Рішення
від 08.07.2021 по справі 751/3898/21
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа №751/3898/21

Провадження №2/751/1111/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 липня 2021 р. місто Чернігів

Новозаводський районний суд м. Чернігова

у складі: головуючого-судді - Павлова В.Г.,

при секретарі - Овдій О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Чернігова в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Чернігівської міської ради про визнання права власності за набувальною давністю на земельну ділянку -

ВСТАНОВИВ:

І. Виклад позиції позивача та відповідача.

1. 27.05.2021 року позивач звернувся до суду з цивільним позовом до Чернігівської міської ради про визнання права власності за набувальною давністю на 1/2 частини земельної ділянки, якою вона відкрито користується після смерті власника з 2002 року.

2. Представник відповідача подав відзив на позовну заяву, категорично заперечуючи щодо задоволення вимог позовної заяви.

ІІ. Заяви (клопотання) та пояснення учасників справи.

3. Сторони в судове засідання не з`явились, подали письмові клопотання про розгляд справи без їх участі.

Враховуючи те, що сторони до судового засідання не з`явились, суд, керуючись ч.2 ст.247 ЦПК України, розглянув справу без фіксації судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

ІІІ. Інші процесуальні дії у справі.

4. Ухвалою суду від 28.05.2021 року відкрито провадження в справі за правилами загального позовного провадження.

5. Судом, на виконання вимог п.3 ч.5 ст.12 ЦПК України, було роз`яснено учасникам судового процесу про наслідки вчинення або ж невчинення ними процесуальних дій.

ІV. Фактичні обставини, встановлені судом та зміст спірних правовідносин.

6. Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

7. Факт належності ОСОБА_2 на праві приватної власності 1/2 частини земельної ділянки, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , підтверджується договором купівлі-продажу земельної ділянки та Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності.

8. Згідно довідки вуличного комітету виконавчого комітету Новозаводської районної ради м. Чернігова від 25.02.2002 року за №40, ОСОБА_1 здійснила поховання ОСОБА_2 .

9. Відсутність спадкових справ та виданих на їх підставі свідоцтв щодо майна померлої ОСОБА_2 підтверджується Витягом зі Спадкового реєстру.

10. Ринкова вартість 1/2 частини земельної ділянки, що належала ОСОБА_2 , згідно інформаційної довідки суб`єкта оціночної діяльності становить 64 971 грн.

V. Оцінка Суду.

11. Статтею 328 ЦК України визначено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

12. Відповідно до ч.1 ст.344 ЦК України особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном - протягом п`яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом. Набуття права власності за набувальною давністю можливе лише за наявності усіх зазначених умов у сукупності.

13. Суд звертає увагу, що добросовісність особи має існувати саме на момент заволодіння нею чужим майном та є однією з умов набуття права власності на таке майно за набувальною давністю. Крім того, володілець майна в момент його заволодіння не знає (і не повинен знати) про неправомірність заволодіння майном.

Якщо володілець знає або повинен знати про неправомірність заволодіння чужим майном, то, незважаючи на будь-який строк безперервного володіння чужим майном, він не може його задавнити, оскільки відсутня безумовна умова набуття права власності - добросовісність заволодіння майном.

14. Відповідно до положень ч.ч.1,2 ст.77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

15. Враховуючи, що позивач на початку користування земельною ділянкою достеменно знала, що вона належала ОСОБА_2 , добросовісність як початковий елемент заволодіння нею майном була відсутня, а тому підстави для визнання права власності на ? частини спірної земельної ділянки за набувальною давністю немає.

Суд наголошує, що відкритість і безперервність користування майном не є достатніми підставами для набуття права власності на нього за правилами ст.344 ЦК України.

VІ. Розподіл судових витрат.

16. Згідно ст.141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Враховуючи відмову в задоволенні позову, підстави для стягнення з відповідача судового збору відсутні.

Керуючись ст.ст.13,76-89,258,263-265,271-273,354-355 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

В задоволенні позову ОСОБА_1 до Чернігівської міської ради про визнання права власності за набувальною давністю на земельну ділянку - відмовити повністю.

Рішення суду може бути оскаржене до Чернігівського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Новозаводський районний суд м. Чернігова протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

позивач:

ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 .

відповідач:

Чернігівська міська рада, ЄДРПОУ 34339125, місце знаходження: вул. Магістратська 7, м. Чернігів, 14000.

Суддя Новозаводського районного суду м. Чернігова В.Г. Павлов

СудНовозаводський районний суд м.Чернігова
Дата ухвалення рішення08.07.2021
Оприлюднено13.07.2021
Номер документу98261656
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —751/3898/21

Рішення від 08.07.2021

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Павлов В. Г.

Ухвала від 23.06.2021

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Павлов В. Г.

Ухвала від 28.05.2021

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Павлов В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні