Ухвала
від 13.07.2021 по справі 593/737/21
БЕРЕЖАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 1-кп/593/102/2021

УХВАЛА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Бережанський районний суд Тернопільської області

"13" липня 2021 р.

В складі: головуючого судді ОСОБА_1

При секретарі ОСОБА_2

З участю:

прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м.Бережани Тернопільської області клопотання обвинуваченого ОСОБА_4 про звільнення його від кримінальної відповідальності за ч.1 ст.254 КК України та закриття кримінального провадження внесеного до ЄРДР за №-12021216050000085 від 06 травня 2021 року, -

В С Т А Н О В И В:

З обвинувального акту вбачається, що рішенням п`ятої сесії сьомого скликання Божиківської сільської ради Бережанського району Тернопільської області від 19 липня 2019 року №32 «Про надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) у власність гр. ОСОБА_4 » було надано дозвіл ОСОБА_4 на виготовлення проекту землеустрою для відведення земельної ділянки. В подальшому, Рішенням четвертої сесії сьомого скликання Божиківської сільської ради Бережанського району, Тернопільської області від 27 травня 2020 року №84 «Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та передачі їх у власність гр. ОСОБА_4 » було затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки загальною площею 0,6 га для ведення особистого селянського господарства за кадастровим номером 6120486700:02:001:0009, та земельної ділянки загальною площею 0,2501 га для ведення особистого селянського господарства за кадастровим номером 6120486700:02:001:0010 в с. Квіткове, Бережанського району, Тернопільської області, та передано дані земельні ділянки у власність гр. ОСОБА_4 .

Відповідно до ч.2 ст. 168 Земельного кодексу України власники земельних ділянок та землекористувачі не мають права здійснювати зняття та перенесення ґрунтового покриву земельних ділянок без спеціального дозволу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері здійснення державного нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі.

Так, у червні 2020 року, точного часу досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_4 , діючи умисно та проявляючи безгосподарність при використанні земельної ділянки площею 0,6 га, за кадастровим номером 6120486700:02:001:0009, яка належить до земель сільськогосподарського призначення, для ведення особистого селянського господарства (рілля), що розташована в межах населеного пункту с. Квіткове, Бережанського району, Тернопільської області, (на даний час с. Квіткове, Саранчуківської ОТГ, Тернопільського району, Тернопільської області), вирішив без зміни її цільового призначення та переведення в землі водного фонду, облаштувати на частині вищевказаної земельної ділянки штучну водойму для власних потреб.

Не ініціюючи питання зміни цільового призначення земельної ділянки площею 0,6 га за кадастровим номером 6120486700:02:001:0009, перед Божиківською сільською радою Бережанського району, Тернопільської області, та не маючи в наявності готового та затверджено проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, цільове призначення якої змінюється, ОСОБА_4 у червні 2020 року (точного періоду досудовим розслідуванням не встановлено), використовуючи лопату, будівельну тачку та підводу, за допомогою яких проводив виїмку (зняття) ґрунтового покриву, внаслідок чого незаконно облаштував штучну водойму (ставок), загальною площею 0,052 га.

Внаслідок облаштування ОСОБА_4 штучної водойми (ставка), без зміни цільового призначення земельної ділянки, виділеної для ведення особистого селянського господарства із земель сільськогосподарського призначення сільськогосподарських угідь (ріллі) за кадастровим номером 6120486700:02:001:0009, частина земельної ділянки площею 0,052 га з відхиленням від затвердженого в установленому порядку проекту землеустрою, що не відповідає п. «а» ч.І ст. 91 Земельного кодексу України та безпідставно була виведена з земель сільськогосподарського обороту.

Своїми умисними діями, ОСОБА_4 , шляхом безгосподарського використання земельної ділянки площею 0,052 га за кадастровим номером 6120486700:02:001:0009, яка належить до земель сільськогогосподарського призначення, із цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства (ріллі) вивів із неї 0,052 га землі з сільськогосподарського обороту.

Таким чином ОСОБА_4 , обвинувачується у вчинені кримінального проступку, передбаченого ч.І ст. 254 КК України, а саме у безгосподарському використанні землі, що спричинило виведення землі з сільськогосподарського обороту.

Такі діїобвинуваченого ОСОБА_4 досудовим слідствомкваліфіковано зач.1ст.254КК України,як безгосподарське використання землі, що спричинило виведення землі з сільськогосподарського обороту.

У підготовчому судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 звернувся до суду із письмовим клопотанням про звільнення його від кримінальної відповідальності за ч.1 ст. 254 КК України у зв`язку із дійовим каяттям. Клопотання мотивував тим, що свою вину у вчиненому злочині він визнає в повному обсязі та щиро кається, раніше не судимий, активно сприяв розкриттю злочину, заподіяну шкоду в розмірі 196,00 грн., відшкодував в повному обсязі. Фактично просить прийняти суд зазначені ним обставини як такі, що свідчать про його дійове каяття у вчиненому злочині, передбаченому ч.1 ст. 254 КК України і звільнити його від кримінальної відповідальності за вчинений злочин, передбачений ч.1 ст. 254 КК України за дійовим каяттям, на підставі ст. 45 КК України і кримінальне провадження з цих підстав закрити. Наслідки такого його звільнення від кримінальної відповідальності з нереабілітуючих підстав йому роз`яснено і вони йому зрозумілі. Також обвинувачений ОСОБА_4 повністю визнав всі фактичні обставини пред`явленого йому обвинувачення у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.254 КК України, які викладені в обвинувальному акті прокурора.

Прокурор ОСОБА_3 у підготовчому судовому засіданні щодо задоволення клопотання обвинуваченого та підстав, якими воно обґрунтоване, не заперечив, вважає, що воно може бути задоволене з наведених обвинуваченим підстав і відповідно до положень ст. 45 КК України, обвинувачений може бути звільнений від кримінальної відповідальності за вчинений кримінальний проступок за дійовим каяттям.

Суд, розглянувши клопотання обвинуваченого ОСОБА_4 , вислухавши позицію прокурора, вважає, що воно підлягає до задоволення з наступних підстав, -

Відповідно до п. 2 ч.3ст. 314 КПК Україниу підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8 частини першої або частиною другоюстатті 284 КПК України.

Згідно п.1 ч.2 ст. 284 КПК України, кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Положеннями ч.3 ст. 288 КПК України, суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Положеннями статті 45 КК України визначено, що особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Відповідно до положень ст. 12 КК України, кримінальне правопорушення, яке інкримінується обвинуваченому ОСОБА_4 - ч.1 ст. 254 КК України належить до категорії кримінальних проступків.

Також, у підготовчому судовому засіданні встановлено, що обвинувачений ОСОБА_4 раніше не судимий, кримінальний проступок вчинив вперше, свою вину у вчиненому кримінальному правопорушенні, передбаченому ч.1 ст. 254 КК України визнав повністю та щиро розкаявся, є пенсіонером, позитивно характеризується за місцем проживання, після вчинення злочину щиро покаявся у скоєному, жалкує про вчинене і негативно оцінює такі свої дії, активно сприяв органу досудового розслідування у розкритті злочину, заподіяні внаслідок вчинення кримінального проступку збитки добровільно відшкодував в повному обсязі.

Обвинувачений ОСОБА_4 у підготовчому судовому засіданні надав суду усну та письмову згоду на звільнення його від кримінальної відповідальності відповідно до ст.45 КК України.

Таким чином, суд приходить до висновку, що обвинувачений ОСОБА_4 щиро та дієво покаявся у вчиненому кримінальному проступку, передбаченому ч.1 ст. 254 КК України, а тому притягнення його до кримінальної відповідальності на даний час втратило свою актуальність. Із зазначених підстав, обвинувачений підлягає звільненню від кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження - закриттю.

Про речові докази та застосовані заходи забезпечення у даному кримінальному провадженні на стадії досудового розслідування, суду не повідомлено.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 45 КК України, п.1 ч.2 ст. 284, ст.285, 286, 288,350, 372 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Клопотання обвинуваченого ОСОБА_4 задовольнити.

Звільнити обвинуваченого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с.Квіткове Бережанського району Тернопільської області, проживаючого та зареєстрованого по АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, з середньою-спеціальною освітою, пенсіонера, одруженого, раніше не судимого - від кримінальної відповідальності, передбаченої ч.1 ст.254 КК України у зв`язку з дійовим каяттям на підставі ст.45 КК України, а кримінальне провадження із зазначених підстав - закрити.

Ухвала суду може бути оскаржена до Тернопільського апеляційного суду протягом 7 діб з дня її оголошення через Бережанський районний суд Тернопільської області.

Суддя Бережанського районного суду

Тернопільської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.07.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу98281770
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення його від кримінальної відповідальності за ч.1 ст.254 КК України та закриття кримінального провадження внесеного до ЄРДР за №-12021216050000085 від 06 травня 2021 року

Судовий реєстр по справі —593/737/21

Ухвала від 13.07.2021

Кримінальне

Бережанський районний суд Тернопільської області

Німко Н. П.

Ухвала від 22.06.2021

Кримінальне

Бережанський районний суд Тернопільської області

Німко Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні