розгляду та в цілому встановленню усіх обставин кримінального провадження.

Водночас, строк дії згаданої вище ухвали слідчого судді від 17.05.2021, якою підозрювану ОСОБА_4 відсторонено від посади, закінчується 14.07.2021, а обставини, які стали підставою для відсторонення ОСОБА_4 від посади, продовжують існувати.

Так, ОСОБА_4 , перебуває на посаді старшого державного ревізора-інспектора Вінницького відділу камеральних перевірок управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків ГУ ДПС у Вінницькій області.

Перебуваючи на обумовленій посаді, використовуючи своє становище, матиме реальну можливість впливати на свідків у даному кримінальному провадженні та працівників ГУ ДПС у Вінницькій області, яким можуть бути відомі обставини вчинення кримінального правопорушення.

При цьому, продовжуючи обіймати зазначену посаду підозрювана матиме можливість іншим чином протиправно перешкоджати кримінальному провадженню.

Викладені обставини є достатніми для переконання того, що підозрювана, перебуваючи на обумовленій посаді, використовуючи своє службове становище, матиме реальну можливість вчинити дії спрямовані на знищення чи підроблення документів, вчинення інших дій що можуть мати значення для досудового розслідування і судового розгляду провадження.

На підставі викладеного, з метою всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин вищевказаного кримінального провадження, надання їм належної правової оцінки та забезпечення прийняття законних, обґрунтованих і неупереджених процесуальних рішень у розумні та/або передбаченні КПК України строки, керуючись ст. 7, 36, 38, 39, 40, 131, 132, 154 158 КПК України, прокурор просив слідчого суддю клопотання задовольнити.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав, вважаючи наявними всі законні підстави для задоволення клопотання на підставі викладених в ньому доводів.

Підозрювана та її захисник заперечили проти клопотання прокурора.

Заслухавши учасників судового розгляду, вивчивши клопотання та дослідивши матеріали, якими воно обґрунтовується, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

ОСОБА_4 є підозрюваною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 368, ч. 3 ст. 368 КК України.

Ухвалою слідчого судді відсторонено підозрювану ОСОБА_4 від посади старшого державного ревізора-інспектора Вінницького відділу камеральних перевірок управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків ГУ ДПС у Вінницькій області.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні продовжено до 14.08.2021.

Відповідно до ч. 1ст. 154 КПК Українивідсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого злочину, і незалежно від тяжкості злочину - щодо особи, яка є службовою особою правоохоронного органу.

При вирішенні клопотання слідчий суддя у відповідності до вимог ст. 155,157 КПК Українивраховує наявність правових підстав для відсторонення від займаної посади ОСОБА_4 , яка підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, обґрунтованість підозри. Також слідчим суддею враховано обставини вчинення інкримінованого діяння, які вказують на те, що перебування на займаній посаді сприяло вчиненню даного кримінального правопорушення, дані про займану посаду, необхідність відсторонення від посади для запобігання незаконному впливу на інших осіб у кримінальному провадженні, а також позицію підозрюваної.

У відповідності до ч. 2ст. 158 КПК Українислідчим суддею враховано що обставини, які стали підставою для відсторонення від посади, продовжують існувати, та сторона обвинувачення не мала можливості забезпечити досягнення цілей, заради яких було здійснено відсторонення від посади, іншими способами протягом дії попередньої ухвали, а також те, що досудове розслідування у кримінальному провадженні продовжено до 14.08.2021.

Відтак клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст.155-157,309,392,394-395 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих Територіального управління Державного бюро розслідувань Вінницької обласної прокуратури ОСОБА_3 задовольнити.

Продовжити строк відсторонення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від посади старшого державного ревізора-інспектора Вінницького відділу камеральних перевірок управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків ГУ ДПС у Вінницькій області, до 14 серпня 2021 року, в межах строку досудового розслідування.

Організацію направлення та контроль за виконанням ухвали слідчого судді про продовження відсторонення ОСОБА_4 від посади покласти на слідчого, який провадить досудове розслідування кримінального провадження.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її оголошення, може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення13.07.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу98256646
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку відсторонення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від посади старшого державного ревізора-інспектора Вінницького відділу камеральних перевірок управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків ГУ ДПС у Вінницькій області, в рамках кримінального провадження № 62020240000000172 внесеного до ЄРДР 14.02.2020, за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 368, ч. 3 ст. 368 КК України, за фіксації судового розгляду технічними засобами

Судовий реєстр по справі —127/17597/21

Ухвала від 13.07.2021

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Ковбаса Ю. П.

Ухвала від 13.07.2021

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Ковбаса Ю. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні