Ухвала
від 04.04.2007 по справі 2044-2007
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

2044-2007

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Автономна Республіка Крим, 95003, м.Сімферополь, вул.Р.Люксембург/Речна, 29/11, к. 101

УХВАЛА

 

 

04.04.2007Справа №2-7/2044-2007

За позовом – Прокурора Київського району м. Сімферополя, (95000, м. Сімферополь, вул. Сергєєва – Ценського, 26) м. Сімферополь, в інтересах держави в особі  Державної податкової  інспекції в м. Сімферополі (95000, м. Сімферополь, вул. М. Залки, 1/9 ) м. Сімферополь

До відповідача – Благодійний фонд „Ана  Юрт -  Крим” (95000, м. Сімферополь, проспект Перемоги, д.128, ЗКПО 26585995) м. Сімферополь  

Про припинення юридичної особи.

Суддя ГС АР Крим І.І.Дворний

представники:

Від позивача – Шиленко О.В. – держ. под. інспект., дов. № 18334/9/10 від 15.12.2005р.

Від відповідача – Альчіков А.А. – голова, протокол, №1 від 16.03.2004р.

Від прокуратури – Куїнджи М.О. – посв. № 05380

Суть спору: Прокурор   Київського району  м. Сімферополя  звернувся в інтересах держави в особі  Державної податкової  інспекції в м. Сімферополі до Господарського суду Автономної Республіки Крим  з позовом, в якому просить припинити  Благодійний фонд „Ана Юрт - Крим” як юридичну особу.

            Благодійний фонд „Ана  Юрт -  Крим”  був зареєстрований рішенням Головного управління Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим № 222 від 26.05.2004 р. як благодійний фонд.   

Відповідно до ст. 1 Закону України „Про благодійництво та благодійні організації” благодійною організацією є добровільна безкорислива діяльність благодійних організацій, що не передбачає одержання прибутків від цієї діяльності.

Ст. 11 цього закону передбачено, що ліквідація благодійної організації здійснюється в установленому законодавством порядку.

Позовні вимоги мотивовані тим, що позивач не надає більше року до державної податкової інспекції декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Відповідно до ч. 2 ст. 38 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Вказана норма кореспондується з приписами ст. 9 Закону України „Про систему оподаткування”, якою встановлено, що платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані, в тому числі, подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Отже, вказаний обов'язок розповсюджується лише на тих юридичних осіб, які є платниками податків і зборів (обов'язкових платежів).

Згідно зі ст. 4 Закону України „Про систему оподаткування” платниками податків і зборів (обов'язкових платежів) є юридичні і фізичні особи, на яких згідно з законами України покладено обов'язок сплачувати податки і збори (обов'язкові платежі).

Відповідно до п. 4.18 Інструкції про порядок обліку платників податків, затвердженої Наказом ДПА України №80 від 19.02.1998 р., після взяття платника податків на облік (перереєстрації, реєстрації змін чи доповнень) орган державної податкової служби ставить на першому примірнику, змінах та доповненнях до статуту (положення) платника податків відмітку (штамп) про взяття його на облік за підписом відповідальної особи і видає (замінює) йому довідку про взяття на облік платника податків за ф. N 4-ОПП (додаток 4).  Довідка про взяття на облік платника податків за ф. N 4-ОПП є єдиним  документом,  який  підтверджує взяття платника податків на облік у органі державної податкової служби.

Таким чином, доказом того, що Благодійний фонд „Ана  Юрт -  Крим” є платником податків, є довідка про взяття на облік платника податків за формою N 4-ОПП.

Ухвалами ГС АР Крим від 22.01.2007 р., 19.02.2007р, 12.03.2007 р та від 29.03.2007 р. відповідна довідка була витребувана судом у позивача. Проте, вказаний обов'язок Державною податковою  інспекцією у м. Сімферополі не був виконаний.

Суд вважає за необхідне зазначити, що відповідно до п. 3.2 Інструкції про порядок обліку платників податків, затвердженої Наказом ДПА України №80 від 19.02.1998 р., для забезпечення повноти обліку платників податків органи державної податкової служби станом на 1-ше число кожного місяця проводять звірку районного рівня Єдиного банку даних про платників податків — юридичних осіб, а також Реєстру фізичних осіб з даними відповідних органів державної реєстрації та органів статистики з обов'язковим складанням актів звірок.

П. 4.21 Інструкції передбачено, що підрозділи обліку платників податків після взяття на облік платника податків формують його облікову справу (реєстраційну частину) з переліків документів, визначених цією Інструкцією, яка зберігається до ліквідації платника податків або зняття його з обліку в одному органі державної податкової служби і взяття на облік в іншому, тобто у випадку зміни місцезнаходження платника податків (зі зміною адміністративного району), у підрозділі обліку юридичних осіб.

Відповідно до п. 1. 3 Інструкції облікова справа платника податків (реєстраційна частина) — формується із переліку документів, які подаються платником податків до органів державної податкової служби при взятті його на податковий облік. Реєстраційна частина облікової справи платника податків доповнюється документами, які подаються платником податків або надходять стосовно платника податків від органів державної реєстрації, статистики, інших державних органів, міністерств, центральних органів виконавчої влади та від установ банків до органів державної податкової служби в період діяльності платника податків та у зв'язку з його ліквідацією. Причому комплектування документів проводиться у хронологічному чи тематичному порядку або у їх поєднанні.

П. 7.1 Інструкції передбачено, що органи державної податкової служби проводять внесення змін і доповнень до районного рівня Єдиного банку даних про платників податків юридичних осіб та Реєстру фізичних осіб, зокрема, на підставі інформації органів державної реєстрації.

Отже, після набрання чинності Інструкції про порядок обліку платників податків, органами державної податкової служби України повинні були внесені зміни в реєстраційну частину облікової справи платника податків на підставі документів, які були подані платником податків при первісному взятті його на облік, або на підставі інформації органів державної реєстрації, з одночасним складанням відповідної довідки за формою №4-ООП.

Суд вважає за потрібне звернути увагу на те, що згідно з п. 4.18 Інструкції довідка про взяття на облік платника податків за ф. N 4-ОПП є єдиним документом, який підтверджує взяття платника податків на облік у органі державної податкової служби. Отже, після набрання чинності зазначеної Інструкції її навніясть в облікових справах платників податків є обов'язковою.

          Ст. 81 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що господарський суд залишає позов без розгляду, якщо, зокрема, позивач без поважних причин не подав витребувані господарським судом матеріали, необхідні для вирішення спору, або представник позивача не з'явився на виклик у засідання господарського суду і його нез'явлення перешкоджає вирішенню спору.

З урахуванням викладеного позов Прокурора Київського району  м. Сімферополя, м. Сімферополь, в інтересах держави в особі  Державної податкової  інспекції в м. Сімферополі підлягає залишенню без розгляду.

                    На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 81, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Позов залишити без розгляду.

Суддя Господарського суду

Автономної Республіки Крим                                        Дворний І.І.

СудГосподарський суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення04.04.2007
Оприлюднено02.10.2007
Номер документу982903
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2044-2007

Ухвала від 04.04.2007

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Дворний І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні