Рішення
від 30.06.2021 по справі 659/492/20
НИЖНЬОСІРОГОЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 659/492/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.06.2021 року Нижньосірогозький районний суд Херсонської області у складі головуючого - судді Цесельської О.С., за участі секретаря судових засідань Голтаєва І.М., представника заявника - адвоката Доготер О.Г., розглянувши під час судового розгляду в залі суду в смт. Нижні Сірогози Херсонської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин та встановлення факту перебування на утриманні, заінтересована особа: Нижньосірогозька селищна рада Херсонської області,

В С Т А Н О В И В:

Заявник звернувся до суду з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме: встановлення факту родинних відносин між ним, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_2 , як між внучатим племінником та двоюрідною бабою та факт перебування заявника на утриманні ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

На обґрунтування заяви заявник зазначив, що він є внучатим племінником померлої ОСОБА_2 . Заявник зазначив що прийняв спадщину після смерті ОСОБА_2 , оскільки мешкав разом з нею та перебував на її утриманні. Після смерті ОСОБА_2 , заявник звернувся до Вільненської сільської ради Нижньосірогозького району з заявою про надання дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою щодо меж земельної ділянки площею 17, 48 га. Відповідно письмової відповіді, йому було відмовлено з посиланням на відсутність відповідних правових підстав. Також заявник зазначив, що його прізвище є - ОСОБА_3 та відмінне від прізвища померлої двоюрідної баби " ОСОБА_4 " (відповідно свідоцтва про смерть), тому необхідно встановити факт родинних відносин. Встановлення факту родинних відносин та його перебування на утриманні померлої ОСОБА_2 , заявнику необхідно для оформлення своїх спадкових прав після її смерті.

В судовому засіданні представник заявника заяву підтримала повністю та просить її задовольнити з підстав у ній викладених.

Представник заінтересованої особи - Нижньосірогозької селищної ради Херсонської області в судове засідання не з`явився, надавши суду заяву, в якій проти задоволення заяви ОСОБА_1 не заперечує та просить розгляд справи проводити без участі представника селищної ради.

Суд, дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника заявника, допитавши свідків, приходить до наступних висновків.

Згідно копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 9.02.2000 р. Вільненською сільською радою Нижньосірогозького району Херсонської області (а.с.9), ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 68 років.

Згідно інформації приватного нотаріуса Нижньосірогозького районного нотаріального округу Пестрецова В.В. № 795/01-16 від 29.10.2020 (а.с. 54), спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не заводилась.

ОСОБА_2 мала право на земельну частку (пай) розміром 17, 48 ум. кадастрових га як член КСП "Восток" с. Вільне Нижньосірогозького району Херсонської області, на землях зазначеного підприємства. (а.с.7)

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Пунктом 2 ч. 1 ст. 315 ЦПК України передбачено розгляд судом справ про встановлення факту перебування фізичної особи на утриманні.

Пунктом 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення № 5 від 31.03.1995 передбачено, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення: заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Судом встановлено, що смерть спадкодавця ОСОБА_2 наступила до 01.01.2004 року, а отже, до даних правовідносин слід застосовувати норми ЦК Української РСР від 18.07.1963.

Згідно ч. 1 ст. 524 ЦК УРСР, спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом. Спадкоємство за законом має місце, коли і оскільки воно не змінено заповітом.

Відповідно до ст. 531 ЦК Української РСР до числа спадкоємців за законом належать непрацездатні особи, що перебували на утриманні померлого не менше одного року до його смерті. При наявності інших спадкоємців вони успадковують нарівні з спадкоємцями тієї черги, яка закликається до спадкоємства.

Утриманням - є перебування на повному утриманні іншої особи або одержання від неї допомоги, яка є постійним і основним джерелом засобів до існування.

Відповідно до п. 8 Постанови Пленуму Верховного Суду від 31.05.1995 року № 5, встановлення факту перебування особи на утриманні померлого має значення для одержання спадщини, призначення пенсії або відшкодування шкоди якщо допомога, яка надавалася, була для заявника постійним і основним джерелом засобів до існування. Одержання заробітку, пенсії, стипендії інших доходів не є підставою для відмови у встановленні факту перебування на утриманні, коли суд встановить, що основним і постійним джерелом засобів до існування була для заявника допомога з боку особи яка надавала утримання.

Разом з тим, заявником та його представником не надано суду жодного доказу перебування заявника на утриманні ОСОБА_2 у зазначений у заяві період, в тому числі і у строк не менше одного року до смерті останньої (ст. 531 ЦК Української РСР), як то відповідних довідок з сільської ради, актів, листів, квитанцій, що давали б підстави встановити, що надані заявнику з боку ОСОБА_2 матеріальні засоби були основним і постійним джерелом її існування.

Не підтвердили даний факт і покази свідків. Так, свідки ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , суду пояснили, що заявник мешкав разом з иатір"ю та тіткою чи бабою ОСОБА_7 . Заявник не працював, сім"я тримала домашнє господарство (корову, курей, качок), баба ОСОБА_7 отримувала пенсію, за рахунок якої і проживали., в тому числі і заявник.

Таким чином, факт того, що основним і постійним джерелом засобів до існування була для заявника допомога з боку ОСОБА_2 залишився не пітвердженим.

Оцінюючи зібрані по справі докази, суд також враховує що згідно з Погосподарською книгою № 5 Вільненської сільської ради (с. Новорогачинське) на 1996 - 2000 роки (оригінал якої був оглянутий судом під час судового розгляду), відповідно особового рахунка № 312 (аркуш книги 49), ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 вказано головою господарства, та яка померла, актовий запис № 2 від 9.02.2000 року. ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , вказано як племінницю голови господарства зазначено місце роботи і посаду - робітник КСП "Восток"; ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зазначено як онука голови господарства, зазначено місце роботи і посаду - робітник КСП "Восток" та є відмітка про такого, який зовсім вибув із господарства 22.03.1999 року в Запорізьку область Веселівський район с. Білорецьке.(а.с.56)

Також судом досліджувалася Погосподарська книга Вільненської сільської ради за 19991-1995 рік, особовий рахунок № НОМЕР_2 (а.с.76 Погосподарської книги) стосовно голови господарства ОСОБА_2 та проживаючих з нею ОСОБА_8 , племінниці голови господарства та ОСОБА_1 , онука, - робітників підприємства "Восток".

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що заява ОСОБА_1 в частині вимог про встановлення факту перебування фізичної особи на утриманні задоволенню не підлягає.

Також не підлягають до задоволення і вимоги про встановлення родинних відносин між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 як між внучатим племінником та двоюрідною бабою, оскільки заявником жодних доказів в обгрунтування зазначених вимог не надано. Зазначення ж ступіня родинних відносин заявника в змісті вищезазначених Погосподарських книг як онука по відношенню до ОСОБА_2 не може бути єдиною та самостійною підставою для встановлення родинних відносин відповідно вимог заявника - як внучатого племінника та двоюрідної баби.

Відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК України при ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

Керуючись ст. 15 ЦК України, ч. 1 ст. 524, 531 ЦК Української РСР від 18.07.1963, п. 5 ч. 2 ст. 293, п. 2 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Відмовити в задоволенні заяви ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин та встановлення факту перебування на утриманні, заінтересована особа: Нижньосірогозька селищна рада Херсонської області.

Рішення суду може бути оскаржено через Нижньосірогозький районний суд Херсонської області до Херсонського апеляційного суду або безпосередньо до Херсонського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення суду складене 9.07.2021 року.

Суддя: О. С. Цесельська

СудНижньосірогозький районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення30.06.2021
Оприлюднено14.07.2021
Номер документу98282079
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —659/492/20

Постанова від 02.11.2021

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Майданік В. В.

Постанова від 02.11.2021

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Майданік В. В.

Ухвала від 01.10.2021

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Майданік В. В.

Ухвала від 16.09.2021

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Майданік В. В.

Ухвала від 17.08.2021

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Майданік В. В.

Рішення від 30.06.2021

Цивільне

Нижньосірогозький районний суд Херсонської області

Цесельська О. С.

Рішення від 30.06.2021

Цивільне

Нижньосірогозький районний суд Херсонської області

Цесельська О. С.

Ухвала від 12.01.2021

Цивільне

Нижньосірогозький районний суд Херсонської області

Цесельська О. С.

Ухвала від 28.09.2020

Цивільне

Нижньосірогозький районний суд Херсонської області

Цесельська О. С.

Ухвала від 31.07.2020

Цивільне

Нижньосірогозький районний суд Херсонської області

Цесельська О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні