Рішення
від 12.07.2021 по справі 340/2053/21
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 липня 2021 року м. Кропивницький Справа № 340/2053/21

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі судді Казанчук Г.П., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін адміністративну справу за позовом Головного управління ДПС у Кіровоградській області до товариства з обмеженою відповідальністю "Флекс Груп" про стягнення податкового боргу, -

В И К Л А Д О Б С Т А В И Н:

Головне управління ДПС у Кіровоградській області звернулось до суду з позовною заявою, в якій просить стягнути з ТОВ "Флекс Груп" (код в ЄДРПОУ 42540927) на користь Державного бюджету України (назва отримувача: ГУК у Кіров.обл./тг м.Світлов/14060100; код отримувача 37918230; номер рахунку UA208999980313040029000011563; код класифікації доходів бюджету 14060100) заборгованість з податку на додану вартість в сумі 122217,00 грн. в т.ч. 122217,00 грн. основного зобов`язання з рахунків у банках, що обслуговують такого платника та з рахунків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, відкритих в органі, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів.

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що за відповідачем рахується податковий борг, який добровільному порядку відповідач не погасив, у зв`язку з чим, позивач просить суд стягнути кошти у рахунок погашення податкового боргу.

Ухвалою судді від 05.07.2021 року відкрито спрощене позовне провадження у даній справі (а.с.17), сторонам встановлено порядок та строки для виконання процесуальних дій.

Вказану ухвалу судді було направлено на адресу відповідача, зазначену в позовній заяві та яка є ідентичною адресі, зазначеній в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, натомість до суду повернувся конверт, з відміткою «адресат відсутній за вказаною адресою» .

Згідно пункту 5 частини 6 статті 251 КАС України днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

За змістом пунктів 99, 116, 117 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05 березня 2009 року № 270, у разі відсутності адресата поштові відправлення повертаються об`єктом поштового зв`язку відправнику за закінченням встановленого строку зберігання.

В той же час, до повноважень адміністративних судів не віднесено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій. Тому примірники повідомлень про вручення рекомендованої кореспонденції, повернуті органами зв`язку з позначками за закінченням терміну зберігання , адресат вибув , адресат відсутній і т.п., з урахуванням конкретних обставин справи можуть вважатися належними доказами виконання адміністративним судом обов`язку щодо повідомлення учасників судового процесу про вчинення цим судом певних процесуальних дій.

Аналогічна правова позиція викладена в ухвалі Верховного Суду від 01 квітня 2019 року в справі №9901/811/18 (адміністративне провадження № П/9901/911/18).

Разом з тим, станом на час розгляду справи до суду будь-які відомості про зміну місцезнаходження відповідача не надходили.

Отже, враховуючи те, що копія ухвала про відкриття провадження у справі направлялась на адресу, зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, однак, поштове відправлення повернулось до суду з відміткою «адресат відсутній за вказаною адресою» , суддя вважає відповідача належним чином повідомленим про відкриття провадження у справі, а також про порядок та строки для виконання процесуальних дій.

Відтак, відповідач правом подати до суду відзив на позовну заяву не скористався, будь-яких заперечень проти позову не надано.

Отже, наявні підстави для розгляду адміністративної справи в порядку спрощеного позовного провадження за наявними у справі матеріалами.

Дослідивши докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, з`ясувавши всі фактичні обставини, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи та вирішення спору по суті, суд

В С Т А Н О В И В:

09.10.2018 року ТОВ "Флекс Груп" (далі за текстом - відповідач) було зареєстроване, як суб`єкт підприємницької діяльності та внесено до єдиного державного реєстру підприємств та організацій, а також, взяте на податковий облік (а.с.3).

З 16.10.2019 року відповідач перебуває на податковому обліку в Головному управління ДПС у Кіровоградській області, як платник податків за основним місцем обліку.

З 01.11.2018 року відповідач є платником ПДВ (індивідуальний податковий номер 425409213251), що підтверджується інформацією з реєстру платників податку на додану вартість (https://cabinet.sfs.gov.ua/registers/pdv).

07.12.2020 року товариству було анульовано реєстрацію платника податку на додану вартість.

Відповідно до п.п.14.1.156 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України (далі по тексту - ПК України у редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) податкове зобов`язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк).

Згідно з п.п.14.1.175 п.14.1 ст.14 ПК України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов`язання, не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному цим Кодексом.

Приписами пункту 15.1 статті 15 ПК України, платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об`єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об`єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов`язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

Відповідно до п.п.16.1.4 п.16.1 ст. 16 ПК України платник податків зобов`язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Згідно частини 54.1 статті 54 ПК України крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов`язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов`язання та/або пені вважається узгодженою.

Позивач зазначає, що за ТОВ «Флекс Груп» рахується податковий борг з ПДВ.

Так, пунктом 200-1.8. ст. 200-1 Податкового кодексу України після анулювання реєстрації платника податку залишок коштів на його рахунку у системі електронного адміністрування податку на додану вартість перераховується до бюджету, а такий рахунок закривається. Перерахування коштів до бюджету здійснюється на підставі реєстру, який центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію податкової та митної політики, надсилає органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, в якому відкриті рахунки платників у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, в якому зазначаються назва платника, податковий номер та індивідуальний податковий номер платника і сума податку, що підлягає перерахуванню до бюджету. На підставі такого реєстру такий орган перераховує суми податку до бюджету.

Згідно з пп. а п. 202.1 ст.202 Податкового кодексу України, звітним (податковим) періодом є один календарний місяць, а у випадках, особливо визначених цим Кодексом, календарний квартал, з урахуванням таких особливостей: а) якщо особа реєструється як платник податку з іншого дня, ніж перший день календарного місяця, першим звітним (податковим) періодом є період, який розпочинається від дня такої реєстрації та закінчується останнім днем першого повного календарного місяця.

Відповідно до статті 203 Податкового кодексу України, податкова декларація подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Платник податку зобов`язаний самостійно сплатити суму податкового зобов`язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого пунктом 203.1 цієї статті для подання податкової декларації.

21.10.2019 року відповідач подав до контролюючого органу податкову декларацію з податку на додану вартість за вересень 2019 року, задекларувавши суму позитивного значення різниці між сумою податкового зобов`язання та сумою податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду (рядок 9 - рядок 17 декларації) (позитивне значення), яке сплачується до державного бюджету в сумі 88161,00 грн. (рядок 18) (а.с.6).

18.11.2019 року відповідач подав до контролюючого органу податкову декларацію з податку на додану вартість за жовтень 2019 року, задекларувавши суму позитивного значення різниці між сумою податкового зобов`язання та сумою податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду (рядок 9 - рядок 17 декларації) (позитивне значення), яке сплачується до державного бюджету в сумі 24194,00 грн. (рядок 18) (а.с.7).

Відповідно до п.57.1 ст.57 ПК України платник податків зобов`язаний самостійно сплатити суму податкового зобов`язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Як стверджує позивач, суми податкових зобов`язань, зазначених у вказаних вище податкових деклараціях товариство, у встановлений законодавством строк, не сплатило, у зв`язку з чим у відповідача виник податковий борг.

Інформація щодо наявності податкового боргу з ПДВ у розмірі 112355,00 грн. (88161,00 грн. + 24194,00 грн.) відображена в інтегрованій картці платника податків, наданій до суду контролюючим органом (а.с.5).

Згідно цієї ж інтегрованої картки платника податків суд убачає, що у товариства за податковими зобов`язаннями є переплата у розмірі 138,00 грн. (а.с.5).

Таким чином, за відповідачем рахується податковий борг з ПДВ у розмірі 112217,00 грн. (112355,00 грн. - 138,00 грн.).

Наявність у товариства податкового боргу з ПДВ в сумі 112217,00 грн. у тому числі 112217,00 грн. основного зобов`язання підтверджено матеріалами справи та узгоджується з даними інтегрованої картки платника податків (а.с.5) та довідками податкового органу (а.с.4, 23). Доказів погашення вказаного податкового боргу відповідач суду не надав.

Разом з тим в прохальній частині позовної заяви позивач просить суд стягнути з ТОВ "Флекс Груп" (код в ЄДРПОУ 42540927) на користь Державного бюджету України заборгованість з ПДВ в сумі 122217,00 грн. в т.ч. 122217,00 грн. основного зобов`язання.

Однак різниця суми податкового боргу, зазначеної в прохальній частині позовної заяви, та суми боргу 112217,00 грн. згідно даних інтегрованої картки платника податків під час розгляду даної справи документально не підтвердилась.

Відповідно до пункту 59.1 статті 59 ПК України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов`язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Згідно з пунктами 59.4, 59.5 статті 59 ПК України податкова вимога надсилається (вручається) також платникам податків, які самостійно подали податкові декларації, але не погасили суми податкових зобов`язань у встановлені цим Кодексом строки, без попереднього надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

У разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення.

У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

Суд убачає, що на адресу відповідача надсилалась податкова вимога форми Ю від 11.11.2019 року №127174-52 на суму 88023,00 грн. (а.с.8). Однак вказана податкова вимога залишилась без належного виконання.

Згідно з електронної системи Діловодство спеціалізованого суду (Кіровоградського окружного адміністративного суду), а також згідно Єдиного державного реєстру судових рішень станом на день розгляду даної справи відсутня інформація про звернення відповідача з позовом про оскарження вказаної податкової вимоги. Також Головним управлінням ДПС у Кіровоградській області повідомлено суд, що податкова вимога форми Ю від 11.11.2019 року №127174-52 не відкликалась.

Разом з тим, станом на дату розгляду даної справи у суду відсутні відомості щодо повної чи часткової сплати відповідачем податкового боргу .

З врахуванням наведеного, суд дійшов висновку, що позовні вимоги в частині стягнення податкового боргу з ПДВ у розмірі 112217,00 грн. є обґрунтованими, підтверджуються наявними у справі доказами та підлягають задоволенню.

Разом з тим, суд відмовляє у задоволені позову в частині стягнення податкового боргу з ПДВ у розмірі 10000,00 грн. у зв`язку з недоведеністю контролюючим органом вказаної суми заборгованості. Так, суд зауважу, що дане може бути простою опискою податкового органу при подачі позовної заяви, проте, навіть у супровідному листі на виконання вимог ухвали суду, позивач знову зауважив про суму податкового боргу в розмірі 122217 грн., при цьому долучив довідку про суму податкового боргу 112217 грн.

Відповідно до частини 2 статті 139 КАС України при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

Такі витрати позивачем у даній справі не понесені.

Керуючись ст.ст.132, 139, 242-246, 255, 293, 295-297 КАС України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов Головного управління ДПС у Кіровоградській області (вул. Велика Перспективна, 55, м. Кропивницький, 25006; код в ЄДРПОУ ВП 43995486) до товариства з обмеженою відповідальністю "Флекс Груп" (вул. Ювілейна, 1-Д, кв.115, м. Світловодськ, Кіровоградська область, 27500; код в ЄДРПОУ 42540927) про стягнення податкового боргу задовольнити частково.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Флекс Груп» (код в ЄДРПОУ 42540927) на користь Державного бюджету України (назва отримувача: ГУК у Кіров.обл./тг м.Світлов/14060100; код отримувача 37918230; номер рахунку UA208999980313040029000011563; код класифікації доходів бюджету 14060100) заборгованість з податку на додану вартість в сумі 112217,00 грн. в т.ч. 112217,00 грн. основного зобов`язання з рахунків у банках, що обслуговують такого платника та з рахунків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, відкритих в органі, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів.

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Копію рішення суду направити сторонам.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене до Третього апеляційного адміністративного суду, шляхом подачі апеляційної скарги через Кіровоградський окружний адміністративний суд, у 30-денний строк, установлений статтею 295 КАС України.

Суддя Кіровоградського

окружного адміністративного суду Г.П. Казанчук

Дата ухвалення рішення12.07.2021
Оприлюднено15.07.2021

Судовий реєстр по справі —340/2053/21

Рішення від 12.07.2021

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.П. Казанчук

Ухвала від 05.05.2021

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.П. Казанчук

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні